Nord Stage 2 X Korg Kronos X nebo něco jiného ?

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
skacma

Nord Stage 2 X Korg Kronos X nebo něco jiného ?

Příspěvek od skacma »

Ahoj,
hraju v živé zábavové kapele.
Hraju momentálně na Roland RD700GX (Stage Piano) a Roland Juno Stage (Syntetizátor)
a chci koupit náhradu za Stage piano.
Přemýšlím nad Nord Stage 2 a Korg Kronos.
Je to jednoduché.. koupit si tu věc, kterou víc využiji a která je pro mě výhodnější na živé hraní.
Na všechny ostatní zvuky mám Juno Stage, na stage pianu hraji převážně klavíry, smyčce, semtam nějaké synták nebo trumpety.

Potřebuji nástroj, který bude jednoduchý na ovládání, kde vyberu program a hraji.
Nevíte jestli jde u NS2 rozdělit klaviaturu na více zvuku a ještě si upravit ten daný zvuk pro určitou výšku ?
Myslím tím, že i když si dám zvuk trumpety na poslední vrchni oktávu, tak aby nehrála tak vysoko a hrála stejně jako o 2 oktávy dolů..
Aby to nefungovalo jako klasický split.
Nemáte někdo zkušenosti s těmito nástroji, postřehy rady, tipy...

Pro Kronos mluví jeho multifunkčnost a všestranost...
Ale NS2 se mi líbí z pohledu, že i za 10 let budu moct nahrát stále nejnovější zvuky a nástroj bude hrát pořád jako nový.. u Kronosu budou za pár let zvuky staré, ale Clavia stále nahrávají nové a nové zvuky, čili ten nástroj nikdy nezestárne...

Potřebuji co nejvíce argumentů proč koupit nebo nekoupit to nebo ono!!!
Děkuji za vaše tipy a návrhy!!!

MDudas

Re: Nord Stage 2 X Korg Kronos X nebo něco jiného ?

Příspěvek od MDudas »

Fujha, ale si pomixoval ... :wink:
Potřebuji nástroj, který bude jednoduchý na ovládání, kde vyberu program a hraji.
Na vacsine dnesnych masin je to tak... :D Myslel si nieco konkretnejsie ?
Nevíte jestli jde u NS2 rozdělit klaviaturu na více zvuku a ještě si upravit ten daný zvuk pro určitou výšku ?
Myslím tím, že i když si dám zvuk trumpety na poslední vrchni oktávu, tak aby nehrála tak vysoko a hrála stejně jako o 2 oktávy dolů..
Zone split+ transpozicia kazdej zony - dtto - ide to na kazdej normalnej dnesnej masine. Na to nepotrebujes NS2 ani Kronos.
Ale NS2 se mi líbí z pohledu, že i za 10 let budu moct nahrát stále nejnovější zvuky a nástroj bude hrát pořád jako nový.. u Kronosu budou za pár let zvuky staré, ale Clavia stále nahrávají nové a nové zvuky, čili ten nástroj nikdy nezestárne...
Tak tu si ma rozosmial - co su to "stare" zvuky ? Kronos je spolu s Kurzweil PC3 asi najvacsia pecka na trhu. Ale oproti Kurzweilu ma ohromnu pamat. Tie zvuky su dnes neuveritelne a je ich nespocitatelne a nevyuzitelne mnoho.... Podla mna sa Ti to skor rozpadne na srobiky, nez by zostarli zvuky.
Je to jednoduché.. koupit si tu věc, kterou víc využiji a která je pro mě výhodnější na živé hraní.
V Kronose sa urcite da daleko viac "zahrabat" do syntezy. Ale tomu sa mozes uspesne vyhybat. :D

Ked chces jednoduchsie ovladanie, Kronos ma ten pekny veliky prehladny display... :) NS2 zrejme ma lepsiu mechaniku a viac "tocitok" = lepsi Touch+Feel. Netusim, ako sa vydarilo piano na RD700, ale pravdepodobne Kronos zvukovo aj moznostami strci obe tvoje masiny do vrecka (kapsy) a NS2 by mal mat tiez velmi dobre piana a pod, ale nema to az tolko synthy-moznosti (je to Stage Piano). To ale vlastne ani nechces...

