Ableton - MIDI problem.

Vše o programu Ableton
Odpovědět
alquadim
Příspěvky: 204
Registrován: 23 led 2006 11:36

Ableton - MIDI problem.

Příspěvek od alquadim »

Zdravim,

mam problem s Ableton, masterkeyboardem M-Audio Sono 88 a Modulem Alesis pri zapojeni MIDI.

Z notebooku jde USB do Sona, ze sona pak MIDI OUT do MIDI IN do modulu Alesis D4. MIDI OUT je nastavene v Abletone asi dobre, protoze pri stisku klavesy na masterkeyboardu Alesis reaguje dobre, ale pokud to zaznamenam a chci prehrat, modul neprehraje zaznam. V Abletone mam nastavene Midi to ... mastercontrol Sono 88, Channely mam v Abletone a na Alesis D4 stejne, tedy treba 01.

Vim, ze mi to slo, ale ted protestuje. Kde muze byt problem? Alesis jsem projel ruznymi kombinacemi, ale nic, navic, kdyz to reaguje na stisk klaves.

Diky za rady.

Petr PAN
Příspěvky: 30
Registrován: 07 dub 2007 10:30

Re: Ableton - MIDI problem.

Příspěvek od Petr PAN »

No podle popisu tvého problému bych tipoval, že je problém v tom zapojení. Zkusil bych se podívat do nastavení toho masterkeyboardu, jestli tam je nějaká možnost přenastavit MIDI OUT aby se choval jako MIDI THRU. Konektor MIDI THRU to Sono asi nemá,co ? No při nejhorším by se to dalo vyřešit nějakým malým USB-MIDI převodníčkem za pár šušňů.
Cubase 7, Roland Fantom XR, Roland RS-70, Yamaha MO6, Alesis DM10, Edirol FA-101, Rode NT1A

alquadim
Příspěvky: 204
Registrován: 23 led 2006 11:36

Re: Ableton - MIDI problem.

Příspěvek od alquadim »

Petr PAN, mas naprostou pravdu, nejak jsem na to pozapomnel. ;] Diky moc za pripomenuti. Sice to ted nemam sanci vyzkouset, ale jsem si tak na 99 procent jist, ze jsem to tak musel nastavit na Sono 88, tedy EDIT a klavesa G4 /MIDI OUT. Jsem to ale hlava derava, dokonce myslim, ze jsem to tady uz resil. No, holt starnu. ;]

Jeste jednou diky.

Jen jeste dotaz, s tim USB asi nikoho nic nenapada, tak?

./klavesy/m-audio-sono-88-usb-problem-t18428.html

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3754
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Ableton - MIDI problem.

Příspěvek od MDudas »

Tiez mam dojem, ze si to tu uz riesil. :P
A nechapem, preco nemozu pouzivat zavedene pojmy - tato funkcia sa uz asi 20+ rokov vola "MIDI Thru".
Manual pise:
- - -
The MIDI Out Mode key (G#3) determines what data is sent to the external MIDI Out jack. Pressing this key in Edit mode will
toggle between two options:
1) MIDI generated by playing the keys on the keyboard is sent to the external MIDI output jack (default).
2) MIDI signals from the computer’s

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3754
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Ableton - MIDI problem.

Příspěvek od MDudas »

Co sa tyka toho spojenia s notebookom - ako to popisujes, tak to je divne.
Mozem Ti dat akurat pomocne otazky a nejake hinty.

- Sono cez USB posiela MIDI instrukcie (aspon v manuale som ine nenasiel). Takze to je "obycajne" MIDI over USB - nenarocne na rychlost. USB1 mu uplne staci.
- teda ani v USB2 kabli (vs. USB1 klavesy) problem asi nebude. USB je iba obycajna seriova dvojlinka. Notebook by to mal rozoznat Urcite over, ci Ti pevne sedia konektory.
- kedze to skape po chvily hrania (teda to principialne chodi), tak to tipujem na softwarovy problem na strane notebooku
- vies bez spustania VST zistit, ci FL dostava plynule MIDI data zo Sona ? (FL zial nepoznam)
- nepouzivas nejake 32-bit veci na 64-bit Windows ?

alquadim
Příspěvky: 204
Registrován: 23 led 2006 11:36

Re: Ableton - MIDI problem.

