Mastering zabíjí hudbu :-)

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
demsky
Vybavení

Re: Mastering zabíjí hudbu :-)

Příspěvek od demsky »

to su take kraviny, hudbu "zabijaju" ine veci a nie mastering,
ked si kupis kvalitne sluchatka, stacia aj Kossy tak okolie je
pomerne dostatocne odhlucnene a nie je to take strasne
ako pri stuplikoch do usi.

samozrejme dneska je moda zvysovat dynamicky rozsah
tak ako sa len da, kedysi som si pozeral v SoundForgi rozne
nahravky a pri niektorych z vaznej hudby, ale dajme aj tomu
Chariots of Fire bola taka nizka hlasitost ze clovek musel
to poriadne vypiect aby bolo nieco pocut.

trocha OT, ked uz sme pri tom zabijani hudby, zaujima ma
ako vlastne funguju dnesne kapely, respektive skor studiove
projekty, ktorych kedysi hlavny prijem bol z predaja nosicov.
pochybujem, ze dneska este niekto kupuje CDcka a ako je
zname, tak napriklad iTunes Music Store na nasom uzemi
nefunguje.

peteness

Příspěvek od peteness »

ja to vidim tak, ze jde o vyvazovani dvou veci:
a) ticha nenadupana nahravka je otravna, protoze clovek musi nastrazit usi a silou vule si sam pro sebe vytahnout a zvyraznit veci, ktery povazuje za dulezity. Je to jako ve starych (neremasterovanych) filmech, kde asi ani nepouzivali kompresory a nektery slova jsou sotva slyset.
b) tezce limitovana nahravka ztraci dynamiku, detaily mizi ve zkresleni, clovek je drcen hlukem a musi opet silou vule pri poslechu veci vracet do normalu.
Nekde mezi tim je hranice, ktera predstavuje idealni stav a ta se posouva .- castecne vlivem trendu, ktery nekdo nekdy spustil (viz Rolling Stones, ale ti urcite nebyli prvni) a castecne dostupnyma technologiema. To, kde se ta hranice v dane dobe a prostoru nachazi urcuje "trh" neboli posluchac se sam svobodne rozhodne co je slabota, co je cool nebo co uz je hnusne, protoze prehulene. V Pripade Metallicy to asi nezpusobi velky odliv fanousku, protoze kdyz ji milujes, neni co resit. Ale lidi, kteri jsou nekde na hrane a uz uz se jim zacina Metallica zajidat, tak to muzou vzit jako posledni kapku trpelivosti.
Je to jak pise Tranzistor. Lidi nemaji cas sednout a v klidu vychutnavat desky jako driv. Oni by ten cas klidne meli stejne jako ho meli driv, jenze doba je takova, ze vsichni okolo se za necim honi tak ja musim taky. Za chvili to bude jako v US, kde lidi uz ani nemaji cas se nazrat, protoze to berou jako trestuhodnou ztratu casu (mohla by jim mezitim utect kariera) :)......a samozrejme cest vyjimkam. Jak si to kdo zaridi, tak to ma. Nepochybuju, ze vetsina clenu ezone si aspon obcas dopreje neruseny poslech u hifi nebo na kvalitnich sluchatkam - minimalne kvuli zachovani zdraveho odtupu. Tohle je ale uzka skupina lidi, kvuli kterym se zvuk nedela. "Trh" to jsou ty empetrojky a autoradia.

delay

Příspěvek od delay »

Já myslím že dnes je pro kapelu nejdůležitější živé hraní, zvláště pro slušné amatérské kapely, které neprorazí.možná že se vrátí doba, kdy nebudou žádné nosiče a bude jen live hudba :)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

bassline píše:Preco proste nejaka silna spolocnost nepride s tym, ze zmasteruje hudbu do normalnej dynamiky a oznaci tie CD ze TOTO je prave ta kvalita...nerobia to tak pretoze sa boja ze by to nikto kvoli tomu nekupoval....a pretoze by to nesplnovalo ucel bezneho konzumenta - v jeho oblibene mp3ke by hudbu s dynamikou uplne pohltil okolity zvuk ulice...
protoze tahle informace nikoho nezajima a nikdo si ji neprecte. lidi nechapou co je to komprese, co je to dynamika atd. oni to nechteji chapat, nezajima je to.. lidi dneska nezajima skoro nic do hloubky ;)

kexik

Příspěvek od kexik »

