Lepkavý povrch knobů, sliderů a pitch/modulačního kolečka

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
biscuit

Lepkavý povrch knobů, sliderů a pitch/modulačního kolečka

Příspěvek od biscuit »

mam maly problem a chtel bych se zeptat, jestli nekdo mate podobnou zkusenost jako ja, pripadne jak jste ji resili:

po letech jsem vytahl z krabice svuj stary klavesovy kontroler Edirol PCR-30. kdyz jsem vzal za jakykoliv, z v nadpisu zminenych prvku, skoro se k nemu me prsty prilepily... jako by na povrchu plastu byla nanesena gumova vrstvicka, ktera pusobi "naleptanym" dojmem. pritom na tlacitkach, i kdyz si myslim, ze jsou ze stejneho materialu, se tento defekt neprojevuje. nevite cim by to mohlo byt zpusobeno? jak to nejlepe odstranit a hlavne, jak tomu predchazet? nerad bych, aby se mi totez stalo u PCR-800, kterej pouzivam jako masterkeyboard.

diky za rady ;)

EXCOM

Re: Lepkavý povrch knobů, sliderů a pitch/modulačního kolečk

Příspěvek od EXCOM »

to bude dajaky polocas rozpadu materialu :)

toto sa deje na viacerych zariadeniach, ja som to mal na pogumovanej myske po x rokoch, mobilom pogumovanym sa to stava..
ja by som povedal, ze je to nekvalitny material

biscuit

Příspěvek od biscuit »

a nevis jak tu gumu odstranit? zkousim ted koupel v horky lazni s pracim praskem, ale zda se to byt houzevnaty. po uschnuti to zase lepi - min, ale neni to cisty proste. bohuzel momentalne nemam doma lih, abych to testnul. ale stejne bych rad vedel nejdriv, jestli uz tuhle bitvu nekdo uspesne vybojoval ;)

dendy

Příspěvek od dendy »

nema ani alpu ? skusil by som to tou(ale le na malom kusku:-)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

zena snad prinese za chvili lih, uvidime ;) (jinak mi alpu nepijem, spis vino, nebo kdyz uz, tak karibskej trtinovej :-) )

edt: tak beru zpet, zena asi chlasta alpu :-) no po ty lazni v praskovy vode, jsem to otrel starym rucnikem poradne prolihovanym alpou a trosku to pomohlo. je to ted sahatelny a uz ne tolik lepkavy, jen zlehka. definitivni reseni bude asi silnejsi roztok nejakyho drijaku, nebo opiskovani ;)

dendy

Příspěvek od dendy »

alpa jenahodou dobra na kasel, pri zapale priedusiek, kvapka na kocku cukuru.. este to aj dobre chuti :-))))

mONOGRAm

Příspěvek od mONOGRAm »

biscuit: takze lepkavy pitchbend? nehral si pricasto na koliku?
8)
ale musim napisat, ze na mojej predoslej PCRke dtto.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

V zasade 2 moznosti:
a/ polocas rozpadu, jak pise EXCOM
b/ krv, pot a masnota ... a nalepena spina a prach :)

Ak to ma nejaky plastovy/gumovy "soft-touch" coating, tak tie sa zvyknu rozpadavat. Zmakcovace a kadejaka chemia po case vyprchaju a ide do cele do... Ked to umyvas, tak musis citit, ze je to makke a povoluje pod prstami - potom bych to moc nedrhol.
Ak je to poctivy plast, tak kysely pot+masnota+prach urobia svoje - proste zober vatu, horucu vodu a jar alebo spiritus. Alpa je moc slaba. To je tak na zapalene usi. Moc dobry je izopropylalkohol.

hawkens

Příspěvek od hawkens »

Alpu nema, vsetku vypil.

Ale inak rovnaky odmastovaci ucinok by mala mat hocijaka 30 alebo 40% palenka co mas v domacom bare, samozrejme najlepsie vodka alebo nieco s cim menen sajrajtmi. Len to neskusaj vinkom :(

biscuit

Příspěvek od biscuit »

kokoti :-D
uz to je ok. mydlo, ariel, kartacek, horka voda, alpa a starej rucnik a trocha sily. guma se sesoupala jako zvejkacka, pod tim je normalni plast co me prezije.

Rošky

Příspěvek od Rošky »

Mám Fatar Studiologic SL-760 master keyboard, a ten má celý "tělo" potažený nějakým měkčeným plastem. Ten začal nedávno lepit, když jsem na to položil noty, musel jsem je při sundavání skoro utrhnout. Koupil jsem Isopropylalkohol, okamžitě se začala smývat černá srágora (hadr byl jako od asfaltu). Po chvíli jsem se promyl až na základní povrch který už nelepí. Z čehož vyplývá, že jedinou možnost, kterou mám, je - odleptat ten potah (naštěstí to není moc tlustý, asi to byl finální postřik), odhaduju asi dva litry IsoPA a několik hadrů. Blbý je, že se budu muset vyhnout popiskům, který by šly pryč i s tím povrchem, a ty budou dál lepit. Ovládací knoby, kolečka ani klávesy potah naštěstí nemají. Na obrázku je vidět odmytej úsek a na vodorovné ploše utržený kousíčky notovýho papíru.
Já osobně jsem si to vysvětlil působením exhalací ze vzduchu (bydlím v centru Prahy), ale nedá se vyloučit ani nějaký stárnutí a vytěkání nějaký stabilizační složky. Jenom se divím, že to vůbec výrobce dělá a takovým nestabilním povrchem to potahuje.
Zajímaly by mne ještě nějaký další zkušenosti - komu se stalo něco podobného...jak vyřešit ty sítotiskový nápisy...moment, co je lokálně přelepit nějakou fólií, co se používá v reklamním průmyslu...třeba něco takovýho existuje...ale musela by být průhledná?