Příspěvek od alquadim »

Diky za tipy. Zkusim uvazovat nahlas - opravdu to posila jen MIDI over USB? Neposila se do Sona z NB i nejake zpracovani zvuku pres USB, protoze audio vystup jde pak ze Sona, ne z NB. Nicmene diky za radu ohledne 32bit/64bit, zkusim tam hodit 32bitove widle. Nicmene jsem to zkousel na FL10, coz uz je tusim 64bit aplikace?

Pokud by to pod 32bit widlema slapalo, tak pak bych rekl, ze by to mohlo byt ovladacem, ktery asi spolupracuje jen s win7-32bit.

Uživatelský avatar
ReaktoplazmAR
Příspěvky: 2413
Registrován: 04 srp 2008 14:25

Re: Ableton - MIDI problem.

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

dobre si prečítaj manual k tomu Sonu a možnosti routovania midi.. podla mna klavesy posielaju MIDI rovno cez MIDI OUT do Alesis a tiež cez USB do Abletonu..
(spoznat či je to tak možeš už len podla toho že modul hrá celkom bez latencie)
Ty ale chceš aby MIDI išlo z klaves cez USB do Abletonu a z Abletonu zasa cez USB do Sona a odtial cez MIDI OUT do modulu ( v takom prípade IMHO už by tam nejaká latencia mala byt). Otázka je či to takto Sono dokáže, preto doporučujem prejst ten manual..

alquadim
Příspěvky: 204
Registrován: 23 led 2006 11:36

Re: Ableton - MIDI problem.

Příspěvek od alquadim »

JJ, problem s MIDI jiz vyresen viz vyse. Jen pro to USB, jeste mne napada, ze verzi OS 32/64 to asi nebude, protoze pres USB3 to fici, ale trha se obcas - pri nizke latenci. A u takoveho vykonu bych se podivil:

ultrabook Lenovo Ideapad U310 - dvoujádrový procesor Intel Core i7-3517U (1.9GHz, TB až 3.0GHz, podpora Hyperthreading); 4GB RAM (DDR3); 13.3" LED HD (1366x768 bodů) displej; grafika Intel HD Graphics (HDMI); 500GB HDD + 24GB SSD disk; rozhraní: Wi-Fi, 3x USB (2x 3.0), WiDi, kamera, blablabla...

Aplikaci pouzivam Ableton, kde nacpu treba Addictive drums, NI soul keys, a presto na to neni stoprocentni spoleh pri nastaveni 128 latence (obcas po delsi dobe nejaky ten lupanec).

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3442
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Ableton - MIDI problem.

Příspěvek od pavlii »

Tu podporu HT máš vypnutou? Pokud ne, zkus to bez ní; obvykle jsem narazil v diskusích na to, že HT nadělala v oblasti chování DAW a zvukovek víc škody než užitku...

P.

alquadim
Příspěvky: 204
Registrován: 23 led 2006 11:36

Re: Ableton - MIDI problem.

Příspěvek od alquadim »

S hyperthreadingem jsem si jeste nehral, nicmene preinstalil jsem na w7 32 bit a problem to s USB nema, alespon s tim, ze to po chvili prestane hrat, takze ovladac pro sono 88 je asi stabilni jen pro w7 32 bit, coz je skoda. Nicmene to stejne stale lupe, alespon v Abletone. Ale zkousel jsem FL Studio, zatizil to jako prase, taky lupalo. Pak jsem ale zaskrtl Triple buffering a slape to nadherne. Cim to? A ma Ableton taky tuto moznost?

Odpovědět