Prehratie skladby v Cubase + problem so 16-timi stopami

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Odpovědět
groegaard
Příspěvky: 96
Registrován: 05 kvě 2010 11:51

Prehratie skladby v Cubase + problem so 16-timi stopami

Příspěvek od groegaard » 11 říj 2010 20:50

Ahojte,

vopred sa ospravedlnujem, ak to tu uz bolo rozoberane predtym, ale neviem si poradit s dvoma vecami:

1. V Motife som v Pattern mode postupne nahral do styroch Cubase MIDI trackov klavir, husle, basu a bicie. Nahraval som cez audio kable, tak som si myslel, ze Cubase ma data (USB kabel) aj samotny zvuk (audio kable). Pokusnu skladbu som v Cubase ulozil. Pattern v Motife som si vsak neulozil, klavesy odpojil od laptopu aj zvukovky a pokusil sa skladbu prehrat v Cubase opat, no zrazu bola skladba bez zvuku. Znamena to, ze kazda skladba v Cubase zlozena z Motif zvukov musi mat zaroven rovnake zlozenie nastrojov a ich nastavenie (efekty atd.) v Pattern mode v Motife, aby som ju mohol prehrat? To mi pripada strestene a kdesi sa asi najskor strasne mylim...

2. S tym suvisi dalsia, zrejme trivialna otazka: v Motife som limitovany 16-timi stopami, v Cubase ich mozem vytvorit cez MIDI neobmedzeny pocet. Ako vsak pokracovat, ked dosiahnem v Motife 16.-tu stopu a chcem nahravat dalsie?

Vdaka!

Gabo

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Prehratie skladby v Cubase + problem so 16-timi stopami

Příspěvek od pavlii » 12 říj 2010 07:24

1. Zjevně jsi nenahrával audio. Audio stopa je nezávislá na nastavení nástroje (při opětovném přehrávání), protože veškeré audio je uloženo v ní a nemusí se znovu generovat. Pokud nahraješ pouze data (MIDI stopy) a v nástroji neuložíš nastavení, tak máš za normálních okolností smůlu. Dá se z toho vybruslit třeba tím, že tato nastavení uložíš jako dump SysEx dat (také do MIDI stopy), takže při přehrávání se ti "nalejou" do nástroje a původní nastavení jsou zpět :wink:

Lépe příště nemyslet a pouhým pohledem zjistit, co všechno jsi vlastně nahrál (MIDI, audio) :)

2. Jde o to, jestli tě zajímá MIDI nebo audio. Ohledně audia není problém, prostě pokračuješ nahráváním dalších stop. Ohledně MIDI - MOTIF má tuším 4 USB/MIDI okruhy, takže lze v externím sekvenceru zaznamenat "separátně" 4x16 MIDI stop, ale pak je třeba při jejich přehrávání mít je nastavené na příslušné USB/MIDI výstupy do těch 4-řech skupin. Ale jde tu i o multitimbralitu MOTIFa, jestli je také 4x16, aby totok mělo vůbec smysl.

P.

groegaard
Příspěvky: 96
Registrován: 05 kvě 2010 11:51

Re: Prehratie skladby v Cubase + problem so 16-timi stopami

Příspěvek od groegaard » 12 říj 2010 13:06

Dik pavlii,

takze pokial chcem pouzivat v Cubase zvuky z Motifu, tak ich musim vzdy nahrat cez Add New Track - Audio, nie MIDI?

Z toho, co som zatial precital na nete vyplyva, ze lepsie je pracovat v akomkolvek DAWe s MIDI ako s audio stopou, lebo MIDI stopu mozem ovela hlbsie editovat, je tam tiez velky rozdiel v objeme dat, zataz na procesor, RAM, atd. Takze, najlepsie je asi kupit balik zvukov a tie pouzivat na tvorbu, vykaslat sa na zvuky v Motife a ten pouzivat len ako externy controller? Netvrdim, ze nic lepsie ako zvuky z Motifu nepoznam, ale je ich tam zopar, ktore mam celkom rad a mal som umysel pouzivat ich aj nadalej v Cubase...

Gabo

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Prehratie skladby v Cubase + problem so 16-timi stopami

Příspěvek od pavlii » 12 říj 2010 14:44

No nedá se opět jednoznačně odpovědět, protože šíře možností pokrývá jak oblast audia tak i MIDI. Jde jen o to, jak chceš s nahraným materiálem dál pracovat - a tím myslím mix, úpravy, experimentování se zvukem apod.

