Hardsync

Vše okolo samplů, samplerů nebo zvuků/programů pro syntetizátory
Odpovědět
FFoxX
Příspěvky: 145
Registrován: 26 lis 2002 18:54

Hardsync

Příspěvek od FFoxX » 15 kvě 2006 19:30

Nevíte jestli má Virus TI správně naprogramovanou synchronizaci oscilátorů? Případně který digitální HW synth to má vychytáno nejlépe?

Zkoušel jsem Virus Classic (vpodstatě Virus B), a tam se při synchronizaci oscilátorů objevujou různé rušivé zvuky, zvláš? když se mění odladění oscilátorů během znění tónu. Porovnávám to s Yamahou EX5, na které znějí hardsync zvuky mnohem lépe než na všech VSTi (pouze Reaktor zní použitelně), a dokonce i o dost líp než na tom Virusu Classic, bohužel má polyfonii jenom 2 hlasy, tak hledám něco výkonného, ale zároveň s nekompromisním zvukem, a navíc ještě digitál :-)

Hawkens

Příspěvek od Hawkens » 15 kvě 2006 21:58

Popis podrobnejsie co su to tie rusive zvuky, ako sa to prejavuje. Tym menenim ladenia osicalorov myslis to ze vypinas - zapinas SYNC, alebo priamo ladis frekvenciu niektorych z oscilatorov ?

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit » 15 kvě 2006 23:41

taky presne nechapu co tim myslis... zkus to nejak polopatejc

FFoxX
Příspěvky: 145
Registrován: 26 lis 2002 18:54

Příspěvek od FFoxX » 16 kvě 2006 09:34

No tak když jsem na tom Virusu zapnul sync a měnil jsem frekvenci oscilátoru 2 směrem nahoru, tak se chvílema ve zvuku ozývalo takové slabé praskání, neboli vysoké frekvence které tam nemají co dělat (EX5 to nedělá). Správně by se měl zvuk při plynulém odlaďování slave oscilátoru měnit vzásadě taky plynule a měl by stále znít čistě. Když vezmu VSTi, tak v z3ta+ zní synchronizace úplně jinak než na ostatních synthech (nechápu proč), ve Vanguardu se zase zvuk totálně zmrší když odaldím slave oscilátor víc jak o tři oktávy, jediný VSTi který mi v tomhle ohledu přišel jakž takž dobrej je Reaktor, i když i v něm se při cyklickém odlaďování slave oscilátoru pomocí LFO objevují zase spíše nízké rušivé frekvence.

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2667
Registrován: 22 zář 2005 16:21

sync

Příspěvek od bassline » 16 kvě 2006 12:22

FFoxX píše:No tak když jsem na tom Virusu zapnul sync a měnil jsem frekvenci oscilátoru 2 směrem nahoru, tak se chvílema ve zvuku ozývalo takové slabé praskání, neboli vysoké frekvence které tam nemají co dělat (EX5 to nedělá). Správně by se měl zvuk při plynulém odlaďování slave oscilátoru měnit vzásadě taky plynule a měl by stále znít čistě. Když vezmu VSTi, tak v z3ta+ zní synchronizace úplně jinak než na ostatních synthech (nechápu proč), ve Vanguardu se zase zvuk totálně zmrší když odaldím slave oscilátor víc jak o tři oktávy, jediný VSTi který mi v tomhle ohledu přišel jakž takž dobrej je Reaktor, i když i v něm se při cyklickém odlaďování slave oscilátoru pomocí LFO objevují zase spíše nízké rušivé frekvence.
No nerozumiem s cim mas problem...v reaktore hard sync funguje bezproblemov...Ak mas 2 oscilatory a prvy sa synchronizuje podla druheho, tak menenim pitchu na druhom osc v rozsahu niekolkych oktav smerom hore pocujes pekny sync sweep, nic rusive tam neregistrujem... ked ale menis jeho pitch smerom dole, moze byt maximalne o 1 oktavu nizsie ako prvy oscilator(pri pouziti square)...rusit ti tam moze napr. zle nastaveny vystup oscilatorov... pomer vystupov mas nastaveny tak, aby bolo cisto pocut len osc2 ? nemas tam zamiesany nijaky iny osc ktory ti to moze sposobovat?...ake mas nastavene priebehy, najlepsie podla mna znie sync na square oscilatore...vecer ti mozem hodit audio, aby si veril ze to v tom reaktore funguje ako ma :P

Hawkens

Příspěvek od Hawkens » 16 kvě 2006 13:04

Moze to byt sposobom ako mas nastavene reakcie knobov na pohyb KNOB RESPONSE, Virus ma niekolko moznych reakci, od okamziteho skoku z nastavenej hodnoty do tej kde bol pohnuty, az po nejake rozne sposoby stlmenia toho skoku ... to jest JUMP alebo SNAP. Moze to byt ono ?

