Zdravim vsetkych kurzwailistov!
Pred nedavnom som si zadovazil Kurzweil PC3K8. Doposial som obsluhovat dlhe roky klavesy Korg no chcelo to zmenu. Kedze sa neviem k dopatrat k ceskemu prekladu, rozhodol som sa napisat na toto forum a snad mi tu niekto poradi. Riesim otazku v ktorom mode vlastne klaves pouzivat pri hrani? Po sledovani prostredia kalvesu ( zatial sa s nim iba oboznamujem , mam ho 2 den) zistujem, ze teoreticky by sa dalo hrat aj v mode program, kedze v programe sa nachadza zvuky, ktore su naavrtstvene , ripadne je klavesnica splitnuta atd...Kvôli comu je vlastne setup? Potrebujem povytvarat presety na piesne, ktore s kapelou hram, preto by som mal rad jasno , v ktorom mode to riesit. V tomto to mal korg mozno trochu jednoduchsie, no urcite si na to zvyknem, len potrebujem usmernit od niekoho kto uz za tym par tyzdnou presedel a vie ako na to spravne ist.
Dakujem za prispevky a rady.
Jaky mod na kurzweil PC3K pri live hrani?
Re: Jaky mod na kurzweil PC3K pri live hrani?
Poviem Ti to na zaciatok jednoducho, v setupe si vrstvis programy (16 zon, na kazdy kanal jeden program s roznymi nastaveniami a od-do rozsahom na klaviature), ano na zive hranie pokial nie si solista ako Philip Glass, tak to je cesta ako bol Combi rezim u Korgu
vitaje al centro btw :&)

Pro rychly pristup k Programum nebo Setupum je Quick Access Mode. V nem si vytvaris banky rychleho pristupu. Az 10 Programu nebo Setupu, ktere se pak zobrazuji na displeji a koreluji s jejich pozici na numericke klavesnici (0-9). Takovych bank lze mit vicero a prepinat je tlacitky Chan +/-.
"Pyramida" zlozitosti a moznosti:
. . . QAccess
. . Setup Mode
. Program Mode
Program Mode - ak hras "klasicky", bez ovladania dalsich nastrojov, bez zlozitych zon a splitov, bez doprovodu a sekvencii - uplne Ti postaci. Pouzivane Programy si vies vykopirovat do User bank a zoradit podla potreby. Ano, v ramci programu sa da delit klavesnica a pouzivat viacero zvukov.
Setup Mode ma ale dalsie fajnovosti - zony sa mozu velmi rozne zapinat, reagovat na klaviaturu a na ovladace, mas tu ovela sirsie moznosti hrania arpeggia a riffov, zdruzene a "distribuovane" vyuzivanie ovladacov (jeden slider/pedal/ribbon/switch moze robit X roznych veci naraz na roznych kanaloch), ovela sirsie moznosti vrstvenia/splitov/prekryvania zon, a ovladane ext. zariadeni vyhradne v tomto mode.
QAccess - svoje programatorske usilie chces postupom casu "zhrnut" do vlastnych bank zvukov pre live hranie. Aby boli pekne organizovane (napr. podla songov) a aby si sa nemusel prepinat medzi rezimami Program/Setup, mas tu QAccess banky. V ramci jednej QAccess banky vyberas stlacenim jednej klavesy 0-9 (ako na kalkulacke)...

. . . QAccess
. . Setup Mode
. Program Mode
Program Mode - ak hras "klasicky", bez ovladania dalsich nastrojov, bez zlozitych zon a splitov, bez doprovodu a sekvencii - uplne Ti postaci. Pouzivane Programy si vies vykopirovat do User bank a zoradit podla potreby. Ano, v ramci programu sa da delit klavesnica a pouzivat viacero zvukov.
Setup Mode ma ale dalsie fajnovosti - zony sa mozu velmi rozne zapinat, reagovat na klaviaturu a na ovladace, mas tu ovela sirsie moznosti hrania arpeggia a riffov, zdruzene a "distribuovane" vyuzivanie ovladacov (jeden slider/pedal/ribbon/switch moze robit X roznych veci naraz na roznych kanaloch), ovela sirsie moznosti vrstvenia/splitov/prekryvania zon, a ovladane ext. zariadeni vyhradne v tomto mode.
QAccess - svoje programatorske usilie chces postupom casu "zhrnut" do vlastnych bank zvukov pre live hranie. Aby boli pekne organizovane (napr. podla songov) a aby si sa nemusel prepinat medzi rezimami Program/Setup, mas tu QAccess banky. V ramci jednej QAccess banky vyberas stlacenim jednej klavesy 0-9 (ako na kalkulacke)...
Pri hraní doma alebo v kapele používam na 99% Setup mod. Program a Quick Access len výnimočne. Pri živom hraní je Program mod veľmi neefektívny. Nemôžem napríklad hrať riffy alebo arpeggia. Dokonca i veľmi jednoduché 3 vrstvy: akustické piano + elektrické piano + strings pad, znejú v Setupe lepšie než v Programe.
Každému začínajúcemu Kurzweilistovi by som doporučil najprv si naštudovať Setup mod, než čokoľvek začne programovať.
Každému začínajúcemu Kurzweilistovi by som doporučil najprv si naštudovať Setup mod, než čokoľvek začne programovať.
mám síce starší typ, ale ako Dalen píše - spravené setupy na jednotlivé skladby, keď dôjde k improvizácii tak sa prepnem do programu a klavír alebo EP...
Ja si myslím, že pre využitie väčšiny potenciálu akéhokoľvek modelu Kurzweila, je dobré manuál naštudovať celý ( aspoň sa oboznámiť s celým jeho obsahom). Je to nástroj dobrý nie len zvukovo, ale sa dá celkom dobre prispôsobiť individuálnym požiadavkám. Ale, vedieť, čo všetko je v ňom je potom nutné.
Chalani dakujem za info, snad sa to v robote trosku umudri a budem mat viac casu na hranie sa s kalvesom... Spytam sa, nemate niekto cesky preklad aspon ku K 8? v pdfku? Predsa je to to ist e ako Acko... Velmi by ste mi pomohli ak by to niekto niekam uploadol.