Cubase SX3 a Device map

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Odpovědět
FredFlinstone
Příspěvky: 75
Registrován: 21 led 2009 16:44

Cubase SX3 a Device map

Příspěvek od FredFlinstone » 05 srp 2009 21:29

Zdravím všetkých Cubase-ákov

mám takú hmlistú spomienku, že kedysi v pradávnych verziách Cubase existovali tzv.Device map.
Dalo sa to zohnať, boli to v podstate nejaké konfiguračné súbory (asi niečo na spôsob XML) kde bola definovaná štruktúra nastavovateľných parametrov pre nejaké konkrétne MIDI zariadenie (napr.nejaké klávesy).
Táto Device map sa nejako (už nepamätám ako) dala zobraziť priamo v Cubase - vyzeralo to ako editor zvukov (a všeobecne parametrov) daného nástroja, a keď som v PC menil tieto parametre, údaje sa posielali cez MIDI priamo do pripojeného nástroja a takto sa dal editovať tento nástroj.
A spomínam si tiež, že tieto Device Map bolo možné si tiež vytvoriť cez nejaký editor (tzn.pridať slider, pridať button, pridať točítko, priradiť mu nejaký kontrolér, hodnotu, prípadne SysEx).
Aj som si vtedy niekoľko takýchto jednoduchších editorov parametrov poskladal (ešte na Roland D10).

Neviete, ako je to teraz? V manuále SX3 som sa o tom nikde nedočítal, tak teraz neviem, či sa to ešte dá, alebo už túto šikovnú feature-u Steinberg-áci vypustili.

A ak sa to dá, je možné zohnať na nete (=free) nejaké takéto vytvorené Device map-y. Konkrétne by som potreboval na Yamahu S90.
Cubase SX3/Steinberg The Grand 2/VSTi Trilogy Bass/VSTi Acoustica Pianissimo/WaveLab 3.0/Sibelius 4/Garritan Jazz BigBand/Garritan Personal Orchestra/Edirol SuperQuartet/Edirol HyperCanvas/Broomstick Bass/Steinberg Halion 3/Roland D10/Yamaha S80/...

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Re: Cubase SX3 a Device map

Příspěvek od peteness » 05 srp 2009 21:43

jo de to v sx3, http://www.dhoop.de/

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21262
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Cubase SX3 a Device map

Příspěvek od Pytkin » 05 srp 2009 22:44

jo je to tam .. a je to super vymakane oproti starym CUBASom ..

montek
Příspěvky: 47
Registrován: 16 kvě 2007 23:01

Re: Cubase SX3 a Device map

Příspěvek od montek » 06 srp 2009 00:05

Pytkin píše:jo je to tam .. a je to super vymakane oproti starym CUBASom ..
Zdar chlapi,
můžete prosím tady nějak popsat jak to rozchodit v Cubasi a používat ??

moc děkuji
Roland BK-5, Presonus FireStudio,Cubase 7.5,Studio One 2,BCF2000, etc ..

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21262
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Cubase SX3 a Device map

Příspěvek od Pytkin » 06 srp 2009 00:09

som teraz na dovolenke .. ale v menu DEVICE je tusim daky midi manager alebo instrument manager alebo tak dako .. v nom si zadefinujes instrumenty ake mas .. natahas hotove moduly alebo si ich vies aj vytvorit .. a potom ich tusim vyberies dako na stope .. to uz si moc z hlavy nepamatam ..

napred kukni vo menu DEVICE .. tam to najdes lahko ..

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Re: Cubase SX3 a Device map

Příspěvek od peteness » 07 srp 2009 18:37

Postup v Cubase SX3: Device - MIDI device manager - Import Setup (XML) nebo Import Mixmap (MIX) - v dolnim okynku vybrat midi output.
Nasledne se to objevi v nabidce midi outu na midi stope, ten vybrat. Pak kliknout nahore v inspektoru na ctverecek s okynkem, je to paty z leva vedle M,S,W,R a otevre se editacni panel.......no a samozrejme dobre nastavit kanaly, midi parametry. Nektery stroje maji extra kanal pro program change nebo sysex. V preferences v Cubase byva nastaveny filtr na sysexy, ten by chtelo deaktivovat.

