Soffit / fush mounting monitors aneb monitory zabudované ve zdi
Jelikož jsem limitován místem a budu používat 2 páry monitorů jediné řešní je umístit jeden pár monitorů do zdi tzv. Flush/soffit mounting
V dřívějších dobách se pro testování reproduktoru požívala metoda kde umístili kabinet neprodyšně do podlahy. Bylo to proto aby zamezili radiaci zvuku ze zbylých stěn kabinetu čímž omezili ovlivňování přímého signálu, nad tento reproduktor pak zavěsili mikrofon pro měření jeho odezvy.
Soffit monting způsobuje tu samou věc. Pokud okolo kabinetu umístíte silnou rovnou dřevěnou desku pak signál vyzařovaný zbytkem kabinetu je udržován za touto stěnou a tím signál šířící se skrze stěny monitoru neovlivňuje přímý signál vycházející z reproduktoru samotného. Pokud by jste si chěli vyzkoušet jak tento efekt funguje postačí pokud na obě strany monitoru umístíte větší kus papírového kartonu.
Soffiting má kromě omezení radiace signálu vysílaného zbytkem kabinetu také další výhodu, dá nám trochu zesílení ve středních basech, které jsou při volném postavení utlumeny o několik dB. Je mnoho způsobů jak upevnit monitory do zdi tak aby se minimalizovaly vibrace monitoru přenášné na konstrukci. Některé systémy využívají připevnění monitoru přímo na hlavní konstrukci s využitím masivního odpružovacího (antivibračního) systému ale asi nejvíce využívaná je zřejmě metoda jehož základem je betonový podstavec na který je uchycen box pro monitor. U této metody si můžete být jisti že vibrace budou eliminovány skoro na 100%.
Jelikož však nechci stavět betonový podstavec, rozhodl jsem se využít metodu kterou vylepšil Thomas Barefoot zakladatel Barefoot Sound. Jde o dva nezávislé rámy. První na kterém je upevněna ozvučnice (Baffle) a druhý který nese držák pro monitor. Tato metoda je v podstatě schodná s metodou betonového podstavce, ale jak jsem již uvedl ne každý má možnost si v obýváku zapustit betonový podstavec. Navíc tato metoda má určitá vylepšení pro snadnější výměnu monitorů při jejich upgradu.
Na prvním obrázku vidíte princip konstrukce v celku a na druhém jeho detail. Jak vidíte v detailu nosná plocha pro monitor se nedotýká přední konstrukce a to ani ze spodní strany. Otvory v nosné ploše slouží pro upevnění monitoru proti pohybu vpřed či vzad. Na stranách je monitor zafixován malými lištami. Ozvučnice (baffle) se také nedotýká monitoru, a mezera by neměla být větší než 5mm. Pokud se podíváme na propagaci zvuku a zejména difrakci, pak otvor o menším průměru než polovina vlnové délky frekvence nebude mít vliv na distribuci zvuku. 5mm je 1/3 vlnové délky 20kHz a proto difrakce způsobená touto mezerou nebude slyšitelná a navíc většina vysokotlakových reproduktorů (tweeter) vyzařuje na 90°mimo osu pouze velmi malou enegii při 20kHz.

Ozvučnice by měla být masivní a to z dřevotřísky či překližky. Čím sinější tím lepší. Já budu používat dřevotřísku (ang. MDF) o síle 1.8 cm. Jak jsem již uvedl mezera mezi monitorem a ozvučnicí není potřeba vyplnit. Pokud by jste použili jakýkoliv druh těsnění vibrace by se přenesly na ozvučnici a tím i na celou přední konstrukci. Prostor okolo monitoru by měl být vyplněn pro lepší absorbci vyzařovaného zvuku skelnou vatou či podobným materiálem.
Při upgradu monitorů pouze sejmete ozvučnici a vyříznete potřebný otvor a uzpůsobíte podéné lišty zamezující pohybu monitoru do stran.