Ako nastavit MIDI komunikaciu pre zive hranie

Vše co se týka MIDI (mimo keyboardů)
Uživatelský avatar
alcoTN
Příspěvky: 209
Registrován: 10 srp 2009 15:32

Ako nastavit MIDI komunikaciu pre zive hranie

Příspěvek od alcoTN » 22 srp 2010 19:24

Chcem sa spytat, nemozem rozbehat komunikaciu MIDI v tom zmysle aby sa mi hra na klavese prenasala online do MIDI tak, ze prava ruka bude na kanaloch napr 1-4 a doprovod bude zvlast na kanaloch napr 5-10. Aby som spravne povedal, chcem aby mi v programe SONAR nahralo skladbu tak ako ju ja na zivo hram s doprovodom na klavese. Stale mi vsetko nahrava na kanal 1 a toje potom riadny mysmas :D
napr:

Righr1 nahrany na CH1
Righr2 nahrany na CH2
Righr3 nahrany na CH3
Left nahrany na CH4
Style bicie 1 nahrany na CH5
Style bicie 2nahrany na CH6
atd...

soft SONAR, klaves Tyros 1
KORG PA3x PRO

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21267
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Ako nadstavit MIDI komunikaciu pre zive hranie

Příspěvek od Pytkin » 22 srp 2010 20:36

no .. ono ti to nahra spravne .. vnutri urcite eventy maju svoje kanaly .. ale ty musis na tej stope nastavit kanal na nejaky multi .. v cubase sa to oznacuje ANY .. SONAR nepoznam ..ale tiez tam bude nieco podobne .. proste vystupny midi kanal na stope nastav .. nie na konkoretny 1-16 ale daco ine , co ti tam ponuka ..

Uživatelský avatar
alcoTN
Příspěvky: 209
Registrován: 10 srp 2009 15:32

Re: Ako nadstavit MIDI komunikaciu pre zive hranie

Příspěvek od alcoTN » 22 srp 2010 21:06

Pytkin píše:no .. ono ti to nahra spravne .. vnutri urcite eventy maju svoje kanaly .. ale ty musis na tej stope nastavit kanal na nejaky multi .. v cubase sa to oznacuje ANY .. SONAR nepoznam ..ale tiez tam bude nieco podobne .. proste vystupny midi kanal na stope nastav .. nie na konkoretny 1-16 ale daco ine , co ti tam ponuka ..
som z toho puk... v nadstaveni kanala v SONARE mam ako prvu moznost OMNI MIDI Chanel
KORG PA3x PRO

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21267
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Ako nadstavit MIDI komunikaciu pre zive hranie

Příspěvek od Pytkin » 22 srp 2010 21:16

no to by mohlo byt ono .. OMNI sa vacsinou nastavuje , ked tam ide viac kanalov , kazdy part na inom kanale .. zrejme v SONARE to chapu ako multi .. nastav omni .. nahraj z tyrosa co potrebujes .. a skus to pustit .. malo by to hrat rovnako ..

Uživatelský avatar
alcoTN
Příspěvky: 209
Registrován: 10 srp 2009 15:32

Re: Ako nadstavit MIDI komunikaciu pre zive hranie

Příspěvek od alcoTN » 22 srp 2010 21:20

Pytkin píše:no to by mohlo byt ono .. OMNI sa vacsinou nastavuje , ked tam ide viac kanalov , kazdy part na inom kanale .. zrejme v SONARE to chapu ako multi .. nastav omni .. nahraj z tyrosa co potrebujes .. a skus to pustit .. malo by to hrat rovnako ..
ved to som skusal, ale nahra mi vsetky noty ktore idu z klavesu, ci doprovod alebo melodia na jeden 1kanal... nerozdeli mi to do kanalov ako to mam nadstavene v klavese aby posielalo zvlast data do kanalov ale v sonare mi to supne na jeden kanal vsetko...
KORG PA3x PRO

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21267
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Ako nadstavit MIDI komunikaciu pre zive hranie

Příspěvek od Pytkin » 22 srp 2010 21:26

editoval si ten track ? su skutocne eventy nahrate v kanale 1 ?

totiz to su dve veci .. aky kanal je nahraty fyzicky v stope .. a aky kanal to von vysiela ..

v cubase toto bez problemov funguje .. v nahravke mas vzdy originalny kanal .. a ked das ANY , tak ide von v originalnom kanale (cize naprikald naraz kanaly 1-16) a ked das trebars kanal 5 , tak vsetky midi eventy idu von na kanale 5 ..

