Master keyboard nekdy neposila noty do Sonaru

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Master keyboard nekdy neposila noty do Sonaru

Příspěvek od fova » 23 dub 2009 22:30

Mam takovy zahadny problem

Kdyz spustim Sonar, tak na spodni liste ve Windows se zobrazi ikonka MIDI stavu. Ikonka zobrazuje takove male klavesky, ktere maji na sobe dve cervene led diody. Vzdy kdyz posila master keyboard do sekvenceru nejake noty, tak jedna z tehle dvou diod cervene sviti.

V posledni dobe se mi ale objevuje zvlastni problem. Casto se stava, ze prestoze neco zahraji na masteru, ledky se nerozsviti a ani v sekvenceru nic nehraje.

Myslel jsem si, ze je master keyboard (Oberheim MC 2000) rozbity, tak jsem ke zvukovce pripojil pres ten samy midi kabel digitalni piano a vse fungovalo spravne. Pripojil jsem ke zvukovce opet master a neslo to.
Opravdu to vypadalo na rozbity Oberheim.

Udelal jsem jeste jednu zkousku: Propojil jsem master s digitalnim pianem, tak ze master keyboard posilal noty do piana a nahle vse fungovalo korektne. Piano reagovalo na vsechny vyzvy, ktere mu master daval.

Pripojil jsem tedy master opet na zvukovku a zkusil jsem jiny midi vystup (Oberheim ma celkem 4 vystupy) a najednou se to rozjelo. Vratil jsem kabel do prvniho vystupu a i tam to jelo.

Zmenil jsem program na masteru pres dynamicky enkoder (takove kolecko na ovladacim panelu Oberheimu) a vsechno zase prestalo fungovat. Prehazovani kabelu mezi midi vystupy uz nepomohlo a master byl opet mrtvy.
Zkusil jsem to po 10 minutach a najednou to zase jelo.
Zatim jsem nevysledoval zadnou logickou souvislost, za jakych podminek to funguje a za jakych ne.

Zvukovka je M-Audio Audiophile 192.

Nevite nekdo v cem muze byt problem? V Sonaru mam v nastaveni midi pocet bufferu na hodnote 64. Nemuze to s tim nejak souviset?

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Re: Master keyboard nekdy neposila noty do Sonaru

Příspěvek od fova » 23 dub 2009 22:57

Uz jsem to mozna vyresil.

Zkusenost z minulosti byla takova, ze dynamicky enkoder mi vzdy cele spojeni vzdy spolehlive shodil. Ten enkoder funguje tak, ze otocenim o jeden krok se zvoli na Oberheimu novy program. V kazdem programu je ulozene jine nastaveni not vystupujicich s masterkeyboardu. Defaultni program posila jen noty, dalsi program je treba prodlouzi, takze zni jako strings, dalsi program prida jakesi midi efekty, takze zvuk pak zni jako e-piano, atd.
Tohle vse korektne behalo, kdyz byl spojen Oberheim s digitalnim pianem. Prestoze na pianu byl stale zapnuty jen pianovy zvuk, pri jednom nastaveni enkoderu to znelo trochu jako smycce, pri jinem jako e-piano.

Vzdy, kdyz jsem ale propojil Sonar s Oberheimem a enkoderem jsem zvolil jiny program, nez defaultni, tak spojeni zkolabovalo.

Ted jsem ale zjistil, ze v obecnem nastaveni Sonaru se da zvolit, jaka vsechna midi data budou prijimana.
Bylo tam celkem 10 voleb a asi 4 z nich nebyly zaskrtnute (napr. Key Aftertouch, Patch Changes).
Zaskrtnul jsem tedy uplne vsechny a enkoder mi prestal shazovat spojeni s pocitacem.

Problem byl zrejme v tom, ze master posilal vice dat, nez Sonar prijimal a to zpusobovalo kolaps (mozna zahlceni jakychsi midi bufferu - jsem laik ;-))
Mam nadeji, ze tim je problem vyresen.

Chtel jsem tohle tema smazat, ale necham to tady, kdyby nekdo v budoucnu resil podobny problem.

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Re: Master keyboard nekdy neposila noty do Sonaru

Příspěvek od fova » 28 dub 2009 22:58

Tak problem neni vyresen, jak jsem doufal :cry:

Dnes, at jsem delal, co jsem delal, nepodarilo se mi dostat do pocitace zadna midi data. Ani z Oberheimu ani z digitalniho piana.
Pritom kdyz jsem opet ruzne propojoval Oberheim s pianem mezi sebou tim samym midi kabelem, tak vse fungovalo tak jak ma.
Nainstaloval jsem novejsi drivery ke zvukovce, ale nepomohlo to.
Nainstaloval jsem program MIDIOX ( http://www.midiox.com/ ), ktery by mel detekovat, zda je pripojene midi zarizeni a posila do PC noty, ale ten nic nenasel. Jakoby zadny master keyboard nebyl pripojen.
Pojal jsem podezreni, ze midi ve zvukovce odeslo.