skacma

Příspěvek od skacma »

Můj kamarád měl vždy Korg M3 a ted si koupil k tomu Kronos a říká, že žádný rozdíly ve zvukové kvalitě tam nejsou... že Kronos je více do studia a nové zvuky v podstatě nepřibyly.. pouze jsou na víc funkce kterej jej mohou upravit atd... a co se týče toho velkého displaye a te jednoduchosti programu atd.. tak říkal že to sice vypadá jednoduše a pak ve výsledku to jednoduché je když už jenom vyvolíš program a hraješ.. ale než to vůbec vyrobíš tak zestárneš o pár let...
A co čtu na forech a všude jinde.. tak co se týče klavíru je Nord v tomhle nejlepší... a ostatní samply jsou v ohromné kvalitě a i když porovnávám s videi na youtube atd.. i podle recenzí.. tak některé zvuky (nemyslím wurlitzer, chamberlien, mellotron atd...) má bezkonkurenčně nejlepší svojí realičností a živostí -> trumpety, smyčce atd...
Rád bych měl dole zase opět Stage Piano nebo nějakou workstation o 88 klávesách a nahoře něco kde budu hrát ostatní zvuky atd..
Ted mám nahoře Juno Stage ale toho bych se už rád zbavil.. nemohu na mě právě dělat ten rozsáhlý split atd.. a hrozně mě to omezuje...
Rád bych měl dole nástroj na kterém bude kvalitní piáno, smyšce, sem tam trumpety atd...
Nahoře fletny, trumpety, harmoniky, syntáky atd...
Přemýšlel jsem nad kombinací dole Nord Piano 2 a nahoře Kurzweil PC3LE6/7 (kvůli těm dotykovým padům, někde se to může hodit).
A k čemu je přesně ta pamět u kronosu a proč v Kurzweilu není ? Pokud budu používat zvuky čistě z nástroje tak mi ta pamět je k ničemu ne ?
A pokud je teda Kronos a PC3K tak dobrý, tak proč tolik lidí a profíků přechází právě na NORD ?
Nerad bych udělal s nákupem chybu... S roland Juno Stage jsem udělal velikou chybu a nerad bych ji zopakovat.. celkově s Rolandem tedy kromě toho stage piana, to je geniální a ty umí roland dělat.. všechno ostatní je omyl...
Jsem z olomouce a nemám si to kde vyzkoušet..

MDudas

Příspěvek od MDudas »

No ano... Kronos je synthesizer workstation. Teda primarne neni na podium. Navyse je asi oproti starym Korgom "downgraded" - teda mnoho funkcii, ale kvalita vyhotovania a vybava (nie zvuk) mierne klesla kvoli cene. Nord je viac "nekompromisny" - produkt na podium je urobeny ako na podium. Menej syntezy a viac tocitok na zive hranie. Oba su to ale skvele stoje!!! Ja by som sa v tvojom pripade prikonil k NS2, ale kupovat naslepo bez skusania... hmmm.... :| Urob si pekny 1-denny vylet do Prahy. :D Prave podla "kamaradskych rad" akurat kupis, co nechces.
A k čemu je přesně ta pamět u kronosu a proč v Kurzweilu není ? Pokud budu používat zvuky čistě z nástroje tak mi ta pamět je k ničemu ne ?

Co sa tyka RAM - mysli sa samozrejme pamet vyuzita na sample od vyroby a teda potencialne lepsi zvuk (jasnejsi a cistejsi). Ale neplati to vzdy a hlavne nie u "Japoncov". Oni miluju tie "monumentalne" tucne zvuky, ktore sice ohuria, ale v praxi ich nemas kam strcit, a tiez rozne "prapodivne" usi-drasajuce typy syntezy imitujuce dychy a smycce. Prave tu je Kurzweil neuveritelnou vynimkou- z technickych dovodov zostava stale na 128MB oproti 314MB v Kronose, ale napriek tomu su vsetci Kurzweilaci neskutocne spokojni s hratelnostou vacsiny zvukov. :D Je to krasny pripad, ako sa s rozumom da z menej urobit viac. Navyse je to skvely master-keyboard. Lenze tym padom neni moc jednoduchy na pouzivanie. Keby si bol "pokrocily" v programovani, tak ROZHODNE doporucujem full PC3-88 - obzvlast na zive hranie. Ale nechcem Ti motat hlavu... :wink:
A pokud je teda Kronos a PC3K tak dobrý, tak proč tolik lidí a profíků přechází právě na NORD ?

