Jak obejít potřebu automatizace na "record stopy"?

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Odpovědět
Uživatelský avatar
rajs
Příspěvky: 68
Registrován: 02 led 2010 00:59

Jak obejít potřebu automatizace na "record stopy"?

Příspěvek od rajs » 01 kvě 2011 05:01

Přátelé, poslední dobou tady otravuju pomalu každej den s něčím, ale co naplat. Zase si nevím rady a třeba i jiným to pomůže. Mám specifický problém: Předesílám, že se jedná o hraní v reálném čase (na živo), ale to by asi stejně vyplynulo z dotazu. Mám skladbu, kde v jednom místě přichází sólo na klávesy. Ovšem pod tím sólem se vrství syntezátor, na který hraji do té doby. Prostě hraju na klávesy a najednou přichází sólo, přičemž původní klávesový part pod ním zůstává. V tu chvíli jsem chtěl předat kontrolu pro part pod sólem MIDI stopě, abych si to sólíčko mohl vyfiknout pěkně na živo. V ten samý moment ale logicky potřebuji, aby se vypnulo na té stopě (kde přebírají velení MIDI informace) nahrávání, aby ignorovala informace z kláves. Jinak bych hrál zároveň na zvuk instrumentu pro sólo a zároveň na zvuk, který dělá podklad, ale to asi každej chápe. Při té příležitosti jsem se v podstatě ujistil v tom, že nahrát automatizaci pro "record" opravdu nelze. Můj dotaz tedy zní: Jak se to dá očůrat? Existují samozřejmě varianty, že buď sólo nebo ta druhá stopa půjde prostě se samplama přes playback, ale jistě chápete, že na tohle bych fakt přistupoval jen nerad. A pokud nebude jiný východisko, musel bych hodit přes playback to sólo. :'-( To bych strašně nerad. Jak takovýhle věci řešíte vy?

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Jak obejít potřebu automatizace na "record stopy"?

Příspěvek od biscuit » 01 kvě 2011 14:41

jestli tomu dobre rozumim, tak mi nejlogictejsi prijdou dve klaviatury ;)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Jak obejít potřebu automatizace na "record stopy"?

Příspěvek od Pytkin » 01 kvě 2011 23:57

a nestaci to hrat v inej casti klavesnice (split?) .. alebo samozrejme 2 klavesnice ..

Uživatelský avatar
rajs
Příspěvky: 68
Registrován: 02 led 2010 00:59

Re: Jak obejít potřebu automatizace na "record stopy"?

Příspěvek od rajs » 02 kvě 2011 09:28

Ano ano, dvě klaviatury by byly snad ideální. Budu o tom přemýšlet. Hlavně z hlediska toho, zda dvě klaviatury opravdu potřebuji. Přecijen hodně věcí se dá vyřešit pomocí počítače a já mám raději prostor na podiu. Split se mi taky nehodí, protože v tu chvíli bych potřeboval 3 ruce. :-D No já jsem to teda vyřešil asi tím nejzvrhlejším způsobem, protože mě nic lepšího fakt nenapadlo, a to tak, že jsem si otevřel novou instanci toho samýho VSTčka se stejným zvukem a do ní v danou chvíli ženu data z jiný stopy, kde je vypnutý record. Je to sice opravdu prasárna, ale na druhou stranu prozatím jediné možné řešení. Byl bych moc rád, kdyby to dokázal někdo rozlousknout nějak systémově. Snažím se co nejvíc šetřit CPU. Ne, že by to bylo nějak extra zatěžující, ale jde spíš o ten princip. ;-)

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: Jak obejít potřebu automatizace na "record stopy"?

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 02 kvě 2011 10:12

rajs píše: No já jsem to teda vyřešil asi tím nejzvrhlejším způsobem, protože mě nic lepšího fakt nenapadlo, a to tak, že jsem si otevřel novou instanci toho samýho VSTčka se stejným zvukem a do ní v danou chvíli ženu data z jiný stopy, kde je vypnutý record... Snažím se co nejvíc šetřit CPU. Ne, že by to bylo nějak extra zatěžující, ale jde spíš o ten princip. ;-)
mozna to nespravne chapu - ale misto duplikatu VST muzes danou cast vyexportovat do audia, ne?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Jak obejít potřebu automatizace na "record stopy"?

Příspěvek od Pytkin » 02 kvě 2011 10:15

ja teda moc nerozumiem tomu recordu ... jaky record pri hrani ?

mam pocit ze tu je daky vyjadrovaci problem ..

tak isto nerozumiem preco pri splite treba 3 ruky .. ved to je to iste ako ked mas dva keyboardy .. tam nepotrebujes 3 ruky ?

hubert
Příspěvky: 1298
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Re: Jak obejít potřebu automatizace na "record stopy"?

Příspěvek od hubert » 02 kvě 2011 11:07

Ja by som to videl na vyexportovanie tej casti podkladu pod solom do audia a jednym CC zmenu zvuku na nastroji kde budes hrat solo a hotovo.....resp ak nechces exportovat audio tak proste na jednom MIDI kanaly posielat noty toho podkladu a na inom MIDI kanaly hrat na zivo zvukom soloveho nastroja....je to len a len na tebe co Ti lepsie vyhovuje....

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Jak obejít potřebu automatizace na "record stopy"?

Příspěvek od biscuit » 02 kvě 2011 13:16

pytkin: tim recordem je asi mysleno spusteni reakce stopy na midi in povely ;)

jj, moznosti je vic a to co pise hubert je vlastne uplne nejjednodussi, rekl bych. je to tak jednoduchy, ze me to ani nenapadlo :-)

Odpovědět