Spôsob práce v Cubase SX3

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Odpovědět
FredFlinstone
Příspěvky: 75
Registrován: 21 led 2009 16:44

Spôsob práce v Cubase SX3

Příspěvek od FredFlinstone » 19 čer 2009 11:48

pozdravujem všetkých Kubasákov,

chcel by som sa podeliť o spôsob práce v Cubase (ver.3) ku ktorému som sa dostal intuitívne po predchádzajúcej práci (niekoľko predchádzajúcich projektov). Možno to nie je najlepší spôsob, alebo najkomfortnejší. Budem rád ak ma poopravíte, resp.mi poradíte ako "to" robiť lepšie.
Píšem to len kvôli tomu, že snáď tým niekomu pomôžem, ja som sa totiž dostal do tejto fázy tiež až po čase.
Takže asi takto:

1.) otvorím v Cubase prázdny projekt, vytvorím v ňom jednu-dve MIDI stopy a projekt nahrám ho do nejakého adresára (X:\...\Nazov_projektu)
2.) nastavím túto MIDI stopu na channel 10 a cez "Drum editor" tam napíšem nejakú základnú kostru bicích. Väčšinou len dvoj, prípadne štvortaktovú figúru bicích, ktorú potom skopírujem x-krát v tej istej stope
3.) cez [F11] naloadujem do Cubase-u VST nástroj "Edirol SuperQuartet" a stopu bicích priradím na výstupe na tento nástroj, takže bicie mi bude hrať SuperQuartet a púšťam to cez zvukovku vonku na monitor boxy, alebo z mixu to počujem v sluchatkách
4.) pridám do Cubase ďalšiu stopu, dám ju napr.na channel 1, nastavím požadované tempo, pripojím cez mix a zvukovú kartu klávesy (cez MIDI), nastavím nejaký vhodný "rejstřík" na klavíri, rozmiestním v Cubase lokátory a spustím v Cubase nahrávanie na kanáli 1 spolu s prehrávaním bicích, to všetko v slučke. Takto sa s tým bavím až sa mi podarí nahrať nejakú základnú kostru melódie, prípadne aj harmónie skladby. Tu by to ešte chcelo zdokonaliť sa v ovládaní ako robiť viac vrstvé nahrávky a potom vybrať tú najlepšiu (dá sa to, nemal by s tým byť problém, ale zatiaľ som sa až tak ďaleko nedostal). Všetko toto nahrávam ako MIDI data.
5.) keď má melódia (prípadne aj harmónia) aký-taký tvar, zopakujem bod 4. ale nová stopa dostane pridenený channel 3, na klávesoch prepnem nejakú vhodnú basu, a nahrávam teraz basu (s playback-om základných bicích a základnej melódie/harmónie)
6.) to isté zopakujem aj pre ďalšie potrebné nástroje (všetko ide cez MIDI, na priradení konkrétnych zvukov až tak nezáleží). Vznikne teda základná kostra skladby (aj s rytmickými prípadne intonačnými nepresnosťami)
7.) ak sa to dá ako-tak počúvať, nastupuje jemná manuálno-kreatívna práca s myšou. V Cubase cez editory (List editor, Score editor, ...) dolaďujem nahraté MIDI data (rytmické dopasovanie, dlžky jednotlivých nôt, výšky tónov, volume, ..., prípadne doplňam/mažem jednotlivé tóny.
8.) upravím všetky nahraté nástroje a samozrejme prídu na radu aj bicie, ktoré je potrebné "poľudštiť" (základná figúra je postupne doplňaná, sprasňovaná, menená, doplnené sú prechody, breaky, ....) všetko to púšťam zatiaľ len na základnom zvuku, ktorý mi ponúka PC a Cubase. To kvôli tomu aby prehrávanie (a samotná činnosť Cubase) išlo čo najrýchlejšie. Postupne ako jednotlivé nástroje sa začínajú približovať konečnému (želanému) stavu prepínam ich na naload-ované VST inštrumenty, ktoré mám k dispozícii.
9.) ak už skladba dosiahla uspokojivý tvar, vytvorím v Cubase audio stopu a cez mikrofón a mix nahrávam zvyšné (chýbajúce) akustické nástroje (gitaru, ...) a prípadne aj spev ak je potrebný. Občas to nahrávam do WaveLab-u a playback muziky púšťam z Cubase-u, ale čím ďalej, tým viac to už všetko robím v jednom mieste - v Cubase
10.) takto sa bavím (podobne ako v bode 4.) s audio nahrávaním až vznikne prijateľný záznam. Ten potom ako súbor WAV otvorím v programe WaveLab, kde sa pohrám ešte s nahratou stopou (prečistiť, vyrovnať úroveň, odstraniť šum).
11.) niekedy je potrebné poopravovať intonačné a rytmické nepresnosti u akustických nástrojov a spevu. Je na to výborný nástroj Celemony Melodyne. Tu sa dá krásne vyhrať a výsledok môže byť veľmi zaujímavý (=je to rytmicky presné a ladí to!!!)
12.) ak viem, tak priamo vo WaveLab-e ešte aplikujem niektoré z efektov (cez VST, napr. echo, reverb). Všetko s mierou. Viem, dá sa to urobiť aj potom v Cubase.
13.) v Cubase preplácnem audio stopu s touto upravenou. Ak treba doladím umiestnenie na správne miesto.
14.) doladím v Cubase ešte raz všetky nástroje spolu s akustickými nástrojmi a spevom
15.) keď je všetko tip-top nastavím postupne pre každý MIDI kanál vhodný VST instrument a ďalšie VST efekty (čím menej tým lepšie) a urobím audio-mixdown danej stopy aj s vytvorením novej audio stopy. Vytvorí sa mi v Cubase projekte audio stopa s audio záznamom daného nástroja. Pridám ku každej takejto stope aj stopy s automatizáciou kde nastavím Volume a Pan (prípadne ďalšie parametre, ktoré chcem meniť). Ak mám všetky MIDI stopy takto "premenené" na audio, upravím pre každú tieto automatizácie-stopy.
16.) všetky MIDI stopy dám Mute a urobím Audio-mixdown len z vytvorených audio stôp. Vytvorím demo MP3 nahrávku. Pre ďalšie použitie tiež urobím výstupy vo WAV formáte (či už samotné bicie, samotnú basu, ... alebo kombináciu nástrojov (len rytmika, len spev, ...)).
17.) napálim CD-čko z takto vytvorených skladieb a darujem ho starej mame...
Cubase SX3/Steinberg The Grand 2/VSTi Trilogy Bass/VSTi Acoustica Pianissimo/WaveLab 3.0/Sibelius 4/Garritan Jazz BigBand/Garritan Personal Orchestra/Edirol SuperQuartet/Edirol HyperCanvas/Broomstick Bass/Steinberg Halion 3/Roland D10/Yamaha S80/...

