Digipiano -> PC banka -> digipiano

Vše co se týka MIDI (mimo keyboardů)
himself
Příspěvky: 7
Registrován: 13 srp 2015 08:33

Digipiano -> PC banka -> digipiano

Příspěvek od himself » 13 srp 2015 08:35

Ahoj,
doposud jsem na (digitální) piano jen hrál, ale teď si chci zkusit užít i nějakou legraci se softwarem a elektronikou.
Mám Yamaha CLP 130 s MIDI IN/OUT/THRU. Je nějak možné připojit (přes MIDI) nástroj k PC a nechat hrát v reálném čase jinou zvukovou banku? Je možné tento výstup posílat zpět do piana, aby hrálo svými slušnými reproduktory piano, místo notebooku?
Jinými slovy, že bude moje Yamaha najednou hrát jako Steinway :)

Předem díky za nasměrování.

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Re: Digipiano -> PC banka -> digipiano

Příspěvek od vasek » 13 srp 2015 10:11

Má ta Yamaha AUDIO IN? Pokud ne, tak to nejde. Ale stejně by to nebyl velký rozdíl. Clavinova má docela pěknej zvuk a ty samplbanky jsou pořád ještě notnej kus od reálných klavírů.

himself
Příspěvky: 7
Registrován: 13 srp 2015 08:33

Re: Digipiano -> PC banka -> digipiano

Příspěvek od himself » 13 srp 2015 10:19

Audio in asi ne, nedošlo mi, že to tam musí jít jako hotový zvuk, ne jako midi :)
Nemám zkušenost - tvrdíš, že nějak dobře navzrokovaný Steinway v kostele nebu rozdíl?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Digipiano -> PC banka -> digipiano

Příspěvek od Pytkin » 13 srp 2015 10:32

moze to ist ako MIDI aj dnu .. ale mozes potom pouzivat len tie zvuky , ktore ta yamaha ma zabudovane .. vtedy pocitac funguje len ako zaznamnik .. ze nahra noty , co zahrajes a potom ich vie prehrat .. mozes samozrejme nahrat viac stop a priradit na kazdu iny zvuk v yamahe .. trebars , basu , bicie , gitaru klavir .. atd ..

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Re: Digipiano -> PC banka -> digipiano

Příspěvek od vasek » 13 srp 2015 11:36

himself: Určitě existují lepší zvuky, než jsou v Clavinově, ale nečekej zásadní posun.

himself
Příspěvky: 7
Registrován: 13 srp 2015 08:33

Re: Digipiano -> PC banka -> digipiano

Příspěvek od himself » 13 srp 2015 13:25

Jasně, zásadní posun je jen v prstech. Chtěl jsem si jen vyzkoušet další zajímavé zvuky. Děkuju.
A ještě - nějaký free softík pro windows pro tenhle účel, prosím?

Uživatelský avatar
judik
Příspěvky: 192
Registrován: 08 říj 2007 11:22
Vybavení

Re: Digipiano -> PC banka -> digipiano

Příspěvek od judik » 13 srp 2015 14:00

Zkus třeba Sampletank 3. I ve free verzi má fajn piano.

http://www.ikmultimedia.com/products/sampletank3free/

himself
Příspěvky: 7
Registrován: 13 srp 2015 08:33

Re: Digipiano -> PC banka -> digipiano

Příspěvek od himself » 13 srp 2015 21:31

Tak dorazil USB/MIDI převodník. Zkusil jsem to zprovoznit, vyzkoušel uvedený soft a zděsil jsem se. Na hraní v reálném čase to není, nebo to neumím nastavit. Prodleva je cca 1-2 sekundy. V dřevních dobách před 16 lety jsem se kdysi snažil něco podobného rozchodit s AWE64 (do ISA slotu), na Pentiu 120. S gigovou bankou to hrálo poměrně obstojně v reálném čase. Doufám, že mi někdo vysvětlíte, že dělám někde nějakou triviální chybu...
Jinak Yamaha CLP 130 AUX IN má, ale zatím jsem ho nezkoušel.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2653
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Digipiano -> PC banka -> digipiano

Příspěvek od MDudas » 14 srp 2015 03:29

Ked hras cez software, je cely MIDI-to-audio retazec prilis dlhy a vzdy to bude mat latenciu (opozdenie). Ak si pianista, bude Ti to liezt na nervy. Jedina cesta je zainvestovat do lepsieho hardware a tym latenciu znizit na unosnu mieru (dokonale to nebude).
Ale ak mas latenciu radovo sekundy, nieco je velmi spatne. Normal je desiatky az stovky milisekund.

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Re: Digipiano -> PC banka -> digipiano

Příspěvek od vasek » 14 srp 2015 08:43

Pro hraní s neznatelnou latencí je třeba nejen MIDI/USB převodník, ale i externí zvuková karta (cenově kolem 2.000 Kč). Potom to bude běhat.

Uživatelský avatar
m4x
Příspěvky: 459
Registrován: 12 lis 2009 20:18

Re: Digipiano -> PC banka -> digipiano

Příspěvek od m4x » 14 srp 2015 16:38

Pokud jedeš na Win, zkus si pro začátek nainstalovat ovladač asio4all. Ten ti stáhne latenci na desítky ms, určitě pocítíš rozdíl.

himself
Příspěvky: 7
Registrován: 13 srp 2015 08:33

Re: Digipiano -> PC banka -> digipiano

Příspěvek od himself » 14 srp 2015 21:52

Děkuju, vyzkouším. Jak jsem říkal, v dávných dobách mi to jelo na HW o mnoho řádů slabším s latencí sice rozpoznatelnou, ale ještě akceptovatelnou. Souhlasím, že mi to časem poleze na nervy, ale chci si s tím prostě zablbnout, zvuk clavinovy mi jinak zcela vyhovuje.
Mimochodem, provozuji to na dost nabušeném i7 (ale zvukovka je integrovaný shit, to jo).

himself
Příspěvky: 7
Registrován: 13 srp 2015 08:33

Re: Digipiano -> PC banka -> digipiano

Příspěvek od himself » 16 srp 2015 19:55

Díky, driver to vyřešil. Latence je sice pozorovatelná, ale vysloveně neobtěžuje. Odhaduju do 50ms. Zjistil jsem, že CLP 130 má audio in, ale je mi to k ničemu, protože interní banka pořád hraje ... takže by mi hrály do sebe dva nástroje. Musím si tedy vystačit s kombinací PC + sluchátka.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Digipiano -> PC banka -> digipiano

Příspěvek od pavlii » 17 srp 2015 11:48

himself píše:Děkuju, vyzkouším. Jak jsem říkal, v dávných dobách mi to jelo na HW o mnoho řádů slabším s latencí sice rozpoznatelnou, ale ještě akceptovatelnou...
Protože AWE zvukovka obsahovala vlastní syntezátor, ergo nevznikalo žádné zpoždění v celém SW řetězci, jak tu už zaznělo. On ten slabší HW bývával občas docela vychytaný.... ;-)

P.

himself
Příspěvky: 7
Registrován: 13 srp 2015 08:33

Re: Digipiano -> PC banka -> digipiano

Příspěvek od himself » 28 srp 2015 20:33

Ještě oživím téma: poradíte mi ještě nějaký další vhodný software? Sample tank po mně chce nějakou registraci, kterou se mi nepodařilo absolvovat celou. Dále jsem narazil na další dva softwary, které mi po nainstalování připadají neúplné.
Je něco, co je free a funguje to? Nebo mám jen obě ruce levé....
Díky.

Odpovědět