Jak správně na acid techno typu tb 303 ??

Harmonické postupy, rytmické grify,...
G.R.O.K
Příspěvky: 8
Registrován: 29 led 2010 19:00

Jak správně na acid techno typu tb 303 ??

Příspěvek od G.R.O.K » 29 led 2010 19:16

Zdravím vespolek , mohli byste mi poradit jak správně poskládat noty na sekvenceru aby mi z toho vyšla ta klasická acidovská melodie ?? popř jestli mi stačí jeden part z basou a v tom budou i nějaký vyší noty aby to hodilo takovej ten výkop toho vyšího tónu .

http://www.youtube.com/watch?v=IQKYTNP7 ... re=related tady je příklad ...

Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2694
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Re: Jak správně na acid techno typu tb 303 ??

Příspěvek od a.tom.x » 29 led 2010 19:41

No ono kouzlo TB303 je hodne v tom sequenceru a slidech, ktere si tam naprogramujes. To dela to správný kvíkání + samozrejme modulace filtru obalkou. Udela ti to Rebirth, kterej je ted tusim free. Umi to i treba sequencer v SH101 nebo klony TB303, ktere maji sequencer Acidlab, x0xb0x, Futureretro a dalsi.

V Zasade tam nasypes nejakou melodku a obcas pustis na nektery noty ten slide, aby to zahralo portmento pri prechodu na jinou notu. Analog synthy maji portamaneto permanentni pokud ho zapnes, kdezto tady se ti aktivuje jenom u not, ktere si naprogramujes.
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

G.R.O.K
Příspěvky: 8
Registrován: 29 led 2010 19:00

Re: Jak správně na acid techno typu tb 303 ??

Příspěvek od G.R.O.K » 29 led 2010 21:17

já mam sekvencer korg electribe a mk2 ..zvuky tb 303 mi tam jdou když dám obdélník nechám jeden oscilátor ...cutoff dám na minimum a hraju si s decayem ..to vytváří takový hezký basový skákání ještě když dám efekt tempo delay .....

čím myslíš slide ??? jakože protáhnu některou notu ??? portamento mám ale když ho okroutím tak to udělá paseku a zvuk jde jakoby odzadu s takovým skokem s vejšky .....musím s tím opatrně tak na polovinu a pak to někdy skočí jen ta nota

mám tam 16 stopý sekvencer a ty noty zkouším zadávat ,tak že jednu vždy vynechám a gate dám na 2.00....nevím jestli to mám naházet všechno vedle sebe a dát gate 1.00 nebo 0.75 ale to když dám ...tak už ten obálkovej filtr moc neudělá ...a je to moc oseklý ...

se zvukem problém nemám akorát s tím aranžem.... na youtube jsem moc tutoriálnu na tohle nenašel

Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

Re: Jak správně na acid techno typu tb 303 ??

Příspěvek od MonkeyFighter » 30 led 2010 19:53

no jeste se misto portamenta da nakreslit ruco pitch je to teda vopruz ale zas to muzes takhle provozovat s leckerym syntakem

Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2694
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Re: Jak správně na acid techno typu tb 303 ??

Příspěvek od a.tom.x » 30 led 2010 20:21

Eletribe zvukove nebudu radeji moc komentovat ;) Kdyz zapnes portamento tak to proste hraje portamento pora, kdezto na TB303 to aktivujes tlacitkem pro kazdou notu zvlast + samozrejme prodluzujes vynechanim nasledne noty atd.
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

G.R.O.K
Příspěvky: 8
Registrován: 29 led 2010 19:00

Re: Jak správně na acid techno typu tb 303 ??

Příspěvek od G.R.O.K » 30 led 2010 21:42

tak jsem z youtube okopíroval aranž ...z fruitů na acid techno ....nacvakal to do sekvenceru a celkem to zní ......

ale rád bych rozved tu diskuzi " proč né " electribe ? :) Já jsem začátečník a jsem s tím spokojenej ..chtěl bych tvořit ambient . chillout , dubstep , break , acid , techno , experimentální hudbu atd vrchol by byl psytrance .....zatím to udělá zvuky co chci ..takový který jsem dřív slyšel a přemejšlel nad tím jak to sakra udělali :) ..co mi ale chybí.. je že to nemá FM syntézu ...nebo tu wave table ....protože bych chtěl slyšet zas nový zvuky .....a přes vst ve fruitech mi to prostě tak nezní a nemám z toho tak povznášející pocit ..jako když můžu kroutit čudlíkama :) ...leda že bych pořídil nový pc a zvukovku

myslím že electribi používá hodně lidí a jsou spokojený ...na začátek si myslím že je to ok a když pak člověk umí tak je to skvělá hračka

a myslím že kdo má zájem a snahu tak časem přejde na něco většího ....nebo na prográmky a mašinky bude mít na požitek

Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2694
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Re: Jak správně na acid techno typu tb 303 ??