Nahraješ-li audio, máš jednoznačně zachycen autentický zvuk z daného okamžiku a následně s ním můžeš pracovat - ovšem již jen v rovině audio. Čili silně omezené možnosti ohledně změny tempa, výšky a rytmických věcí. Naopak nezávislost na původním HW (zvukový modul, zde tedy MOTIF).

Nahraješ-li MIDI (ať už spolu s audiem nebo jen MIDI stopu), máš vlastně zaznamenaná řídící data, což ti dává na jednu stranu velkou svobodu při práci se zvukem (na rozdíl od audio stopy si můžeš libovolně dlouho vybírat a koušet nepřeberné množství zvuků z HW i SW nástrojů, můžeš bez ztráty kvality výsledku měnit tempo, rytmus, transpozici, doplňovat/odstraňovat MIDI data - což se odrazí na výsledném audiu - a tak podobně), ale na stranu druhou je nutné udělat nějaké další kroky k tomu, abys kdykoli později mohl vyvolat z použitého HW nástroje ten zvuk, se kterým si pracoval. Čili na nástroji ho musíš uložit nebo do sekvenceru musíš z nástroje vyexportovat data pro nastavení.

Objem dat a další aspekty - ano, byť se zátěží na procesor počítače je to při použití VSTi trochu diskutabilní :wink: ale to dneska asi nemá smysl moc řešit (při těch výkonech).

P.

groegaard
Příspěvky: 96
Registrován: 05 kvě 2010 11:51

Re: Prehratie skladby v Cubase + problem so 16-timi stopami

Příspěvek od groegaard » 12 říj 2010 21:48

Dobre, tak uz asi chapem, ze menej komplikovane je pracovat so zvukovymi bankami, ktore si clovek normalne zakupi a vytvara s nimi MIDI tracky v Cubase. Ak tahat zvuky z Motifu, tak najskor ako audio.

Snazil som sa najst taketo zvukove banky na nete, aj som cosi nasiel, ale urcite su aj specializovane e-shopy, kde sa to da kupit, ak nie u nas, tak v zahranici. poradis, ak vies o takych? nelakaju ma symfonicke bundle, ale ambient, chillout zvuky. Prip. su nejake zvuky aj zadarmo?

dik!

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Prehratie skladby v Cubase + problem so 16-timi stopami

Příspěvek od pavlii » 13 říj 2010 07:59

Tak na tohle už bude muset odpovědět někdo jiný, já tímhle stylem nepracuji, takže nemám přehled.

P.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Prehratie skladby v Cubase + problem so 16-timi stopami

Příspěvek od delay » 13 říj 2010 09:23

Že je HW komplikovaný bych netvrdil. VSTi ti přináší jediné, a to je pohodlnost.
Nevím přesně co máš za MOTIFa, ale je to podle mě nástroj, který ve VSTi sféře není nijak lehce nahraditelný. Teď možná budu mimo, ale MOTIF mám spojenej s mLan, čili pokud je to ta verze, tak by měl mít i separované audio outy, což je velká výhoda.

Tak jak jsem v rychlosti přečetl předchozí diskuzi (pavlii radil správně) jsem pochopil, že vlastně ještě moc nerozumíš a tedy neznáš výhody MIDI a AUDIA, což je ale vcelku důležité pro zvážení způsobu práce případně pro výběr instrumentů atd...


MIDI je fajn. Přemýšlej o MIDI jako o notovém zápise, jsou to vlastně jen noty s množstvím dalších atributů. Je fajn, že když máš nápad a neumíš pořádně hrát (můj případ), tak si třeba nahraješ jedu a pak druhou ruku a drobné chyby odstraníš. Čili máš potom MIDI zápis, se kterým jsi spokojený. Máš zvuk, kterej se ti libí v MOTIFU, tak OK... nahrej ten part do audio stopy a MIDI si zamutuj (budu hypoteticky brát, že má MOTIF 1x stereo out a tvoje karta 1x stereo in ať to nekomplikuju), dál se ti nebude generovat zvuk z MOTIFA na příslušnémi MIDI kanále, tam si nahodíš jinej preset na jiném kanále a uděláš další stopu, kterou zase nahraješ do audia atd.
To audio je nutný z toho důvodu, že je předpoklad, že budeš chtít u jednotlivých stop řešit ekvalizaci, dynamiku atd s pomocí VST efektů spotřeba CPU a RAM narůstá až s aplikováním efektů, "suché audio" nemá na spotřebu žádný vliv. Takhle nějak nahrávám já, přičemž ty snadnější věci nahrávám přímo bez midi do audia (kvůli časové úspoře).
Samozřejmě, pokud by MOTIF uměl 8x audio out nezávisle a měl jsi i adekvátní zvukovku, tak se situace mění...

