Zdravím.
Pánové poraďte mi, mám možnost koupě z druhé ruky Roland GI nebo Korg TR88. Pokud máte někdo zkušenosti velmi bych to ocenil. Mám rozpočet 16000, možná by jste mi poradili něco jiného. Jedná se mi o workstationy.
děkuji.
Roland Juno GI vs Korg TR88
Re: Roland Juno GI vs Korg TR88
Řešil jsem podobné dilema. K čemu má sloužit? Nakonec to u mě vyhrál Kurzweil PC3 LE z druhé ruky právě za 16 000.
- Keyboarder
- Vybavení
Pokud je tvým jediným kritériem to, že nástroj musí být workstation, pak jednoznačně vyhovují oba.
Sám jsem oba nástroje vlastnil (jen toho Korga v 61klávesové verzi), takže na základě svých subjektivních osobních zkušeností mohu konstatovat, že zvukově jsou oba nástroje průměrné, tzn. že nijak neohromí, ale v obou je dostatek zvuků, ze kterých se pro každý styl dá nakonec něco použitelného najít a následnými masteringovými úpravami dosáhnout uspokojivého finálního výsledku. To se týká práce v domácím studiu. Pokud se jedná o hraní v kapele, tak tady mne oba nástroje zklamaly, a proto jsem se jich musel zbavit. V „uhlazené“ komerční kapele to ještě jakž takž šlo, ale v rockové muzice se oba nástroje prosazovaly jen velice obtížně, a to ještě za cenu mnoha kompromisů i ze strany spoluhráčů.
Konstrukčně se pak jedná o docela odlišné nástroje. TR88 je solidně zpracovaný těžký nástroj s vyváženou klavírní klaviaturou (TR61 měla dokonce i aftertouch – nevím ale jak TR88), zatímco Gi je nástroj lehký, jehož klaviatura nemá aftertouch a nehrálo se mi na ni dobře. Na druhé straně je lehce přenosný a dokáže nahrávat a přehrávat až 8 audio stop. Do TR88 lze zase nainstalovat samplovací kartu, takže pak se do ní dají nahrávat samply z PC nebo jiných nástrojů (čte i formát AKAI), nebo samplovat přímo do nástroje, což jej posunuje zase o třídu výš.
Pokud máš k dispozici 16.000,-Kč, určitě pouvažuj o tom Kurzweilu PC3LE. Má skvělou klaviaturu s aftertouchem, téměř nekonečné editační možností a v každé kapele je krásně slyšet, bez ohledu na styl a ohleduplnost spoluhráčů.
Na MIDI je teď Yamaha CS6x za 9.000,- Kč, což je také velmi povedený poctivý nástroj – ještě MADE IN JAPAN. Ale už je zamluvená. Odkaz: http://www.midi.cz/inzerat/157576/yamah ... zamluveno/

Sám jsem oba nástroje vlastnil (jen toho Korga v 61klávesové verzi), takže na základě svých subjektivních osobních zkušeností mohu konstatovat, že zvukově jsou oba nástroje průměrné, tzn. že nijak neohromí, ale v obou je dostatek zvuků, ze kterých se pro každý styl dá nakonec něco použitelného najít a následnými masteringovými úpravami dosáhnout uspokojivého finálního výsledku. To se týká práce v domácím studiu. Pokud se jedná o hraní v kapele, tak tady mne oba nástroje zklamaly, a proto jsem se jich musel zbavit. V „uhlazené“ komerční kapele to ještě jakž takž šlo, ale v rockové muzice se oba nástroje prosazovaly jen velice obtížně, a to ještě za cenu mnoha kompromisů i ze strany spoluhráčů.
Konstrukčně se pak jedná o docela odlišné nástroje. TR88 je solidně zpracovaný těžký nástroj s vyváženou klavírní klaviaturou (TR61 měla dokonce i aftertouch – nevím ale jak TR88), zatímco Gi je nástroj lehký, jehož klaviatura nemá aftertouch a nehrálo se mi na ni dobře. Na druhé straně je lehce přenosný a dokáže nahrávat a přehrávat až 8 audio stop. Do TR88 lze zase nainstalovat samplovací kartu, takže pak se do ní dají nahrávat samply z PC nebo jiných nástrojů (čte i formát AKAI), nebo samplovat přímo do nástroje, což jej posunuje zase o třídu výš.
Pokud máš k dispozici 16.000,-Kč, určitě pouvažuj o tom Kurzweilu PC3LE. Má skvělou klaviaturu s aftertouchem, téměř nekonečné editační možností a v každé kapele je krásně slyšet, bez ohledu na styl a ohleduplnost spoluhráčů.

Na MIDI je teď Yamaha CS6x za 9.000,- Kč, což je také velmi povedený poctivý nástroj – ještě MADE IN JAPAN. Ale už je zamluvená. Odkaz: http://www.midi.cz/inzerat/157576/yamah ... zamluveno/
Ak hľadáš workstation na ktorom chceš tvoriť hudbu z nuly po trackoch a mať možnosť tieto editovať detailnejšie, tak Juno Gi nieje vhodný kandidát. Ono to totiž nie je workstation v pravom slova zmysle. Je to vlastne syntetizátor v kombinácii s automatickým bubeníkom a audionahrávaním do 8 stôp. Editačné možnosti sú ale minimálne...Čiže žiadne detailné opravy nôt, rytmické nepresnosti atď ako je to v sequenceroch. Keď niečo nehrá tak ako má, tak to treba jednoducho nahrať znovu. Dá sa tam však vďaka audio vstupu nahrať aj vokál alebo gitara atď. Je to ale nástroj vhodný skôr na také rýchle aranže pre niekoho kto naozaj vie slušne a pomerne presne hrať. Výborný je tiež na live ako kláves z ktorého sa dajú prehrávať vopred pripravené podklady vo viacerých kanáloch. Ak máš však na mysli workstation ako hlavný prostriedok tvorby s detailnou editáciou, tak je rozhodne vhodnejším kandidátom TR88, alebo akýkoľvek iný workstation v tejto triede. Výborný je napríklad Roland Juno G, ktorý bol vlastne lacnejšou variantou vtedajšej vlajkovej lode Fantomu X. Bol to plnohodnotný workstation, syntetizátor, sampler a audiorecorder s podporou rozširovacích kariet serie SRX...