Příspěvek od a.tom.x » 30 led 2010 22:50

Hele podle me to ma tupej zvuk, ale me neber vazne, ja zadny VA uz nechci je to zvukove vetsinou sterilni. Nebavi me to proste. Na spoustu veci to je pouzitelny.
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

G.R.O.K
Příspěvky: 8
Registrován: 29 led 2010 19:00

Re: Jak správně na acid techno typu tb 303 ??

Příspěvek od G.R.O.K » 30 led 2010 23:31

no mě se líbí analogy klasický ....ale na ty zatím nemám ,teda na ty co bych chtěl ...takový ty typu buchla ty skříně ....takový ty starší rolandy kawaie atd ...jsou krásný ,,,ale na nějaký experimenty se zvukem asi moc né .

no a můžu se zeptat udělá analog takovej ten dubstep bas ten hodně takovej "chemickej" ?? asi když se jich propojí víc těch bedýnek co ?? to jsem ještě nepochopil ty analogy který se spojujou těma kabelema ...to se propojujou oscilátory ?? nebo obměňujou s filtrama atd ?

Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2694
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Re: Jak správně na acid techno typu tb 303 ??

Příspěvek od a.tom.x » 31 led 2010 14:06

Ja myslim, ze i na "pevne prodratovanejch" nastrojich se da dost experimentovat, jenom je to o moznostech toho nastroje. Treba takovej Matrix 6/1000 sice neni zvukove moc zazrak, ale ma podobnou strukturou Xpanderu/Matrix 12 a umi v modulacich divy. I jednodussi analogy funguji.

Krabicky s dratama - Asi myslis modularni synth. No kdyz tak ctu co tady pises, asi budes spis zacatecnik nebo mirne pokrocilej. To by pro tebe modular byl asi dost slozitej. V zasade tam mas vsechny soucasti syntezatoru zvlast - oscilatory, LFO, obalky, filtry, zesilovace, sequencery a spoustu dalsiho (co zase obvykle tezko sezenes na standardnim synthu) zvlast. Pak si kazdej program musis od zacatku nastavit. Zni to skvele pokud mas dobry vyber modulu a hlavne je to porad otevreny system, takze dokupujes oscilatory, ktere se ti libi, ruzne druhy filtru (ja treba mam filtry Minimoog, CEM3320 (OBXa, atd.)) + mas absolutni svobodu propojovani a modulovani i treba nestandardnim zpusobem. Je to ale vyssi divci.

Dobra volba pro zacatek je semimodular, ktery je propojeny interne, ale umoznuje propojovat paralelne moduly. Muzes mit Korg MS20 nebo za stejny prachy moderni klon Oberheimu SEM - Analogue Solutions - Telemark (něco kolem 22 tis. Kč), bez patch matice ve variante Semblance 16 tis. Kč, muzes mit i Tom Oberheim SEM (dela se v nekolika variantach). Pak se to da propojova s dalsimi moduly ruznych vyrobcu, ktere si postupne muzes dokupovat do extra racku (moduly stoji od 35 do 300 EUR u Doepfera, ale existuji i moduly treba MacBeth nebo Cwejman, kde se pohybujes pres 1000 EUR za modul, ale to jsou uz komplexni dvouoscilátorový moduly).

http://www.youtube.com/watch?v=4OYnDH1K ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=0rv_ftlj ... re=related

Nejdostupnejsi varianta je Doepfer A100. Ale i to je hodne draha sranda.

http://www.youtube.com/user/boobtube356 ... lSy5tYv-KQ

Pro zacatecnika bych doporucil si nejdriv trochu pohrat s nejakym VST modularem (tusim Arturia dela Moog modular), sice to hraje docela blbe, ale alespon pochopis jak k tomu. V hardware je pak Nord micromodular, kterej se da koupit tak kolem 5-6 tisic, taky to hraje blbe, ale taky dobrej zpusob jak se s tim naucit delat.
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

Acid Punk
Příspěvky: 2444
Registrován: 23 srp 2006 19:55

Re: Jak správně na acid techno typu tb 303 ??

