Nahrávání MIDI v Nuendo přes REWIRE z Fruity loops

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
milkuc
Příspěvky: 7
Registrován: 03 lis 2009 13:46

Nahrávání MIDI v Nuendo přes REWIRE z Fruity loops

Příspěvek od milkuc » 03 lis 2009 14:00

Ahoj všichni. Jsem uživatel začátečník v Nuendu a už jsem narazil na jeden základní, ale zásadní problém. Nuendo mám propojeno přes rewire s Fruity loops za účelem nahrávání MIDI. Vytvořím midi track, v midi input mám nastaven FL, v midi output windows GS wavetable SW synth. MIDI track je nastaven s record enable i write enable. Přesto, pokud posílám smičky z FL a zároveň nahrávám v Nuendu, na MIDI stopě se nic nezaznamená. A to ani když namaluji (draw) v midi stopu.
Možná je to opravdu začátečnická chyba, ale poradí někdo? POzn. - jsem uživatelem Windows 7. Předem děkuji

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Nahrávání MIDI v Nuendo přes REWIRE z Fruity loops

Příspěvek od delay » 03 lis 2009 15:31

Nechápu co chceš vlastně nahrávat? Píšeš smyčky z FL, to jako audio? Audio má vysílat MIDI?, to přeci nejde. Mám pocit, že pleteš moc věcí dohromady nebo jsi možná jen krkolomě formuloval otázku... Napiš, co přesně a jak máš v FL. Krom toho nechápu, kdyby tohle mělo fungovat, tak by jsi nějaké MIDI musel nejdřív někde vysílat, čiže nasázet a potom nechápu proč potřebuješ kvůli MIDI Nuendo, když score by jsi už musel mít v FL... ZMATEK :shock:

milkuc
Příspěvky: 7
Registrován: 03 lis 2009 13:46

Re: Nahrávání MIDI v Nuendo přes REWIRE z Fruity loops

Příspěvek od milkuc » 03 lis 2009 15:52

Říkám, jsem začátečník. Zkoušel jsem to poprvé s prográmkem Groove Agent 2. Ten generuje beaty, smičky v MIDI (jestli se nepletu) a ty bych chtěl přenést do Nuenda jako MIDI. Stejná situace je i ve FL. Namixovat si tam smičku a poslat ji v MIDI do Nuenda, kde ji budu dále upravovat společně s dalšími stopami. Zní to pořád zmatečně?

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Nahrávání MIDI v Nuendo přes REWIRE z Fruity loops

Příspěvek od delay » 03 lis 2009 18:28

Zmatečný je postup, který si myslíš že má fungovat :)
Groove Agent je VSTi plugin - instrument. Je to sampler, který má přístup ke knihovně samplů, GA přiřadíš MIDI stopu, která má OUT naroutovanej do GA - čili naklikaš nebo nahraješ pomocí keyboardu midi události do MIDI stopy, které se při přehrávání odesílají do GA, jednotlivé noty spoštějí příslušné samply v GA, čili GA generuje AUDIO z MIDI. MIDI out máš tedy GA a midi in musí být buď vypnutej nebo na nějm máš mít keyboard či nějakej kontroler atd.
Takhle je to zjednodušeně v Nuendu. V FL dáš add new channel a přimo vybereš GA, pak už jen v piano rollu vytvořiš score stejnym vyse popsanym zpusobem. Nikde žadné midi nenahraváš. Nahrávat midi můžeš pouze s master keyboardu nebo externích modulů, a možná MIDI outu v FL, ale na to by jsi tam ty MIDI musel uz zadat a pak bys jen znova nahral to co jsi uz jednou zadal... Myslim, ze mas problem si uvedomit co je vlastne MIDI a ze se negeneruje z audia, ale naopak.

Vím ze je to mozna trochu tezke na zacatek, nebo to tak spis vyzni, ale jde jen o to, aby jsi vedel, co delas. Rozumíš tomu?

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Nahrávání MIDI v Nuendo přes REWIRE z Fruity loops

Příspěvek od delay » 03 lis 2009 18:35

milkuc píše:Ten generuje beaty, smičky v MIDI (jestli se nepletu) a ty bych chtěl přenést do Nuenda jako MIDI.
Právě že generuje zvuky v AUDIU z MIDI a pak bych chapal jako logické prenest AUDIO z FL po ReWire do NUENDA. Kdyz nevis jak, tak na zacatek je jednodussi vyexportovat si pattern, stopu, song nebo kanál z FL do WAV (nezapomen min nezaskrtle INSERT SILENCE pri exportu) a to Wavko si pak importuješ v Nuendu. Samozrejme jednodusi je naroutovat vystup GA v FL na vystup ReWire a monitorovat to na prislusnym kanale v Nuendu.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Nahrávání MIDI v Nuendo přes REWIRE z Fruity loops

