MIDI - problém s kontrolérem

Vše co se týka MIDI (mimo keyboardů)
Odpovědět
Winley
Příspěvky: 10
Registrován: 05 led 2010 09:32

MIDI - problém s kontrolérem

Příspěvek od Winley » 15 črc 2012 22:39

Zdravím, píšu z pozice lamy, která hraje pouze přes klavírní VSTi Grand 2 a k ničemu jinému počítač nepoužívá. Jako kontrolér využívám Yamahu DGX 630, která se mi nedávno "zbláznila" a čtyři klávesy od a1 mi hrajou jakýsi dvanáctitón, který sice zní zajímavě, ale hrát se na to takhle prostě nedá. Klavír dokonce posílá stejný midi signál i do kompu, takže možnost hrát přes VST mi taky odpadla. Zajímá mě tedy, jestli je možné nastavit nějakou "bránu" (ignorujte, prosím, moje termíny..) mezi kontrolerem a DAW (reaper) nebo přímo v něm, která by změnila MIDI signál z toho clusteru na odpovídající tón a já mohl takhle hrát aspoň přes VST. Je to pro mě poměrně nutné a nemám peníze ani na opravu, natož nový kontrolér.

Díky moc za případnou odezvu, jk.

Uživatelský avatar
jusuf
Příspěvky: 340
Registrován: 28 kvě 2009 22:20

Re: MIDI - problém s kontrolérem

Příspěvek od jusuf » 15 črc 2012 23:43

Ako "dvanáctitón" myslíš to, že klávesy hrajú súzvuk 12 tónov ? Alebo to, že tón každej klávesy nie je posunutý o poltón , ale o menší interval 1/12 tónu (...sakra dobrý sluch...) ?

Môžeš ukázať výpis z posielyných MIDI povelov ? Napr. pomocou programu http://obds.free.fr/midimon/

Winley
Příspěvky: 10
Registrován: 05 led 2010 09:32

Re: MIDI - problém s kontrolérem

Příspěvek od Winley » 16 črc 2012 11:31

jusuf píše:Ako "dvanáctitón" myslíš to, že klávesy hrajú súzvuk 12 tónov ? Alebo to, že tón každej klávesy nie je posunutý o poltón , ale o menší interval 1/12 tónu (...sakra dobrý sluch...) ?

Môžeš ukázať výpis z posielyných MIDI povelov ? Napr. pomocou programu http://obds.free.fr/midimon/
Že například při stisknutí jedné klávesy a1 zazní z repráků a do kompu je vyslán sled cca 12-15 tónů v určitých intervalech (c-g-d-a...) pokrývajících celou délku klaviatury. Zní to hodně jako igor stravinský :D ty další klávesy dělají totéž, jen třeba o půlton výš.

Uživatelský avatar
tony9
Příspěvky: 1365
Registrován: 04 zář 2003 23:51

Re: MIDI - problém s kontrolérem

Příspěvek od tony9 » 16 črc 2012 11:45

No a nemáš na té své Yamaze zapnuto nějaké arpegio? Se mrkni na nastavení toho keyboardu.

Winley
Příspěvky: 10
Registrován: 05 led 2010 09:32

Re: MIDI - problém s kontrolérem

Příspěvek od Winley » 16 črc 2012 12:29

Určitě ne, desetkrát zresetovaná. A takové arppegio by nikdo nechtěl :)

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: MIDI - problém s kontrolérem

Příspěvek od pavlii » 16 črc 2012 18:39

Tohle nijak neodfiltruješ - není se od čeho odpíchnout.

P.

Winley
Příspěvky: 10
Registrován: 05 led 2010 09:32

Re: MIDI - problém s kontrolérem

Příspěvek od Winley » 17 črc 2012 09:56

pavlii píše:Tohle nijak neodfiltruješ - není se od čeho odpíchnout.

P.
OK, díky :)

hubert
Příspěvky: 1298
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Re: MIDI - problém s kontrolérem

Příspěvek od hubert » 17 črc 2012 11:15

Zaznamenaj to do sequenceru a pozri na akych vsetkych kanaloch to nahrava tie divne tony....nie je to nahodou tak ze Ti DGX vysiela von aj data samohrajky po viacerych kanaloch? Tie sa potom mozu na jednom parte prejavit ako divne arpegio. Ale na toto by si neprisiel len ak by si mal stisenu DGX samozrejme.....je to nepravdepodobne.,..len strielam. V kazdom pripade by som skusil vstupny kanal na DAW nastavit len na kanal na ktorom vysiela klaviatura....tym padom bude ignorovat data z inych MIDI kanalov uz na vstupe.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: MIDI - problém s kontrolérem

Příspěvek od pavlii » 17 črc 2012 11:17

Jo ano - pokud jsou ty tóny v jiných kanálech než v jednom, tak ano, pak by to šlo.

P.

Uživatelský avatar
dedko
Příspěvky: 785
Registrován: 14 říj 2009 18:55

Re: MIDI - problém s kontrolérem

Příspěvek od dedko » 17 črc 2012 11:19

..no alebo budeš akceptovať fakt, že tá Yamaha je dojebabraná..

Odpovědět