Cubase master fader - efekty na zaciatku chainu?

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Keitaro333
Příspěvky: 161
Registrován: 12 lis 2006 04:23

Cubase master fader - efekty na zaciatku chainu?

Příspěvek od Keitaro333 » 22 pro 2006 13:46

Aby ste pochopili co tym myslim. Ked napr hodim kompresor na cely projekt cize na master fader, mozem tak spravit na master outpute - kompresor sa bude aplikovat na vsetky tracky ale az po efektoch z jednotlivych trackov...

co chcem je aby na zaciatku bol kompresor ktory sa aplikuje na vsetky tracky a az po nom sa budu aplikovat efekty jednotlivych trackov.

zatial sa mi nejako nepodarilo to spravit (cubase sx 3.1)
nejde to alebo ma len nenapadla nejaka jednoducha hovadinka ako to spravit?

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 22 pro 2006 13:53

Obávám se, že to nejde, protože Master Fader přísluší všem stopám (čiže Mixdown). To, co potřebuješ ty, se dá spraviť pouze tak, že si ručně na každou stopu navěsíš kompresor. Stejně ho musíš pro každou stopu nastavit jinak - podle obsahu. Takže kompresor aplikovaný na všechny tracky "na začátku" nemá IMHO valný smysl.

P.

Keitaro333
Příspěvky: 161
Registrován: 12 lis 2006 04:23

Příspěvek od Keitaro333 » 22 pro 2006 15:21

hmm to je skoda, dik za odpoved...
inak jednotna, iba taka mierna kompresia celeho mixu je myslim si celkom bezna... kazdopadne to bol iba priklad, moze to byt SSL alebo nejaky iny saturator, tape emulator a podobne... ktore sa spravaju trocha inak ked ich das na zaciatok resp. na koniec chainu. (v studiu to takto pouzivaju s protools ale tie doma nemam..)

rastis
Příspěvky: 2874
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Příspěvek od rastis » 22 pro 2006 16:08

Keitaro333 píše:...
inak jednotna, iba taka mierna kompresia celeho mixu je myslim si celkom bezna...
To je v pohode, ale nejak moc nechapem, naco by bolo dobre vsetky stopy komprimovat spolocne este pred ich samostatnymi efektami... Aj by som sa divil, keby to nejaky soft umoznoval. Ale mozno sa tomu iba malo rozumiem ? Ci ?

Dno
Příspěvky: 318
Registrován: 20 pro 2006 23:42

Příspěvek od Dno » 23 pro 2006 00:11

keitaro : mas mozog na to aby si ho pouzival !! ked aplikujes daky efekt na zaciatkuna vsetky stopy , tak uz budu zmiesane .. a uz ich zase nerozdelis aby si kazdy zvlast dako inak upravoval .. Jedine ze by si pri 30 stopach aplikoval jeden efekt na vsetky stopy (tak ako ti to hovoril pavlii), co by ale znamenalo ze ho pouzijes 30x , co neni zrovna uplne setrne na procesor ..

mozno rozumnejsie je pouzit ho uz pri nahravani .. trebars mierny kompresor .. to sa v SX samozrejme da , tak ze ho insertnes do inputu v miery a nahravas uz cez neho ..

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 23 pro 2006 00:35

:roll:

Keitaro333
Příspěvky: 161
Registrován: 12 lis 2006 04:23

Příspěvek od Keitaro333 » 23 pro 2006 04:53

rastis: je to dobre na to ze ked napr. aplikujes nejaky warmer na zaciatku cistemu singnalu a az cez neho hadzes vsetky efekty, ma to iny efekt ako ked ho hodis na konci uz zefektovanym trackom. A ide to, v Protools...

Dno: ...
dik za radu no..ale ja mozog pouzivam. Vid. vyssie - protools umoznuje efektovat master bus ktory ma vyssiu prioritu ako jednitlive tracky takze sa zefektuje ako prvy... jednotlive tracky az potom... ale Cubase to asi nedokaze ked ti to pride take lelogicke...
pochopitelne mi ide prave o to aby som ho nemusel pouzit 30 krat... a vacsinu veci nenahravam..


