SY99 problém -zkreslený zvuk

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Odpovědět
Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

SY99 problém -zkreslený zvuk

Příspěvek od Ctirad » 07 čer 2009 23:38

Ahoj,

dostala se mi do ruky Yamaha SY99, která podivně kreslí na všech výstupech. U některých zvuků je to víc, u některých méně patrné a zhoršuje se s větší amplitudou. To zkreslení kopíruje obálku zvuku. Charakterem bych to šacoval na problém přísunu dat do DACu. Pravděpodobně špatný kontakt v nějakém propojení mezi deskama.

Neřešil někdo už někdo něco takového? Nebo nemáte někdo servisní manuál? Moc by mi to pomohlo.

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Re: SY99 problém -zkreslený zvuk

Příspěvek od EXCOM » 08 čer 2009 01:28

nema SY99 nejake MAster EQ kde bude prehuleny GAIN? to by mohlo celkom napovedat preco niektore zvuky kreslia viac a niektore menej..

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Re: SY99 problém -zkreslený zvuk

Příspěvek od Ctirad » 08 čer 2009 08:02

Ne a zkoušel jsem i factory reset. Taky jsem na 90% vyloučil problém v analogové signálové cestě. Charakter toho zkreslení je asi jako když člověk propojí dvě zařízení přes s/pdif, ale na každém nastaví jinou samplovací frekvenci.

Uživatelský avatar
bodyia
Příspěvky: 1073
Registrován: 03 pro 2002 10:34
Vybavení

Re: SY99 problém -zkreslený zvuk

Příspěvek od bodyia » 08 čer 2009 08:48

Podobný prolém jsem měl na svý D70, pomohla kalibrace DACu (tam je BurrBrown PCM56) mimo doporučený hodnoty součástek. Divný, ale už to funguje, možná bych to zkontroloval i tady. Ev. checknout, jestli není nějaká servisní poznámka po zahájení výroby v servisním manuálu.

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Re: SY99 problém -zkreslený zvuk

Příspěvek od Ctirad » 08 čer 2009 09:39

Tady je taky BB PCM56 i když podle mě samotný převod audia provádí čtyřkanálový proprietární DAC od yamahy. Pokud tedy přes ten BB netlačí všechny čtyři kanály a pak se to v tom čipu nedemultiplexuje. Každopádně u toho BB je trimr, kterým jsem zkoušel hýbat, ale nezdálo se mi, že by měl nějaký vliv na zvuk.

Dokud nemám v ruce servisní manuál, tak se mi v tom nechce vrat. Nemáš alespoň ten od té D70?

Uživatelský avatar
dano
Příspěvky: 3364
Registrován: 13 kvě 2005 20:37

Re: SY99 problém -zkreslený zvuk

Příspěvek od dano » 08 čer 2009 09:45

skoda ze nie si z Bratislavy... ale ak nahodou budes mat cestu okolo, jednoducho to dones takemu panovi ktory sa vola Stefan Biznar a opravi vsetko. mal som u neho uz par masiniek a vzdy uplna spokojnost. http://www.muzikservis.eu.sk/muzikservis.php

Uživatelský avatar
bodyia
Příspěvky: 1073
Registrován: 03 pro 2002 10:34
Vybavení

Re: SY99 problém -zkreslený zvuk

Příspěvek od bodyia » 08 čer 2009 10:45

Za PMC56 bude určitě demultiplexer, D70 to má stejně. Stáhni si produkční list pro převodník, potenciometr u kalibrace jde na -12V přes myslím 100k odpor, zkus ho jen cvičně paralelně přemostit 10k, jestli se to zlepší, tak jsi na dobrý cestě, jestli ne, tak bude chyba jinde. Ev. může být chyba v samotným převodníku, kdyžtak mám tady náhradní PCM61, kdybys potřeboval.

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Re: SY99 problém -zkreslený zvuk

Příspěvek od Ctirad » 08 čer 2009 19:00

Tak SY99 tam kalibraci vůbec nemá (což podle datasheetu není nic proti ničemu), ten trimr co tam je nastavuje nějakou normálovou nulu nebo co a žádný slyšitelný vliv na zvuk nemá. Takže co teď?

Zvláštní navíc je, že při prvním rozebrání, vytažení/zamáčknutí všech konektorů a opětovném zadělání se to mírně zlepšilo a objevovaly se jenom takové zákmity u hlasitějších zvuků. Teď po druhém rozebrání to začalo vyloženě skřípat a chrčet. Zkoušel jsem i poklepávat na desky za chodu, ale bezvýsledně.

Odpovědět