Ableton Live9 prosba

Vše o programu Ableton
Fešák Hubert
Příspěvky: 7
Registrován: 23 říj 2013 07:54

Ableton Live9 prosba

Příspěvek od Fešák Hubert »

Ahoj přátelé hudby.
mám velikou prosbu a žádost o pomoc. Chci si nahrát své vlastní skladby a ke zvukovce jsme dostal Ableton Live9. Hudebník jsem letitý ale s nahráváním nemám vůbec žádné zkušenosti. Vlastním Tyros2 a jiné synt., el kytary atd a potřebuji tvořit a nahrávat. V Tyrosu mám hotové skladby a potřebuji je např. dostat do Abletonu "v celku", abych poté jen upravil jednotlivé stopy a nemusel nahrávat jednotlivé audio stopy postupně. Chci prostě každý nástroj upravovat zvlášť v programu. Jednoduše nevím o tom nic, ale učím se rychle. Může se mě prosím někdo ujmout a pomoci mi. Žiji v Bruselu ale jezdím často domů a dávám k dispozici i emailovou adresu. Pokud někdo máte polopatický manuál v češtině, rád ho koupím. Můžu i volat a rád se odměním tomu, kdo mi opravdu pomůže. Potřebuji vysvětliv základní kroky pro nahrávání. Pokud pracujete např. ve studiu, mohu přijet a okouknout vše v praxi.Našel jsem různé odkazy, ale vše je psáno stylem pro zkušené a ne pro čisté začátečníky. Díky všem za ochotu a zdraví Hubert.
Fesakhubert@tiscali.cz

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3754
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Ableton Live9 prosba

Příspěvek od MDudas »

"V Tyrosu mám hotové skladby a potřebuji je např. dostat do Abletonu "v celku", abych poté jen upravil jednotlivé stopy a nemusel nahrávat jednotlivé audio stopy postupně. Chci prostě každý nástroj upravovat zvlášť v programu." - tak toto som nejako nepochopil. Skus to objasnit este nejako lepsie.

Uplny zaklad je asi rozmysliet si, ci chces na pocitaci upravovat audio alebo MIDI. Kazde ma svoje pre a proti.

Audio - ak ma Tyros len 1 ci 2 audio-vystupy, tak to mozes nahrat len cele (vsetky nastroje mixnute spolu). Potom sa to samozrejme neda nijak zasadne dalej upravovat. Ak chces upravovat jednotlive nastroje, musis to nahrat postupne po stopach. Obist sa to da jedine, keby Tyros vedel pokrocilo nahravat cez nejaky digitalny port alebo exportovat audio do suboru.
MIDI - skladba sa da nahrat cela naraz = kazdy kanal sa nahra do PC samostatne a vsetko sa dalej da upravovat. V tomto pripade v PC upravujes instrukcie a noty, upravene skladby prehravas na PC, ale zvuk produkuje Tyros. Finalne audio na zaver musis znovu nahrat do PC.

Fešák Hubert
Příspěvky: 7
Registrován: 23 říj 2013 07:54

Re: Ableton Live9 prosba

Příspěvek od Fešák Hubert »

Ahoj a díky. V Tyrosu mám nahranou skladbu, např.10 stop a potřebuji je do Abletonu dostat tak , abych je mohl jednotlivě upravovat. Jestli vybrat midi nebo audio? Pochopitelně chci aby to bylo jednoduché a kvalitní. Tuto úpravu chci použít na vydání svého CD a tak jí nepotřebuji upravenou vracet do Tyrosu. Zřejmě bude tedy asi lepší audio. Můžete mi tedy poradit jak na to :-)Díky Hubert

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3442
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Ableton Live9 prosba

Příspěvek od pavlii »

Nahrát postupně na třeba 10x a pokaždé mít v TYROS vysólovanou tu kterou stopu.

P.

Fešák Hubert
Příspěvky: 7
Registrován: 23 říj 2013 07:54

Re: Ableton Live9 prosba

Příspěvek od Fešák Hubert »

Tak díky, vše musím vyzkoušet, ale to bude ještě dlouhá cesta. Jen mě teď napadlo, aby nenastal problém např. synchronizace(ono jich asi bude více). Nahraji jednu stopu z Tyrose- např. bicí. A když pustím druhou např. basu, tak jak zajistím při spuštění nahrávání v Abletonu, aby to šlo přesně synchronně. Berte to prosím s rezervou a možná až se ponořím do práce, tak na vše přijdu. Teď dotaz z jiného soudku. Stále čtu o tom jak dobře a nebo špatně pracují nebo se ovládají konkurenční programy. Na mé použití při nahrávání CD na nástroje Tyros(na něm nahrány. základ bicích, basa, smyčce,piano atd)a live el/akus kytara, zpěv. Je výhodnější Ableton nebo Cubase? Vím, že se nedá odpověď napsat zjednodušeně, ale opravdu mi jde o praktičnost, jednoduchost ale i o kvalitu nahrávky. Tak když mi někdo písnete, budu rád. Díky Hubert

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3754
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Ableton Live9 prosba

Příspěvek od MDudas »

