Prechod na Mac Mini (z USA)

Vše o hudbě na počítačích ve znaku jablka
Odpovědět
Tommy Dee

Prechod na Mac Mini (z USA)

Příspěvek od Tommy Dee »

Zdravím, podarilo sa mi čo to ušporiť a súčasná zhoda okolností mi ponúka príležitosť kúpiť Mac Mini z USA, keďže nás odtiaľ príde navštíviť rodina. Momentálne som užívateľov windowsu a s Macom nemám absolútne žiadnu skúsenosť, okrem niekoľkých tutoriálov v Logicu, preto mám na Vás pár otázok:

1. Môže sa vyskytnúť nejaký problém pri prevoze Mac Mini z USA (bez krabice)? Ide mi o dane a clo.
2. Chcel by som nejakú dobu pracovať na dvoch OS, teda aj vo windowse, pokiaľ sa nenaučím ovládať Logic, na ktorý by som chcel časom prejsť a win zmazať. Do akej miery je komplikované nahodiť na Mac Mini windows, ak nemá vstavanú CDrom-ku (externú nemám, mám externý HDD) + ide mi o nejakú nelegálnu copy, keďže sa mi neoplatí kupovať na pár mesiacov originál (momentálne mam OA verziu).
3. Na apple store (Apple.com) som si navolil verziu s i7 2,6; 4GB ram (neskôr dokúpim, za lepšiu cenu ďalšie 4GB); 1TB 5400 rpm. Bude to pracovať schopne ? Zo súčasnej šunky strácam nervy a neustále narážam na strop procesora. Neskôr ak našporím, tak by som rád dokúpil buď lepší externý HDD alebo SSD (teda ak ho tam je kam šupnúť).
4. Ako je to s reklamáciou mimo USA ak si nezakúpim Apple care ?
5. Existuje niečo, čo by ma mohlo nemilo prekvapiť ? Pre mňa osobne (študenta) to je celkom veľká investícia, ktorú by som nerád ľutoval a tak si chcem byť istý výberom.

Teoreticky ma môžete od Applu odhovárať (cena/výkon), avšak Logic ma veľmi oslovil a možnosť dvoch OS je úplne vyhovujúca.
Veľké ďakujem za každú radu !

dendy

Re: Prechod na Mac Mini (z USA)

Příspěvek od dendy »

1/ bez krabice urcite ziadny problem nebude... aj keby sa nahodou niekto pytal, povedia ze to je ich pracovny pocitac - zena bezne cestuje hore dole po krajinach s notebookom a este nikdy nikto sa jej na nic nepytal :-)

2/ principialne mas viac moznosti - bud dual boot osx/win (na to sluzi program Parallels), alebo napriklad freeware VirtualBox do ktorebo si mozes nainstalovat windows - potom nabootujes do osx, spustis VirtualBox a windows mas bud v okne, alebo ako dalsi desktop fulscreen (a ply ule sa mozes prescrolovavat medzi windowsom a osx)

tuto je navod ako nainstalovat/rozbehat win pod virtual boxom v osx - primarne je sice ten navod o tom ako nainstalovat rozne verzie windowsov. roznymi explorermi ale pre tvoj ucel si proste nainstalujes trebars tu win7dmicku a basta
http://osxdaily.com/2011/09/04/internet ... ie-9-free/

osobne by som ti ale radil hed od zaciatku kaslat na win a skocit do toho po hlave - ja som to tiez tak spravil a zvykol som si VELMI rychlo - cca tyzden :-) ... ono totiz niektore veci jednoducho v OSX su ine ako vo Win (ikony na pracu s oknom nalavo, trosku inak fungujuce "zavretie" okna aplikacie co na rozdiel od win aplikaciu naozaj nevypne len mi nimalizuje na dock, CMD C V X namiesto CTRL C V X a par dalsich detailov - ktore ked sa budes stale prepinat medzi win/osx t budu miast a paradoxne ti skomplikuju prechod na osx...

takze ja radim vrhnut sa do toho rovno naplno... urcite ak si s niecim nebudes vediet rady tu ti kopa ludi rychlo poradi

3/ slusna zostava - osobne by som siel rovno do 8 GB ram aj za cenu mensieho disku (s 8GB je to fakt parada) ale aj 4 su uplne OK.. Pamat aj disk si kedykolvek upgradnes aj sam v pohode - budes prekvapeny ako paradne prehladne intuitivne to vyzera vo vnutri apple hw :-) ja som na macbooku uz menil disk aj pamate - oboje zakrok na 5 minut :-)

4/ rok zaruka plati automaticky vsade vo svete na apple veci, takze je fuk kde si ich zakupil - snad len vyhodou je mat nejaky doklad o kupe

5/ nie :-).

