Zvláštní modul v Ensoniq MR-61

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
pateson

Zvláštní modul v Ensoniq MR-61

Příspěvek od pateson »

Získal jsem Ensonq MR-61, ve kterém je na zřejmě amatérsky? domontováno něco. Vypadá to jako modul, má to vlastní zdroj vytvořený z adaptéru a je to připojeno zevnitř ke konektoru MIDI- IN. Zatím jsem nezkoušel nějak použít dva jacky na modulu - asi výstupy? Poradíte, co to může být?
Přílohy
IMG00069-20100203-2126.jpg
IMG00068-20100203-2125.jpg
Naposledy upravil(a) pateson dne 04 úno 2010 17:31, celkem upraveno 1 x.
Ale jináč su Moravák

pateson

Re: Zvláštní modul v Ensoniq MR-61

Příspěvek od pateson »

IMG00070-20100203-2126.jpg
Ale jináč su Moravák

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

pripada mi to jak daky lacny GM modul ..

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Tak to je hustohustý :)
Ale kam vedou ty dva šedý plochý kabely, co zalízají pod klávesnici? A proč jsou na základní desce neosazeny konektory od klávesnice?
Vzhledem k tomu, že na tom přibastleným tišťáku je nápis FATAR, napadá mě, že je v tom Ensoniqu vyměněná původní klávesnice za lepší (FATAR) a tohle je původní modul k té klávesnici (tedy k té nové klávesnici FATAR - modul, bez kterého by ten masterkeyboard nefungoval). Tzn, ty jacky budou vstupy pro sustain a volume pedál..
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

vidis .. aj to je mozne :)

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Začíná to být spíš jisté. Firma Forte Music vyrábí masterkeyboardové integráče řady FMI pro masterkeyboardy Fatar...

pateson

Příspěvek od pateson »

Vypadá to, že Tudy má pravdu - chování trojice MIDI na nástroji po zapojení k VST nástroji je následující

MIDI-IN na MR-61 do MIDI-IN na zvukovce - normálně hraje (nemělo by, že :-), ale je tam přiveden signál toho modulu)
MIDI-THRU na MR-61 do MIDI-IN na zvukovce - normálně hraje (pochopitelně - kopíruje data přicházející na MIDI-IN z nově zapojeného kabelu)
MIDI-OUT na MR-61 do MIDI-IN na zvukovce (tedy správné zapojení) - hraje nesmysly po stisknutí jedné klapky zahraje spoustu not.

Kolečko modulace a pitchbend nevysílá nic... (to mě nejvíce mrzí)

Dva šedivé kabely vedou zřejmě jistě od klávesnice

Takže to vypadá, že jako masterkeybord bude použitelné pouze s omezením
Ale jináč su Moravák

Tudy

Příspěvek od Tudy »

No jo, pokud zapojíš něco do MIDI in MR61, tak bys správně na klávesnici neměl vůbec sahat, jinak vytvoříš mišmaš (budeš mít do MIDIin zapojený dvě zařízení, což je proti zdravýmu rozumu. Jestli plánuješ používat nástroj hlavně doma a budeš ho používat současně jako master i jako zvukový modul, tak si raději vyveď ten výstup masterkeyboardového modulu na panel, ať s ním můžeš jít přímo do počítače. Když budeš chtít nástroj někam vzít tak potom stačí krátká MIDI propojka na propojení Fatar Out s MR61 in (nebo to pořešit přepínačem přímo v nástroji)
Je ta klávesnice aspoň dobrá?

pateson

Příspěvek od pateson »

Tudy píše:Je ta klávesnice aspoň dobrá?
na můj vkus neklávesisty je klávesnice příjemná, včetně aftertouch. Podle Tvého doporučení mě napadá, že natvrdo odstřihnu konektor MIDI out v MR a použiju jej jako výstup z modulu a udělám si propojku.
Ale jináč su Moravák

Tudy

Příspěvek od Tudy »

pateson píše:...natvrdo odstřihnu konektor MIDI out v MR a použiju jej jako výstup z modulu a udělám si propojku.
To bys zase nemohl sypat ven obsah paměti MR61 (a vůbec by byl problém třeba při použití PC editoru, který potřebuje kompletní MIDI smyčku). Jestli je na zadním panelu místo, raději tam udělej díru a přidej jeden pětikolík navíc.

