Koupit iMac či Mac mini?

Vše o hudbě na počítačích ve znaku jablka
Uživatelský avatar
pateson
Příspěvky: 335
Registrován: 26 lis 2006 18:06

Koupit iMac či Mac mini?

Příspěvek od pateson » 10 úno 2007 20:11

Ačkoliv jinde na fóru se dotazuji na to zda Core 2 duo či ne, neopustila mě ještě myšlenka koupit iMac (nebo Mac mini) - trochu čekám na březnové zúčtování s Finančáky :-(

Technické parametry jsou mi jasné, zajímá mě zkušenost ohledně stability a především, ačkoliv to zní divně, jaká jsou zkušenosti s provozováním Windows XP, nejlépe v Parallel Desktop. Potřebuji totiž na něm používat překladový software, který prostě v Mac OS nepojede :-(
Tedy 8 hodin denně se na tom bude překládat a jinak o víkendech a volném čase tvořit hudba.

Jelikož nemám žádný legální zvukový software, zvukovku bych pak volil nejspíš kvůli vybavení Emu 0404USB2.0, vzhledem ke zmiňovaným problémům s Firewire rozhraním (ale třeba se blýská na lepší časy)

Čistým srovnáním ceny je samozřejmě iMac proti stejně vybavenému PC nevýhodný (pominu-li relativní výhody přiloženého softwaru, mně se však hodně líbí.
Prostě vše v jednom je skvělé (vím, že to není moc racionální úvaha)

Zajímá mě také hlučnost, je Mac mini na úrovni notebooků? Jako etalon beru IBM R50e (přebírá jej drahá polovička), který mám doma zapnutý 8-10 hodin denně, co bude hlučnější to nechci, raději slevím na výkonu.

(Druhý PC s AMD Athlon, který má pouze 12 cm ventilátor ve zdroji a 8 cm na procesoru je podstatně horší - ten se bude stěhovat k rodičům)

Tož nezlobte se na tak dlouhou zpověď. Rýsuje se mi také šance na krátké zapůjčení iMaca nebo Mini, proto tato úvaha.

Třeba mi někdo řekne nějaký zásadní důvod proč Mac nekoupit nebo, že uvažuju zcela zcestně.
Ale jináč su Moravák

Dno
Příspěvky: 318
Registrován: 20 pro 2006 23:42

Příspěvek od Dno » 10 úno 2007 20:51

parallels funguje fantasticky .. videl som to na macbook pro .. siel by som do toho , ak ti to vyhovuje financne ..

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 11 úno 2007 07:15

OT: jde-li ti o trados, bezi na macu alternativa jmenem wordfast.

Uživatelský avatar
pateson
Příspěvky: 335
Registrován: 26 lis 2006 18:06

Příspěvek od pateson » 11 úno 2007 07:23

to Brooklyn: Jde mi o TransitXV, alternativa nelze
Ale jináč su Moravák

Uživatelský avatar
Pavel Vantuch
Příspěvky: 1278
Registrován: 23 úno 2003 12:07

Příspěvek od Pavel Vantuch » 11 úno 2007 08:54

Výbornou alternativou k Parallels je CrossOver
http://www.codeweavers.com/products/cxmac/

Uživatelský avatar
pateson
Příspěvky: 335
Registrován: 26 lis 2006 18:06

CrossOver

Příspěvek od pateson » 11 úno 2007 09:11

Pavel Vantuch píše:Výbornou alternativou k Parallels je CrossOver
http://www.codeweavers.com/products/cxmac/
Budu to muset vyzkoušet, zatím se mi zdá, že pořízení Maca bude dražší (to bych ještě zkousl), ale vypadá to na spoustu potíží (které se audia netýkají)

Mimochodem kolik paměti reálně zvládne OS X, aby to bylo přínosem pro soft syntezátory? Nepletu se, že Win XP jede do 3 nebo 4 GB?
Ale jináč su Moravák

Uživatelský avatar
onehalph
Příspěvky: 505
Registrován: 24 kvě 2002 09:54

Příspěvek od onehalph » 11 úno 2007 15:49

pateson: mam 20" iMac intel core duo 2.0 GHz s 1,5 GB RAM a fachci to naprosto v pohode ... parallels mam taky - a v nem win2000 + ted nove umi sdilet partition s Boot Campem - ve kterym mam nainstaleny XP SP2 a od ty doby uz jsem do nich nepotreboval bootovat (kdyz jedou v pohode v okne - pouzivam to jen na exporty z cubase/nuendo projektu, ktery mam michat) - takze muzu jen doporucit - co se tyka maximalni velikosti RAM, tak nevim jestli ma OS X limit - divam se, ze u iMacu je napsano 2 GB - ale vetsinou se to udava na maximum te doby uvedeni s ohledem na maximalni kapacitu vyrabenych chipu ... zkusim se jeste poptat :-)

