Automatické vypnutí playbacku z repráků při nahrávání?!

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Odpovědět
Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2678
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Automatické vypnutí playbacku z repráků při nahrávání?!

Příspěvek od Fractal » 10 čer 2017 06:48

Tak mě jen napadlo, že taková věc by mi zrovna teď ušetřila spoustu času. Bavím se o případě, kdy recording room i control room jsou jedna místnost. Představte si, že při nahrávání, pří zmáčknutí recordingu se vypne signál, který jde do beden, resp. do některého z busu, který máte vyvedený na bedny. Signál v sluchátkovém výstupu však zůstane. Jasně že tohle jde udělat kupř. ztlumením beden, vypnutím atp. ale člověk pořád na to musí myslet a mačkat/kroutit příslušné tlačítko. Nikdy jsem to moc neřešil, protože jsem to nepotřeboval/obcházel nějak jinak, ale teď mě to napadlo jako chytré usnadnění práce.

Ve zkratce si to představuju takhle: Zmáčkneš input monitoring a signál z beden přestane a zůstane jen ten ze sluchátkového výstupu. Stopneš nahrávání, input monitoring se vypne a s ním se aktivuje výstup z beden.

Možná ta funkce je úplně běžná a jen mě to nějak minulo? Něco mi říká, že to celkem logicky může být už nějaká letitá funkce, které jsem si nevšim.

Taky by to mohlo jít přes jakési nalinkování funkci listen/nebo dim v cubasovském control roomu? něco jako "dim output when record is on"

Asi důležité zmínit, že projekt, ve kterém by se mi to hodilo je v Cubase 5.5!

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2678
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: Automatické vypnutí playbacku z repráků při nahrávání?!

Příspěvek od Fractal » 10 čer 2017 07:12

Cubase 5.5 má sice auto monitoring - funkci, která dělá přesně to, že automaticky umí vypnout a zapnout monitoring jen při nahrávání, jenže nevím kde ještě nastavit, aby to ovlivňovalo nezávisle headphone out a monitor bus out

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2678
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: Automatické vypnutí playbacku z repráků při nahrávání?!

Příspěvek od Fractal » 10 čer 2017 07:47

Ještě jeden tip, pokud použiju "Phones bus", můžu odedělit sice sluchátka od hlavního monitoru, v tomhle případě různých beden, a routovat sluchátka pak přes jakýkoli jiný virtuální bus, ale pořád to nedává možnost automaticky deaktivovat hlavní monitory při zapnutém direct track monitoringu, resp. recordingu

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 1901
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Automatické vypnutí playbacku z repráků při nahrávání?!

Příspěvek od Stan » 10 čer 2017 09:48

Tak ja nevim jestli to moc nekomplikujes na jednu stranu chapu proct by se ti tahle funkce hodila ale nevim jestli je to mozny navic mi nedava smysl proc by ta funkce mela existovat. V cubase si muzes naprogramovat cokoli na midi kontroler, jestli jde i tohle to opravdu nevim bo jsem to nikdy nezkousel. Ja jsem v takovychto pripadech (nahravani a monitoring v jedne mistnosti) pouzival sluchatka i pro sebe protoze jsem stejne potreboval vedet co se nahrava. Je pravda ze prepinani mezi sluchatky a mainy mam na mixpultu takze pro me to bylo zalezitosti zmacknuti knofliku

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2678
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: Automatické vypnutí playbacku z repráků při nahrávání?!

Příspěvek od Fractal » 10 čer 2017 10:43

No jo no, pro me taky to je zalezitost jednoho volume knofliku, ale vlastne jeste navic mackam stop record a mysi preklikavam na control monitor enable pokud nechci tocit knoflem, takze tim automatickym prepnutim bych proste usetril cas, nikdy mi to zasadne nevadilo, ale kdyz delas hodne ruznych takeu, ktere si chces hnedka zkontrolovat, tak to zacne nesmirne prudit


Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Automatické vypnutí playbacku z repráků při nahrávání?!

Příspěvek od Pytkin » 10 čer 2017 12:45

monitoring prepina len co pocujes .. ci input alebo stopu .. ty chces monitory vypinat .. to by som riesil dakou automatizaciou .. zavisi aku mas zvukovku , ci sa da cez midi ovladat .. alebo nejak inak .. resp. tlacitkom MUTE na monitor controleri .. to je dalsia moznost ..

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 1901
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Automatické vypnutí playbacku z repráků při nahrávání?!

Příspěvek od Stan » 10 čer 2017 15:12

Fraky ted jsem zkousel neco vytvorit v C9 pomoci Makra a melo by to svym zpusobem jit, tak se na to mrkni. Makro jak uz nazev napovida je prirazeni vice funkci jedne klaves. zkratce. Jen nevim jak je to s programovanim maker v C5.5 asi tam neni tolik moznosti ale tohle jsou zakladni veci ktere by tam mohly byt. Jestli to ale bude vhodny pro Punch IN-OUT nevim

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2678
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: Automatické vypnutí playbacku z repráků při nahrávání?!

Příspěvek od Fractal » 10 čer 2017 15:57

Asi jsi to zapomněl pastnout. Každopádně přes makra by to jít mohlo, ano.

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 1901
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Automatické vypnutí playbacku z repráků při nahrávání?!

Příspěvek od Stan » 10 čer 2017 16:39

V podstate by jsi mel byt schopny zapnout monitoring-spustit record velmi jednodusse. Pak by se melo dal zvolit mute na busu kam mas nasmerovanej finalni mix (PRINT) pomoci podminek v PLE (Project Logical Editor) :
IF Track | name = XXX (eg.PRINT) - THEN track operation | Mute | enable
Ci tak nejak podobne a to cely pak priradit k tomu makru a to by vyzadovalo dalsi zadani podminky. Ale nevim jestli je PLE v C5.5
Naposledy upravil(a) Stan dne 10 čer 2017 19:42, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2678
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: Automatické vypnutí playbacku z repráků při nahrávání?!

Příspěvek od Fractal » 10 čer 2017 17:09

Jo, v 5tce je, nejsem to schopny rozchodit tak jak potrebuju, dik moc za pomoc, ale s tim by bylo tolik srani, ze radsi se zase vratim k muzice...

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 1901
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Automatické vypnutí playbacku z repráků při nahrávání?!

Příspěvek od Stan » 11 čer 2017 14:22

Fraky jeste jsem prohrabaval stary technicky zalozeny zdroje a vyhrabal jsem Auto Mouse Click aplikaci ktera by ti mohla pomoct. Je pro Win https://www.murgee.com/auto-clicker/, macOS http://www.murgaa.com i linux http://www.murguu.com. Daji se s tim delat docela zajimavy veci takze az si budes mit hudebni inspiraci okolo bodu mrazu tak se muzes zamerit na technickou stranku :) Pokud umis trochu programovat tak se stim da docela vyblbnout.

Odpovědět