Příspěvek od delay » 03 lis 2009 18:37

Pak je jeste jedna moznost, ze chces z FL prenes MIDI udalosti a otevrit si je v Nuendu, to si musis ulozit v FL jako MIDI (pouzij funkci prepare to tracks for midi nebo tak něco, ja uz nevim) auloz MIDI soubor a ten si importuj v Nuendu. Vic me nenapada.

milkuc
Příspěvky: 7
Registrován: 03 lis 2009 13:46

Re: Nahrávání MIDI v Nuendo přes REWIRE z Fruity loops

Příspěvek od milkuc » 03 lis 2009 19:51

Předem, díky moc za vysvětlení. Celou dobu jsem si totiž myslel, že GA resp. FL generují MIDI na výstupu, které se naroutují do Nuenda jako MIDI In a budou se mi rovnou zapisovat do stopy, aby je pak mohl rovnou upravovat. Takže jestli tvému výkladu rozumím dobře, není to takto možné - místo toho budu v Nuendu snímat audio stopu, která je generována FL či GA. Nebo druhá možnost, uložit si v FL MIDI a importovat si je v Nuendu a pak si dělat, co potřebuji. Je to tak?
Díky

milkuc
Příspěvky: 7
Registrován: 03 lis 2009 13:46

Re: Nahrávání MIDI v Nuendo přes REWIRE z Fruity loops

Příspěvek od milkuc » 03 lis 2009 21:05

Tak prostě nevím. Zapnul jsem si Nuendo a FL, propojil přes rewire, otevřel audio stopu, midi stopu i VST instrument stopu, kde jsem jako output mám zvoleno FL Studio VST a když spustím hudbu a chci nahrávat, NIKDE se to nezaznamená.. :-(

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Nahrávání MIDI v Nuendo přes REWIRE z Fruity loops

Příspěvek od delay » 03 lis 2009 22:02

milkuc píše:Tak prostě nevím. Zapnul jsem si Nuendo a FL, propojil přes rewire, otevřel audio stopu, midi stopu i VST instrument stopu, kde jsem jako output mám zvoleno FL Studio VST a když spustím hudbu a chci nahrávat, NIKDE se to nezaznamená.. :-(
HeHe--- Však ne :), ani tak to nefunguje (bohuzel, tahle funkce mi v Cubase/Nuendu celkem chybi). Zkus si to cely predstavit jako jeden nebo dva mixy...
Ber FL jak sekundární mix a Nuendo jako primární, z FLka ti jde signál přes ReWire a v Nuendu můžeš na příslušném ReWire kanálu (nebo lépe řečeno stopě) monitorovat signál, to vidíš ne (měl bys viděl pohyb level metru)? Na této stopě pak můžeš aplikovat veškeré INSERTefekty atd. krom toho, že zde schází tlačítko REC a ty prostě fyzicky nevidíš ten záznam - to tě asi mate. Já si třeba u "neviditelnyho" audia tělám MARKER značku a k tomu si dam poznamku (např FLdrums-begin....FLdrums-end)
Ty si klidně ale můžeš tu stopu vyexportovat do wavu v FL a dat si ji do projektu v Nuendu a opačně. Výhoda ReWire a "neviditelnyho" audia je v tom, že neustále máš k dispozici otevřenej prostor ke zmenam a když se rozhodneš vyhodit jednu MIDI notu, nemusis hned exportovat novy audio...

Mej na pameti, ze vetsina z muzikantu v pocatcich resi prave tyhle otazky a cesta pokrocileho pochopeni chce kaplu vytrvalosti. Koukej treba na tutorialy - videa, tam ja sem se dozvedel asi nejvic, no a potom zkousenim a praxe, praxe a zase praxe... Az pochopis routing, bude zas jina vec :)

