Mastering zabíjí hudbu :-)

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Milan

Mastering zabíjí hudbu :-)

Příspěvek od Milan »

http://www.audiodrom.cz/RoadToHell.html

Ponechávám raději bez komentáře, snad jen: zmiňované album Metallicy mám a je to opravdu hrůza. První po čem jsem se pídil po prvních tónech bylo, jestli nemám něco s monitorama.

M.

Wohma

Re: Mastering zabíjí hudbu :-)

Příspěvek od Wohma »

Ja bych zakazal i noze a vidlicky, vite jak jsou nebezpecny? :D

Jinak mastering je tak spatnej, jak si to zada trh.

Vlad

Příspěvek od Vlad »

zajimavej web ten audiodrom

biscuit

Příspěvek od biscuit »

clanek hezkej, jen se mi nelibi to svalovani viny na nahravaci spolecnosti. na vine je blbost, uz si to priznejme. populace je blba a proto to tady vypada, tak jak to vypada - od zvuku cdcek az po veci kazdodenniho zivota (a to si kolikrat rikam, ze je zazrak, ze se s takovym materialem vubec jeste toci planeta ;) )

Vlad

Příspěvek od Vlad »

ono co si budeme povidat, akustickej smog je vsude kolem nas a docela otupuje. navsteva kostela v mym pripade nema nic spolecnyho s virou, ale ten klid tam je prostě božííííííí. Taky vecer kdyz odchazim z prace a povypinam ty pocitace, tiskarny, kopirky tak ziram v jakym "hluku" to vlastne delam.
Potreboval bych to tu okolo sebe trochu zmasteringovat do 80. let :) (ale jen co se zvuku tyce)
No nic, jdu si pustit Spirit Chasera

delay

Příspěvek od delay »

Tohle vidím jako hodně velkej průser a samotnýho mě děsivě hlodá fakt, že jsem nedal na svý uši a prakticky všechny svý věci sem domrdal dle trendu. Tedy ne tak drsně, ale ta komprese na mastereu, kdy se vyžehlí dynamika a zmizí rozdíly mezi nejtiššími a nejhlasitějšími pasážemi mě opravdu štve. No nic, co pude zremastruju :).

c9000

Příspěvek od c9000 »

No , je třeba si vždycky říct, pro koho je primárně ta hudba určená. To že uděláš trendy zvuk myslím nemusí být vždycky na škodu. Třebas, pokud to má hrát nějaký DJ tak tvoji věc do setu třeba nedá z toho důvodu, že je prostě potišeji a nehodí se tam. Je to docela paradox ale je to tak. Nedávno jsem si pustil poslední desku Recoil, kde je zvuk přesně v duchu starých dobrý časů. Dynamika a udernost tomu nechybí ale mezi tím vším trendy mě to prostě přišlo potichu, funguje to až když si tu hudbu člověk zesílí na určitou úroven. Když dělám mix nějaký skladby, tak to vždycky porovnávám s nějakou špičkovou skaldbou , kde se mi to zvukově zamlouvá a beru to jako top. A snažim se tomu přiblížit. Nejlepe mi pakc vychází udělat to zlatou sřední cestou. Ale o tom už tu myslím byla řeč.

delay

Příspěvek od delay »

Tak, zlatou střední cestu se snažím volit taky, ale myslím, že hlavně kvůli svýmu pocitu to ještě přehodnotím. DJ-ové jsou pasé uplně, radia asi taky.

hombrefeo

Příspěvek od hombrefeo »

takove zajimave tema, tolik odborniku tady a je tu "skoro" klid. oceval jsem vetsi nasazeni...

hombrefeo

Příspěvek od hombrefeo »

delay píše:Tak, zlatou střední cestu se snažím volit taky, ale myslím, že hlavně kvůli svýmu pocitu to ještě přehodnotím. DJ-ové jsou pasé uplně, radia asi taky.
nehaz vsechny DJs do jednoho pytle!

MonkeyFighter

Příspěvek od MonkeyFighter »

hombrefeo:delay spis myslel ze jeho hudba neni neco co by se hralo po klubech...btw tohle tema uz tu bylo takze se nedivim ze to neni tak zivy

c9000:tak furt mam na mixu gain?treba kids od mgmt co mam na placce je taky o dost min natlacena nez zbytek veci a neni problem to srovnat...svoje tracky co mam na hrani netlacim na mastru skoro vubec a proste si trochu pridam gain...