Napadlo me koupit tenhle midi>usb kabel...
http://www.musiccenter.cz/CME-U2MIDI/MI ... y/:3:32498
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-tes ... ezen~2009/
...vynechat tak zvukovku a pripojit klavesy k PC primo pres USB konektor.
Mate nekdo s takovym kabelem zkusenosti?
A je to docela dost penez za ten kabel, tak to tady chci jeste probrat s vami, jestli problem neni v necem jinem.
Jeste me napadlo preinstalovat Sonar, ale kdyz ten MIDIOX nenasel zadne midi zarizeni?

Edit: Tady je jeste jeden z Ciny za 200Kc. To uz bych asi risknul:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.730

Takze nejake napady?

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Re: Master keyboard nekdy neposila noty do Sonaru

Příspěvek od fova » 29 dub 2009 00:31

Hehe, zadna reakce a ja si to zatim vyresil sam.

Ted vecer me jeste napadlo vrazit do pocitace starou zvukovku Guillemot Maxi Sound Fortissimo, kterou jsem kdysi pouzival na muziku. Nainstaloval jsem drivery pro Windows XP (nasel jsem je na webu) a pres game port Guillemotky jsem pripojil master keyboard.

Najednou vse fungovalo spravne - v Sonaru se zaznamenavaly zahrane noty a na liste svitila cervena dioda, znacici, ze midi je aktivni. Dynamicky enkoder Oberheimu uz mi neukoncoval midi spojeni, naopak vsechny programy pod nim ulozene fungovaly, coz uz jsem dlouho dlouho nezazil. :wink:
Zda se, ze Sonar za nic nemohl a cely problem byl zpusoben tim, ze postupne odchazelo MIDI na Audiophile 192, az odeslo uplne.

Necham si tedy v PC Audiophile 192 pro prenaseni dat mezi externimi prevodniky a Guillemotku pro prenos midi dat a pro prehravani zvuku ve Windows (misto on board zvukovky).
Guillemotka je zalozena na Yamaha YMF744 cipu a subjektivne hraje lepe nez on-boardovka.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Master keyboard nekdy neposila noty do Sonaru

Příspěvek od kexik » 29 dub 2009 07:26

to midi musi ist opravit... ale riesenie si nasiel dobre, obavam sa ze lepsie ako usb midi kabel. tie sa zvyknu velmi radi "odhlasovat" zo systemu. nenavidim usb zariadenia

Uživatelský avatar
demsky
Příspěvky: 2671
Registrován: 10 bře 2007 21:43

Re: Master keyboard nekdy neposila noty do Sonaru

Příspěvek od demsky » 29 dub 2009 08:40

a nema ten Oberheim nieco ako kontrolu bud lokalnu alebo cez MIDI?
alebo rozne nastavenia Midi Transmit/Receive? Obcas sa mi napriklad
Kurzweil prepol do takeho modu pri loadovani blbosti alebo makier
a zabudol som na to...
http://www.soundcloud.com/martindemsky | Kurzweil Forte | Arturia MatrixBrute

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Re: Master keyboard nekdy neposila noty do Sonaru

Příspěvek od fova » 29 dub 2009 13:45

demsky píše:a nema ten Oberheim nieco ako kontrolu bud lokalnu alebo cez MIDI?
Kontrolu ceho? Nechapu, co tim myslis.

Nefungovalo to pouze s Audiofilkou. S tou Guillemot kartou a s digitalnim pianem si Oberheim povida normalne, takze chyba bude nejspis v Audiofilce.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Master keyboard nekdy neposila noty do Sonaru

Příspěvek od kexik » 29 dub 2009 17:04

chyba moze byt aj v ovladaci audiofilky. skus nejake starsie ovladace

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Re: Master keyboard nekdy neposila noty do Sonaru

Příspěvek od fova » 29 dub 2009 21:04

Kartu jsem koupil v roce 2006 (kratce po uvedeni na trh) a od te doby jsem mel nainstalovane stale ty puvodni ovladace.
Tento tyden jsem preinstaloval na nove ovladace, ale nefungovalo to ani se starymi ani s novymi.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Master keyboard nekdy neposila noty do Sonaru

Příspěvek od kexik » 29 dub 2009 21:07

na vsetky delty je jeden ovladac, pokial viem... mali by fungovat aj drivery stare 8 rokov

Odpovědět