VSTi nereaguje na volume midi noty

Sekvencery Steinberg Cubase a Nuendo
Odpovědět
harmony36

VSTi nereaguje na volume midi noty

Příspěvek od harmony36 »

Ahoj, doposud jsem pracoval v Cubase 12. VSTi pověšený na instrument stopu reagovaly na hodnotu velocity. Nyní pracuji v C 14 a tasy tyto VSTi naprosto neregují na jakoukoli změnu hodnoty velocity. Např. jde mi po sobě 5 midi not, řekněme, že všechny mají velocity od 90 do 100, ale tu poslední potřebuji úhozově ztišit a nastavím velocity na 5, a ona hraje stejně hlasitě jako když bylo 100. Proto prosím o radu. Jak to, že to nefunguje automaticky? Napadá vás něco? Děkuji.

pavlii
Moderátor

Re: VSTi nereaguje na volume midi noty

Příspěvek od pavlii »

Mno - takže všechny hrají stejně hlasitě? Neboť nenapadá mě moc variant, jak by mohly správně hrát různě hlasitě noty s Velocity >90, ale už ne noty s Velocity nižší (zde teda 5). A všechny varianty, co mě napadají, jsou natolik "složité", že se to nedá nastavit "kliknutím někam omylem".

Takže jak to tedy je? A opět - aspoň screenshot by se hodil.

P.

EDIT: nemůžu si pomoct, ale opět mi to tu funguje vše korektně.......
Naposledy upravil(a) pavlii dne 16 lis 2025 19:14, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Doplnění textu.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Řešil bych asi primárně nastavení nástroje, případně presetu, jestli má nastavenou odezvu na velocity. Tam bude zakopaný pes. Naprostý základ přece!

harmony36

Příspěvek od harmony36 »

Předpokládám logicky, že velocity pro midi notu je jeden z absolutně zásadních a tedy základních hodnot. Předpokládám, že všichni výrobci veškerých VSTi jsou si toho vědomi, že uživatelé budou jejich VSTi a knihovny používat zásadně přes MIDI a budou logicky mít potřebu z podstaty věci upravovat velocity různých midi not, aby dosáhli alespoň snesitelného a slyšitelného "lidského" soundu.
Takže bych logicky očekával, že toto bude naprosto zásadně automaticky fungovat vždy a všude ! A ne, že uživatel bude nucen někde v nastavení VSTi, případně Kontaktu, Omnisphere, Engine, Halion atd . . . hledat nějaké nastavení pro odezvu velocity.
A jestli si tedy výrobce (použiji přirovnání) auta myslí, že si musím po koupi nového auta nejdříve seřídit časování nebo ventily, abych mohl vyrazit na cestu, pak je něco tragicky špatně. Nějaké povolování odezvy velocity a tím pádem i dalších parametrů určitě nechápu jako nějaký základ. Samozřejmě, že jsem zadal dotaz ChatGPT a její odpověď také odkazovala na nějaké nastavení připnutého VST, ale rady byly příliš obecné a tedy jsem nic nevyřešil. Odpověď pana "biscuita" je taky obecná. Navíc se jeví, že někdo to neřeší a funguje to, a mě to nefunguje teď, zatímco kdysi mi to fungovalo. Doufám jen, že je to nedorozumění, protože dle počtu příspěvků "biscuita" je jasné, že je velký a ochotný ☺ znalec a tedy prosím o konkrétnější postup. Děkuji.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

:-) Mlácení prázdné slámy v přímém přenosu. Zkus nejdřív přemýšlet, pak vyzkoušet, co ti druhý zkušenější radí a pak, když ti to nebude fungovat, teprve dávej zpětnou vazbu. Takhle jen plýtváš časem a energií druhých. Ti se pak na tebe příště... prostě ti už nic neodpoví.

harmony36

Příspěvek od harmony36 »

Ano, biscuite, vykašli se na mě. Stejně si nic konkrétně neporadil a v posledním příspěvku investuješ čas do napsání vět, které mě dehonestují, místo, abys reagoval na argumenty, které jednoznačně popisuji.

harmony36

Příspěvek od harmony36 »