Fešák Hubert píše:... Pochopitelně chci aby to bylo jednoduché a kvalitní. Tuto úpravu chci použít na vydání svého CD a tak jí nepotřebuji upravenou vracet do Tyrosu...
Volba MIDI vs. audio je o inom - ak chces robit iba "studiovu" pracu (mix atd. ), tak nahravas audio. Ak chces robit "hudobnicku pracu" (upravovat nastroje, aranz, notaciu), tak potrebujes MIDI zaznam.
Ty mas skladby zjavne hotove, takze budes nahravat audio. Kedze bezny syntak stopy na vystupe "sumuje", musis to nahravat po stopach jednotlivo.
1/ v Abletone vytvoris pre kazdu skladbu novy projekt (neviem, ako sa to tam presne vola)
2/ pre kazdu stopu (kanal) danej skladby v Tyrose vytvoris jednu audio stopu v Abletone
3/ a ides pekne po jednom... :wink: - na Tyrose das "solo track" + v Abletone aktivujes nahravanie iba pre danu stopu - nahras celu do Abletonu, prepnes sa na dalsiu stopu, atd...
4/ pokial mas moznost spustat nahravanie automaticky tak vzajomna synchronizacia stop bude na 90% sediet. ak to budes spustat rucne, budes musiet kazdu stopu orezat a vzajomne ich zosynchronizovat.
5/ pokial to chces este dalej upravovat v Abletone, doporucujem vypnut priestorove efekty typu Hall, Reverb a pod. Ziskas co najviac "surovy" zvuk a efekty dorobis v tom Abletone.

Snad som pomohol.
(jo, a oplati sa skontrolovat si nastavenia ako sampling rate a pod :wink: )

Fešák Hubert
Příspěvky: 7
Registrován: 23 říj 2013 07:54

Re: Ableton Live9 prosba

Příspěvek od Fešák Hubert »

Díky moc, určitě mi to pomohlo. Jen co si myslíš o Abletonu? Není lepší pro tento způsob nahrávání používat např.cakewalk nebo cubase. Díky Hubert

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3754
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Ableton Live9 prosba

Příspěvek od MDudas »

Ne. Zakladna funkcionalita je u vsetkych zavedenych produktov viac-menej standardna.
Na urovni zaciatocnika Ti to aj tak vsetko bude pripadat stejne... a zlozite... Takze toto by som neriesil.

Fešák Hubert
Příspěvky: 7
Registrován: 23 říj 2013 07:54

Re: Ableton Live9 prosba

Příspěvek od Fešák Hubert »

Ano, díky moc. jen že mi kolega z Fóra psal, že Ableton je určen spíše k live vystupování a že neumí vytvořit nahrávku audio 5+1. I když nevím , zda je to v mém případě nutné. Díky Jarda

jazzym
Příspěvky: 922
Registrován: 15 črc 2013 23:34

Re: Ableton Live9 prosba

Příspěvek od jazzym »

pavlii píše:Nahrát postupně na třeba 10x a pokaždé mít v TYROS vysólovanou tu kterou stopu.

P.
toto ma prekvapuje .. , že by neexistovala cesta exportu do nejakeho multitrackoveho formatu a potom načitať do DAW software ?

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3442
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Ableton Live9 prosba

Příspěvek od pavlii »

Mě ne - spíš by mě překvapilo, kdyby to nějaký klapky uměly 8)

P.

Fešák Hubert
Příspěvky: 7
Registrován: 23 říj 2013 07:54

Re: Ableton Live9 prosba

Příspěvek od Fešák Hubert »

Sorry, ale napište mi prosím poslední názor co tedy nejlépe použít. Všechny stopy budu nahrávat do audia live a poté upravovat do finální podoby pro CD . Jaký tedy hudební software nejlépe použít pro začátečníka z pohledu nahrávání. Napište prosím pokud to půjde jednoduše váš názor. Teď vlastním Ableton Live9 ale mám možnost i Cubase a Sonar. Díky moc vám všem. Hubert

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3442
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Ableton Live9 prosba

Příspěvek od pavlii »

Je to úplně jedno - viz výše (už to tu zaznělo).

P.

Uživatelský avatar
ReaktoplazmAR
Příspěvky: 2413
Registrován: 04 srp 2008 14:25

Re: Ableton Live9 prosba

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

Kludne ti na to stačí ableton.. aj ked pochybujem že si dostal full verziu.. skor len Lite..
imho podstatné je aby si mal nejakú zvukovku pomocou ktorej to nasypeš do kompu, tú píšeš že máš.. tak neviem kde je problém.. na bežnú úpravu audio stop (príp. prácu s midi) ti stačí hocaký DAW, skor je podstatné ktorý ti sadne.. zvukový rozdiel medzi jednotlivými programami je zanedbatelný..
či sa z toho tyrosu dajú vyexportovat všetky stopy naraz, alebo to budeš musiet robit po jednej stope sa dozvieš v manuále k tomu tyrosu..
btw: exportovat/nahravat stopy z nastrojov do kompu po jednej neni nič ojedinelé, skor sa to tak robí bežne..

jazzym
Příspěvky: 922
Registrován: 15 črc 2013 23:34

Re: Ableton Live9 prosba

Příspěvek od jazzym »

ja som mal predstavu že by mohol dokazať ten nastroj aspon stereo wav (master) stopu exportovať, .. potom by sa dali exportovať ako master aj jednotlivé stopy (ostatné mute) a importovať po jednej do daw , synchronizacia by odpadla lebo všetky by boli rovnako dlhé. ide o to že sa nebude stracať kvalita nahravanim z audio out do zvukovky. Ale ked nie tak nie .. ja moc v "klapkách" njedu :roll:

Odpovědět