pani, latku nastavila 16bitova technologia CD... bezne CD plejery mali v 90tych rokoch prevodniky, ktore potichu hrali naozaj otrasne a ticho prehravana nahravka s velkym RMS hrala lepsie ako hlasno prehravana s malym RMS. na to inzovia v studiach prisli a prisposobili sa tomu. a fakticky to plati dodnes, mp3 plejery su na tom technologicky podobne ak nie horsie ako cd prehravace pred 20 rokmi. stolove cd prehravace maju dnes skoro vsetky kvalitne linearne 24bit prevodniky ale dnes ich nik nepouziva takze tema ostava a s nim aj riesenie. samozrejme dnes uz je to aj o tom trende ale myslim si ze povod celeho javu je v tom co pisem

mimochodom, ked sa urobi porovnanie CD s predoslou vinylovou technologiou, vinylu naopak velke RMS nesvedci a prenoska sa chova najlepsie ak drazka nie je moc vyhecovana do stran. samozrejme z druhej strany je technologia platne obmedzena sumom preampu a prenosky ale toto je tiez dovod preco mastre pre vinyl boli tichsie (a prve CD releasy zrejme pouzivali ten samy master)

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

2biscuit: zcela souhlasím; ostatně se to projevuje například i zde na fóru (vzpomeňte ty "typické" dotazy a případné příkré reakce dotčených tazatelů, když se jim vytkne něco podobného, co naznačil biscuit) :!:

P.

c9000

Příspěvek od c9000 »

Je to jako s Husí paštikou, proč bych si připlácel za kvalitní paštiku od řezníka co husy poctivě krmí a stará se oně v přirozeném prostředí, když si můžu v Hypermarketu koupit levnou, dostupnou, nacpanou Ečkama a konzerváty . To jak chutná pravá poctivá husí paštika nikdy nezjistím, protože to co mi nacpou je pro mě prostě husí paštika a tak má taky chutnat. Pokud jsem fajnšmekr a nebo pohrdám tuctovou konzumní společností může se mi naskytnout velmi příjemné chutové překvapení v podobě oné poctívé paštiky a potom si budu chodit jen pro ni.

Stejné je to i s muzikou :wink: .

ReaktoplazmAR

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

ja s tím až taký problém nemám, sú určité "nové" štýly /break, hard -core/ kde to mám rád pekne natlačené, kde ked by to tak nebolo, tak by to nebolo ono, samozrejme kus od kusu sa líši a brak sa dá najst vo všetkom..
na druhú stranu počúvam aj veci ktoré sú aktuálne
a na nejakú natlačenost sa aj tak z vysoka prdí.. napr.: http://www.youtube.com/watch?v=mdXjSwplaYQ
a mám doma aj napr. metalové novinky od kapiel ktoré v danom štýle /ktorý je bežne natlačení po okraj/ majú svetové meno a vyprdly sa na to, proste ich nové nahrávky sú tichšie a dynamickejšie ako ich predošlé albumy, a je to paráda, napr. posledný Mayhem. TV ani radio nesledujem, do auta si beriam cedečka len ked idem na velmi dlhú cestu /2-3 x do roka/, inak mám rád v aute ticho, prípadne si zaspievam, ked idem niekde kde sa budem nudit tak do mobilu si miesto hudobných mp3 radšej natlačím nejaké hovorené slovo /napr. werichove rozprávky/.prípadne film..
A ničím nerušený posluch /ked nerátam vlastné myšlienky a cigaretku/ si doprajem každý den min 30-40 minut.. ráno pri káve počúvam skoro každý den, a večer počúvam každý den v "študiu" aspon 30 min. pred tým než sa pustím do práce. Ako neutralizátor roznych hlukov a audiosmogu používam napr. Nitzer Ebb - Belief , funguje super :) aplikujem ho večer okolo 22,00..

ad. C9000: jo domáca husacia :P neni nad to, k tomu čerstvá cibulka zo záhrady..

hombrefeo

Příspěvek od hombrefeo »

takze mozna ze pani inzenyri nejsou az zase takovymi bohy, jak ze sebe casto delaji. je mi uplne jedno, co si zada trh, ale mrzi me, ze diky vyspele technice se z toho stalo pravidlo a tyto praktiky skodi hudbe, viz ztrata az poloviny nosne informace pri pouziti tech tvrdsich metod. a nejvice to odnesou ty nastroje, ktere jsou normalne na pozadi a ktere nam maji predavat prave tu naladu, ktera dela nekterou muziku zajimavejsi nez ten sprosty mainstream...