FredFlinstone
Příspěvky: 75
Registrován: 21 led 2009 16:44

Re: Spôsob práce v Cubase SX3

Příspěvek od FredFlinstone » 19 čer 2009 12:10

...ešte som možno mal doplniť, že v mojom prípade ide viac o muzicírovanie ako o laborovanie s technikou s software-om.
Často sa tiež stáva, že namiesto klavíru (klávesov) hráme "naozaj" a namiesto MIDI idú ozajstné audio data do audio stopy. Tu je podľa mňa "zlomový bod" (v uvádzanom postupe bod.4) od ktorého veľmi závisí či bude nahrávka viac alebo menej "ľudská", prípadne úplne umelá (strojová a vyprogramovaná).
S kolegami muzikantami zase fungujeme tak, že dostanú aký-taký podklad vygenerovaný z Cubase-u (zo základnou štruktúrou skladby) a k tomu sa nahrajú audio záznamy ostatných akustických nástrojov (úplne čisté bez akýchkoľvek efektov). A tie potom v Cubase sa dajú dokopy so zvyškom (MIDI+VST) prípadne sa ešte zefektujú.

Takže tento postup snáď pomôže viac praktickým muzikantom v tom ako nahrať svoje veci. Určite pre ostrieľaných kubasákov a iných expertov na hudobný SW a HW to bude skôr len dôvod na úsmev (dúfam, že nie pohrdavý). Ak viete, prosím poraďte, kde sa čomu vyhnúť, alebo kde čo zmeniť.

vďaka.
Cubase SX3/Steinberg The Grand 2/VSTi Trilogy Bass/VSTi Acoustica Pianissimo/WaveLab 3.0/Sibelius 4/Garritan Jazz BigBand/Garritan Personal Orchestra/Edirol SuperQuartet/Edirol HyperCanvas/Broomstick Bass/Steinberg Halion 3/Roland D10/Yamaha S80/...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21261
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Spôsob práce v Cubase SX3

Příspěvek od Pytkin » 19 čer 2009 12:39

FredFlinstone píše:pozdravujem všetkých Kubasákov,

Tooonko je len jeden !


nemal by si brat meno bozie nadarmo ..