Zatial som nepocul o nejakom masovom prechode. Korg, Roland, Yamaha robia vsetko mozne a obcas strelia naslepo. Nord a Kurzweil sa snazia robit iba dobre veci. Kurzweil trati zakaznikov pre maly display a prilis zlozite prostredie. A Nord? Zrejme pochopili, ze ovladat keyboard na podiu cez displej pomocou 20 tlacitok je hruza a des. Takze moj dohad - ovladatelnost v kombinacii so solidnym zvukom.... Ono to potom vypada ako mala elektraren, ale vsetko dolezite mas vonku na paneli so samostatnym ovladacom...

skacma

Příspěvek od skacma »

MDudas: Moc děkuju za tvůj příspěvek, přesně tohle jsem si myslel a utvrdilo se mi to...
Na Rolanda už nikdy nesáhnu... jediný co se osvědčilo jsou stage piana.. všechno ostatní jsou vyhozené peníze ven z okna...
Kurzweil je skvělej, hlavní výhoda v tom, že všechny nástroje od nich, mají stejně kvalitní a stejný počet zvuků.. není to jak u yamahy, ROLANDU nebo korgu.. že podle toho jaká je to třída.. tak tolik zvuků a v takové kvalitě to tam dáme,, Kurzweil má všude stejnou kvalitu.. at už je to PC3LE/PC3/PC3K...
Kronos je opravdu do studia a pro jednoduché ovládání na podiu to není.. to nebyl ani Oasys a ani M3.. Korga si prostě musíš doma několik týdnů/měsíců chystat a pak teprve může jít... ale když dojde k problému nebo potřebuješ rychlou změnu na podiu tak je problém...
Přemýšlím nad variantou dole Nord Stage 2 a nahoru bych si dal Kurzweil PC3LE7 (kvalita zvuků, dobré efekty, dotykové pady a další)... myslím že s touhle volbou bych neměl udělat chybu.. možná by dolů stačil i Nord Piano 2... Jsem klavírista a vyžaduje dole kvalitní stage piano a ne nějakou náhračku.. a dole stejně používám stejně jako ted na Roland 700GX hlavně klaví, smyšce, elektrické piano... a pokud bych měl nahoře Kurzweil PC3LE7 tak si všechno ostatní připravím na něm...
Jen mě pořád hlodá jestli za Nord piano 2 to nejsou zbytečně vyhozené peníze.. má to stát kolem 60 tisíc Kč a NS2 stojí 80 tisíc Kč.. ale umí toho mnohem mnohem víc... hlavně větší pamět na vzorky...
Tento týden chci jet do Brna do Audiotek a vyzkouším si ty nástroje a uvidím.. hlavně se uvidí podle peněz.. :-)

Keyboarder
Vybavení

Příspěvek od Keyboarder »

