RTAS A VST plug-in

Sekvencery Steinberg Cubase a Nuendo
Kroula
Příspěvky: 1
Registrován: 09 říj 2010 17:56

RTAS A VST plug-in

Příspěvek od Kroula »

ahoj,
jsem úplnej začátečník a prosím o vysvětlení jaký je rozdíl mezi VST A RTAS plug-iny.
Díky za radu
Honza

Uživatelský avatar
120BPM
Příspěvky: 535
Registrován: 04 zář 2005 15:47

Re: RTAS A VST plug-in

Příspěvek od 120BPM »

RTAS je format real time-ovych pluginu pouzivanych v Pro Tools. Vst je format pouzivany prave v Cubase nebo Nuendo a mozna dalsich DAW, ktere bohuzel neznam. :wink:
iMac i9 80GB RAM 2TB SSD, Mac OS Mojave 10.4.16, Apollo 8 Duo

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22186
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: RTAS A VST plug-in

Příspěvek od Pytkin »

VST pouzivaju v podstate vsetci okrem Protools .. RTAS pouziva asi len Protools ..

Uživatelský avatar
120BPM
Příspěvky: 535
Registrován: 04 zář 2005 15:47

Re: RTAS A VST plug-in

Příspěvek od 120BPM »

Ani Logic nepouziva VST. Pouziva AU. :wink: Ak sa nemylim tak ani DP (Digital Performer).
iMac i9 80GB RAM 2TB SSD, Mac OS Mojave 10.4.16, Apollo 8 Duo

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22186
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: RTAS A VST plug-in

Příspěvek od Pytkin »

jo to je fakt :) pod "vsetci" som myslel skorej ten Gatesovsky svet ..

Uživatelský avatar
120BPM
Příspěvky: 535
Registrován: 04 zář 2005 15:47

Re: RTAS A VST plug-in

Příspěvek od 120BPM »

Ale i tam (v Gatesovskom svete) existuje okrem VST este aj DX nebo li Direct X. Je to ciste Windows zalezitost pre SOund Forge, ACID Pro, Cool Edit . . .
iMac i9 80GB RAM 2TB SSD, Mac OS Mojave 10.4.16, Apollo 8 Duo

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22186
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: RTAS A VST plug-in

Příspěvek od Pytkin »

Jo to hej. Ale o tom nebola v tejto téme reč.

Uživatelský avatar
120BPM
Příspěvky: 535
Registrován: 04 zář 2005 15:47

Re: RTAS A VST plug-in

Příspěvek od 120BPM »

Reagoal som na tvoju poznamku, ze VST pouzivaju vsetci okrem Pro Tools. Ty si na moje priklady zase reagoval poznamkou o "Gatesovskom svete", tak som uviedol priklad z tohto sveta.
iMac i9 80GB RAM 2TB SSD, Mac OS Mojave 10.4.16, Apollo 8 Duo

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Re: RTAS A VST plug-in

Příspěvek od TOM-Thak »

Když už je tady to téma... co podporuje Cubase pod MAC OSX ? AU ? Audio Units / MAS ? přeci pod MAC OSX VSTi nejsou?

biscuit
Příspěvky: 9784
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: RTAS A VST plug-in

Příspěvek od biscuit »

au, jestli se nepletu

Uživatelský avatar
120BPM
Příspěvky: 535
Registrován: 04 zář 2005 15:47

Re: RTAS A VST plug-in

Příspěvek od 120BPM »

VST.
iMac i9 80GB RAM 2TB SSD, Mac OS Mojave 10.4.16, Apollo 8 Duo

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Re: RTAS A VST plug-in

Příspěvek od TOM-Thak »

Takze DMG instalacni fajly obsahujou pak i VSTi verze pro cubase.. pokud to ten soft umoznuje.. ja pocitam, ze jo protoze napriklad PSP stereopack jsem koupil ve verzi pro MAC a PC VSTi.. ale zase by to pak bylo nepouzitelne kdybych mel LOGIC s AU.. nebo by ten plug in musel podporovat jak AU tak VSTi.

Uživatelský avatar
120BPM
Příspěvky: 535
Registrován: 04 zář 2005 15:47

Re: RTAS A VST plug-in

Příspěvek od 120BPM »

VSTi je virtualni instrument ve formatu VST. PSP stereo pack jsou pravdepodobne VST pluginy a ano budou tudiz pod Mac OS X fungovat v Cubase. Vetsina installeru pro Mac OS X obsahuje RTAS VST a AU verze. Nektere pak jeste taky TDM a nebo MAS. Kazdy vyrobce to uvadi minimalne na svych strankach a pri instalaci je mozno zaskrtnout format, ktery potrebujes.
iMac i9 80GB RAM 2TB SSD, Mac OS Mojave 10.4.16, Apollo 8 Duo

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Re: RTAS A VST plug-in

Příspěvek od TOM-Thak »

Jasne.. uz to chapu.. no jelikoz Steinberg maji ve VST / VSTi docela monopol na PC, tak jsem tohle nemusel nikdy resit. Na MACu, kde mas Logic AU, RTAS Protools a VST Cubase tak je to slozitejsi. To budu muset jeste pred prechodem na Meka omrknout, kde vsude mi jake plug iny pobezi.

Díky

Uživatelský avatar
120BPM
Příspěvky: 535
Registrován: 04 zář 2005 15:47

Re: RTAS A VST plug-in

Příspěvek od 120BPM »

Ja se taky konecne vracim zpatky k Macovi. :lol: Snad te to bude bavit vic nez na PC. Me teda rozhodne a taky je tam spousta veci, ktery nemusim resit a muzu se soustredit na dulezitejsi veci. Omlouvam se predem vsem kteri pracuji na PC a jsou spokojeni. Nechtel bych to tady zvrtnout na PC vs. Mac. Je to koneckoncu kravina. Neco jako Pro Tools vs. Cubendo, nebo RTAS vs. VST. :lol:
iMac i9 80GB RAM 2TB SSD, Mac OS Mojave 10.4.16, Apollo 8 Duo

Odpovědět