CUBASE 5, problem s otvorenim MIDI

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Uživatelský avatar
alcoTN
Příspěvky: 209
Registrován: 10 srp 2009 15:32

CUBASE 5, problem s otvorenim MIDI

Příspěvek od alcoTN » 04 led 2010 20:48

Zdravim, som tu nový a mal by som par otazok pre odbornikov :). Nainstaloval som si CUBASE 5 ku ktoremu som presiel z programu CAKEWALK 9. Par veci a problemov som si vyriesil sam ale s dvomi si neviem pomoct:

1. ked otvorim nejake MIDI pomocou import>midi, tak mi stopy neotvori ako midi ale ako VST instruments, neviem ci je to tak spravne alebo je to iba nejakym nadstavenim. Proste by som chcel poradit ako a co nadstavit ak sa to da, aby som mohol otvorit normalne MID subor a CUBASE mi ho aj ako MID otvori na kazdej stope.

2. za kazde ked chcem nahrat audio stopu musim znova a znova nadstavovat IN a OUT porty zvukovej karty (M-Audio delta 66). nie ze by mi to nejak vadilo ale zaujima ma ci to robim zle alebo to tak musi byt :)
OUT zostava ulozeny ale IN musim pomocou VST Conect dookola nastavovat po kazdom spusteni cubase...

dakujem za rady a postrehy.... Laco TN
KORG PA3x PRO

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: CUBASE 5, problem s otvorenim MIDI

Příspěvek od pavlii » 04 led 2010 21:39

Do určité míry jednoduchá odpověď: pravděpodobně začínáš z prázdné nebo nějak předhotovené šablony (Template). Udělej si svojí, tedy spusť Cubase, vytvoř nový projekt, proveď potřebná nastavení a podobné a ulož ho jako Template. Při dalších spuštěních vycházej z tohoto souboru a mělo by být vřešeno.

Šablon se dá vytvořit několik pro různě zaměřené postupy.

Ale ještě jako dodatek: tato nastavení by IMHO měla být jaksi "společná" a relativně neměnná...... :roll: no zkus ten postup přes Template a případně napiš (nebo mě třeba někdo ještě doplní a zpřesní).

P.

Uživatelský avatar
rajs
Příspěvky: 68
Registrován: 02 led 2010 00:59

Re: CUBASE 5, problem s otvorenim MIDI

Příspěvek od rajs » 05 led 2010 09:35

Ahoj alcoTN. Souhlasím plně s příspěvkem pode mnou. Chci něco jiného. Podle mě, pokud přecházíš z Cakewalku, měl bys zvolit určitě Sonar. Na internetu se sice oběvuje mnoho diskuzí o tom, který software je horší či lepší. Tyto diskuse jsou ZCELA nesmyslné. Oba nástroje jsou totiž špičkové kvality a dosáhneš za stejného úsilí stejně kvalitního a dobrého výsledku. Rozdíl je v podstatě jen ve způsobu editace a manipulace s programem. A pokud jsi pracoval v Cakewalku, je naprostý nesmysl učit se nové rozhraní, když Sonar nabízí přinejmenším totéž, co produkty od Steinbergu a bude ti svým rozhraním mnohem bližší. A nejsem žádný protěžovatel Sonaru. Osobně používám k tvorbě muziky Steinberg Nuendo k plnému uspokojení. ;-)

Uživatelský avatar
alcoTN
Příspěvky: 209
Registrován: 10 srp 2009 15:32

Re: CUBASE 5, problem s otvorenim MIDI

Příspěvek od alcoTN » 06 led 2010 22:44

pavlii píše:Do určité míry jednoduchá odpověď: pravděpodobně začínáš z prázdné nebo nějak předhotovené šablony (Template). Udělej si svojí, tedy spusť Cubase, vytvoř nový projekt, proveď potřebná nastavení a podobné a ulož ho jako Template. Při dalších spuštěních vycházej z tohoto souboru a mělo by být vřešeno.

Šablon se dá vytvořit několik pro různě zaměřené postupy.

Ale ještě jako dodatek: tato nastavení by IMHO měla být jaksi "společná" a relativně neměnná...... :roll: no zkus ten postup přes Template a případně napiš (nebo mě třeba někdo ještě doplní a zpřesní).

P.
Ano zacinam z prazdneho vopred vytvoreneho suboru. ked tento subor ulozim ako Projekt tak ho dobre otvorim a je vsetko v poriadku, ale pokial jednovlite party ulozom sposobom EXPORT>MIDI, tak po ich opatovnom otvoreni IMPORT>MIDI uz to nie su kanaly MIDI ale VST instruments. Je jedno ci MIDI subor vytvorim v CAKEWALKU alebo v SONARE. nieje to tak preto ze to inak nejde? Pretoze cubase nedokaze otvorit MIDI ale ich len naimportovat. Prosim skuste niekto u seba v CUBASE importovat MIDI subor, ci je tento problem len u mna alebo je to normalna vec v CUBASE.

Dakujem :shock:
KORG PA3x PRO

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: CUBASE 5, problem s otvorenim MIDI

Příspěvek od pavlii » 07 led 2010 07:18

Eee - MIDI stopa má nějaká defaultní nastavení. Takže když vytvoříš novou MIDI stopu (neco jako Project > Add Track > MIDI), tak má nějaký MIDI In a MIDI Out jako default. De-facto by se toto mělo aplikovat stejně i při importu MIDI, protože Cubase si MIDI stopu (stopy) při tom importu musí vytvořit.