milkuc
Příspěvky: 7
Registrován: 03 lis 2009 13:46

Re: Nahrávání MIDI v Nuendo přes REWIRE z Fruity loops

Příspěvek od milkuc » 03 lis 2009 22:33

Ber FL jak sekundární mix a Nuendo jako primární, z FLka ti jde signál přes ReWire a v Nuendu můžeš na příslušném ReWire kanálu (nebo lépe řečeno stopě) monitorovat signál
- Tohle chápu. Mám to propojeny a můžu v Nuendu spustit přehrávání stop, který jsou ve FL.
Na této stopě pak můžeš aplikovat veškeré INSERTefekty atd. krom toho, že zde schází tlačítko REC a ty prostě fyzicky nevidíš ten záznam - to tě asi mate
- ten nevidím, pokud si FL nalouduju jako VST instrument ani jako audio.
Já si třeba u "neviditelnyho" audia tělám MARKER značku a k tomu si dam poznamku (např FLdrums-begin....FLdrums-end)
- absolutně nechápu, božínku.. :shock:
Ty si klidně ale můžeš tu stopu vyexportovat do wavu v FL a dat si ji do projektu v Nuendu a opačně
- to jsem udělal a to funguje. To je mi ale k ničemu, když jsou tam všechny FL stopy slitý do jednoho wavu.
Výhoda ReWire a "neviditelnyho" audia je v tom, že neustále máš k dispozici otevřenej prostor ke zmenam a když se rozhodneš vyhodit jednu MIDI notu, nemusis hned exportovat novy audio.
- a to právě nechápu. K čemu je rewire, když si nemůžu pouze vždy ve FL pohrát s jednotlivými stopami a pak to celé jen spustit a nahrát v Nuendu?

Pokud bych to měl zjednodušit. Moje očekávání bylo: Ve FL si udělám co potřebuji a pak to přes rewire pošlu do Nuenda. Původně (ještě ráno) jsem si myslel, že je to možné jako MIDI. To už je mi jasné, že nejde - jen pokud to vyexportuji do MIDI a pak to otevřu v Nuendu - to bude ale bez samplů. Když bych to ale chtěl nahrát jako audio, tak mi to taky nefunguje. Jako VST taky ne. Tak k čemu to je?

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Nahrávání MIDI v Nuendo přes REWIRE z Fruity loops

Příspěvek od pavlii » 03 lis 2009 23:03

2milkuc: Ty už ovládáš perfektně FL a už tě omezují? Nebo proč chceš pracovat v Nuendu a ještě k tomu s FL přes ReWire?

Mno - doporučuji dát si oddech od tohoto i jiných diskusí a naučit se pracovat s programy, které chceš využívat, nejprve samostatně a posléze případně s propojením (ReWire), pokud to umožňují.

2delay: dobrá rada nad zlato, píšeš to hezky a správně, ale nemyslím, že bys měl utrácet svůj drahocenný čas tímto způsobem (suplováním učitele). Diskusní fórum má být o tvůrčí diskusi; tohle není tvůrčí ani zdaleka.

Sorry za tenhle přístup, ale nemůžu si pomoct :evil:

P.

milkuc
Příspěvky: 7
Registrován: 03 lis 2009 13:46

Re: Nahrávání MIDI v Nuendo přes REWIRE z Fruity loops

Příspěvek od milkuc » 03 lis 2009 23:14

děkuji delayovi - ale konečně to chápu..

Pavlii - chápu tvoje obavy, jak jsem řekl, jsem začátečník. Nerozumím však, proč by tohle fórum nemělo mít i vyučující roli. Každý uživatel se snad může svobodně rozhodnout, zda poučí "méně zkušeného" - v tomto případě úplně nezkušeného. Potom by takové fórum ztratilo částečně na významu. Tak funguje knowledge-sharing po celém internetu. Sorry za tenhle přístup, ale nemůžu si pomoct

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Nahrávání MIDI v Nuendo přes REWIRE z Fruity loops

Příspěvek od pavlii » 03 lis 2009 23:19

Méně zkušeného ano :) ale tady mi přišlo, že to je hodně pod "méně zkušeným". A hlavně - já žádné obavy nemám, jen jsem kroutil hlavou.

Názor je názor - OK. :wink:

P.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Nahrávání MIDI v Nuendo přes REWIRE z Fruity loops

Příspěvek od delay » 04 lis 2009 06:56

Pravdu máte oba, ale těch pár minut mě jednak nezabije, druhak je jednou za čas potřeba zaplatit ezone účty (taky mi zde mnohokrát někdo pomohl). Myslím, že Pavlii spíš pociťuje jistou obavu, aby sepsané informace vůbec k něčemu byly a aby se s nimi méně zkušený příjemce vypořádal a neztratil zájem :)... no a druhak asi tak jako já tuší, nechápe, na co vůbec potřebuješ ReWire.

Snad ti pomlže můj asi poslední příspěvek.
Naposledy upravil(a) delay dne 04 lis 2009 07:22, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Nahrávání MIDI v Nuendo přes REWIRE z Fruity loops