Uživatelský avatar
Pavel Vantuch
Příspěvky: 1278
Registrován: 23 úno 2003 12:07

Příspěvek od Pavel Vantuch » 11 úno 2007 20:14

Ty 2GB má základní 17" iMac C2D 1.83GHz. Od 2GHz nahoru umí 3GB, ale co jsem tak konzultoval, tak je to spíše konstrukční limit než limit systému. Prostě se to nějak nevleze do bedny. Vždyť už PM G5 nebo teď Mac Pro umí 16GB RAM. Netvrdím, že OS X limit RAM mít nebude nebo nemá, ale mám za to, že je to zatím mimo dnešní HW možnosti, když opomenu možnosti našich peněženek :lol:
Jinou otázkou ovšem je, jaký je limit u konkrétního SW.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: CrossOver

Příspěvek od kexik » 12 úno 2007 12:47

pateson píše:
Pavel Vantuch píše:Výbornou alternativou k Parallels je CrossOver
http://www.codeweavers.com/products/cxmac/
Budu to muset vyzkoušet, zatím se mi zdá, že pořízení Maca bude dražší (to bych ještě zkousl), ale vypadá to na spoustu potíží (které se audia netýkají)

Mimochodem kolik paměti reálně zvládne OS X, aby to bylo přínosem pro soft syntezátory? Nepletu se, že Win XP jede do 3 nebo 4 GB?
novy osx je 64bitovy system, takze ziadny limit na pamat nema. ostatne 64bitove xp-cka takisto :) (pokial mas 64bitovy procak), 4GB limit suvisi s limlitom pre 32bitove adresovanie

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: CrossOver

Příspěvek od Kermitak » 12 úno 2007 12:58

kexik píše:novy osx je 64bitovy system, takze ziadny limit na pamat nema. ostatne 64bitove xp-cka takisto :) (pokial mas 64bitovy procak), 4GB limit suvisi s limlitom pre 32bitove adresovanie
Abychom byli exaktnejsi, limit ma, ale tech 17EB jen tak nevyuzijes :)
BTW u tech XPcek bych byl opatrnej, na workstation se pry da vyuzit jenom 3GB a to jeste jenom s PAE, coz nechapu cim je zpusobeno (resp. udajne je mozny vyuzit 4GB, kdyz se vypne pagefile, coz je dany tim, ze wokna adresujou pagefile dohromady s RAM (at zijou super programatori v MS)). Navic PAE se bezne vyuziva pro zpritupneni vice nez 4GB RAM na 32bitovych systemech, takze nevim, co s tim XP saskujou pod 4GB.
Naposledy upravil(a) Kermitak dne 12 úno 2007 13:03, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 12 úno 2007 13:01

obmedzenia budu hlavne prakticke. neviem ako nove intelacke mini, ale stare g5 malo len jeden slot na pamat, takze 2GB bol taky prakticky limit (vlastne v case uvedenia na trh, len 1GB, ine moduly neboli)

Uživatelský avatar
Pavel Vantuch
Příspěvky: 1278
Registrován: 23 úno 2003 12:07

Příspěvek od Pavel Vantuch » 12 úno 2007 13:50

kexik: patrně jsi tím starým myslel mini G4 :wink:

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 12 úno 2007 13:59

jasne :) (g5 by tu mydelnicku asi spyrolyzovala :) )

nigol
Příspěvky: 37
Registrován: 17 zář 2002 09:25

Příspěvek od nigol » 13 úno 2007 09:38

Mini Intel ma 2 sloty na pamete. Standardne jsou tam myslim 2x256MB kvuli dual channelu

Uživatelský avatar
pateson
Příspěvky: 335
Registrován: 26 lis 2006 18:06

ticho a výkon

Příspěvek od pateson » 13 úno 2007 11:06

nigol píše:Mini Intel ma 2 sloty na pamete. Standardne jsou tam myslim 2x256MB kvuli dual channelu
To me prave stve, jelikoz pridani pameti znamena vyhozeni 256 MB ram (zatim nevim, zda by mi to prodejce zaridil jinak

Včera jsem měl možnost chvíli si hrát s Mac mini a iMac 17"

Mac mini je skvěle potichu, iMac trošku slyšitelnější (porovnávám s Thinpad R50e se 4200 ot. diskem)

Vzhledem k moznosti pouzit jakykoliv monitor se mi jevi lepsi Mac mini, jen ten vykon za danou cenu :-(

i když je otázka, zda mi opravdu bude chybět, pro kancelářskou práci nejspíše ne.

Máte někdo Mac mini a děláte na něm hudbu (ne profesionálně)? a jak to vidíte

(Porovnavam s PC a příliš neberu v potaz dodaný software, i když pro moji práci dostanu s Macem nejspíš vše (kromě Windows XP :-), které žel potřebuju neboť Transit XV nejspíš v CrossOver nejede (starsi verze se rozchodit nepodarila)

Rozhodnuti se blizi, toz přemýšlím :-) Zatím má pro mě Mac navrch pouze z hlediska hluku, ale jestli za stejnou cenu postavím PC bez vetraku (mozna i s lepsim vykonem) tož nevim nevim
Ale jináč su Moravák

Odpovědět