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Prehratie skladby v Cubase + problem so 16-timi stopami

Příspěvek od pavlii » 13 říj 2010 10:13

Jo, poznámka o mLAN je OK, ale standardně je až v XS verzi, pro ES verzi je jako "Optional", takže jí nemusí mít instalovanou.

Pokud o něčem napíšeš, že přináší "pohodlnost", tak bych řekl, že to implicitně potvrzuje určitou "komplikovanost" té srovnávací věci (poznámka jen tak pro špás) :lol:

De-facto by MOTIF mohl být lehce nahraditelný - vždyť je to pouhý ROMpler :wink: takže mít po ruce banku zvuků (řeba jako SF2) a SoudFont Player a je to - tohle je trošku nadsázka, ale MOTIF toho v zásadě ve zpracování konkrétních zvuků moc neumí v porovnání se syntezátorem "klasického" typu.

Nezapomenout na to, že mLAN = zvuková karta. Takže potom je audio interface vlastně samotný MOTIF a separátní zvukovka je mimo hru (leda to pak přehazovat v Audio System, ale to je IMHO vopruz nehrubšího zrna). Nicméně pro nenáročnou práci se spousta věcí zjednoduší (co se záznamu MOTIF -> Cubase týče).

P.

groegaard
Příspěvky: 96
Registrován: 05 kvě 2010 11:51

Re: Prehratie skladby v Cubase + problem so 16-timi stopami

Příspěvek od groegaard » 13 říj 2010 11:20

Mam MOTIF ES 7, externu zvukovku Fosucrite Saffire 6 USB s dvoma audio vstupmi, k praci pouzivam laptop Sony Vaio, Intel Core 2 Duo 2,8 GHz, 8 GB RAM, 1,2 TB harddisk, Win 7, 64bit. mLAN nemam, v case, ked sa dal este kupit som o praci cez PC/laptop vobec neuvazoval, teraz sa uz kupit neda a ani v bazaroch to nikto velmi neponuka...

Rozdiel medzi MIDI a audio uz celkom myslim chapem, nerozumiem vsak tvojmu postupu pri nahravani. Nahram audio z Motifu, fajn, ale potom ktore MIDI mam dat do mute? Nahravam predsa audio, nie MIDI (pisem z prace, takze nepozeram priamo do Cubase...). Mas na mysli MIDI v Motife?

Dik

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Prehratie skladby v Cubase + problem so 16-timi stopami

Příspěvek od pavlii » 13 říj 2010 11:31

Nene, měl na mysli MIDI v Cubase. Ono není od věci nahrávat současně audio s relevantními MIDI daty, ale pokud budeš nahrávat jen audio, tak tu poznámku o MIDI můžeš zapomenout.

P.

groegaard
Příspěvky: 96
Registrován: 05 kvě 2010 11:51

Re: Prehratie skladby v Cubase + problem so 16-timi stopami

Příspěvek od groegaard » 13 říj 2010 11:35

Aha, a akym sposobom sa da nahravat sucasne audio aj MIDI? Budem nad tym koumat vecer, ale celkom ma to zaujima, teda pokial to nie je na siahodlhy elaborat...
Dik.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Prehratie skladby v Cubase + problem so 16-timi stopami

Příspěvek od delay » 13 říj 2010 11:47

Je to uplně triviální, z MOTIFa si zapojíš audio kabely na vstupy tvojí zvukové karty. V Cubase nejprve musíš mít nastavené v DEVICES (F4) všechny audio vstupy a výstupy, které používáš. Pak stačí jen přidat audio track a jako vstup mu přiřadit bus na kterým máš audio z MOTIFa. Pokud chceš paralelně nahrávat MIDI tak dáš REC u MIDI i audio stopy. Nahrají se ti MIDI události i audio do každé stopy zvlášť.

groegaard
Příspěvky: 96
Registrován: 05 kvě 2010 11:51

Re: Prehratie skladby v Cubase + problem so 16-timi stopami

Příspěvek od groegaard » 13 říj 2010 11:55

super! dik delay. vecer skusim.

groegaard
Příspěvky: 96
Registrován: 05 kvě 2010 11:51

Re: Prehratie skladby v Cubase + problem so 16-timi stopami

Příspěvek od groegaard » 13 říj 2010 15:32

A este ohladom tych VSTi, myslim, ze pojdem do Omnisphere, nic lepsie na ambient som zatial nenasiel. Ale ak by mal niekto nejaky iny tip, tak sem s nim:)

Odpovědět