Vzkaz pro milého "pavlii " :)
Děkuji Ti za zájem a tvou snahu prověřit to u sebe ve studiu. Myslel jsem že problém je v nějakém nastavení, proto jsem tady zadal dotaz. Ukázalo se, že za dva dny při otevření téhož projektu velocity reagují a je vše ok. Aniž bych musel cokoli ve VSTi nastavovat. Zvláštní na tom je, že cca v průběhu týdne jsem měl potřebu tyto velocity upravovat a asi při 2 -3 pokusech stejný vst nereagoval, a jak říkám, za pár dní to najednou funguje. Nicméně jsem při funkčních pokusech zjistil zajímavou věc. A to je "Pavlii" jen pro tebe, který rád zkoumá. Založ si instrument track, přiřaď Halion 6, zvuk: category: Bass, Sub.category: A.Bass, a níže v Name vyber: SR Thuddy Bass. Zadej několik midi not a dej velocity na různé hodnoty a poslouchej. Zjistil jsem, že limitní hodnota pro většinu not je 59, kdy je citelně slyšet slabší volume, ale na hodnotě 60 je slyšet výrazný nárust volume, který neodpovídá rozdílu 1. S tímto jsem se setkal i u některých jiných zvuků různých VSTi. Pak si zadej několik stejných midi not za sebou a dej jim různé velocity, např 5, 20 , 40 , 50 a 61 a poslouchej. Nedávám žádný dotaz, nechci nic řešit. Jen to uvádím pro zajímavost. Děkuji Pavlii, měj se krásně ☺.

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

:-)

Díky za info i tip ke zkoumání, ale na již nepodporovaném produktu (Halion 6) výzkum provádět nebudu, byla by to ztráta času (při jakémkoli výsledku).

P.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Takže jsi nám tady milý pane Ouholíčku potvrdil, že to co jsem ti tak dehonestujícím stylem napsal byla pravda :-D A je to!

harmony36

Příspěvek od harmony36 »

Pane "biscuite", nemusel jste už vůbec reagovat. Je mi líto, že slovní komunikace mezi námi naprosto nefunguje a dochází k tragickým nedorozuměním. Fakta jsou tyto: V cubase 12 mě velocity fungovali vždy. Po přechodu na C 14 a v den větších prací s midi mi velocity NEFUNGOVALI. Proto jsem zadal dotaz - proč nereagují velocity - tedy vůbec nereagují. Následně druhý a třetí den najednou velocity reagovali. Ale já jsem absolutně NIKDE a NIC nenastavoval (!) podle tvé rady (!): Řešil bych asi primárně nastavení nástroje, případně presetu, jestli má nastavenou odezvu na velocity. Tam bude zakopaný pes. Naprostý základ přece!. Takže Ouholíček nic nepotvrzuje. Ale nechme toho, ostatní to nazajímá. Na vině nefunkčnosti mých velocity, byla nějaké záhadná konstalace mýho kompu. * * * * * * * * * * Závěrečná zpráva pro náhodné čtenáře tohoto vlákna: jestli vám, někdy nepůjdou velocity, není třeba to ve většině případů řešit v nějakém nastavení. Protože mě velocity automaticky fungovalo léta. A jen nyní v Cubase 14 se mi krátkodobě velocity zablokovaly. Tím nechci ale říci, že některé VSTi je asi třeba speciálně nastavit na odezvu velocity. Pak hledejte radu u pana "biscuita".

biscuit

Příspěvek od biscuit »

Já dokonce věřím, že ti velocity, neboli parametr rychlosti úhozu, fungoval naprosto vždy. Jen jsem názoru, že nechápeš, co to vlastně v praxi je. Je to parametr, který je z klaviatury přenášen jako informace, kterou každý nástroj využívá jinak - podle toho, jak je nastaven. Drtivá většina nástrojů, která přijímá MIDI data má nastavení, které určuje jaké výstupní parametry bude vstupní parametr velocity ovlivňovat, jakým způsobem a jakou měrou. Nejčastěji je tím výstupním parametrem hlasitost v přímé úměře rychlosti úderu, což vede začátečníky k mylnému přesvědčení, že toto provázání je nějakým pravidlem / standardem. Není.
Záhady neexistují, existuje pouze naše neznalost.

Odpovědět