VST Instrument je možné jako MIDI Out přiřadit až v případě, že je v projektu nějaký VST Instrument načten, jinak není možné, aby MIDI Out pro MIDI stopu byl něco jiného než No Output, MIDI Out (fyzický výstup), MIDI generátor (buď integrovaný na zvukovce nebo ta Wavetable syntéza od Microsoftu třebas).

P.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: CUBASE 5, problem s otvorenim MIDI

Příspěvek od delay » 07 led 2010 07:37

pavlii... tady jde o to, že Cubase5 má instrument midi track a pak klasický midi už přímo ve struktuře, když nahodíš VSTi, tak se tě to hned zeptá, jeslti chceš vytvořit instrument midi... Jinak, taky jsem importoval MIDI a taky mi to naházelo do instrumentů (Halion) - nechápu proč i při importu není vytvořený dialogový okno s dotazem, zdali vytvořit klasický MIDI nebo INSTRUMENT. Zkusim kouknout někde do nastavení imoportu... koukal jsi do manuálu?

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: CUBASE 5, problem s otvorenim MIDI

Příspěvek od pavlii » 07 led 2010 08:31

Ajo takhle.....no tak to jsem už opravdu malinko mimo mísu (z hlediska verzování)... :wink: dík za info.

P.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: CUBASE 5, problem s otvorenim MIDI

Příspěvek od Pytkin » 07 led 2010 09:18

delay : a midi a instrument je rozdiel ? priznam sa robil som s C5 asi hodinu, ale prislo mi , ze on pri otvarani VSTi len vytvori midi stopu , ktoru smeruje do toho instrumentu .. inak je ta stopa uplne rovnaka ako bezna midi stopa .. alebo je v nich daky rozdiel ?

Uživatelský avatar
alcoTN
Příspěvky: 209
Registrován: 10 srp 2009 15:32

Re: CUBASE 5, problem s otvorenim MIDI

Příspěvek od alcoTN » 07 led 2010 09:51

Pytkin píše:delay : a midi a instrument je rozdiel ? priznam sa robil som s C5 asi hodinu, ale prislo mi , ze on pri otvarani VSTi len vytvori midi stopu , ktoru smeruje do toho instrumentu .. inak je ta stopa uplne rovnaka ako bezna midi stopa .. alebo je v nich daky rozdiel ?

Je tam rozdiel, lebo ked MIDI otvori ako MIDI stopy tak prehravane nastroje su vybrane z banky nastrojov klavesu a pri VST su vybrane z banky softwarovych nastrojov, coz nieje ten isty zvuk. Pri VST ide vystup zvuku cez zvukovu kartu do Monitorov napr. a pri MIDI je prehravana stopa pomocou MIDI cez klaves.

- Nikdy sa ma pri importe MIDI nespyta ci to chcem otvorit ako VST alebo MIDI, vzdy to otvori ako VST, myslim ze to je niekde nejakym nadstavenim kde je defalutne nadstavene MIDI OTVORIT AKO VST stopy. ale nemozem to nadstavenie najst ;(
KORG PA3x PRO

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: CUBASE 5, problem s otvorenim MIDI

Příspěvek od delay » 07 led 2010 10:04

Pytkin: Rozdíl tam je protoze Instrument MIDI ti neumožňuje routovat MIDI na I/O porty zvukovky. Kouknu na to, podle mě to je věc nastavení.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: CUBASE 5, problem s otvorenim MIDI

Příspěvek od Pytkin » 07 led 2010 11:18

Delay : Cize instrument MIDI dali natvrdo , ze mozes posielat len do VSTi ? to mi pripada divne .. nechapem zmysel toho .. v starsich verziach mas midi stopu a ked dodjes na roletu OUT , tak vidis jak fyzicke vystupy , tak VSTi .. to mi pride uplne logicke ..

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: CUBASE 5, problem s otvorenim MIDI

Příspěvek od delay » 07 led 2010 12:28

Smysl je ten, že ta stopa / track má jinej layout - prostě graficky hned poznáš MIDI (HW) od MIDI VSTi (aniž bys musel mít barevně události na timeline). Pro mě je to celkem slušná novinka, byť to ještě evidentně nemaj dořešený.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: CUBASE 5, problem s otvorenim MIDI

Příspěvek od pavlii » 07 led 2010 15:19

Ahha, ale stejně jako Pytkinovi i mě to připadá jako ne-moc -smysluplné..... Zvláště pak, když se to může chovat výše popsaným způsobem (při importu MIDI).

P.

Uživatelský avatar
alcoTN
Příspěvky: 209
Registrován: 10 srp 2009 15:32

Re: CUBASE 5, problem s otvorenim MIDI

Příspěvek od alcoTN » 07 led 2010 15:26

pavlii píše:Ahha, ale stejně jako Pytkinovi i mě to připadá jako ne-moc -smysluplné..... Zvláště pak, když se to může chovat výše popsaným způsobem (při importu MIDI).

P.
dufajme ze sa to vyriesi, myslim ze je to iba nadstavenim, nieje mozne aby takyto defekt soudruzi v Steinberg dopustili
KORG PA3x PRO

Uživatelský avatar
alcoTN
Příspěvky: 209
Registrován: 10 srp 2009 15:32

Re: CUBASE 5, problem s otvorenim MIDI

Příspěvek od alcoTN » 07 led 2010 17:48

Zistili ste niekto nieco? :roll:
KORG PA3x PRO

Odpovědět