mono vs. stereo track

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Odpovědět
vras
Příspěvky: 831
Registrován: 27 lis 2007 20:36

mono vs. stereo track

Příspěvek od vras » 22 lis 2008 19:38

Úplně triviální problém - je-li v Cubase 4.2 MONO track, tak veškeré insert pluginy v něm fungují v režimu left-channel-only, resp. mono, to je logické.
Je ale možné nějak jednoduše přepnout existující track do režimu STEREO? Obejít to samozřejmě jde založením nového stereo tracku a překopírováním eventů nebo i jinak, ale není nějaká přímá cesta? Jen kdyby nádou někdo věděl, já jsem v cubase takový čudlík opravdu nikde nenašel...

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 23 lis 2008 00:01

Mno - a co to takhle poslat do Group stopy? :-)

P.

vras
Příspěvky: 831
Registrován: 27 lis 2007 20:36

Příspěvek od vras » 23 lis 2008 00:16

Jasně, že to jde pře group i jinak, jen se mi jedná o to, proč to nejde udělat jednoduše. Protože když je v mixu řada mono stop (jinak mono-stereo je jen atribut dané stopy, je jedno, jaké wavy má na vstupu, takže by se to klidně mohlo někde dát přepnout) s již nějak hotovými inserty a pořebuju některé doefektovat do sterea, tak je to pakárna, buďto založit řadu další zbytečných group, tak to řeším, nebo si to naklikat a neseknout se - save inserts - new stereo track - zkopírovat eventy, původní track zrušit a load inserts. Starší cubase, tuším verze 2, ještě měla na stopě M-S přepínání, v novějších to není - aspoň o tom nevim, holt to steinbergům asi přišlo zbytečné:-(

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 23 lis 2008 15:16

Mhm - někdy nechápu, kam se určitými požadavky míří :-) asi proto, že jsem zatím nikdy nic podobného nepotřeboval řešit. Možná mi to taky přijde zbytečné - jde asi taky i o to, jak je člověk zvyklý pracovat (radši nebudeme rozebírat efektivitu :-) ) a já jsem zatím nenarazil na INSERT efekt, který by mi měl dělat stereo výstup (aspoň mě momentálně žádný nenapadá) - všechno, co "zestereuje" MONO audio (reverb, delay, echo apod.) jsou věci, které se dávají povětšinou na SEND a potom je samozřejmě z MONO stopy STEREO výsledek.

P.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 23 lis 2008 15:45

pavlii: si zosnurovany miesanim na analogovej konzole. modulacne efekty maju takisto stereo vystup a navyse potrebujes procesovat dry aj vet signal spolu, takze send je kravina... delay vacsinou takisto

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 23 lis 2008 16:28

2kexik: konkrétně: proč by send do delaye měl být kravina? Na modulační efekty jsem samozřejmě zapomněl ;-) tam je to jasné.

P.

vras
Příspěvky: 831
Registrován: 27 lis 2007 20:36

Příspěvek od vras » 23 lis 2008 16:40

kexik mluví o modulacích. Delay a reverb můžou na send, to je samozřejmě v pohodě.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: mono vs. stereo track

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 23 lis 2008 16:42

vras píše:Úplně triviální problém - je-li v Cubase 4.2 MONO track, tak veškeré insert pluginy v něm fungují v režimu left-channel-only, resp. mono, to je logické.
Je ale možné nějak jednoduše přepnout existující track do režimu STEREO? Obejít to samozřejmě jde založením nového stereo tracku a překopírováním eventů nebo i jinak, ale není nějaká přímá cesta? Jen kdyby nádou někdo věděl, já jsem v cubase takový čudlík opravdu nikde nenašel...
afaik jen pres novy kanal. trochu otrava. ale micham hodne pres grupy, takze tam to neni problem, protoze je mam uz od zacatku pripraveny.

vras
Příspěvky: 831
Registrován: 27 lis 2007 20:36

Příspěvek od vras » 23 lis 2008 18:15

Steinberg je na jedné straně nabušen stovkami funkcí, na druhé straně kašlou na úplné základy, to je ta pověstná německá pečlivost.
Kromě tady toho jednoduchého mono-stereo přepínání postrádám aspoň náznak dávkového procesování, které by občas šetřilo drahocený čas. To tam steinberg mohl už dávno mít (jelikož je to téměř zadarmo) - třeba aspoň freeze multiple tracks a mixdown multiple tracks. Ani ve 4.5.2 jsem nic nenašel.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 23 lis 2008 18:36

vras píše:Steinberg je na jedné straně nabušen stovkami funkcí, na druhé straně kašlou na úplné základy, to je ta pověstná německá pečlivost.
Kromě tady toho jednoduchého mono-stereo přepínání postrádám aspoň náznak dávkového procesování, které by občas šetřilo drahocený čas. To tam steinberg mohl už dávno mít (jelikož je to téměř zadarmo) - třeba aspoň freeze multiple tracks a mixdown multiple tracks. Ani ve 4.5.2 jsem nic nenašel.
hmm tak v keycommands si lze nastavit vic procesu za sebou, ktery se spusti po stiknuti urcity kombinace klaves.

u audioeventu jde pokud se nepletu ulozit presety nekolika pluginu za sebou, ktery se pak najednou spoctou.

ale jinak souhlasim, par zakladnich veci je tam nedoresenejch, viz midi mapping, hruza.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 23 lis 2008 20:04

ja myslim ze DAW je vec tak komplexna, ze vzdy to bude tak ze kazdy konkretny sw bude mat svoje vychytavky a nedostatky.

Odpovědět