Příspěvek od Acid Punk » 31 led 2010 17:42

G.R.O.K píše:tak jsem z youtube okopíroval aranž ...z fruitů na acid techno ....nacvakal to do sekvenceru a celkem to zní ......

ale rád bych rozved tu diskuzi " proč né " electribe ? :) Já jsem začátečník a jsem s tím spokojenej ..chtěl bych tvořit ambient . chillout , dubstep , break , acid , techno , experimentální hudbu atd vrchol by byl psytrance .....zatím to udělá zvuky co chci ..takový který jsem dřív slyšel a přemejšlel nad tím jak to sakra udělali :) ..co mi ale chybí.. je že to nemá FM syntézu ...nebo tu wave table ....protože bych chtěl slyšet zas nový zvuky .....a přes vst ve fruitech mi to prostě tak nezní a nemám z toho tak povznášející pocit ..jako když můžu kroutit čudlíkama :) ...leda že bych pořídil nový pc a zvukovku

myslím že electribi používá hodně lidí a jsou spokojený ...na začátek si myslím že je to ok a když pak člověk umí tak je to skvělá hračka

a myslím že kdo má zájem a snahu tak časem přejde na něco většího ....nebo na prográmky a mašinky bude mít na požitek
Nikdo tu nezminil audiorealism bassline, zvuk lepsi nez ReBirth, vlozitelny do fruity a hrat se stim taky docela da, viz ukazka

http://www.youtube.com/watch?v=WVMGRlYfFAk
Peace
'mentalita kulturnich okruhu'
edit: "nekteri slusni moderatori mohou byt slusni tak jako nekteri populisticti slovensti premieri..."
Obrázek

Uživatelský avatar
demsky
Příspěvky: 2671
Registrován: 10 bře 2007 21:43

Re: Jak správně na acid techno typu tb 303 ??

Příspěvek od demsky » 31 led 2010 19:30

tak tak, ja som si "odkrutil" aj civilnu vojnu aj na rebirthe, rok a pol som si na kompe
"vyrabal" vo volnom case sekvencie, a najlepsie je na to prist sam. osobne by som sa
hanbil pytat sa na to, ze ako na to... audiorealism bassline je skutocne omnoho vernejsi
pretoze ked sa da accent na max tak kvaka ako skutocne tb-303, momentalne ked mam cas
poobede v praci tak sa s tym hram aj na iPhone, je to tam portnute 1:1.

celkom zaujimavy exot je aj VSTi Phoscyon, myslim ze posuva emulaciu tb-303 este dalej
a HLAVNE sa mi paci ako zneje.
http://www.soundcloud.com/martindemsky | Kurzweil Forte | Arturia MatrixBrute

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Re: Jak správně na acid techno typu tb 303 ??

Příspěvek od peteness » 31 led 2010 19:52

Demsky: mam velky vyhrady k Phoscyonu, kdysi jsem se na tej tesil jak se to objevilo, vypada pekne , ale moc to nehraje. Naopak me prekvapil, ciste zvukove a doporucuju Synapse Audio Orion Monobass http://www.synapse-audio.com/gen-monobass.php , mym ho vyzkouseny a pri vhodnym nastaveni je ze vsech vst Nejacidovejsi :)

Uživatelský avatar
demsky
Příspěvky: 2671
Registrován: 10 bře 2007 21:43

Re: Jak správně na acid techno typu tb 303 ??

Příspěvek od demsky » 31 led 2010 20:03

peteness: ono s tym Phoscyonom sa treba fakt ze vyhrat, na zaciatku zneje mdlo,
ale ked ma clovek uz nieco odkrutene, tak pride na to, ze sa tam daju dosiahnut
speci vecicky, proste ked "to" kapne bozskou tak to stoji za to. fakt ze ma niektore
veci celkom brali, ale to bolo po hodinach prace, treba to tam skratka riadne rozvirit.
http://www.soundcloud.com/martindemsky | Kurzweil Forte | Arturia MatrixBrute

G.R.O.K
Příspěvky: 8
Registrován: 29 led 2010 19:00

Re: Jak správně na acid techno typu tb 303 ??

Příspěvek od G.R.O.K » 31 led 2010 22:18

díky za odpověďi

Uživatelský avatar
badkick
Příspěvky: 196
Registrován: 20 zář 2009 17:04

Re: Jak správně na acid techno typu tb 303 ??

Příspěvek od badkick » 19 bře 2010 20:40

hello
G.R.O.K> acid aj goatrance fakt dooost mozem :-)
mas nejaku ukazku, ako to znie nieco "acid-like" na tom Korgu Elect?

Odpovědět