Kronos - load midi

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
PMC
Příspěvky: 209
Registrován: 28 bře 2017 18:03

Kronos - load midi

Příspěvek od PMC »

Jak správně nahrávat midi soubory do kronosu?
Teď to dělám tak, že v [Global] nastavím banku z Kronos na GM2 a pak v [Disk] najdu midi soubor a dám load.
Pak už se mohu přepnout na [Sequencer] a tam je nahraný midi soubor.

Problém je, že většina midi souborů má povely program bez zadání banky, to jest obsahuje jen povel

Kód: Vybrat vše

1,0,Program_c,0,3
místo sequence povelů:

Kód: Vybrat vše

1,0,Control_c,0,0,121
1,0,Control_c,0,32,0
1,0,Program_c,0,3
To vede k tomu, že se nepoužívají programy, protože když se na načtená data podívám v [MIDI Event Edit], pak tam sice je položka Program se správným číslem programu, ale místo banky je uvedeno "---" a při hraní se žádný nástroj nenahraje, tj. všechny se přehrávají jako defaultní klavír. Je dost těžkopádné a zdlouhavé nastavovat ručně přes Event Edit banku 'G' pro každý kanál ručně. Neexistuje nějaký způsob, jak přinutit Korg Kronos, aby používal defaultne 'G' banku (GM), když není žádná jiná uvedena? Vždyť to by mělo být standardní chování podle GM2 normy a třeba Korg Pa600 s tím nemá žádný problém. Díky.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3664
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kronos - load midi

Příspěvek od MDudas »

"Neexistuje nějaký způsob,jak přinutit Korg Kronos, aby používal defaultne 'G' banku (GM), když není žádná jiná uvedena?"
GM a Kronos - ale no fuj !!! :oops: :oops:

Fakt to trva tak dlho ? Preco to musis robit v Event editore, nemate iny nastroj? Nejaky mixer a pod ?

Tento pan ma riesenie za 25€ - davkove editovanie MIDI suborov. :wink:
http://www.gnmidi.com/

A tento pan Youtube ma riesenie uplne zdarma - o 2:10 stlaci z horneho menu nieco ako "GM Initialize". :wink:
Neni to nahodou presne to, co chces ?

PMC
Příspěvky: 209
Registrován: 28 bře 2017 18:03

Re: Kronos - load midi

Příspěvek od PMC »

To není žárné fuj. Lepší než nic, protože teď všechny nástroje hrají jako klavír a ani není nákde vidět, jaký tam měl být nástroj. Takže GM je dobrý výchozí bod.

Jo, trvá to dlouho, protože je to těžkopádné. V okně midi edit musím vybrat midikanál, což je úzký proužek, do kterého se těžko strefuje. Potom musím jít do menu a vybrat event editor. Otevře se filtr, kde musím odklikat všechny eventy kromě Prog a spustit filtr. Pak musím najít všechny výskyty eventu Prog v kanále a u každého řádku kliknout na banku a točítkem kroutit tak dlouho, dokud to nenajde 'G' banku nebo 'Gd' banku pro bicí. Pak musím změnu uložit a vrátit se do okna midi edit. A tohle zopakovat až 15× pro další midi kanály. Přičemž občas bojuji s podivnostmi, že kanál 10 mám v několika stopách, třeba 7 až 12, takže tu Gd banku musím nastavit v několika stopách, ale podívat se na přiřazení kanálů musím zase do jiného okna.

A teď si představ, že takto chci projet třeba sto midi souborů. V jiných klávesách, třeba Pa600 to není problém. Proto se mi nechce věřit, že by to Kronos neuměl efektivněji, než to s ním umím já. GM Initialize nastaví všem kanálům klavír, tedy program G-1, jen desátému kanálu nastaví Gd-1, problém načítání programů z midi kanálu to neřeší.

Jinde nástroj změnit jde, hned v hlavním okně seqenceru, ale tahle změna je dočasná, pokud midi dohraje a pustí se znovu, tak už je tam zase nic. Což mi připomělo, že další co mě štve je, že když začnu přehrávat midi se zamutovanými kanály, které v průběhu přehrávání odmutuji, tak tyto také nemají načteny nástroje a přehrávají se jako klavír. Je to dost nepohodlné, tento nástroj. Člověk by od vlajkové lodi očekával vyšší komfort.

Udělat to externě mě napadlo, ale přijde mi to jako fatální řešení. Nechce se mi věřit, že kronos nedokáže přehrát obyčejné tuctové midi soubory, který přehraje kdejaký šupácký midi přehravač.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3664
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kronos - load midi

Příspěvek od MDudas »

To video si pozeral ?! Podla mna to tam je.

