par blbych otazek k live hrani

Vše o hudbě na počítačích ve znaku jablka
Odpovědět
martin.h
Příspěvky: 6
Registrován: 12 úno 2009 16:06

par blbych otazek k live hrani

Příspěvek od martin.h » 16 dub 2009 22:12

zdar.rozhod sem se pořídit si k live hraní techna kompa s abletonem a kontroler.chtel bych pls poradit... 1.jaky počítač-uvažuju o mackbooku pro 15.4 palcu. 2.ext zvukovka. např.m-audio PF610. bude to k něčemu? :roll: k tomu kompu nakou aspon minimalni konfiguraci.jo a jak je to se spozdenim při live a dá se to nak ovlivnit.dik :?: :?: :?:

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Re: par blbych otazek k live hrani

Příspěvek od Ondra P. » 17 dub 2009 08:27

konfugurace notebooku a zvukove karty je myslim vporadku... kontroler je ceklem dobry a levny od behringru BCR ci BCF... latence bude zalezet na zatizeni CPU... kdyz budes pouzivat hodne AU - VSTi syntaky, ktery zerou a bude ti jich hrat hodne najednou, tak zatizeni CPU bude vetsi, ale do tech 50 - 60% zatizeni je to myslim vpohode a da se stou latenci normalne hrat... pokud budes pouzivat havne samply, tak zatizeni budes mit minimalni, tudiz latenci muzes stahnou na minimum, zde je ale zas problem v tom, ze kdyz budes poustet hodne samplu najednou (treba 10 a vice), tak ti to nemusi stihat disk... mam Macbook Pro tam byl disk s 5400rpm a delalo mi to obcas dropy (ze disk treba na malickou chvilku nestihal cist a udelalo to maly vypadek zvuku cca na pul sekundy), tak jsem ho vymenil za 7200rpm, taky je dobry ho rozsirit na 4GB RAM pokud na nem chces delat muziku...

Uživatelský avatar
knobtweaker
Profesionál
Příspěvky: 92
Registrován: 04 bře 2009 16:54

Re: par blbych otazek k live hrani

Příspěvek od knobtweaker » 17 dub 2009 08:36

Ten mac i ta 610 jsou na live hraní v pohodě. Latence (zpoždění) se mění nastavení buffer size v ovladači karty , na live je myslím vhodné nastavení kolem 128 samplů, což už je jen pár milisekund - pro tvoje účely v podstatě neznatelné. Jinak to chce mít odladě ný ten počítač , aby ti nepadal :-) a nějaký slušný kontroler. K abletonu udělal teď moc zajímavý kontroler akai . Tady je odkaz - http://www.akaipro.com/apc40
Studiový a live zvukař
http://www.sound-engineer.cz

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Re: par blbych otazek k live hrani

Příspěvek od Ondra P. » 17 dub 2009 08:47

knobtweaker píše:Ten mac i ta 610 jsou na live hraní v pohodě. Latence (zpoždění) se mění nastavení buffer size v ovladači karty , na live je myslím vhodné nastavení kolem 128 samplů, což už je jen pár milisekund - pro tvoje účely v podstatě neznatelné. Jinak to chce mít odladě ný ten počítač , aby ti nepadal :-) a nějaký slušný kontroler. K abletonu udělal teď moc zajímavý kontroler akai . Tady je odkaz - http://www.akaipro.com/apc40
to je sice pekny mit latenci 128 bufferu , ale kdyz mas zatizeni 50% cpu, tak asi tezko v realite pouztelny , v tom bude praskat lupat... jinak mac je odladeny dobre tam skoro zadny problemy nejsou...

Uživatelský avatar
knobtweaker
Profesionál
Příspěvky: 92
Registrován: 04 bře 2009 16:54

Re: par blbych otazek k live hrani

Příspěvek od knobtweaker » 17 dub 2009 08:57

ekeaze píše:
knobtweaker píše:Ten mac i ta 610 jsou na live hraní v pohodě. Latence (zpoždění) se mění nastavení buffer size v ovladači karty , na live je myslím vhodné nastavení kolem 128 samplů, což už je jen pár milisekund - pro tvoje účely v podstatě neznatelné. Jinak to chce mít odladě ný ten počítač , aby ti nepadal :-) a nějaký slušný kontroler. K abletonu udělal teď moc zajímavý kontroler akai . Tady je odkaz - http://www.akaipro.com/apc40
to je sice pekny mit latenci 128 bufferu , ale kdyz mas zatizeni 50% cpu, tak asi tezko v realite pouztelny , v tom bude praskat lupat... jinak mac je odladeny dobre tam skoro zadny problemy nejsou...
Jasně , ale dneska už to průměrně vybavený počítač na 128 vzládá, pokud teda uživatel není blázen a nesnaží se hrát z VST na živo symfoňák , což v případě techna asi nebude ten případ - máš samozřejmě pravdu , že by to nemělo přesáhnout 50%. Většina lidí ale jede smyčky jako samply a jako vst pouze ,to co reálně hraje na klávesnici či kroutí parametry VST. Co se týče odladěnosti maca , tak sice uznávam že jsou to dost stabilní mašiny, ale opět záleží na inteligenci uživatele, už jsem viděl x krát mac spadnout (i když některý fundamentalisté tvrdí, že maky nikdy nepadaj :-)) Záleží to opět na tom co si tam všechno nainstaluješ- na zatížení atd.
Studiový a live zvukař
http://www.sound-engineer.cz

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Re: par blbych otazek k live hrani

Příspěvek od Ondra P. » 17 dub 2009 09:23

jj... ja na macu jedu tech 128 buffru , prevazne samply zatec cpu tak max 15-20%... jinak mam RME Fireface 400 a ta na macu beha podstatne lip s mensi latenci... na widlich staci zatez 30%-40% a pod 1024 bufferu se nedostanu...