Příspěvek od delay » 04 lis 2009 07:16

milkuc píše:
Na této stopě pak můžeš aplikovat veškeré INSERTefekty atd. krom toho, že zde schází tlačítko REC a ty prostě fyzicky nevidíš ten záznam - to tě asi mate
- ten nevidím, pokud si FL nalouduju jako VST instrument ani jako audio.
V reálným mixu taky vidíš audio jen podle indikace level metru. Nezapomeň, že v Nuendu si můžeš u ReWire aktivovat více kanálů, čili v FL si jednotlivé "stopy či instrumenty" můžeš naroutovat na příslušný výstup a Nuendu tak budeš mít třeba rewire 1+2 bicí, rew 3+4 perkuse atd.
milkuc píše:
Já si třeba u "neviditelnyho" audia tělám MARKER značku a k tomu si dam poznamku (např FLdrums-begin....FLdrums-end)
- absolutně nechápu, božínku.. :shock:
Dej si v Nuendu přidat track, vyber marker, hoď si ho těsně nad ReWire kanál a na vodorovné ploše (časové ose chceš-li), kde máš normálně midi nebo wav události si udělej značku na příslušném taktu nebo beatu, který je časově shodný s FL.
milkuc píše:
Ty si klidně ale můžeš tu stopu vyexportovat do wavu v FL a dat si ji do projektu v Nuendu a opačně
- to jsem udělal a to funguje. To je mi ale k ničemu, když jsou tam všechny FL stopy slitý do jednoho wavu.
To si chlapče musíš ty stopy z FL vyexportovat zvlášť, vždycky musíš mít aktiní jen jednu (solo), je i nějaká fukce na hromadnej export, ale nedokážu popsat...
milkuc píše:
Výhoda ReWire a "neviditelnyho" audia je v tom, že neustále máš k dispozici otevřenej prostor ke zmenam a když se rozhodneš vyhodit jednu MIDI notu, nemusis hned exportovat novy audio.
- a to právě nechápu. K čemu je rewire, když si nemůžu pouze vždy ve FL pohrát s jednotlivými stopami a pak to celé jen spustit a nahrát v Nuendu?
milkuc píše:Pokud bych to měl zjednodušit. Moje očekávání bylo: Ve FL si udělám co potřebuji a pak to přes rewire pošlu do Nuenda. Původně (ještě ráno) jsem si myslel, že je to možné jako MIDI. To už je mi jasné, že nejde - jen pokud to vyexportuji do MIDI a pak to otevřu v Nuendu - to bude ale bez samplů. Když bych to ale chtěl nahrát jako audio, tak mi to taky nefunguje. Jako VST taky ne. Tak k čemu to je?
Protože nechápeš základní princip fukce té a nebo té DAW. Z Nuenda sis vytvořil něco, co by mělo nahrávat. Ano, mělo, ale externí zdroje (hlas, klávesy, kytary), což ostatně umí i FL. Audio, které vygeneruješ z midi popřípadě poskládáš ze samplů je prostě AUDIO a to není potřeba nikde nahrát, to prostě je. JE, slyšíš ho. A když ho slyšíš, tak jde jen o to, jakou nad ním máš kontrolu a jak si postavíš svůj pracovní režim. Opakuji se, ale tobě prostě asi chybí FYZICKY nějaká viditelná stopa...

- Dám ti radu. Zapomeň na NUENDO a nauč se nejprve FL, udělej si různý pattery, poskládej je v songu, zkus nějaký FX a postupně řeš něco dál, nepotřebuješ žádný ReWire. Pamatuj, že vždycky, když chceš hotový AUDIO-fyzicky, tak musíš exportovat.

- Abych to shrnul, tak ReWire není nutný k vyprodukování audia z FL, ReWire je řešením tam, kde nutně potřebuješ jedinečnou fukci daného SW využít flexibilním způsobem.

Typický příklad: Pracuji v Nuendu, nahrávám kytary (audio track - wav), hlas (audio track - wav), bicí mám přes GA (midi track - události MIDI - midi out do GA, ten generuje audio - audio monitoruju na kanálu, stopě od GA - v projektu mám vodorovně MIDI události, pod těma si představuji AUDIO). Nyní chci využít specifickou funkci z FL - třeba interní Sytrus synth. Aktivuji ReWire, v FL si přidám Sytrus, zapíši/nahraji MIDI, nastavím zvuk a výstup kanálu se Sytrusem pošlu na ReWire 1+2. V tuhle cvhíli mě už FLko nezajímá, na ReWire 1+2 v Nuendu vidím audio signál a vím, že kdybych teď dal export, tak to mám ve wavu. neudělám to jen proto, že se možná rozhodnu v Sytrusu ještě něco zvukově změnit.

Příklad 2: Pracuji v programu Propellerheads Reason, který nemá možnost aplikovat VST pluginy (efekty) na jednotlivé stopy, je zde však možnost zapnout Nuendo a v něme Reason jako ReWire, pomocí RW tedy mohu z Reasonu nasměrovat jednotlivé kanálu do Nuenda, v Nuendu aplikuji VST pluginy a vyexportuji projekt.
(Pozn.: FL samozřejmě VST umí, takže by jsi propojením přes RW nic nezískal)

Odpovědět