...neviem, je tu nejaky user Protools? Mozno tuto jeho funkciu precenujem, rad by som vedel ci to tu niekto vyuziva?

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12699
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Příspěvek od dendy » 23 pro 2006 17:12

Keitaro333 píše:rastis: je to dobre na to ze ked napr. aplikujes nejaky warmer na zaciatku cistemu singnalu a az cez neho hadzes vsetky efekty, ma to iny efekt ako ked ho hodis na konci uz zefektovanym trackom. A ide to, v Protools...?
to je taky BULLSHIT ze vacsi som nepocul.. nic v zlom ale ocividne si nieco absolutne nepochopil ... MASTER stopa je, ze sa ti jednotlive stopy zmixuju dokopy ... ked uz to mas raz zmixovane, ani hudobny boh ti to nerozdeli zase na jednotlive stopy aby si kazde mohol efektovat zvlast... mozno si sto doplietol zo sendami - co su "odbocky od jednotlivych stop" - principialne odklonis signal s povodnej stopy, prezenies ho akymi efektami potrebujes a potom primisass k mastru ... ale to co popisujes je BULLSHIT .. skus si v tom studiu kde si to videl nechat to poriadne vysvetlit, ver mi ze to co tvrdis je absolutne kravina ktra technicky NIJAKO nieje mozna ...

Dno
Příspěvky: 318
Registrován: 20 pro 2006 23:42

Příspěvek od Dno » 24 pro 2006 00:58

Keitaro333 píše: Dno: ...
dik za radu no..ale ja mozog pouzivam. Vid. vyssie - protools umoznuje efektovat master bus ktory ma vyssiu prioritu ako jednitlive tracky takze sa zefektuje ako prvy... jednotlive tracky az potom... ale Cubase to asi nedokaze ked ti to pride take lelogicke...
pochopitelne mi ide prave o to aby som ho nemusel pouzit 30 krat... a vacsinu veci nenahravam..
Ked hovoris ze pouzivas mozog , tak ho fakt pouzivaj .. LOGIKA :
Bud zmiesame vsetky stopy a pouzijeme ten efekt raz ... za nim ale uz nevieme zase tie stopy mat kazdu zvlast ..
Alebo tie stopy nezmiesame .. aplikujeme na kazdu ziadany efekt .. Ale aplikujeme ho 30x ..

Proste sa to inak neda ..

Sorry .. S protoolsom nerobim , takze tie neviem fundovane povedat , kde si si co splietol :D

Keitaro333
Příspěvky: 161
Registrován: 12 lis 2006 04:23

Příspěvek od Keitaro333 » 24 pro 2006 01:24

dendy:

nic v zlom ale nepochopil si ma asi ty... nechce sa mi to vysvetlovat tak tu mas jeden prispevok po anglicky ktory vysvetluje preco sa to pouziva.

"The analog saturator is placed on the master 2bus before you start mixing. (it affects all the tracks sooner than any other effect) You're trying to drive the faux-analog distortion in a musical way, so you're mixing through the same "system" the whole time. The idea is to approximate an analog desk, which also has analog distortion running through it the whole time.

So basically, put your "analog" plug on the master bus before you start. Then mix, making sure not to drive it too hard (with compression on individual tracks).

... nezaoberal som sa tym ze akym sposobom to funguje ale funguje to... pred vsetko ostatne sa daju dat inserty a skor nez tracky prelezu svojimi jednotlivymi efektami tak ich to najprv asi routne na tento bus, prelezu nim a az potom idu k svojim efektom. (samozrejme sa to deje predtym nez sa tracky zmixuju)

Preto som sa pytal ci je nejaka moznost to iste docielit v Cubase... Samozrejme ze ak je master output uz mix vsetkych trackov tak uz nic take nespravis ale myslel som ze mozno aj Cubase dokaze 'jednym tlacitkom' routovat vsetky tracky na nejaky sidebus a poslat spat s tym ze dalej sa uz potom tracky jednotlivo efektuju.