Tranzistor

Příspěvek od Tranzistor »

Ja si osobne myslim ze problem je v lidech (posluchacich) samotnych. Reknete mi, kolik lidi znate, kdo si v klidu sedne do kresla, zapne si hifi a poslechne si CDcko (tak jako se kdysi poslouchali desky). Spocitate je na prstech jedny ruky? Ja myslim ze jo. V soucasny dobe to vetsi lidi hrne z nejakych MP3 pehravacu, komplu a autoradii, v MHD, v aute v rachote, kde jakykoliv pokles dynamiky v hudbe se jim jevi jako nezadoci a neco co jim rozhodi hladinu sumu v uchu a vykoleji. Prvotne bych videl problem v tom, ze lidi berou hudbu jako podkres a proto se takhle przni... To samy muze byt paradoxne i na ruznych party a disko a ja nevim kde jeste, proste pokles hladiny, dynamiky, hluku znamena ze to najednou "neslape" a neni to "ono" a me to nebavi.... Problem hledejme hlavne ve vyslednych posluchacich.... Ja osobne davam radis prednost nenaslapnutym vecem, vinylum a klidnymu poslechu, ale musim se priznat, ze cas na to nemam :(

delay

Příspěvek od delay »

Tranzistor píše:Problem hledejme hlavne ve vyslednych posluchacich...
No, nevim, někdo někdy tu laťku zvednul a posluchač to nebyl. Naopak to byl nějakej zvukovej inženýr, potažmo producent nebo vydavatel, kterej měl požadavek, aby to CD bylo víc hlasitý než ty ostatní, postupně se z toho stal trend a závody o to, kdo udělá nadupanější placku... (v tom článku je to taky zmíněný). Myslím tedy, že posluchač je v tomhle celkem nevinně, ale uplně souhlasím s tím, že v podstatě nikdo, koho znám včetně mě již hudbu neposlouchá tak, jako dřív. Já celkem hodně v práci a jako kulisu si pouštím Ethno, ostaní věci občas vnímám hlouběji a soustředím se na ně, takže nepracuju...

EXCOM

Příspěvek od EXCOM »

delay píše:
Tranzistor píše:Problem hledejme hlavne ve vyslednych posluchacich...
No, nevim, někdo někdy tu laťku zvednul a posluchač to nebyl. Naopak to byl nějakej zvukovej inženýr, potažmo producent nebo vydavatel, kterej měl požadavek, aby to CD bylo víc hlasitý než ty ostatní, postupně se z toho stal trend a závody o to, kdo udělá nadupanější placku... (v tom článku je to taky zmíněný). Myslím tedy, že posluchač je v tomhle celkem nevinně, ale uplně souhlasím s tím, že v podstatě nikdo, koho znám včetně mě již hudbu neposlouchá tak, jako dřív. Já celkem hodně v práci a jako kulisu si pouštím Ethno, ostaní věci občas vnímám hlouběji a soustředím se na ně, takže nepracuju...
isteze posluchac ju fyzicky nezvysil, ale dal podnet aby to spravil zvukovy inzinier( cize v konecnom dosledku ju zvysil posluchac )... toto nadiktoval trh a len sa mu vyhovelo, pretoze vsetko je to aj tak len biznis...

bassline

Příspěvek od bassline »

Tranzistor píše:Ja si osobne myslim ze problem je v lidech (posluchacich) samotnych. Reknete mi, kolik lidi znate, kdo si v klidu sedne do kresla, zapne si hifi a poslechne si CDcko (tak jako se kdysi poslouchali desky). Spocitate je na prstech jedny ruky? Ja myslim ze jo. V soucasny dobe to vetsi lidi hrne z nejakych MP3 pehravacu, komplu a autoradii, v MHD, v aute v rachote, kde jakykoliv pokles dynamiky v hudbe se jim jevi jako nezadoci a neco co jim rozhodi hladinu sumu v uchu a vykoleji. Prvotne bych videl problem v tom, ze lidi berou hudbu jako podkres a proto se takhle przni... To samy muze byt paradoxne i na ruznych party a disko a ja nevim kde jeste, proste pokles hladiny, dynamiky, hluku znamena ze to najednou "neslape" a neni to "ono" a me to nebavi.... Problem hledejme hlavne ve vyslednych posluchacich....
Jo, presne tak !...zivotny styl je proste taky ako presne pises...hudba u beznych ludi znamena vacsinou ako nejaky background pri presune v aute, na ulici, v hypermarketoch, v praci...Je to background pretoze pri tom robia vela dalsich inych veci, pretoze na samotne pocuvanie hudby si nikdy nevyhradia cas...Je malo ludi ktori ako pises sadnu do kresla a venuju sa proste pocuvaniu hudby a nicomu inemu medzitym...

Mastering musi z hudby urobit hluk, aby ten hudobny hluk prebil okolity hluk v autach, uliciach a hypermarketoch :D ...a ludia su s tym spokojni, predava sa to, tak preco by to masterovacie studia tak nerobili :wink:

Asi kazdy komercne zamerany masterig zvukar uz dnes robi hlucnu hudbu ktora unavuje...alebo poznate nejaky priklad kto nie ?

Preco proste nejaka silna spolocnost nepride s tym, ze zmasteruje hudbu do normalnej dynamiky a oznaci tie CD ze TOTO je prave ta kvalita...nerobia to tak pretoze sa boja ze by to nikto kvoli tomu nekupoval....a pretoze by to nesplnovalo ucel bezneho konzumenta - v jeho oblibene mp3ke by hudbu s dynamikou uplne pohltil okolity zvuk ulice...

Odpovědět