problem latence u zvukovek

Interní a externí zvuková rozhraní
Didgenaut
Příspěvky: 36
Registrován: 06 bře 2008 22:22

problem latence u zvukovek

Příspěvek od Didgenaut » 18 led 2009 23:55

používám PC Dual Core T5500 1,66GHz, 1GB Ram, WinXP a zvukovku M-Audio MobilePre. Jako program používám ableton a celková latence mi dělá 26ms. Zkoušel jsem ještě ecterní zvukovku M-audio Audiophile ale latence byla skoro stejná, co s tím, aby se latence dostala do času pro live použití, tedy pod nějakých 10ms?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 18 led 2009 23:58

za predpokladu ze pouzijes efekty, latencia aj tak bude vysoko cez 20ms

Didgenaut
Příspěvky: 36
Registrován: 06 bře 2008 22:22

Příspěvek od Didgenaut » 19 led 2009 00:07

efektu budu řešit HW, spíš jsem chtěl kompl používat jako looper

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3016
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 19 led 2009 00:51

2Didgenaut: mno - a kde je problém? Tvůj setup ti nedovolí nastavit kratší latenci než 26msec nebo všechno kratší je nepoužitelné (lupance a tak)? 26msec mám já na svém prehistorickém stroji a ten nesahá tomu, co tu píšeš ty, ani po kotníky :-D

P.

Didgenaut
Příspěvky: 36
Registrován: 06 bře 2008 22:22

Příspěvek od Didgenaut » 19 led 2009 01:00

těch přesněji 26 (12+14)ms odpovídá nastavení 128 samplů, což je nejnižší použitelné nastavení, při 80 už tam jsou lupance

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 19 led 2009 01:02

128 samplov nie je 28ms ale 2.8ms (pri 44.1kHz)

Didgenaut
Příspěvky: 36
Registrován: 06 bře 2008 22:22

Příspěvek od Didgenaut » 19 led 2009 01:14

kéž by mi to tak fungovalo

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3016
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 19 led 2009 01:25

2Didgenaut: :-) to je legrace: popsal jsi nám nejnižší nastavení, které ti funguje, seknul jsi se v desetinné čárce a nakonec nám stejnak prosrzdíš, že to nefunguje :-D

Teď vážně: 128 samplů je těch pár milisekund, jak psal kexik výše. Čili nemůže být problém, při takhle malé latenci, protože píšeš, že takto je to nejnižší použitelné....

P.

Didgenaut
Příspěvky: 36
Registrován: 06 bře 2008 22:22

Příspěvek od Didgenaut » 19 led 2009 11:20

jo, menší změna tam je, celková latence 26ms odpovídá 256 samplům, při 128 je to 14,6ms, což je stále příliš mnoho. jediné řešení, co mě napadá, je jiná zvukovka
4pavlii: poslední příspěvek jsm nepochopil ani po 10. přečtení.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3016
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 19 led 2009 11:56

2Didgenaut: Mno tak ještě jednou a možná trochu jinak:

Buffer 128 samplů je 2,8ms
Buffer 256 samplů je 5,6ms

I kdyby jsme brali nakrásně dvojnásobek (IN a OUT), tak v prvním případě by bylo celkové zpoždění 5,6ms a ve druhém 11,2ms.

Pořád se nějak nemůžu dopočíta těch hodnot, které tu prezentuješ - hodně by pomohl screenshot z ASIO Control Panel zvukovky a případně i z relevantního Setup okna programu, ve kterém pracuješ.

P.