[attachment=0]Fatar.jpg[/attachment]
Přílohy
Fatar.jpg
Rošky

bodyia
Vybavení

Příspěvek od bodyia »

Průhledný samolepící folie na outdoor/průmyslové použití existují, použivám je při vytváření layoutů různých nástrojů, tj potisknu na laseru a drží to skvěle. Tady bych asi postupoval podobně, přelepit a umýt.
Nebo ten Fatar prodat a koupit nový, což ve finále vyjde možná i levněji...

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Rošky píše: Já osobně jsem si to vysvětlil působením exhalací ze vzduchu (bydlím v centru Prahy), ale nedá se vyloučit ani nějaký stárnutí a vytěkání nějaký stabilizační složky. Jenom se divím, že to vůbec výrobce dělá a takovým nestabilním povrchem to potahuje.
Makcene plasty su vemi casto nestabilne v case. Bud casom tvrdnu alebo maknu - podla chem. zlozenia. To same robia povrchy na baze latexu. Kto ma stare auto, vie o com hovorim - vsetko tam vrzga uz po 5-6 rokoch. Cize- neni to posobenim centra Prahy. :D Samozrejme, pripadne skladovanie v chlade, tme a vakuu zivotnost vyrazne predlzi... :D :D Vyrobit dobry, prijemny a stabilny plast neni uplne lacne. Takze sa pouzivaju " cenovo dostupne" technologie. Eco-paradoxom je, ze k uplnemu rozpadu tej istej hmoty v prirode prijde za stovky rokov. Ciastocny rozpad v bytovych podmienkach 5-10 rokov. :x
Rošky píše: Zajímaly by mne ještě nějaký další zkušenosti - komu se stalo něco podobného...jak vyřešit ty sítotiskový nápisy...moment, co je lokálně přelepit nějakou fólií, co se používá v reklamním průmyslu...třeba něco takovýho existuje...ale musela by být průhledná?
Ak by si sa zmieril s bielou plochou a ciernym textom, tak je to uplne easy. Daju sa kupit lepiace folie aj do domacej ink-jet tlaciarne (mozno aj laser). Musis len odskusat, ako su odolne voci osahavaniu prstami. Samozrejme budes mat na mieste textu "plosku" s textom. Ak trosku zagulatis rohy, nemusi to byt uplne hnus....
Dalej -da sa to vytlacit beznou reklamnou technologiou - digitalna tlac (bezny ink-jet s nejakym vytvrdzovanim - UV/termo). Priesvitna folia je uplne bezna, ale musia vediet tlacit bielu farbu - to nie je uplne bezne, ale existuje to. Potrebujes to kvoli ciernemu povrchu Fataru... Aj v tomto pripade tam budes mat nalepene male obdlznikove plosky s textom, ale priesvitne...
Dalsia bezna moznost je texty vyrezat do nejakej kvalitnej bielej reklamnej folie a nalepit - opat uplne bezna reklamna technologia. Tu by mohol byt problem - texty su tam urcite dost male - t.j. potreboval by si niekoho skuseneho, kto Ti to kvalitne nalepi - inak to po case odpadne.
Dalsia moznost - rovnako, ako v predchadzajucom pripade - vyrezat do folie, ale negativne - ako masku. Masku preniest na Fatar a texty naniest bielou farbou stetcom alebo sprayom. Masku odlepit.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

3m dela uz radu let folii pro popis laserem. ta muze byt vhodna. bohuzel do plastu naprimo to laserem nejde, neobsahuje-li plast tzv. plnic, ktery pri pusobeni vykonoveho laseru meni barvu (napr. klavesnice k pc). take se pouziva varianta s lakem a jeho odpalenim laserem (tzn. musi byt kontrastni vuci podkladu) - to ale neni tak oteru odolne jako varianta s plnicem.

prumyslovy lasery malejch vykonu uz dlouho bezne pouzivaj reklamky pro zakaznicky popis reklamniho materialu. bohuzel prehled o cenach uz jsem ztratil.

48cube

Příspěvek od 48cube »

Taky potvrdim teorii o polocasu rozpadu. Rozleptali se mi takhle gumovy spunty na podvozku jednoho staryho toy keyboardu. Nez jsem zjistil co se deje, tak jsem stihl tou asfaltovou hmotou zadelat stul a koberec vcetne svejch rukou. Slo to lihem a to dost blbe. Ze spuntu nezbylo nic. Od ty doby jsem u tehle prvku ve strehu.

Odpovědět