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21261
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Spôsob práce v Cubase SX3

Příspěvek od Pytkin » 19 čer 2009 12:43

2./ pouzi funkciu repeat a v nej zaskrtni ghost , aby to boli len instancie ..
3./ no ja by som body 2 a 3 prehodit .. napred by som si natiahol zvukovy modul a az potom tukal bicie .. aby som ich pocul ..
4./ aha .. mas aj klavesy .. takze bod 4 by som dal este pred 2 a 3 .. napred by som prihodil klavesy , potom vybrat zvukovy modul a potom tukal bicie na klavesnici .. v realnom case ..

ostatne je asi OK ..

Uživatelský avatar
dano
Příspěvky: 3330
Registrován: 13 kvě 2005 20:37

Re: Spôsob práce v Cubase SX3

Příspěvek od dano » 19 čer 2009 12:54

Pytkin píše:
FredFlinstone píše:pozdravujem všetkých Kubasákov,

Tooonko je len jeden !


nemal by si brat meno bozie nadarmo ..
:-) jo uplny suhlas!

FredFlinstone
Příspěvky: 75
Registrován: 21 led 2009 16:44

Re: Spôsob práce v Cubase SX3

Příspěvek od FredFlinstone » 19 čer 2009 16:49

Pytkin píše:
FredFlinstone píše:pozdravujem všetkých Kubasákov,

Tooonko je len jeden !


nemal by si brat meno bozie nadarmo ..
samozrejme som nemyslel Tóna Kubasáka ale tu prítomných Cubase-ákov
Cubase SX3/Steinberg The Grand 2/VSTi Trilogy Bass/VSTi Acoustica Pianissimo/WaveLab 3.0/Sibelius 4/Garritan Jazz BigBand/Garritan Personal Orchestra/Edirol SuperQuartet/Edirol HyperCanvas/Broomstick Bass/Steinberg Halion 3/Roland D10/Yamaha S80/...

FredFlinstone
Příspěvky: 75
Registrován: 21 led 2009 16:44

Re: Spôsob práce v Cubase SX3

Příspěvek od FredFlinstone » 19 čer 2009 16:58

Pytkin píše:2./ pouzi funkciu repeat a v nej zaskrtni ghost , aby to boli len instancie ..
3./ no ja by som body 2 a 3 prehodit .. napred by som si natiahol zvukovy modul a az potom tukal bicie .. aby som ich pocul ..
4./ aha .. mas aj klavesy .. takze bod 4 by som dal este pred 2 a 3 .. napred by som prihodil klavesy , potom vybrat zvukovy modul a potom tukal bicie na klavesnici .. v realnom case ..

ostatne je asi OK ..
- áno, súhlasím, stačí nakopírovať tú 2-(4-)taktovú fugúru bicích len ako ghost. Menej pamäťových nárokov a hlavne výhoda, ak zmením niečo v prvom (originále) hneď sa to premietne aj v kópiách.

- čo sa týka bicích tak často to robím v tejto fáze dokonca bez VST inštrumentu, len so zvukmi ktoré generuje PC. Ide tu len o to aby som mal nejaký základný, orientačný rytmus. Dokonca pri jednoduchších veciach postačuje namiesto bicích spustiť len metronom. To len aby som sa potom pri hraní a nahrávaní ostatných nástrojov mal čoho držať.

- práve bicie (úplne také primitívne, len zďaleka sa podobajúce na výsledné, požadované bicie) tam dávam na začiatku, aby bolo podľa čoho hrať.

- a bicie zadávam priamo písaním notových eventov v "Drum editore", ťukaním bicích cez klávesnicu som to ešte neskúšal

ale v každom prípade vďaka za poznámky.
Cubase SX3/Steinberg The Grand 2/VSTi Trilogy Bass/VSTi Acoustica Pianissimo/WaveLab 3.0/Sibelius 4/Garritan Jazz BigBand/Garritan Personal Orchestra/Edirol SuperQuartet/Edirol HyperCanvas/Broomstick Bass/Steinberg Halion 3/Roland D10/Yamaha S80/...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21261
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Spôsob práce v Cubase SX3

Příspěvek od Pytkin » 20 čer 2009 01:23

pripada mi jednoduchsie a hlavne rychlejsie bicie natukat na klavesnici , nez ich klepkat mysov v drum editore .. ak si to nikdy neskusal , tak to rozhodne skus ! nezabudni zapnut tlacitko CYCLE ..

Odpovědět