Uživatelský avatar
knobtweaker
Profesionál
Příspěvky: 92
Registrován: 04 bře 2009 16:54

Re: par blbych otazek k live hrani

Příspěvek od knobtweaker » 17 dub 2009 19:18

ekeaze píše:jj... ja na macu jedu tech 128 buffru , prevazne samply zatec cpu tak max 15-20%... jinak mam RME Fireface 400 a ta na macu beha podstatne lip s mensi latenci... na widlich staci zatez 30%-40% a pod 1024 bufferu se nedostanu...
Ta fireface 400 je na latenci super, to jsi vychytal dobře :-) s tou se na widlích dostanu i na 64 bez problémů, na nějaký hraní s hodně VST instrumenty na 128 v poho. Jinak mě to běhá bez lupanců i v zatížení 50-60% i když uznávam že to bych neměl dělat. Ono to totiž neni jenom o tom widle versus mac, ale o konkrétní konfiguraci. Kdo ale nechce řešit systém a mít klid (což jsou vlastně všichni), určitě bych volil mac :-) Pokud widle tak ne Visty, ale XP
Studiový a live zvukař
http://www.sound-engineer.cz

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: par blbych otazek k live hrani

Příspěvek od kexik » 17 dub 2009 23:48

ako je to na macu s preferenciou procesov? ide to nejak nastavit?
vo win sa napise batko ktore nastartuje daw s priority high a potom nepraskne ani prd, skor podtuhava gui. teoreticky to nema co praskat kym nebeha cpu na 100%

Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

Re: par blbych otazek k live hrani

Příspěvek od MonkeyFighter » 18 dub 2009 01:01

kexik píše:vo win sa napise batko ktore nastartuje daw s priority high a potom nepraskne ani prd, skor podtuhava gui. teoreticky to nema co praskat kym nebeha cpu na 100%
kdyby nekdo hledal jako ja jak na to, tak tady:
http://forums.pcpitstop.com/lofiversion ... 23905.html

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: par blbych otazek k live hrani

Příspěvek od kexik » 18 dub 2009 08:30

MonkeyFighter píše:
kexik píše:vo win sa napise batko ktore nastartuje daw s priority high a potom nepraskne ani prd, skor podtuhava gui. teoreticky to nema co praskat kym nebeha cpu na 100%
kdyby nekdo hledal jako ja jak na to, tak tady:
http://forums.pcpitstop.com/lofiversion ... 23905.html
no hej, tak to beha na win, ale ako na to v osx? mam pocit ze v suse linuxe na to bola nejaka jednoducha finta

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Re: par blbych otazek k live hrani

Příspěvek od Ondra P. » 18 dub 2009 08:34

kexik píše:ako je to na macu s preferenciou procesov? ide to nejak nastavit?
vo win sa napise batko ktore nastartuje daw s priority high a potom nepraskne ani prd, skor podtuhava gui. teoreticky to nema co praskat kym nebeha cpu na 100%

to mne nenapadlo s tou preferenci u widli :) dik ...
jinak na macu netusim...
MonkeyFighter píše:
kexik píše:vo win sa napise batko ktore nastartuje daw s priority high a potom nepraskne ani prd, skor podtuhava gui. teoreticky to nema co praskat kym nebeha cpu na 100%
kdyby nekdo hledal jako ja jak na to, tak tady:
http://forums.pcpitstop.com/lofiversion ... 23905.html
to se da preci nastavi tak ze se zmackne ctrl, alt, delete atam jse bezicimu programu prihodi priorita ne? akorat se to musi delat pri kazdym spusteni toho programu...

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: par blbych otazek k live hrani

Příspěvek od kexik » 18 dub 2009 09:24

vsak na to je to batko aby si to NEMUSEl robit zakazdym ;)
urobis si k nemu na desktop shortcut, priradis mu ikonku DAW a mas vystarane.

cmd /c start /High FL.exe

batko musi byt ulozene v rovnakom adresari ako FL.exe
za FL si dosadte nazov vasho spustitelneho suboru

Uživatelský avatar
knobtweaker
Profesionál
Příspěvky: 92
Registrován: 04 bře 2009 16:54

Re: par blbych otazek k live hrani

Příspěvek od knobtweaker » 18 dub 2009 21:38

kexik píše:vsak na to je to batko aby si to NEMUSEl robit zakazdym ;)
urobis si k nemu na desktop shortcut, priradis mu ikonku DAW a mas vystarane.

cmd /c start /High FL.exe

batko musi byt ulozene v rovnakom adresari ako FL.exe
za FL si dosadte nazov vasho spustitelneho suboru
To je zajímavý tip, díky
Studiový a live zvukař
http://www.sound-engineer.cz

Uživatelský avatar
jakubt
Příspěvky: 246
Registrován: 17 zář 2009 12:18

Re: par blbych otazek k live hrani

Příspěvek od jakubt » 17 zář 2009 12:45

Ad nastavení priorityna Macu - pokud se nemýlím, tak OSX dává nějakým způsobem sám od sebe vysokou prioritu pro audio, někde na mujmac.cz se o tom dá dohledat článek.

Odpovědět