SONAR nepoznam .. ale verim ze toto ma tiez poriesene ..

Uživatelský avatar
alcoTN
Příspěvky: 209
Registrován: 10 srp 2009 15:32

Re: Ako nadstavit MIDI komunikaciu pre zive hranie

Příspěvek od alcoTN » 22 srp 2010 21:29

Pytkin píše:editoval si ten track ? su skutocne eventy nahrate v kanale 1 ?

totiz to su dve veci .. aky kanal je nahraty fyzicky v stope .. a aky kanal to von vysiela ..

v cubase toto bez problemov funguje .. v nahravke mas vzdy originalny kanal .. a ked das ANY , tak ide von v originalnom kanale (cize naprikald naraz kanaly 1-16) a ked das trebars kanal 5 , tak vsetky midi eventy idu von na kanale 5 ..

SONAR nepoznam .. ale verim ze toto ma tiez poriesene ..
mne ich vzdy prehrava jednym nastrojom potom, aj ked si otvorim notovu linku su tam vsetky dony na jednom kanale proste bordel... potrebujem aby mi doprovod nahralo zvlast napr na kanal 5-10 musim sa s tym este pohrat..
KORG PA3x PRO

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21267
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Ako nadstavit MIDI komunikaciu pre zive hranie

Příspěvek od Pytkin » 22 srp 2010 21:38

takto .. mas dve moznosti .. bud ti ich Tyros vsetky vysiela na jednom kanale .. alebo ti ich sonar vsetky prepisuje na jeden kanal ..

nepoznam sonar , takze neviem , ako tam toto funguje ..

aby si mal ale istotu co mas nahrate , potrebujes otvoris EVENT EDITOR .. ALEBO LIST EDITOR .. alebo neviem ako sa to vola .. aby si videl realne co je v stope nahrate .. to ze to pri prehravani hra cez jeden kanal, je uplne ina vec ..

Uživatelský avatar
jusuf
Příspěvky: 340
Registrován: 28 kvě 2009 22:20

Re: Ako nastavit MIDI komunikaciu pre zive hranie

Příspěvek od jusuf » 23 srp 2010 00:10

Najprv musíš mať istotu, že Tyros vysiela doprovod na iných kanáloch , ako ručne hranú melódiu. Tu som veľmi nepochopil, ako/prečo chceš dosiahnúť, že "prava ruka bude na kanaloch napr 1-4"

U Sonaru potom každej stope musíš nastaviť iný MIDI kanál (1-16) ako Input (stopa je ako keby jeden "riadok" v Sonari, kanál je "vstupná/výstupná cesta" ktorou privedieš/odvedieš data). Keď máš nastavené "All OMNI", tak stopa nahrá MIDI dáta zo všetkých kanálov. To sa asi deje u teba.
Druhá vec je nastavenie výstupu > zariadenia, kanálu a zvuku, ktorým má daná stopa hrať. V tvojom prípade asi nastav výstupné kanály na stopách rovnako ako vstupné... Prípadne použi pri vytváraní nového Sonar projektu šablónu "MIDI only",alebo "16 track midi" (majú pre každú stopu priradený iný výstupný kanál 1-16).

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21267
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Ako nastavit MIDI komunikaciu pre zive hranie

Příspěvek od Pytkin » 23 srp 2010 13:23

daj na nahravanie aj na prehravanie OMNI a je to .

Uživatelský avatar
MIDIT
Příspěvky: 12
Registrován: 18 srp 2010 11:59

Re: Ako nastavit MIDI komunikaciu pre zive hranie

Příspěvek od MIDIT » 25 srp 2010 17:18

Problem je prave v tom "MIDI Omni" nastaveniu. Potom to SONAR nahra vsetko na jeden track...

Riesenim je nastavit presne porty podla MIDI kanalov. To znamena, ze na 1. kanal (umiestneny na 1. tracku) v SONARe nastavim miesto "MIDI Omni" volbu "MIDI Channel 1", na druhy kanal (umiestneny na 2. tracku) opat miesto "MIDI Omni" volbu "MIDI Channel 2" atd. atd. az po 16. kanal, kde miesto "MIDI Omni" nastavim "MIDI Channel 16".

