Generování MIDI dle audio rázů

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Odpovědět
Uživatelský avatar
rajs
Příspěvky: 68
Registrován: 02 led 2010 01:59

Generování MIDI dle audio rázů

Příspěvek od rajs » 31 srp 2010 15:25

Ahoj všichni. Mám jednoduchou otázku na Cubase. Dostal jsem se do situace, kdy potřebuji přimíchat k živému rytmičáku v audio stopě rytmičák z VST. Je tedy třeba proskenovat audiostopu na rázy, nastavit nějaký práh a podle toho vygenerovat záznamy v MIDI. Ještě jsem to nikdy nepotřeboval a vůbec nevím, kam sáhnout. Vím jen, že to nějak jde. Můžete mne prosím jen nasměrovat, kudy se vydat? Nepotřebuji přímo návod. Jen co kde otevřít. Předem moc děkuju!


Uživatelský avatar
rajs
Příspěvky: 68
Registrován: 02 led 2010 01:59

Re: Generování MIDI dle audio rázů

Příspěvek od rajs » 31 srp 2010 15:56

Paráda, Kermitaku. To vypadá slibně. Hned to doma vyzkouším. ;-) Moc děkuju!

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4577
Registrován: 24 lis 2005 23:22

Re: Generování MIDI dle audio rázů

Příspěvek od Amorph » 31 srp 2010 16:26

./zvuk/jak-jednoduse-nahrat-bici-t11543.html?hilit=trigger#p216890

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6445
Registrován: 12 led 2005 23:43

Re: Generování MIDI dle audio rázů

Příspěvek od Kermitak » 31 srp 2010 16:29

Neni zac ;)

Uživatelský avatar
abuse
Příspěvky: 694
Registrován: 25 zář 2003 09:21

Re: Generování MIDI dle audio rázů

Příspěvek od abuse » 31 srp 2010 16:42

ja mam overeny KT drum trigger, je to freevare a je to docela funkcne...na audio stopu das vst plugin KT drumtrigger, spravis si midi stopu a midi in nastavis KT drumtrigger...v nom sa daju rozdelit midi noty podla frekvencii nejako, da sa slusne oddelit kick, snare a hihat...potom si to len nahras do midi stopy

ma to aj taky nejaky preview kde to nahradza syntetickymi zvukmi, pri nastavovani citlivosti, frekvencii...takze je s tym pomerne rychla praca

jackies

Re: Generování MIDI dle audio rázů

Příspěvek od jackies » 31 srp 2010 16:57

Myslím, že to jde v Cubase v sample editoru.
Je tam někde rozsekání na segmenty a ve functions nějaký export do midi.
Nejsem si ale teď jistý.

Uživatelský avatar
rajs
Příspěvky: 68
Registrován: 02 led 2010 01:59

Re: Generování MIDI dle audio rázů

Příspěvek od rajs » 01 zář 2010 10:09

Abuse: Ano, tak přesně tenhle prográmek jsem použil, protože je free a já neměl čas a vlastně ani chuť něco kupovat. Byl uveden v tom článku, co posílal Kermitak. Musím říct, že to funguje, ale když jsem to poprvé zapnul, tak jsem na to nějakou chvíli fakt jenom čuměl, než jsem zjistil, jak se to ovládá. Rozhraní je skutečně strašně nepřehledný a neintuitivní. Ikdyž už vím, co hledám, stejně je problém to v tom najít. Autor si mohl dát práci alespoň s mezerami mezi slovy v názvech těch táhel. Bylo by to lepší, než tento téměř "vědecký" design. Nicméně nakonec mi to fakt pomohlo. Já to z těch náběrů bicích prostě nebyl schopnej dostat k mý spokojenosti, tak jsem škopky podbarvil samplama a opravdu se mi ulevilo.

Nicméně pár poznatků ohledně KT Drumtrigger:
  • Nemohl jsem jej použít v realtime kvůli latenci, která mohla dosahovat třeba 30 - 40ms, takže jediné řešení pro mě bylo signály MIDI uložit a pak vygenerovanou MIDI stopu posunout.
  • Podle mě se tam nastavují i věci, které by se měly dít automaticky.
  • Zaznamenal jsem problémy s dynamikou i když jsem zapnul DrumXMIDIVelocity a všemožně jsem hejbal s TriggerXThreshold a TriggerXHysteresis.
Ten problém s latencí by snad měl jít nějak vyřešit. Ne, že by to bylo kdovíjak důležité, když se to dá nahrát, ale přecijen by to bylo komfortnější. Co se týče dynamiky, tak mi naštěstí stačilo posílit jen nejsilnější údery, ale může nastat i situace, kde bych jí potřeboval taky generovat. Proto se ptám tebe, Abuse, jestli bys k tomu, prosím, mohl něco napsat? Jinak díkybohu tohle funguje. Na ten sample editor, co psal Jackie, se taky podívám. Samozřejmě bych raději využil možností Cubase. Nicméně tento free prográmek považuji prozatím za znouzectnost, ale opravdu jen kvůli tý dynamice. Faktem ale zůstává, že teď mi hodně pomohl. Na závěr posílám obrázek, jak to vypadá. Tohle je všechno, co tam je. :-)

Obrázek

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4577
Registrován: 24 lis 2005 23:22

Re: Generování MIDI dle audio rázů

Příspěvek od Amorph » 01 zář 2010 10:47

ten problem s latenci nevyresis, protoze ten trigger ma proste nejakej lookahead, kterej nejde vypnout. Nicmene vygenerovat midi bych stejne doporucoval, protoze clovek pak stejne potrebuje zkontrolovat, jestli se mu vygenerovaly udery spravne a navic je casto potreba ty noty ofsetnout tak, aby ti se prehravany samply vhodne sfazovaly s puvodni stopou, pokud ji uplne nenahrazujes.

Uživatelský avatar
rajs
Příspěvky: 68
Registrován: 02 led 2010 01:59

Re: Generování MIDI dle audio rázů

Příspěvek od rajs » 01 zář 2010 11:49

Jj, souhlasím s tebou. Stejně bych to generoval. Spíš mě trochu mrzí ta dynamika, ale i ta se dá určitě pomocí tohoto plug-inu vyřešit. Jen zatím nevím jak.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4577
Registrován: 24 lis 2005 23:22

Re: Generování MIDI dle audio rázů

Příspěvek od Amorph » 01 zář 2010 11:55

no ja nevim, kdyz jsem dal midi velocity on, tak mi to dynamiku normalne generoval. Tema paramaetrama midi companderu se to da nejak ovlivnovat, ale to jsem moc neresil.

Uživatelský avatar
rajs
Příspěvky: 68
Registrován: 02 led 2010 01:59

Re: Generování MIDI dle audio rázů

Příspěvek od rajs » 01 zář 2010 12:04

Nepochybně jsem měl něco špatně. Ani jsem to moc neřešil, protože mi to shodou okolností takhle vyhovovalo. Věřím, že se to dá vyladit. Tenhle prográmek bude asi poměrně šikovnej. Ikdyž to GUI je fakt na hlavu. Nedá se v tom vyznat a ty písmenka jsou navíc tak malinký, že je sotva přečtu. Ale což. Hlavní jsou výsledky. :-)

Odpovědět