FFoxX
Příspěvky: 145
Registrován: 26 lis 2002 18:54

Příspěvek od FFoxX » 16 kvě 2006 16:19

bassline: Neříkám že to v tom Reaktoru zní špatně, jenom se mi zdá že na EX5 to zní líp :-) Jinak právě hledám spíše HW synth kterej to má vychytáno, Reaktor uvádím jenom jako příklad jediného v tomhle ohledu schopného VSTi :-)

Hawkens: Zkoušel jsem to modulovat pomocí LFO, anebo nastavovat ručně různé odladění. Většinou jsem v tom zvuku slyšel ty nežádnoucí "vejšky", a to dokonce i při odladění o celé oktávy. Pouze pokud jsem to ještě poladil fine tunem, tak to znělo čistě. Na EX5 nebo v Reaktoru můžu mít nastavené odladění jakkoli a stále to zní vzásadě čistě.

Jenom mně zajímalo jestli s tím máte zkušenosti na různých synthech, protože to je podle mého názoru prubířský kámen všech digitálních syntů.

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2667
Registrován: 22 zář 2005 16:21

sync

Příspěvek od bassline » 16 kvě 2006 16:36

FFoxX:

No neviem, virus som v rukach v zivote nemal, ale co som pocul jeho synchronizaciu na prezentacnom videu, tak podla mna to znelo totalne bezchybne a suprovo :P ...

FFoxX
Příspěvky: 145
Registrován: 26 lis 2002 18:54

Příspěvek od FFoxX » 16 kvě 2006 16:54

bassline: Je to video někde na netu?

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2667
Registrován: 22 zář 2005 16:21

sync

Příspěvek od bassline » 16 kvě 2006 17:04


FFoxX
Příspěvky: 145
Registrován: 26 lis 2002 18:54

Příspěvek od FFoxX » 16 kvě 2006 17:17

bassline: díky. zní to vychytanějc než z toho Classica. konečně se dá taky oscilátor 1 synchronisovat virtuálně bez toho aniž by se tím zazdil oscilátor 2 nebo naopak. to mně trochu utrvrzuje v tom, že to TIčko asi nebude tak špatná volba. horší je, že poptávka převyšuje nabídku. už na něj čekám měsíc, a furt nic kruci.

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2667
Registrován: 22 zář 2005 16:21

sync

Příspěvek od bassline » 16 kvě 2006 21:23

FFoxX :

Cece, mas pravdu...tak som s tym trochu laboroval a fakt su tam nejake rusive faktory v tom zvuku...netusim cim to je, ci ta synchronizacia tak ma zniet, co pochybujem, alebo som nieco zle nastavil, alebo je to proste nejake obmedzenie sw - zrejme to software nedokaze tak kvalitne spracovat aby to znelo cisto...ale mozno sa mylim...

www.bassline.szm.sk/square_sync_lfo_uni.mp3
- tu tie rusive zvuky pri modulacii pitchu cez LFO este nepocut az tak drasticky a pri pouziti unisona je to este celkom pouzitelny zvuk

www.bassline.szm.sk/square_sync_lfo.mp3
- avsak bez unisona to rusenie uz pocut detailnejsie

www.bassline.szm.sk/square_sync_lfo2_uni.mp3
- tato modulacia LFO je uz drastickejsia a ide viac do vysok, kde sa to rusenie uz prejavuje velmi vyrazne, dokonca to nezakryje ani unison

www.bassline.szm.sk/square_sync_lfo2.mp3
- bez unisona to znie este horsie

...hmmm zaujimave ze som si to doteraz nevsimol, zrejme preto ze som pitch menil rucne cez knob, nemoduloval som ho pri synchronizacii nikdy cez LFO...hmm este to skusim na inom reaktorovskom nastroji, ale pochybujem ze sa tym nieco zmeni...

FFoxX
Příspěvky: 145
Registrován: 26 lis 2002 18:54

Příspěvek od FFoxX » 17 kvě 2006 09:23

http://www.cs.cmu.edu/~eli/papers/icmc01-hardsync.pdf

Tohle je zajímavej článek o tom jaký jsou s tim problémy, a jak se to dá řešit.

V tom Reaktoru jsem to zkoušel na svejch vlastních nástrojích, jeden byl složenej ze starejch modulů a druhej z core cells. Jak slyšíš, tak se tam objevujou spíš nízké rušivé frekvence, zatímco na tom Virusu Classic se objevovaly zase spíš vysoké.

aum generator
Příspěvky: 869
Registrován: 01 bře 2005 03:46

Příspěvek od aum generator » 17 kvě 2006 11:17

v reaktore je problem ze niektore veci sa ovladaju "control" signalom a nie audio signalom. pricom "control rate" je default myslim len 400 Hz, a Audio sample rate je 44.1.
a aj ked Sync na oscilatoroch je Audio vstup, tak Pitch uz je len control, takze pri meneni to zvykne robit divne veci. (ale ked uz sa s tym knobom nehybe tak by to malo byt ok...no ked tam da clovek LFO tak to moze robit divne veci cely cas)

ja tu teraz nemam reaktor, ale mozno skuste zmenit "Setting -> Control Rate -> 3200 Hz"


druha vec v ktorej moze byt problem je, ze reaktor nepocita zvuk sampel po sampli 44100 krat za sekundu, ale po nejakych blokoch (myslim ze 64) a niesom si isty ako ten vypocet presne vyzera ked su takto (hardsync) prepejene 2 oscilatory.
tento problem (asi ako jediny) riesia core cells, ktore sa uz pocitaju sampel po samli 44100x za sekundu a niesu tam bloky. takze ak by to cele bolo vramci core-cell makra, tak by to mozno znelo lepsie.

Odpovědět