teda ja som si tazsie zvykal na zamenu CTRL -> CMD, 2 mesiace som podvedome tapal po ctrl pri kopirovani, ale inak od prveho momentu prechodu (az do dnes) same superlativy a prijeme prekvapenia :-)

co sa tyka logicu - bacha, logic X nepodprouje uz vobec 32bit pluginy - len 64 bit... a vobec do logicu nedostanes vst-cka (no nejaky wrapper sice existuje ale to funguje naprd) - len AU ... ale vacsina dobrych pluginov je aj ako AU k dispozicii takze pohoda - plus pluginy bundlovane k logicu su absolua spicka (ako syntaky tak efekty) takze casom mozno dojdes na to ze uz ani ziadne dalsie pluginy nepotrebujes :-)

inak neviem ci som dobre zachytil - mam pocit ze teraz pracujes s Reaper-om (mozno som si ta z dakym pomylil) - ak ano Reaper funguje perfektne aj pod OSX

Tommy Dee

Příspěvek od Tommy Dee »

Diky moc dendy, tvoja reakcia ma celkom potešila :) Pozrel som si ktoré z pluginov, ktoré som zvyknutý používať nie sú AU a ostal mi visieť len Sylent1, ale verím, že ho v kľude nahradí nejaký syntak z Logiku (Inak doteraz som robil v FLku, Cubase). Ramku si dokúpim tu na Slovensku, na alze som 4GB našiel za niečo okolo 37e, čo je lepšie ako cez ich store, zvlášť, keď si musím dávať pozor na každú korunu/cent :D .
Win chcem aj preto, aby som mohol dokončiť niekoľko rozpracovaných projektov, ktoré sa už kvôli súčasnému HW nedajú dokončiť. Najmä ma trápilo, ako dostať win do mini bez DVD rom-ky, ale na parallels som sa dočítal, že to ide aj z .iso, tak snáď pôjde aj kópia, z ktorej si iso urobím :D. Tie ostatné GUI veci som si už napozeral a myslím, že to bude v pohode :) hlavne nech to šľape jak má a nech si ušetrím ešte zopár vlasov na hlave :D

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

4) - tim bych si nebyl tak jistej, me tady s americkym notebookem vyfuckovali...

redswift

Příspěvek od redswift »

@dendy jenom drobná oprava - dual boot do Windows/OSX je záležitost Boot Camp. Protože Parallels je virtualizace, stejně jako zmíněný VirtualBox

Jinak abych taky nějak přispěl:

ad 1) převoz přes hranice záleží na štěstí nebo výmluvnosti (povedlo se mi v příručním zavazadle převézt pár věcí zabalených v originální krabici, protože mě prostě žádný celník nezastavil :-))

ad 2) jak již bylo řečeno, iso to jistí

ad 3) i7 by měla mít výkonu víc než dost. co se týká interního disku, tak někde jsem četl zajímavý článek jak dovnitř umístit druhý disk, s nějakým "nástavcem" je to možné, protože mac mini server má v sobě disky dva. jinak čím víc ram tím líp, ale to lze jednoduše dokoupit.

ad 4) bohužel netuším, mac jsem kupoval v čechách v době, kdy bez DPH (jsem plátce) stál srovnatelně jako v USA, takže jsem to nemusel řešit

ad 5) myslím že tě čekají jenom příjemná překvapení :-) jediné co si z prvních týdnů pamatuju negativního - spousta klávesových zkratek, hw co není podporovaný nefunguje a rozchodit žádným způsobem nejde (týká se hlavně televizních karet)

dendy

Příspěvek od dendy »

kermitak: a to ta vyfuckovali v predajni alebo priamo v servise ?? lebo je rozdiel dojst do predajne kde si to nekupil (aj ked autorizovanej) - to je len na ich ochote (ja mam skusenost presne opacnu aj ked len s ipodom - kupovanym cez uk amazon a dokonca som nemal ani papier - a do 4 dni ho vymenili)

treba si zistit kto fyzicky servisuje tie veci (v SK je to http://www.ccc.sk/autorizovane-servisne ... apple.html) a ist rovno tam, nie do predajne, ja som mbpro kupoval v BGS (velkosklad) ale ked som reklamoval disk tiez som nesiel do BGS (pretoze oni nerobia nic ine len ze to preposlu do servisu) ale siel som rovno do CCC

autorizovany servis ta nema co vyfuckovat a ak vyfuckuje myslim ze ak ich nahlasis "centrale" mozu kludne prist aj o autorizaciu... apple si dost potrpi na tej proklamovanej celosvetovo platnej zaruke...

dendy

Příspěvek od dendy »

redswift píše:@dendy jenom drobná oprava - dual boot do Windows/OSX je záležitost Boot Camp. Protože Parallels je virtualizace, stejně jako zmíněný VirtualBox
aha pardon na dezinformaciu :-)

Odpovědět