MIDI ve zkušebně

Vše co se týka MIDI (mimo keyboardů)
Odpovědět
Uživatelský avatar
esu
Příspěvky: 66
Registrován: 05 čer 2009 11:48

MIDI ve zkušebně

Příspěvek od esu » 07 čer 2009 13:43

Zdravím všechny, kteří by mohli a kteří chtějí pomoci.
Řeším problém, pro vás zkušené asi triviální, pro mě, donedávna PC only "muzikanta" zatím hotové španělsko.
Začínat se má od pevných základů, takže nejdřív bych rád vyřešil rytmiku přes MIDI. Potřeboval bych radu, jak co nejeefektivněji vyřešit posílání MIDI clicku z PC (Reason/Cubase) přes zvukovku (která má Midi IN a OUT) do Rolanda MC 303, MicroKORGU a A6 Andromedy. S absolutním základem jsem jakž takž obeznámen, takže mi to přijde že: PC -Midi OUT --> 2 mašinky vstup Midi IN, výstup Midi Thru --> poslední mašinka Midi IN. Opravte mě pokud mám něco špatně.
Zatím jsem dělal jen letmé pokusy, které však vždycky skončily nezdarem. Do začátku jsem se jen pokoušel řídit BPM Rolandu Andromedou. Mašinky jsem propojil, Andromeda OUT, Roland IN, nastavil společný kanál a... ono nic...prostě Roncek nereagoval. Mohl by mi někdo poradit co i v takhle základním propojení nepodělat, na co si dát pozor a jak to celé zařídit, aby to fungovalo? Nepiště prosím "kup si MIDISPORT a máš po problémech", stejně bych pravděpodobně narazil na tentýž problém, nejdříve bych rád pochopil základní principy, než budu něco dalšího kupovat.
Naše celé muzicírování se totiž odehrává tak, že se vezme jedno BPM, které se manuálně nastaví na všech mašinách a pak to manuálně "chytáme" podle sluchu. Jenže problém nastává při arpeggiích a vícekrokých sekvencích na jeden stisk klávesy. Prostě se to rytmicky rozchází, je to pochopitelné, ale značně otravné :mrgreen:
Tímhle faktem se totiž bohužel naše pobyty ve zkušebně stávají jen jamováním a někdy i orgiemi, kdy lovíme rytmus třeba až na 3-4 zátah, kdy se rytmicky sejdeme a stejně se nám to po chvíli zase rozhází. Leze to na nervy a chci s tím něco udělat. Předem díky :wink:
" hudba se dělí pouze na dva druhy... hudba dobrá a hudba špatná..."
(i5QC, TC48, A6, A7)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: MIDI ve zkušebně

Příspěvek od Pytkin » 07 čer 2009 16:57

to In->THru mas spravne .. ked ti to nejde su dve moznosti .. PC nevysiela sync .. alebo slave zariadenia ho neprimaju ..

na click mas viac moznosti .. mozes vysielat len notu ako klik .. alebo mozes posielat MTC alebo MC a nechat zariadenia na to reagovat .. asi je to jednoduchsie s tou notou .. cize v PC si nastavis midi click .. trebars kanal 10 , nejaka nota XY .. v zariadeniach potom musis nechat na tom kanale primat a necha nieco KLIKAT .. vacsinou sa dava daky bubon (rimshot) ..

Aha .. dalej pises , ze potrebujes syncovat arpegia .. cize potom potrebujes posielat MTC alebo MC .. musis si v navodoch zariadeni nastudovat co potrebuju a co primaju .. a ako nastavit aby tempo brali z MIDI ..

Uživatelský avatar
esu
Příspěvky: 66
Registrován: 05 čer 2009 11:48

Re: MIDI ve zkušebně

Příspěvek od esu » 07 čer 2009 19:32

Pytkin píše:...
Ty arpeggia jsou teoreticky nejmenší bolest, ty jedou v drtivé většině případů ode mě z A6 a tam vím jak si nastavit příjem clicku, nejvíc v tomhle dělá bordel ten Roland 303, ten nechce přijímat zmetek... nastavim mu kanál na kterým má přijímat, shodnej s tim, na kterým Andromedou vysílám a prostě nic...
" hudba se dělí pouze na dva druhy... hudba dobrá a hudba špatná..."
(i5QC, TC48, A6, A7)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: MIDI ve zkušebně

Příspěvek od Pytkin » 07 čer 2009 20:57

pockaj .. chces aby hral 303 click ? alebo chces syncovat jeho bicie ? sekvencer ? arpegia ? ak to druhe , tak to s kanalom nema nic spolocne .. MTC a MC nie su kanalove data .. idu po zbernici "len tak" .. musis len nastavit na mastri vysielanie a na 303 primanie .. dalej si nastuduj ci prima MTC (midi time code) alebo MC (midi clock) .. a to mu potrebujes posielat ..

