DGX 640 - MIDI a změna zvuk.banky

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
Spitka
Příspěvky: 9
Registrován: 16 úno 2014 16:23

DGX 640 - MIDI a změna zvuk.banky

Příspěvek od Spitka » 16 úno 2014 16:29

Zdravím. Mám klapky Yamaha DGX 640, a používám je na hraní, kde mi běží podklady v MIDI (jen basa a bicí). A teď, klávesy maj v sobě , zůstaneme-li u basy, banku "Cool!E.Bass" . Jde mi o to, že v SONARu, který používám, jsou jen základní banky (př. Fingered Bass), a já bych tam rád měl tu "Cool!E.Bass", tak jak to změnit. Dočetl jsem se něco, že do SONARu načíst tzv. "Instrument Definition File", ale vůbec nemám ponětí kde ho vzít, popř. jak ho vytvořit. Díky za každou radu! :)

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: DGX 640 - MIDI a změna zvuk.banky

Příspěvek od pavlii » 16 úno 2014 21:14

Možná by pomohlo juknout do manuálu k DGX do části "Data List" (nebo podobné), kde bude identifikace Bank Select + Program Change zmíněného rejstříku. Tyto hodnoty doplnit/přepsat v příslušné MIDI stopě (přesněji: pro příslušný MIDI kanál).

P.

Uživatelský avatar
Microdesignum
Příspěvky: 43
Registrován: 18 kvě 2011 08:44

Re: DGX 640 - MIDI a změna zvuk.banky

Příspěvek od Microdesignum » 17 úno 2014 16:07

Pokud by v manuálu ten název nebyl k nalezení, tak zkus na klávesách zjistit čísla: Bank MSB, Bank LSB a Program Change toho nástroje. Pak se dá v Event Listu vložit tyto MIDI povely jako samostatné eventy někam na začátek skladby. Určitě existuje elegantnější řešení pomocí toho "Instrument Definition File", ale ten asi bude těžko k sehnání, a vytvoření vlastního zabere dost času.
Český výrobce MIDI ovladačů
http://www.microdesignum.cz

Spitka
Příspěvky: 9
Registrován: 16 úno 2014 16:23

Re: DGX 640 - MIDI a změna zvuk.banky

Příspěvek od Spitka » 17 úno 2014 16:17

Super, to jsem pochopil. :) Data List jsem našel (http://download.yamaha.com/api/asset/fi ... t_id=14372) . Tak teď už jen, jak to změnit. Přidat na začátek v Event Listu nějaký příkaz nebo .. jak ? .. Díky:) .. (omlouvám se, teprve se do MIDI dostávám.. )

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: DGX 640 - MIDI a změna zvuk.banky

Příspěvek od pavlii » 17 úno 2014 16:21

Ano, přesně tak. Se SONARem nepracuji, takže detailně neporadím (ale manuál - typicky - poví, jak na to 8) ).

P.

Uživatelský avatar
Microdesignum
Příspěvky: 43
Registrován: 18 kvě 2011 08:44

Re: DGX 640 - MIDI a změna zvuk.banky

Příspěvek od Microdesignum » 17 úno 2014 17:25

V Event listu - klávesa Insert, přibyde nový řádek, ve sloupci Kind přepni ten nový event na Patch Change, pak rozklikni event a doplň Bank a Patch.
Teď jsem si ale uvědomil, že totéž vlastně jde udělat i v normální volbě nástroje po rozkliknutí nastavení MIDI stopy, což bude ještě jednodušší, pokud nepotřebuješ měnit zvuk nástroje během skladby.
Jenom je potřeba si pohrát s číslem banky, resp. s převodem z [MSB:LSB] na 14-bitové decimální číslo.
Jaké číslo má podle manuálu ten "Cool!E.Bass"?
Český výrobce MIDI ovladačů
http://www.microdesignum.cz

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2671
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: DGX 640 - MIDI a změna zvuk.banky

Příspěvek od MDudas » 17 úno 2014 20:32

Ako zaciatocnikovi Ti nedoporucujem vkladat eventy. Uz o tyzden si to nebudes pamatat. A ak nepotrebujes pocas skladby priebezne menit nastroj, tak je to aj zbytocne.
Pri kazdom tracku mas volby - tam mas urcite kanal, volbu banky, volbu nastroja, atd . Je to hned jasne a dobre viditelne (na rozdiel od vlozenych eventov).
Ak by Ti to robilo problemy, tak opacny postup - skus si prejst zaciatok skladby a zmaz udalosti Bank Change a Program Select.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: DGX 640 - MIDI a změna zvuk.banky

Příspěvek od pavlii » 17 úno 2014 23:02

Microdesignum píše: Jenom je potřeba si pohrát s číslem banky, resp. s převodem z [MSB:LSB] na 14-bitové decimální číslo.
To nebude potřeba (minimálně ne zde v tomto případě) - MSB a LSB tu nejsou zkombinované (je to tak i dle MIDI normy), takže prostě 0..127 MSB, 0..127 LSB a následuje Program Change (všechny hodnoty dle Data Listu).

P.

Uživatelský avatar
jusuf
Příspěvky: 341
Registrován: 28 kvě 2009 22:20

Re: DGX 640 - MIDI a změna zvuk.banky

Příspěvek od jusuf » 17 úno 2014 23:26

http://www.jososoft.dk/yamaha/ins_files.htm
- je tam .ins file pre DGX 630 - keď má rovnakú štruktúru bank/program ako 640, .ins bude fungovať - odporúčam porovnať manuály. Prinajhoršom budú chýbať názvy zvukov - môžeš si súbor upraviť.
Je pravda, som v .ins našiel len Cool! organy a E piana... -)

Uživatelský avatar
Microdesignum
Příspěvky: 43
Registrován: 18 kvě 2011 08:44

Re: DGX 640 - MIDI a změna zvuk.banky

Příspěvek od Microdesignum » 18 úno 2014 08:25

pavlii píše:
Microdesignum píše: Jenom je potřeba si pohrát s číslem banky, resp. s převodem z [MSB:LSB] na 14-bitové decimální číslo.
To nebude potřeba (minimálně ne zde v tomto případě) - MSB a LSB tu nejsou zkombinované (je to tak i dle MIDI normy), takže prostě 0..127 MSB, 0..127 LSB a následuje Program Change (všechny hodnoty dle Data Listu).

P.
Jsou dvě formy vyjádření LSB:MSB. Yamaha používá dvě 7-bitová čísla, což odpovídá hodnotám kontrolérů, zatímco Cakewalk používá vyjádření pomocí jednoho 14-bitového čísla = 128×MSB + LSB, což se bere spíše jako číslo banky. Obojí je totéž, jenom jinak zapsané.
Český výrobce MIDI ovladačů
http://www.microdesignum.cz

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: DGX 640 - MIDI a změna zvuk.banky

Příspěvek od pavlii » 18 úno 2014 08:41

Jo - tys to myslel ve vztahu k zápisu v DAW? Pak tedy asi ano.

P.

Odpovědět