Dno:

vid. vyssie... s mixdownom uz nic nespravis to je jasne... raz som nechctiac napisal master bus... myslel som "master fader", tak sa proste v Protools nazyva bus ktory je na to urceny. Mixdown to samozrejme nieje. Ako som hovoril deje sa to pred tym ako sa stopy zmiesaju.

popravde sam moc nechapem ako to funguje (send-return kazdeho tracku? neviem) , protools moc neovladam ale potvrdili mi to mnohi ludia ze to takto v protools funguje, vraj sa to robi bezne.
to tu fakt na fore neni ziadny protoolsak?
skusim sa popytat na nejakom protools fore, celkom ma zaujima ako je to tam prakticky vyriesene.

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 24 pro 2006 11:39

Keitaro: hele, logicky, neni to mozny :) Jestli ti ProTools nabizej takovou moznost, pak to pro tebe muze pusobit jako jako efekt na masteru, ale ve skutecnosti soupnou ten efekt do kazdy stopy zvlast. Proste neni mozny smichany stopy zase rozdelit.

Keitaro333
Příspěvky: 161
Registrován: 12 lis 2006 04:23

Příspěvek od Keitaro333 » 24 pro 2006 15:21

logicky, nehovorim ze niekto rozdeluje zmiesane stopy. Ano je mozne ze sa tou funkciou iba posle kazda stopa na bus a vrati...
kazdopadne plugin je spusteny iba raz a teda nezatazuje procesor tak ako keby bol spusteny na kazdej stope samostatne... tiez moc nechapem ako je to mozne ale je to tak... musim sa popytat na nejakom protools fore

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 25 pro 2006 00:13

Keitaro333 píše:logicky, nehovorim ze niekto rozdeluje zmiesane stopy. Ano je mozne ze sa tou funkciou iba posle kazda stopa na bus a vrati...
kazdopadne plugin je spusteny iba raz a teda nezatazuje procesor tak ako keby bol spusteny na kazdej stope samostatne... tiez moc nechapem ako je to mozne ale je to tak... musim sa popytat na nejakom protools fore
:shock: :cry:

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12699
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Příspěvek od dendy » 25 pro 2006 00:17

keitaro333 : ok ja som ti chcel poradit v dobrom, ak chces ver bludom, toto je proste blbost nech sa na to pozries s hociakej strany, jednak prehnat viac kanalov cez 1 instanciu pluginu sucasne je blost, jednak zmiesat viac stop do mastra a potom ich zase rozdelit a prehanat jednotlivymi insertami je tiez nezmysel... ako pise kermitak, je mozne ze ProTools maju proste len taku funkcionalitu ze ten efekt hodis zdanlivo ako jeden do mastra ale interne v skutocnosti funguje tak, ze sa spusti automaticky na pozadi tolko instancii pluginu kolko je kanalov - to je JEDINA moznost inak to preste nama ako fungovat, to je logika, ta nepusti.. ked raz nieco zmixujes dokopy a prehanas 1 efektom uz to NIKDY zase nerozdelis aby si mohol aplikovat inserty po stopach a naopak ked to nechces zmixovat tak musis mat tolko instancii efektu ako je stop - NEDA sa fyzicky pouzit jeden efekt v jednom case na 100 stop - to je akoby si chcel aby jednymi dverami 80x200 cm preslo naraz 20 ludi :-))) daj si poradit, hladas nexistujucu vec...

kazdopadne ak ma GUI ProToolsov taku moznost, ze loadnes vizualne efekt len raz a on sa automaticky zapne s identickymi nastaveniami na vsetky stopy a pri zmene nastaveni sa upravia nastavenia na vsetkych stopach je to HODNE sikovna featura ... to je totiz jedna z veci co by som tiez v Klobase uvital...

Dno
Příspěvky: 318
Registrován: 20 pro 2006 23:42

Příspěvek od Dno » 25 pro 2006 01:08

keitaro : googlil som googlil a nic som nevygooglil .. tym padom mam pocit ze nic take neexistuje .. najviac linkov bolo na Dangerous 2bus , co je analogovy summing box ..

Kde si zobral to o co si sem skopiroval ? Gogel nic take nenasiel .. to co je tam napisane moze byt aj hlupost .. resp. to pise niekto , kto tomu tiez moc dobre nerozumie ..

Odpovědět