pateson

Příspěvek od pateson »

Místo je, otázkou zůstává, zdali vůbec MIDI-OUT funguje, když posílá hovadiny. Nejsem si jistý, ale i když přicházejí noty do MIDI-IN, tak by na OUT nemělo být nic, že? Editor zatím nemám, takže nemohu vyzkoušet, zdali je vůbec k něčemu.
Ale jináč su Moravák

pateson

Příspěvek od pateson »

Tudy píše:To bys zase nemohl sypat ven obsah paměti MR61 (a vůbec by byl problém třeba při použití PC editoru, který potřebuje kompletní MIDI smyčku). Jestli je na zadním panelu místo, raději tam udělej díru a přidej jeden pětikolík navíc.
Když se mi nebude chtít dávat nový konektor, pak bych mohl použít MIDI-THRU. Kdy mi bude chybět? Předpokládám propojení pouze MR-61 do sampleru nebo ovládání MR+sampleru ze zvukovky a sampler MIDI-THRU má.

Díky za rady
Ale jináč su Moravák

najvrtson

Příspěvek od najvrtson »

Zdravím. Píšu jen proto, že nemám rád nedokončené věci. Tento Ensoniq se loni dostal ke mě a zjistil jsem, že je v něm zabudovaná kompletní klaviatura Fatar Studio 610 Plus. Původní zřejmě vzala za své, jinak by asi nikdo takhle nástroj netunil. Propojení jsem vyřešil připojením MIDI OUT klaviatury na MIDI IN nástroje natvrdo uvnitř, kolečka byla a zůstala připojena originál stejně jako pásek pro aftertouch. Nástroji nefungovaly vstupy pro footswitche, takže jsem jeden propojil natvrdo s FS na klaviatuře. Vypínání klaviatury jsem vyřešil vypínáním napájení na zadním panelu, což lze dělat i za provozu (je to totéž jako vypínat postupně nástroje v MIDI řetězci) a kontrolkou funkce na panelu u koleček. MIDI OUT bohužel nefunguje, i když jsem doletoval upilované nožičky a zapojil jej. Nástroj lze používat jako zvukový modul i k hraní na klaviatuře, jako master jen bez použití AT a koleček. Tolik pro úplnost :mrgreen:

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Tak aspoň, že se to někam posunulo :)

Já teď zase řeším Ensoniq EPS16+ , kde zcela nefunguje klávesnice (při startu se provádí jakési kalibrování klávesnice a to prostě neprojde a klávesnice pak nehraje).
Zkusil jsem klasickou fintu s opravou propojovacích kabelů, ale bohužel bez úspěchu..

najvrtson

Příspěvek od najvrtson »

Zdravím Tudy,
tenhle Ensoniq EPS 16 Plus byl pravděpodobně kdysi můj. Koupil jsem ho v Německu, došel strašně špinavej a nefungoval mu aftertouch. Tehdy jsem kompletně rozebral klaviaturu kvůli čištění (abych objevil, že je bezkontaktní) a zjistil jsem, že někdo modifikoval řídící desku pod klaviaturou. Byly tam drátem překlemované a odpilované spoje, což mělo patrně za následek to, že modulace AT jela pořád naplno. Při jednom vystoupení přestávala hrát nejdříve jedna a pak i více kláves. Jenoho dne přestala fungovat klaviatura úplně, tak jsem milého Ensoniqa prodal za dumpingovou cenu. Za vinu to kladu téměř výhradně této desce. Nepovedená kalibrace klaviatury je častý neduh Ensoniqů.
Pokoušel jsem se sehnat kousek na díly, ale bez úspěchu. Pro úplnost uvádím, že když jsem nedávno rozebral TS-10, měl jsem dojem, že klaviatura v něm je stejná jako v EPS a to by mělo platit i pro ASR-10, VFX, VFX-SD, původní EPS a SD-1. Klaviaturu vyrobil Fatar a možná by se ta deska dala sehnat tam.
Tož přeju mnoho úspěchu a pozdravujte prosím můj bývalý nástroj, se žádným jiným samplerem se mi nedělalo tak dobře.

Odpovědět