Nastavení kláves

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
milank
Příspěvky: 10
Registrován: 02 črc 2019 19:39

Nastavení kláves

Příspěvek od milank »

Zdar!
Mám Yamaha PSR 670 - a hraje mi pouze banka GM+XG.Chci použít i GM2 nebo přímo Yamaha ,ale klávesy to neberou.Program, mám Cubase 10 .Problém bude v nastavení kláves v MIDI -nemá někdo zkušenosti a neví kde je ten problém? Dík

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3676
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Nastavení kláves

Příspěvek od MDudas »

Detaily, detaily, detaily - co si robil, ako si to robil, kde si co nastavil.... co Ti ide a co ti nasledne nejde, aj ked by to malo...

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3348
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Nastavení kláves

Příspěvek od pavlii »

Ne v nastavení kláves, tam nikdy není problém (=tam se nic nenastavuje). Problém je v tom, že to neumíš těm klávesám říci prostřednictvím Cubase. Je třeba si něco nastudovat o MIDI, o Cubase a pak ještě MIDI Implementaci a manuál Data List (tyhle dvě věci se týkají kláves).

Obecně je potřeba volit příslušný zvuk správnou kombinací Bank Select MSB+LSB následovaných Program Change.

P.

Peter
Příspěvky: 13
Registrován: 11 bře 2015 19:44

Re: Nastavení kláves

Příspěvek od Peter »

Čau.
Pravdepodobne máš v mid-ku exclusive GM On. Takto sa správal aj TYROS. Pokiaľ nebol správny exclusive, aj pri správnych CC na zadávanie banky na interné zvuky zostal vždy v GM/XG móde.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3676
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Nastavení kláves

Příspěvek od MDudas »

To, co pise Peter, ma zmysel. Pozri v Cubase Event Editor a zmaz zo zaciatku songu vsetko podozrive - Sysexy, BankSelect, ProgramChange a pod - proste vsetko, co si tam nedal Ty a kde netusis ucel.

Inak, uplne kludne pokracuj v tvojom povodnom vlakne. Otvorenim dalsieho s inym nazvom ale rovnakou otazkou nic neziskas. :wink:

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3348
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Nastavení kláves

Příspěvek od pavlii »

Ano, to je dobrý nápad - proto píšu i o tom nastudování hlavně MIDI věcí okolo konkrétního nástroje.

P.

milank
Příspěvky: 10
Registrován: 02 črc 2019 19:39

Re: Nastavení kláves

Příspěvek od milank »

Zdar!
Věci jsem předělal z Cakewalku ,který nejel jak by měl.Poctivě jsem vymazal všechny Control a ostatní křoví a psal pouze MSB,LSB a Program Chance v této posloupnosti a nepomohlo to.Bude to asi -jak psal Peter-v nastavení kláves v MIDI zřejmě ta exkluzivita.Protože hraje jen GM/XG mod.Bohužel v manualu o tom nic moc není i když jsem ho několikrát přelouskal.Čísla parametrů mám opsané z Voice listu a při kontrole jsou v kanále správné hodnoty.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3348
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Nastavení kláves

Příspěvek od pavlii »

Ten bude zřejmě defaultní. Viz teda strana 65 manuálu Data List: pomocí SysEx zapnout GM nebo GM2 režim. V manuálu je toho celkem dost, Yamaha manuály ohledně MIDI implementace celkem umí, řekl bych ;-)

P.

Peter
Příspěvky: 13
Registrován: 11 bře 2015 19:44

Re: Nastavení kláves

Příspěvek od Peter »

Čau.
Pošlem ti SysEx. Vyskúšaj ho, malo by to pomôcť. Robil som ho na Tyros, ale fungoval na celú sériu Tyros aj sériu S. Napíš kontakt.
Petet

milank
Příspěvky: 10
Registrován: 02 črc 2019 19:39

Re: Nastavení kláves

Příspěvek od milank »

Zdar!
Tak jsem to našel ,jak to pavlii psal na té straně.Musí se to dělat zřejmě přes SysEx.Buď zapnu GM+XG,nebo GM2. Nebo vyruším obě dvě GM a pak by měla hrát originál banka z Yamahy -jestli jsem to dobře pochopil.Bohužel se SysEx nemám ještě zkušenosti ,ale budu to muset vložit do každé věci ,u které budu chtít aby hrála tu určitou banku.V Cubase to snad nebude problém.V tom Cakewalku mi to dělalo psí kusy

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3348
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Nastavení kláves

Příspěvek od pavlii »

Ha - tys zjevně chytrý hoch! Případně může pomoci i třeba Peter, pokud ti pošle již SysEx v .mid souboru (jen ho pak naimportuješ do stopy).

Já jsem si svého času, když jsem ještě neměl takový rozptyl v nástrojích, měl v Cubase prostě šablonu, kde jsem měl v každé ze 16 MIDI stop předpřipravené "inicializační" sekvence; v jedné stopě pak speciálně jen SysEx povely (v těch ostatních 1-16 byly čistě MIDI povely "ne-SysExové"). Když by sis to takhle udělal, tak vždycky jen naimportuješ ten který MIDI soubor, odmažeš případné věci na začátku a mohlo by to být cajk.

Šablony bys mohl mít pro GM+XG a pro GM2, budeš tak mít přehled.

P.

Odpovědět