Dává Cubase chybová hlášení při nahrávání ? (lost ASIO buffe

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Odpovědět
Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Dává Cubase chybová hlášení při nahrávání ? (lost ASIO buffe

Příspěvek od Ivo » 09 kvě 2008 12:53

Uvažuju o cvičné instalaci Cubase a vyzkoušení jestli při nahrávání (DA AD processingu) mi to bude též dělat občasné Lost ASIO buffers (slyšitelné v audiu) nebo ne. Čili jestli tahle věc je problém Samplitude anebo HW. Ale pointa je jestli Cubase tyhle reporty dává (po nebo během nahrávání) ? U Samplitude se během nahrávání dole objeví hlášení Lost ASIO buffer 1 (2,3 ...) A při vypínání nahrávání je hlášení: 3 recording errors occured - save the take ?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 09 kvě 2008 13:35

wavelab ma svetielko "dropouts", ale nedava statistiku... pocitam ze cubase podobne

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Příspěvek od Ivo » 09 kvě 2008 13:41

kexik píše:wavelab ma svetielko "dropouts", ale nedava statistiku... pocitam ze cubase podobne
A to světýlko zůstane svítit ? Nebo hned zhasne ? U Samplitude to můžu spustit, vrátit se za hodinu a vidím jestli se během doby něco stalo nebo ne ... Tyhle lokální LAB jsou naprosto random, někdy za hodinu, někdy za 10 min ... Ptám se jen jestli je nutné u toho sedět jako rybář u rybníka anebo jestli to nějakým způsobem samo zhodnotí svoji misi.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 09 kvě 2008 13:58

zostane svietit kym nan nekliknes...

radek_p
Příspěvky: 232
Registrován: 31 srp 2006 17:37

Dropout detection

Příspěvek od radek_p » 17 lis 2008 20:03

Řeším podobný problém jako kdysi Ivo - vyjímečné dropouty při nahrávání (pro představu asi jednou za hodinu). K vyladění systému hledám soft, který dropouty při nahrávání detekuje.

1) Samplitude to má vyřešeno luxusně, víte někdo o něčem dalším na téhle úrovni? Přeci jenom kupovat ji kvůli tomu nechci...

2) Zkusil jsem výše zmiňovaný Wavelab, ale není mi jasné, kde je tam to světýlko? Obdélníkový červený čudlík s nápisem "Dropout" pod master faderem mi nikdy nesvítí a v hlepu se píše, že je to na "playback" dropouty. O nahrávání se tam nezmiňují. Dál v Options/Preference/Audio card mam zaškrtnutou volbu "Auto-stop if drops out", ale nahrávání mi to ještě nikdy nezastavilo. Opět v helpu píšou jenom o playbacku, ne o nahrávání. Je samozřejmě možné, že má Wavelab lépe vyřešené bufferování, takže tam k dropoutům nedochází, kdežto v Samplitude a dalších DAW ano, ale tahle konstrukce není moc pravděpodobná.

3) Napadá vás nějaký způsob, jak najít dropouty v nahrávce, aniž bych ji musel celou poslouchat? Nemusí jít o reálný signál, můžu např. na vstupy karty připojit generátor sinusu, ale jak potom zpětně v hodinové sinusovce najít případný dropout?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 17 lis 2008 21:03

ked das robit global analysis (stlac Y), v polozke extra su glitches. glitch=skokova zmena signalu, ktora znamena akykolvek nespojity signal. v praxi kazdy dropout znamena dva glitche, jedine ze by nastal dropout medzi dvoma nulami co je skoro nemozne

na najdene glitches ide potom hodit markery (create markers at hot points) a potom si ich podla markerov najst a rucne obstrihat

radek_p
Příspěvky: 232
Registrován: 31 srp 2006 17:37

Příspěvek od radek_p » 17 lis 2008 21:06

Díky, Wavelab nepoužívám, jenom jsem ho teď zkusil, takže o tomhle jsem neveděl. Taky koukám, že umí porovnat dva audio soubory, přes to by se taky dalo jít (nahrát kopii a porovnat), ale to hledání glitchů bude asi jednodušší.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 17 lis 2008 21:10

??? jak nahrat kopiu? kopia bude mat takisto glitches.

radek_p
Příspěvky: 232
Registrován: 31 srp 2006 17:37

Příspěvek od radek_p » 17 lis 2008 21:22

vygenerovat dlouhej soubor se sinusovkou, nahrát její kopii (loopback out->in) a porovnat wavelabem

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 17 lis 2008 21:30

tebe ide ciste o to ci ti audio zariadenie dropuje, alebo chces zachranovat nahravku? nerozumiem celkom naco sinusovka. kazdopadne ta analyza to riesi za najviac par desiatok sekund

radek_p
Příspěvky: 232
Registrován: 31 srp 2006 17:37

Příspěvek od radek_p » 17 lis 2008 21:41

Teď mi jde v první řadě o testování setupu. O pár důležitých nahrávek už jsem přišel a ty nezachráním, dopouty byly moc dlouhý. Když udělám jakoukoli změnu v nastavení (vypínání ovladačů, změna velikost bufferu apod.), tak potřebuju udělat zkušební (několika)hodinovou nahrávku a snadno ji analyzovat.

V reálné hudbě mi s default nastavením Wavelab nachází glitche i tam, kde nejsou, ale když nahraju sinusovku, tak to asi bude spolehlivá metoda.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 17 lis 2008 22:04

zvys si threshold kludne na 90. naozajstny dropout ide do nuly, to ziadny realny signal nie. tym to odlisis od skokov v audiosignale

Odpovědět