Uživatelský avatar
esu
Příspěvky: 66
Registrován: 05 čer 2009 11:48

Re: MIDI ve zkušebně

Příspěvek od esu » 07 čer 2009 22:14

Pytkin: děkuju moc, vyzkouším, ten MTC vs MC ... to mě vůbec nenapadlo :)
" hudba se dělí pouze na dva druhy... hudba dobrá a hudba špatná..."
(i5QC, TC48, A6, A7)

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: MIDI ve zkušebně

Příspěvek od pavlii » 09 čer 2009 07:46

Případně bych ještě zkusil postup z druhého konce - 303 připojenou sólo (abychom eliminovali možné chyby "na trase") a teprve po rozchození opět zprovoznit celý řetězec.

P.

Uživatelský avatar
esu
Příspěvky: 66
Registrován: 05 čer 2009 11:48

Re: MIDI ve zkušebně

Příspěvek od esu » 10 led 2010 13:25

Zdravíčko vespolek, opět jsem tu s vlezlými dotazy :)
Za tu dobu, co jsem tu nenapsal jsme o kus pokročili, mašinky se nám povedlo trochu přinutit fungovat, ale jen trochu.
Konkrétně : Rozhodli jsme se Roland MC 303 používat jen jako ovladač BPM, bicí primárně jedem z Reasonu, takže jde jen o to, aby se nám to srovnalo rychlostně. Jak jsem se někde dočetl, Reason neumí MIDI řídit, jen přijímat, což je vzhledem k našemu skromnému vybavení celkem provar, ale jde to zimprovizovat.
Roland jsme donutili řídit BPM ale ... řídí jen první mašinu hned za sebou (což je konkrétně MICROKorg), ale další mašinka za MKorgem, ač správně zapojená i nastavená, ta už neposlouchá (konkrétně Alesis A6 Andromeda). Zkoušel jsem, jestli neni chyba v nastavení Andromedy, ale když ji zapojím za 303ku, tak si normálně BPM z MIDI bere a poslouchá a funguje. Ale pak už zase nereaguje MKorg, kterého zapojím za Andromedu. Rady, postřehy? Sem s nimi :shock:

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: MIDI ve zkušebně

Příspěvek od Pytkin » 10 led 2010 14:41

esu : a mas prepojene MIDI THRU z Microcorgu do MIDI IN Andromedy ? ak mas zariadeni viac , je rozumne pouzit MIDI THRU BOX ..

Uživatelský avatar
esu
Příspěvky: 66
Registrován: 05 čer 2009 11:48

Re: MIDI ve zkušebně

Příspěvek od esu » 10 led 2010 15:13

zapojení dělám: Roland (MIDI Out) - krabička 2 (vstup IN, výstup THRU) - krabička 3 (vstup IN)
tam by snad chyba být neměla no ...
EDIT: ten midi thru box, to je počítám nějakej rozbočovač s jedním vstupním a spoustou paralelních výstupních 5-pinů
" hudba se dělí pouze na dva druhy... hudba dobrá a hudba špatná..."
(i5QC, TC48, A6, A7)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: MIDI ve zkušebně

Příspěvek od Pytkin » 10 led 2010 16:16

esu : ano presne tak .. THRUBOX ja jeden IN a trebars 5xTRHU ..
http://www.philrees.co.uk/products/thruunit.htm

ale ak to mas zapojene ako pises , tak by to chodit malo .. musi to proste chodi ak roland 303-> ANDROMEDA funguje , tak aj ROLAND 303 ->MICROCORG->ANDROMEDA musi chodit .. do THRU ide exactne uplne to iste ako do IN .. je to na hardwarovej bazi cize to nesuvisi nijak s nastavenim syntaku ..

Uživatelský avatar
esu
Příspěvky: 66
Registrován: 05 čer 2009 11:48

Re: MIDI ve zkušebně

Příspěvek od esu » 12 led 2010 13:33

zapojené to mám teda správně, protože nezávisle na tobě jsem to takhle měl i před tím, teď mě ještě napadlo zkontrolovat 5-pin kabely, jestli nějakej neni oddělanej ... to by byla kardinální ostuda... :|
" hudba se dělí pouze na dva druhy... hudba dobrá a hudba špatná..."
(i5QC, TC48, A6, A7)

Uživatelský avatar
esu
Příspěvky: 66
Registrován: 05 čer 2009 11:48

Re: MIDI ve zkušebně

Příspěvek od esu » 10 úno 2010 13:09

Zdravím všechny, nedalo mi to a musel jsem zveřejnit rozuzlení téhle MIDI detektivky ... :P
Chybka nenastala ani v mašinkách, ani v žádném nastavení čehokoliv, prostě a jednoduše ... chyba byla v kabelu ... stydím se až za hrob, ale je to tak :roll:
Mašinky už se nám vesele spolu baví a všechno funguje k všeobecné spokojenosti, děkuji všem za pomoc :mrgreen:
" hudba se dělí pouze na dva druhy... hudba dobrá a hudba špatná..."
(i5QC, TC48, A6, A7)

Odpovědět