skacma píše:Ted mám nahoře Juno Stage ale toho bych se už rád zbavil.. nemohu na mě právě dělat ten rozsáhlý split atd.. a hrozně mě to omezuje...
Rád bych měl dole nástroj na kterém bude kvalitní piáno, smyšce, sem tam trumpety atd...
Nahoře fletny, trumpety, harmoniky, syntáky atd...
.
Vím, že toto vlákno už není aktuální, ale narazil jsem na ně teprve teď.
Rád bych přesto věděl, jak svůj problém nakonec skacma vyřešil a na co hraje dnes.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ale chtěl bych tady ještě opravit skacmovy nesprávné informace na téma Roland JunoStage. Pořídil jsem si jej před půl rokem jako druhý nástroj ke Kurzweilu PC3, ikdyž dopasovat ke Kurzweilu druhý podobně kvalitně znějící nástroj je vlastně nemožné :P
Vyzkoušel jsem snad všechno, ale zvukový rozdíl byl vždycky velký. Nakonec jsem skončil právě u JunaStage, které jsem rozšířil o SRX karty BigBrass a UltimateKeys. Samozřejmě, že zvukově za Kurzweilem také pokulhává, ale není pravda, že se na něm nedá dělat vícenásobný split! :evil: JunoStage samozřejmě umožňuje rozdělení klaviatury až na 16 zón, libovolné vrstvení všech 16 partů a jejich transpozici o několik oktáv! A právě ty flétny, trumpety, harmoniky a synťáky jsou docela použitelné - natož pak s těmi SRX kartami. Dále pak JunoStage nabízí stejnou zvukovou výbavu jako modul SonicCell, 128hlasou polyfonii, přijatelnou váhu 10 kg, hratelnou klaviaturu se 76 klávesami, regulovatelný XLR mikrofonní vstup i s fantomovým napájením a efekty, regulovatelný externí stereo vstup, arpeggiator, nezávislý bicí automat a přehrávač MP3 a WAW souborů - takže ideální na cvičení, bez potřeby dalšího zařízení. Nemyslím si, že by byl na současném trhu jiný nástroj, který by nabízel v této cenové relaci takovou výbavu.
Já považuji JunoStage za velmi univerzální, užitečný a cenově dostupný "druhý" nástroj - ikdyž s určitými zvukovými kompromisy (ale u kterého nástroje nejsou?).
Ovšem každý samozřejmě máme jiné proirity a jinou představu o zvuku... 8)

countrymetalman

Příspěvek od countrymetalman »

Do živé zábavové kapely neznám zvukově, samozřejmě kromě všech skutečných analogů nebo starých dobrých DX7, D50, M1 apod se svými specifickými zvuky na kvalitativní úrovni analogů, lepší univerzál než Roland XP-30 upgradovaný o EXP boardy, kromě těch 3 již z výroby ještě o 07-Keyboards 60/70 a 03-Piano. Má to kovový, pevný a perfektně čitelný přirozený zvuk ve všech kategoriích včetně žesťů na takové úrovni, že ani váš zvukař nepozná, kdo co zrovna hraje, pokud tam máte třeba na lidovky živý dechy, a samozřejmě umíte hrát a napodobovat feeling skutečného nástroje, to se dá naučit i na klávesy, pokud mají aftertouch a joystick jako XP30. Eventuelně k němu nějaký lead synt - ale aby sednul zvukovou kvalitou k tomu podkladu, měl by to být slušný analog, žádná VA hračka od Rolandu nebo Korgu typu 201, Gaia, R3 apod - třeba Moog Sub Phatty bude podle mě perfektní hračka pro živý hraní, až bude za měsíc na trhu. No kdo má větší auto, tak jako ten základ třeba i SY99, na rockovější muziku Alesis QS6 a samozřejmě libovolný Kurzweil. Zkus i posoudit, zda piána i varhany i všechny další doplňkové zvuky třeba na Kurzweilu SP4-7 za 20 tis. nehrají v rámci živé kapely čirou náhodou stejně kvalitně jako celý slavný několikrát dražší Nord Electro nebo i Stage... Jelikož XP-30 nebo Alesis QS6 už se dnes nesežene ani na ebay (snad vyjímečně občas), tak asi ten Kurzweil + nějaký lead analog k tomu a je vystaráno, každý zvukař tě bude milovat a no ono je to slyšet i ze sálu, když to má tzv. koule a tah na branku a to pak baví hrát i ty největší vodrhovačky, co komu brání dát třeba v countryevergreenu sólo místo na steelkytaru (která jde blbě napodobit i na těch nejlepších klávesách) na nějaký vintage zvuk lead Moogu, který je pěkný, čitelný, barevný, expresivní... vždy když si se zvukem při sóle jakkoli pohraju, stejně jako zpěvák při sólovým zpěvu, všichni reagují vždy jen kladně, bez ohledu na to, že třeba doma poslouchaj úplně jinou muziku :-) Nejhorší je cpát tam třeba nějaký laciný umělý zvuk klávesové trumpety jen proto, že v originále je někde živá trumpeta! To pak ve výsledku nebaví nikoho...

Odpovědět