Uživatelský avatar
SadLuck
Příspěvky: 708
Registrován: 18 kvě 2007 23:33

Příspěvek od SadLuck » 19 led 2009 14:36

Takže M-Audio MobilePre má vlastní native asio? (to je otázka pro mě, protože to zrovna řeším :) ) ... a kde je tedy problém? máš nastaveno nejmíň, co nastavit jde, ale nějakým způsobem měříš skutečné latence, které jsou desetinásobné? A nezpůsobují to vážně spíš pluginy?

pharao
Příspěvky: 202
Registrován: 28 lis 2006 23:23

Příspěvek od pharao » 19 led 2009 22:37

latence je peklo, mam 003 Rack, pri rozliseni 48khz, 24 bitu pri Buffer size: 64 Samples produkuje latenci 5,42 ms (predtim jsem mel M-Audio Firewire Solo, z toho jsem vymackl myslim 2ms) Na kytaru a klavesy je to v pohode, nepoznam to, ale pri nahravani bubnu pres klavesy se musim dycky "predelat" na to co slysim z beden.... kdyz napriklad pustim jen klik, a naboucham nejake midi, bez jakyhokoli zvuku, vsechny fajly jsou lehce pozadu... kdyz jsem zkousel pripojit externi Roland V-Drums a spoustet zvuky z Battery, zjistil jsem, ze se to neda pouzit.... pockat, ted kdyz o tom premyslim, to je v podstate zalezitost latence pri recordu midi???

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 19 led 2009 23:46

skade mladenci beriete tie obskurne hodnoty? 64 samplov na 48kHz znamena latenciu 64*1/48000=0.0013333s=1.333ms. to je 64 samplov, ked je samplov 48000 za sekundu, jeden trva 1/48000 sekundy a je fuk kolko ma bitov... ak to merate nejakym prdimerakom, tak nezabudajte, ze ten merak musi pouzivat asio driver a nie wdm, cize to nesmie byt nejaka pripicna utilitka na meranie latencii gamesackych zvukoviek, nakolko profi karty bezia nativne na asiu a wdm je pridavny layer s pridavnym bufferom (aspon na m-audiach to tak urcite je).

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 19 led 2009 23:49

pharao píše:latence je peklo, mam 003 Rack, pri rozliseni 48khz, 24 bitu pri Buffer size: 64 Samples produkuje latenci 5,42 ms (predtim jsem mel M-Audio Firewire Solo, z toho jsem vymackl myslim 2ms) Na kytaru a klavesy je to v pohode, nepoznam to, ale pri nahravani bubnu pres klavesy se musim dycky "predelat" na to co slysim z beden.... kdyz napriklad pustim jen klik, a naboucham nejake midi, bez jakyhokoli zvuku, vsechny fajly jsou lehce pozadu... kdyz jsem zkousel pripojit externi Roland V-Drums a spoustet zvuky z Battery, zjistil jsem, ze se to neda pouzit.... pockat, ted kdyz o tom premyslim, to je v podstate zalezitost latence pri recordu midi???
to mas obvykly problem s emulovanym midi pod cubase. napis do gugla "cubase ignoreportfilter" a citaj

pharao
Příspěvky: 202
Registrován: 28 lis 2006 23:23

Příspěvek od pharao » 20 led 2009 11:04

kexik píše:
pharao píše:latence je peklo, mam 003 Rack, pri rozliseni 48khz, 24 bitu pri Buffer size: 64 Samples produkuje latenci 5,42 ms (predtim jsem mel M-Audio Firewire Solo, z toho jsem vymackl myslim 2ms) Na kytaru a klavesy je to v pohode, nepoznam to, ale pri nahravani bubnu pres klavesy se musim dycky "predelat" na to co slysim z beden.... kdyz napriklad pustim jen klik, a naboucham nejake midi, bez jakyhokoli zvuku, vsechny fajly jsou lehce pozadu... kdyz jsem zkousel pripojit externi Roland V-Drums a spoustet zvuky z Battery, zjistil jsem, ze se to neda pouzit.... pockat, ted kdyz o tom premyslim, to je v podstate zalezitost latence pri recordu midi???
to mas obvykly problem s emulovanym midi pod cubase. napis do gugla "cubase ignoreportfilter" a citaj
to neni tento problem, ale kdyz jsem pouzival cubase, tak jsem to jednou resil. problem je v tom (nebo si to alespon myslim), ze nez se dostane midi signal z klaves pres midi interface do DAW (Abletonu) "nakou dobu" to trva. je to opravdu mini latence, ale rychly jako tlesknuti to neni.

Odpovědět