mj. s tou husi pastikou jste me pekne nasrali

PiKey
Profesionál

Příspěvek od PiKey »

demsky píše: pochybujem, ze dneska este niekto kupuje CDcka
Ja si kupujem CDcka a pocuvam ich doma na hifi, a ako to robia ostatni mam na haku :D
Hudobník a producent, majiteľ štúdia
http://www.fairytale.sk | http://www.peterkravec.com

Wohma

Příspěvek od Wohma »

Ja CDcka taky kupuju, ale vicemene jen proto, abych podporil autory. CDcko si pustim malokdy, hifi vez nemam a na kompu to mam rychlejsi a pohodlnejsi z MP3 :oops:
Z CD poustim jedine kdyz mam chvilku opravdu jen na poslech, coz pochopitelne zas tak casto neni.

Vlad

Příspěvek od Vlad »

ja jsem si ted v posledni dobe koupil na netu vsechno v mp3, protoze to jsou okrajovy umelci (napr. z Kanady a Usa) a posilat placku by to prodrazilo. Jinak jsem se koukal, novy CD u nas nejsou zase tak drahy (napr. novna Sade za 300,- Kc bez bookletu)

rastis

Příspěvek od rastis »

bassline píše:...

Preco proste nejaka silna spolocnost nepride s tym, ze zmasteruje hudbu do normalnej dynamiky a oznaci tie CD ze TOTO je prave ta kvalita...nerobia to tak pretoze sa boja ze by to nikto kvoli tomu nekupoval.....
ale oni praveze sa vydavaju vselijake nove remastre starych nahravok aj v povodnych zneniach bez kompresie... prve remastre starych nahravok boli vacsinou dotlacane a dolestovane do novych podob, ale dnes je kopec vydavatelsitiev, ktore sa drzia povodnych LP vzorov. a samozrejme ze vychadza aj kopec sucasnej muziky, ktora natlacena neni.

ze nejaky stredny pop prud je natlaceny ? na a co ? vsak ta muzika je uz tak aj robena. takysto sucasny metal - co v nom treba za dynamicky rozsah ? naco ?

jalova a zbytocna debata cele toto...

Wohma

Příspěvek od Wohma »

rastis píše:
bassline píše:...

Preco proste nejaka silna spolocnost nepride s tym, ze zmasteruje hudbu do normalnej dynamiky a oznaci tie CD ze TOTO je prave ta kvalita...nerobia to tak pretoze sa boja ze by to nikto kvoli tomu nekupoval.....
ale oni praveze sa vydavaju vselijake nove remastre starych nahravok aj v povodnych zneniach bez kompresie... prve remastre starych nahravok boli vacsinou dotlacane a dolestovane do novych podob, ale dnes je kopec vydavatelsitiev, ktore sa drzia povodnych LP vzorov. a samozrejme ze vychadza aj kopec sucasnej muziky, ktora natlacena neni.

ze nejaky stredny pop prud je natlaceny ? na a co ? vsak ta muzika je uz tak aj robena. takysto sucasny metal - co v nom treba za dynamicky rozsah ? naco ?

jalova a zbytocna debata cele toto...
Ty ses neuveritelnej ignorant, pro tebe nema zadna diskuze smysl a na vsechno mas neotresitelnej nazor. Treba s tim metalem je to tak, ze posledni album Poisonblack si nedokazu poslechnout kvuli tomu, jak je natlacene - proste je to silene neprijemne. Tady nejde o akademickou debatu o tom, jaky by melo byt average RMS a podobne, tady jde o realnej dopad loudness war na posluchatelnost muziky.
A jako ded vseved dokazes i urcit, ze dynamicky rozsah je v metalu na nic. NENI. Treba u Agalloch by dynamickej rosah sakra chybel, ostatne viz obrazek:
Obrázek
Vubec to nema opodstatneni, ze?
Mimochodem muze se to zdat docela natlacene, ale ta pisnicka ma 14 minut, takze je to hodne odzoomovany.

rastis

Příspěvek od rastis »

Wohma - prepac, ze som prispel. slubujem, za dalsi mesiac sem zase nic nenapisem. ja mam sucasnu muziku rad, ked je poriadne natlacena. staru muziku mam rad, ked zneje aj z CD podobne, ako z LP. som ignorant, viem a nehanbim sa za to.

Odpovědět