FredFlinstone
Příspěvky: 75
Registrován: 21 led 2009 16:44

Re: Cubase SX3 a Device map

Příspěvek od FredFlinstone » 07 srp 2009 21:51

áno, na to http://www.dhoop.de/ som pozeral, je tam toho dosť, ale pre Yamahu S80 (resp.S90) tam nie je *.MIX ani *.XML.
Našiel som len *.TXT, ktorý však obsahuje len zoznam Program-ov, napr.:
[define patchnames]

[g1] Group A1
[p2, 0, 0, -1] 001 A11 AcouPiano1
[p2, 1, 0, -1] 002 A12 AcouPiano2

Pre Roland D-10 som tam našiel aj *.MIX, ale pravdu povediac, mám v tom stále hokej.
Tie *.TXT obsahujú len zoznam Program-ov (zvukov) pre daný nástroj. TXT sú umiestnené v adresári "scriptspatchnames" a "scriptspatchnamesinactive".
Zaujímavé, že ak som si urobil nejaký svoj TXT (presne podľa nejakého existujúceho) a dal ho do týchto adresárov, v zozname "MIDI Device" v Cubase mi toto nepribudlo. (Neviem prečo?)

Ak cez [Open Device] otvorím zoznam MIDI device-ov a vyberiem nejaký (z default-ných, napr.D-50 od Rolanda) (najprv [Install Device] -> D-50 (Roland) -> [Open Device]) tak sa mi zobrazí len zoznam MIDI kanálov (v "Device"), prípadne zoznam programov/zvukov (v "Patch Banks"). Nikde však žiadny panel s poťahovátkami, knobmi a prepínačmi.
Na to je potrebné (ako som zistil) *.MIX, ktoré sú umiestnené v adresári "MixerMaps" a tých je tam biedne málo.
No a načo sú *.XML umiestnené v adresári "Device Maps" to netuším.

Takže čo vlastne potrebujem aby som sa dostal k točítkam a slajderom a prepínačom ku konkrétnemu nástroju?

Nemá niekto už hotové tieto "doplnky" pre Yamahu S80 (resp.S90) a pre Roland D10?

Nemá niekto návod alebo nejaký postup, podľa ktorého sa to dá urobiť?
Cubase SX3/Steinberg The Grand 2/VSTi Trilogy Bass/VSTi Acoustica Pianissimo/WaveLab 3.0/Sibelius 4/Garritan Jazz BigBand/Garritan Personal Orchestra/Edirol SuperQuartet/Edirol HyperCanvas/Broomstick Bass/Steinberg Halion 3/Roland D10/Yamaha S80/...

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Re: Cubase SX3 a Device map

Příspěvek od peteness » 08 srp 2009 00:16

http://www.cykong.com/CubaseSX/SXpanels-Tips.htm
tady se někdo pokoušel dát určitý návod, ale Steinberg support v tomhle zřejmě neexistuje, takže jen na půl cesty a stylem pokus-omyl. Třeba ty device panely schválně Steinberg nepodporuje, aby šly na odbyt VST pluginy.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3009
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Cubase SX3 a Device map

Příspěvek od pavlii » 08 srp 2009 22:17

2peteness: to bych ani neřekl - VST pluginy a Device Maps jsou zcela různé věci pro zcela různé účely. Navzájem si nijak nekonkurují a já bych to spíš viděl na důvod, že dneska se problematikou MIDI zabývá minoritní počet lidí než před lety; jednodušší je plácnout do stopy VST nástroj a hned kroutit a ne nějak konfigurovat MIDI, mít externí synth/tónový generátor a nějak si s tím hrát. I z tohoto titulu by to tedy nebyla preference na support...

P.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 14:43

Re: Cubase SX3 a Device map

Příspěvek od kexik » 09 srp 2009 11:59

spusta hw syntakov umoznuje menit parametre pomocou CC prikazov. vtedy netreba vobec riesit device maps, ale pouzit nejaky plugin, ktory ma knofliky vysielajuce CC na zvoleny midi kanal/device. trebars nicfit ma plnu prdel podobnych veci, toto je najluxusnejsia verzia:
http://asseca.com/nicfit/controlfront.html
pobrowsujte, manik tam ma toho mrte...
samozrejme, ak nastroj ide ovladat len cez sysex, tam neviem poradit

Odpovědět