CME UF 80

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Pavol
Příspěvky: 30
Registrován: 15 led 2008 11:16

Příspěvek od Pavol » 24 dub 2008 09:59

ok, zeptám se možná trošku hloupě, ale snad se dočkám nějaké odpovědi :)

V Sonaru bych potřeboval zahrát pro jednoduchost 2 různé zvuky. Ne zároveň , ale postupně. Např. klavír a Cello. Na klávesách jsem objevil, že lze měnit kanály, na kterých se vysílá. V Sonaru jsem tedy nastavil dva Audio Tracky, v jednom je jako vstup klávesy channel 1 a výstup plugin klavíru a na druhém to samé jen channel je 2 výstup Cello.

A teď ten problém. Je nějaký jednoduchý způsob jak na těch klávesách rychle přepnout kanály, tak aby jsem mohl rychle přecházet z jednoho nástroje na jiný? Jediný způsob, který jsem doposud objevil je Shift + klávesa X(ted nevim přesně) + hodnota + enter. Tohle než namačkám to je věčnost.
Neznáte někdo lepší způsob, nebo se to v praxi dělá úplně jinak?
Díky za každou odpověď.

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Příspěvek od vasek » 24 dub 2008 10:05

Manuál k UF6 říká toto:
Push CHANNEL button, then you can use Data dial or DEC/INC button to change the MIDI channel value to send MIDI messages.

Pavol
Příspěvky: 30
Registrován: 15 led 2008 11:16

Příspěvek od Pavol » 24 dub 2008 10:28

:), jj tohle říká i manuál k UF8, ale UF 80 podle mě nemá žádný Channel Button.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 24 dub 2008 10:42

:-) a manuál k UF80 říká co? Jsem zatím líný ho stahovat, ale když vezmu v potaz jen stručnou specifikaci, tak je tam 9 volně přiřaditelných tlačítek, takže jedno by se dalo naprogramovat na "Program Change" IMHO.

P.

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Příspěvek od vasek » 24 dub 2008 10:46

Jsem taky pro variantu "když všechno selže, použijte návod".

Pavol
Příspěvky: 30
Registrován: 15 led 2008 11:16

Příspěvek od Pavol » 24 dub 2008 10:58

No podle manuálu jsem našel první způsob :)
Zřejmě i ty tlačítka půjdou naprogramovat, ale to bych nejprve musel vědět, že to co chci udělat je Program Change a ne Channel Change :)

Ale díky za odpověď. Zkusím se s tím ještě potrápit.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 24 dub 2008 11:02

2Pavol: ahh - překlep, chybička se vloudila :-D IMHO pro Channel Change postup dtto. Ještě koukám do manuálu ;-)

P.

Pavol
Příspěvky: 30
Registrován: 15 led 2008 11:16

Příspěvek od Pavol » 25 dub 2008 09:21

OK, zkoušel jsem funkci Assign a Program Change, protože to vypadalo přesně jako to co chci. Manuál praví, že tím přiřadím libovolné rychlé klávese (F1-F6) kanál a nástroj.
Ovšem v manuálu (1.0 i 1.1) je zhruba 8 kroků jak toho dosáhnout, ale klávesy po mně chtěly alespoň 10 kroků o čemž v manuálu nebyla ani zmínka.
Zkoušel jsem nastavit náhodně ty dvě nebo tři hodnoty o kterých není nikde řeč, ale ve výsledku to neudělalo vůbec nic. Klávesy pořád používají stejný kanál :(

Uživatelský avatar
Pavel Vantuch
Příspěvky: 1278
Registrován: 23 úno 2003 12:07

Příspěvek od Pavel Vantuch » 25 dub 2008 09:46

Včera jsem to studoval a myslím, že k shortcut nejde channel change přiřadit.

Pavol
Příspěvky: 30
Registrován: 15 led 2008 11:16

Příspěvek od Pavol » 25 dub 2008 09:49

:), ok díky. Ale to jsem potom jediný kdo chce rychle měnit nástroje? Nebo se to řeší jinak?

Uživatelský avatar
Pavel Vantuch
Příspěvky: 1278
Registrován: 23 úno 2003 12:07

Příspěvek od Pavel Vantuch » 25 dub 2008 09:53

Osobně mám na shortcut program change, kanál nepřepínám :wink:

Pavol
Příspěvky: 30
Registrován: 15 led 2008 11:16

Příspěvek od Pavol » 25 dub 2008 09:55

aha, díky, mrknu na to.

MaJJ
Příspěvky: 29
Registrován: 13 dub 2008 02:10

Příspěvek od MaJJ » 14 úno 2009 15:44

Tak jsem konečně UF80 koupil, a jsem docela spokojený :)

"Tvrdost" kláves miluju, musel jsem si sice trochu zvyknout a přenastavit Velocity Curve, ale už jsem s tím sžitý.

U-CTRL, všechny ty možné fadery, knoby a nastavitelná tlačítka ještě moc nepoužívám, přece jen seznamování s UF80 je pro mě zároveň i seznamování se Sonarem (Cubase jsem zkoušel a moc mi nesedl), takže pro tohle čas asi ještě teprv přijde.

Jedinou výtku, co bych pro to měl, je, že mi nefunguje Pitchbend. Viz CME fórum. Nevím, jestli je závada v Sonaru, nebo v klávesách (jakože to posílá jinačí data než by mělo), no snad to nějak vyřeším :/

Ale jinak fakticky spokojenost, žádné klepající klávesy, skoky mezi hodnotami u faderů/knobů/toho kolečka, velocity-rozdíly, NIC :) Chytil jsem asi dobrý kus :)

MaJJ
Příspěvky: 29
Registrován: 13 dub 2008 02:10

Příspěvek od MaJJ » 14 úno 2009 19:07

Takže už jsem tak trochu zjistil, v čem je problém.

Ať v UF Brainu nastavím data posílaná pitchbendem jakkoliv, furt posílá cc#33.

Takže jedu přímo na klávesnici: shift -> assign controller -> zahýbu pitchbendem (ukáže se 33) -> a co mám teď zadat za číslo? Co tam máte vy?

V UF80 manuálu je appendix 16.2 - assignable controllers list -> pitch bend tam je jako 172. Budiž, zkouším při tom assign controller na data dialu "natočit" 172, ale zastaví se to u 170. Co s tím?

EDIT: vyřešeno. Ze zoufalství jsem tam hodil 170 a funguje! Nechápu co to mají v tom manuálu za s**čky :)

Odpovědět