dotaz pro pokrocily uzivatele: midi mapping

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Odpovědět
Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

dotaz pro pokrocily uzivatele: midi mapping

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 05 srp 2011 14:09

ahoj,

uz dlouho me stve jedna vlastnost cubase/nuenda, ktera se vaze k midi mappingu pres devices.

jde o to, ze pokud se (pres generic remote) sparuje nejaky automatizovatelny parametr (VST knob nejakyho pluginu, volume fader v mixer, proste cokoliv v ramci DAW, co se da automatizovat) s nejakym MIDI kontrolerem (at uz fyzickym knobem na kontroleru nebo nejakym pluginem vysilajicim MIDI CC data), tak jakmile se v ramci projektu prohodi poradi kanalu v aranzi, dany prirazeni proste zmizi (v lepsim pripade). v horsim pripade se nastaveni premapuje a kontroler najednou ovlada neco jinyho.

to je priklad treba automatizace stavu 'bypass pluginu' na insertu. priklad: k fyzickymu knobu se priradi akce 'bypass insertu cislo 4 na audio kanalu c.1'. kdyz se v aranzi pred kanal cislo 1 prida novy kanal, dana konfigurace prestane ovladat 'bypass insertu cislo 4 na audio kanalu c.1', ale zacne misto toho bypassovat insert c.4 na nove pridanym audio kanalu. proste nechova se to objektove.

existuje nejaka moznost, jak tohle obejit? je to faaakt velka PITA. tenhle aspekt cubenda je dlouhodobe strasna stredoveka PITA. :/

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: dotaz pro pokrocily uzivatele: midi mapping

Příspěvek od pavlii » 08 srp 2011 07:44

Pokud vím, tak nejde :-/ zcela s tebou souhlasím - když pominu to středověké rozhranní samo o sobě (které je zcela shodné v C5 a ve VST 5, což je o několik generací zpět!!!), tak Remote záležitost mi u Steinbergu přijde řešená tak primitivně, že to prostě tenhle side-effect zákonitě ssebou nese.

Základní prob je v tom, že ta mapa "kontroler -> SW prvek" je prostě řešená staticky (XML soubor). Ten sám o sobě samozřejmě není důvod statiského chování (úrpstě popisuje rozložení a přiřazení prvků), ale prostě Remote není svázáno s projektem dynamicky.

P.

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12771
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: dotaz pro pokrocily uzivatele: midi mapping

Příspěvek od dendy » 08 srp 2011 08:04

fuuha oni toto este stale nedoriesili? to bol jeden z dovodov preco som sa zbavil C4... toto je velka hanba steinbergu ako zle to maju vyriesene...

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: dotaz pro pokrocily uzivatele: midi mapping

Příspěvek od pavlii » 08 srp 2011 08:05

:-(

P.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: dotaz pro pokrocily uzivatele: midi mapping

Příspěvek od Pytkin » 08 srp 2011 13:35

no tak kazdy seriozny kontroler ma svoj driver , kde je toto uz vyriesene .. resp. je kompatibilny s nejakym znamym kontrolerom (Yamaha , Mackie , ...) .. Generic je len taka barlicka ..

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: dotaz pro pokrocily uzivatele: midi mapping

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 08 srp 2011 14:38

pavlii píše:Pokud vím, tak nejde :-/ zcela s tebou souhlasím - když pominu to středověké rozhranní samo o sobě (které je zcela shodné v C5 a ve VST 5, což je o několik generací zpět!!!), tak Remote záležitost mi u Steinbergu přijde řešená tak primitivně, že to prostě tenhle side-effect zákonitě ssebou nese.

Základní prob je v tom, že ta mapa "kontroler -> SW prvek" je prostě řešená staticky (XML soubor). Ten sám o sobě samozřejmě není důvod statiského chování (úrpstě popisuje rozložení a přiřazení prvků), ale prostě Remote není svázáno s projektem dynamicky.

P.
prisel jsem na reseni diky nekomu na KVR foru... je to hodne komplikovany a vyzaduje to instalaci loopback driveru (midiYOKE, midiLOOP nebo podobnyho),
ale funguje to potom, i kdyz se zmeni poradi kanalu. pokud by to nekoho zajimalo, zde navod. (sam to pouzivam trochu jinak, a sice si pomoci pluginu, co prevadi obalku prichoziho audio signalu na CC hodnoty, ovladam parametry vst pluginu. takovej sidechaining, ale jakyhokoliv VST parametru kdekoliv v projektu):

"
Here is a step by step tutorial:

1) Download and install LoopMIDI (you'll need a MIDI loopback Device)
2) create two ports: "Cubase Project GR Out" and "Cubase Project GR In"

3) In Cubase create a Folder track "Project GR" with 16 MIDI tracks as the very first tracks in the project, name the them "GR Ch#01", "GR Ch#02"...
4) Set Input and Output of these channels to "unconnected" and solo exclude them, so they are always active, never muted.

5) create a new generic remote device with MIDI Input "Cubase Project GR In" and MIDI Output "Cubase Project GR Out"
6) create 8 control elements "Project GR01 1" - 8, receiving/transmitting MIDI on Channel #1, use CC# numbers to your liking (I use CC#20-27)
7) assign the 8 control elements to device "Mixer", channel "GR Ch#01", value "quickCOntrols:QuickControl1" - 8, non-automated

do this for each of your 16 MIDI tracks...

result: whenever you send MIDI out of "Cubase Project GR In", your CC#x data on MIDI channel #ch will drive QuickConrol#y of MIDI track "GR Ch#ch"

This is a one time setup.

Now, what ever VST automation parameter I want to control with MIDI cc# data, I setup a free QuickControl of one of my GR Ch#xx tracks.
I even can record VST parameters as MIDI cc# this way.
I can rearrange tracks as I like (after the first 16 MIDI tracks), the QuickControl assignemnt won't change...

"

zdroj: http://www.kvraudio.com/forum/viewtopic ... 4&start=15

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: dotaz pro pokrocily uzivatele: midi mapping

Příspěvek od pavlii » 08 srp 2011 15:26

Masakr záležitost, ale budiž. Dík za popis!

P.

Odpovědět