Potom to bude nahravat takto:
1. CH = Right 1
2. CH = Right 2
3. CH = Right 3
4. CH = Left
5. CH = Multi Pad 1
6. CH = Multi Pad 2
7. CH = Multi Pad 3
8. CH = Multi Pad 4
9. CH = Style Rhytm 1
10. CH = Style Rhytm 2
11. CH = Bass
12. CH = Chord 1
13. CH = Chord 2
14. CH = Pad
15. CH = Phrase 1
16. CH = Phrase 2


Respektive to bude posielat take party na jednotlivych kanakoch, ktore su nastavene v TYROSe v aktualnej MIDI sablone (DIRECT ACCESS + FUNCTION -> EDIT -> TRANSMIT). Takze pokial budem chciet posielat "Style Rhytm 1" miesto na 9. kanale na 5. kanale, tak staci zmenit nastavenie v MIDI sablone v TYROSu. Standardne priradenie vysielacich kanalov pri volbe MIDI sablony "All Parts" v TYROSe je take, ako som vypisal vyssie. Mozem si ho zmenit podla seba a ulozit si to ako vlastnu sablonu MIDI.
Michal J. Tomek
Yamaha Keyboard Endorser CZ&SK
http://www.midit.eu

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21267
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Ako nastavit MIDI komunikaciu pre zive hranie

Příspěvek od Pytkin » 25 srp 2010 22:55

to sonar nevie nahrat vsetky kanaly do jednej stopy ? a rovnako ich pustit von ??? tomu neverim .. Sodruzi v Cakewalku nemozu byt taky tupci ..

Uživatelský avatar
MIDIT
Příspěvky: 12
Registrován: 18 srp 2010 11:59

Re: Ako nastavit MIDI komunikaciu pre zive hranie

Příspěvek od MIDIT » 26 srp 2010 10:14

Ale to nikto netvrdi, ze by to Sonar nevedel. Samozrejme, ze to vie. Ale to neriesi povodne polozenu otazku... :wink:

alcoTN sa na zaciatku pytal, ako to urobit tak, aby mu Sonar nahraval z TYROSa pri hre s automatickym doprovodom jednotlive stopy (Right 1, Right 2, Style Rhytm 1, ...) na jednotlivych samostatnych stopach. Ono robit potom pripadnu editaciu v tom "chaosu", ktory nahra vsetko do jedneho tracku je potom velmi tazke.

Tak som mu len poradil, ako to ma urobit, aby to fungovalo tak, ako on chcel. Nic viac, nic menej... :wink:
Michal J. Tomek
Yamaha Keyboard Endorser CZ&SK
http://www.midit.eu

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21267
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Ako nastavit MIDI komunikaciu pre zive hranie

Příspěvek od Pytkin » 26 srp 2010 23:06

sak si to normalne rozhodi na stopy podla kanalov .. to vie kazdy sekvencer .. V Cubase sa to kedysi volalo Remix , dnes dissolve .. V Sonare sa to urcite vola dako inak , ale je to samozrejme tam .. mne pride zbytocne vyrabat mraky stop , ked si to sonar spravi sam ..

ale kazdy nech si robi tak , ako mu pride jednoduchsie ..

Uživatelský avatar
MIDIT
Příspěvky: 12
Registrován: 18 srp 2010 11:59

Re: Ako nastavit MIDI komunikaciu pre zive hranie

Příspěvek od MIDIT » 26 srp 2010 23:42

Presne tak ako pises, nech uz to kazdy robi ako chce a ako je zvyknuty. Ponukli sme tu obidve mozne alternativy, tak si kazdy moze vybrat.

Inak sa musim trochu priznat ked uz tu piseme o tom Cubasu a Sonaru. Aj ked spolupracujem s Yamahou, ktora teraz tlaci vsade Steinbergovsky Cubase, tak mne zatial moc k srdcu neprirastol. Asi to bude tym, ze od roku 1996 robim s Cakewalkom a potom Sonarom (MIDI robim dodnes v Cakewalku 9.03 a kombinaciu MIDI a audia v Sonaru 8). Jednoznacne super mi prisiel Cubase na pracu cez mLAN (Yamaha MOTIF XS7, 01X, i88X - to vsetko pretahane medzi sebou cez mLAN - s tym som sa naozaj vyhral). Ale na normalnu pracu v MIDI som sa vzdy vratil do Cakewalku.

Tak to bola len taka osobna spoved na temu Cubase x Sonar... ;-)
Michal J. Tomek
Yamaha Keyboard Endorser CZ&SK
http://www.midit.eu

Odpovědět