"Nechce se mi věřit, že kronos nedokáže přehrát obyčejné tuctové midi soubory, který přehraje kdejaký šupácký midi přehravač."
- prave preto, ze to je domena supackych prehravacov, to hi-End Kronos nemusi podporovat. GM je z principu error - univerzalna banka nemoze nikdy davat kvalitu. Vzdy to bude viac-menej smiesne vrzganie. Ze to Korg PA dokaze sa nedivim - cielova skupina je uplne ina.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3345
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Kronos - load midi

Příspěvek od pavlii »

Hmm - asi by to nemělo sklouznout do roviny diskuse o (ne)kvalitě GM; koneckonců vychází to z nějakých vzorků, které jsou stejné napříč režimy (třeba). Správně by se diskuse měla odvíjet od MIDI implementace nástroje, kdy by se měla (? - tady si nejsem jistý) použít defaultní banka (tj. obvykle GM sada), pokud není před zprávou Program Change uvedena dvojice zpráv Bank Select MSB/LSB.

Kvalita zvuku je zde irelevantní, zjevně je MIDI implementace v Kronos nejspíš taková, že neumí Program Change samu o sobě zpracovat.

P.

PMC
Příspěvky: 209
Registrován: 28 bře 2017 18:03

Re: Kronos - load midi

Příspěvek od PMC »

MDudas píše:
23 říj 2019 15:24
To video si pozeral ?! Podla mna to tam je.

"Nechce se mi věřit, že kronos nedokáže přehrát obyčejné tuctové midi soubory, který přehraje kdejaký šupácký midi přehravač."
- prave preto, ze to je domena supackych prehravacov, to hi-End Kronos nemusi podporovat. GM je z principu error - univerzalna banka nemoze nikdy davat kvalitu. Vzdy to bude viac-menej smiesne vrzganie. Ze to Korg PA dokaze sa nedivim - cielova skupina je uplne ina.
Když to přeložím, tak říkáš: protože šupácké přehravače podporují základní GM2 normu, tak ji hi end Kronos nepodporuje. To mi nedává smysl, proč by Kronos neměl podporovat základní komunikační normu? Nezkoušel jsem, ale dá se předpokládat, že to nezpracuje dobře ani z midi komunikace. Protože je asi jedno, jestli midi eventy jdou z kabelu nebo ze souboru.

GM není žádný error, je to komunikační standard mezi elektronickými nástroji. A já stále věřím, že to Kronos umí a chyba je na mé straně. To video jsem viděl, podle něj jsem se to právě učil. S GM Init jsem to zkoušel, ale zkusím to znovu.

Neřeším kvalitu nástrojů, byť nevidím důvod, proč by GM nástroje měly být nějak podřadné, jsou stejné jako ostatní, je to jen nějaká základní standardizovaná sada, která může být implementována kvalitně i nekvalitně. Ale i pro výměnu za nějaký nestandardní nástroj je dobré, když vidím, jaký nástroj tam byl původně a tedy se načetl, něco je vždycky lepší než nic.

Musím říct, že mě vcelku překvapuje, jak je Kronos spartánský ohledně práce s midi/sequencerem, na to, že ho předchází pověst workstationu, na kterém by měla jít pohodlně produkovat kompletně hudba bez pc.
Ne že by všechno bylo špatně, líbí se m třeba track data map, který poskytuje pěkný náhoed obsahu midi souboru a třeba pa600 nic takového nemá. Ale kronos už nemá žádný prohlížeč jednoho kanálu, buď rollpiano nebo notový záznam. Přitom při pohledu na track data map se rollpiano přímo nabízí. Pa600 má notový záznam. Snadno se v něm člověk orientuje a vidí chyby. V kronosu si člověk obsah midi kanálu prohlédne jen v event editoru a to je bída. Takže úpravy midi souborů si bez pc neumím představit.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3664
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Kronos - load midi

Příspěvek od MDudas »

Kronos ma banku GM v2. V sequencerovom mode ma v menu funkciu GM Init.... Hladaj, skusaj, kombinuj.
Mozno je dolezite aj poradie - najprv Load Song, potom GM init. Alebo opacne ?

Alebo v Event Editore vymysli postup, ako tam rychlo a jednoducho na zaciatok narvat Bank Select na vsetky kanaly.
(nejake Copy-Paste tam nemate ? :wink: )

Alebo ak mas moznost a chut, vyskusaj Sysexy na inicializaciu GM. Je to povodne tusim napad Yamaha,
ale na 5% by to fungovat mohlo... :|

F0 7E 7F 09 01 F7 = GM Reset
F0 7E 7F 09 03 F7 = GM2 Reset
F0 7E 7F 09 02 F7 = GM Off

Odpovědět