Napajanie cez midi

Vše co se týka MIDI (mimo keyboardů)
Odpovědět
charonme
Příspěvky: 1144
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Napajanie cez midi

Příspěvek od charonme » 22 srp 2013 10:00

vsimol som si ze existuju zariadenia ktore si stavu beru z midi a nepotrebuju vlastne napajanie. Mna by zaujimalo ci sa na tuto temu vyjadruje nejaky standard, ci je to v sulade so standardom alebo ak nie tak do akej miery to je hrozne porusenie standardu, ake su rizika a asi kolko wattov sa da takto zuzitkovat

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Napajanie cez midi

Příspěvek od Pytkin » 22 srp 2013 23:08

Z midi si tazko zoberies stavu ..

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12699
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Napajanie cez midi

Příspěvek od dendy » 23 srp 2013 00:27

pytkin som tiez prekvapeny ale zjavne henty tipci to dako ojebabrali :-)

toto maju vo faq :


A: MIDI Solutions devices -- even the Professional Series -- don't need batteries or an AC adapter, except in very unusual cases. They also do not need "phantom power" added to the signal lines the way some microphones, and even portable MIDI keybords, do. Instead, they are powered from the standard MIDI data line.
The MIDI hardware in your keyboards, modules, and effects is designed to drive fairly long data lines under some rather adverse conditions, and so it provides a strong signal. Modern electronic circuits can be designed to use very little power, so little that the MIDI Solutions devices can "borrow" a little from the MIDI data without compromising that data.

Uživatelský avatar
jusuf
Příspěvky: 340
Registrován: 28 kvě 2009 22:20

Re: Napajanie cez midi

Příspěvek od jusuf » 23 srp 2013 00:28

Napr. nový synťák Pi-Lambda 2 - http://www.ploytec.com/ - (v septembri by mal byť dostupný) je napájaný len z MIDI. Ešte dávnejšie som našiel schému na LED lampu napr. pre YAMAHA QY - sekvencéry, ktoré nemajú podsvietený displej - a tiež by mala byť napájaná z MIDI. Takže asi nejaké malé odbery je možné utiahnuť , aj keď tiež netuším , čo na to MIDI norma...

Edit: Tu http://www.personal.kent.edu/~sbirch/Mu ... _layer.htm je porovnanie elektrických parametrov RS232 a MIDI . Uvedomil som si, že MIDI OUT vlastne napája LED-ku v MIDI IN , vraj dodáva 5mA pri logickej 0.

Uživatelský avatar
48cube
Příspěvky: 145
Registrován: 14 úno 2013 13:36

Re: Napajanie cez midi

Příspěvek od 48cube » 26 srp 2013 11:00

Ehm ... z MIDI si lehko zoberes stavu ...

http://www.midi.org/techspecs/electrispec.php

Obrázek

Jen se toho nekteri vyrobci nedrzej a delaj i MIDI bez stavy. Co jsem kdysi nekde cetl, tak to neni v praxi nijak extra standardizovany, takze je v tom trochu punk.

charonme
Příspěvky: 1144
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: Napajanie cez midi

Příspěvek od charonme » 26 srp 2013 12:59

48cube toto je schema obycajneho midi vstupu a vystupu, tam nie je nic o tom ako by sa z toho dalo dostat napajanie a uz vobec nie kolko wattov

Uživatelský avatar
48cube
Příspěvky: 145
Registrován: 14 úno 2013 13:36

Re: Napajanie cez midi

Příspěvek od 48cube » 26 srp 2013 14:05

A tech 5V na pinu 4 neni napajeni? Jen se ptam ... nemam elektrotechnicky vzdelani (jen on-line samostudium a pratelsky konzultace). Neco jsem ve svym zivote uz popajel a vzdycky, kdyz tohle bylo ve schematu, tak jsem z toho stavu dostal.

Neni nejjednodussi vzit merak a u danyho zarizeni si to promerit?

K cemu a jak bys to vlastne chtel vyuzit? Podobne jako vyse zminenej PL2 synth?

Edit: Nasel jsem k tomu jeste toto. Tzn. trochu stavy z MIDI dostanes. Diky tomu odporu to bude opravdu minimum (>1V?).
It's not recommended to steal power from MIDI. It certainly has been done in the past (think Anateks Pocket series), but because of the 220R current limiting resistor you can't steal much. You are better off supplying your own. Plus you can't guarantee what the internal circuit of various MIDI devices contains. MIDI is designed with isolation in mind, not bus powering like USB can do.

charonme
Příspěvky: 1144
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: Napajanie cez midi

Příspěvek od charonme » 26 srp 2013 14:26

z toho nakresu mi nie je jasne na ktorom pine je signal (4 alebo 5?) a na ktorom je +5V a oproti comu (neviem ci sa da spolahnut ze na shielde je naozaj vzdy zem)

chcem to vyuzit podobne ako tie mergery spominane v OP - najviac by mi pomohlo keby niekto vedel ako to robia oni

s merakom vela nezistis, pretoze bezny merak sa ti moze tvarit ze niekde je +5V, ale pritom je to v skutocnosti napriklad TTL signal z ktoreho ak chces kradnut stavu tak by to chcelo nejaku pridavnu elektroniku o ktorej nic neviem. A ak by si aj nieco nasiel tak merak ti nepovie nakolko to mozes vo vseobecnosti zatazit.

Uživatelský avatar
jusuf
Příspěvky: 340
Registrován: 28 kvě 2009 22:20

Re: Napajanie cez midi

Příspěvek od jusuf » 26 srp 2013 19:47

Ešte jeden MIDI-powered synťák, aj so schémou - http://wiki.openmusiclabs.com/wiki/Midi ... p2_sch.png
Naozaj to vyzerá , že pin 4= + , pin 5= MIDI signál, pin 2 a obal= zem. I keď zem vraj pri MIDI kábloch neni nutná...

Uživatelský avatar
48cube
Příspěvky: 145
Registrován: 14 úno 2013 13:36

Re: Napajanie cez midi

Příspěvek od 48cube » 26 srp 2013 20:53

http://www.kvraudio.com/forum/viewtopic.php?p=5292691

Na KVR se to pred par mesici taky resilo. Ve druhym postu typek vysvetluje (a zda se, ze fundovane) jak to je s tim proudem.

charonme
Příspěvky: 1144
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: Napajanie cez midi

Příspěvek od charonme » 26 srp 2013 22:30

wow tak to je skvele, diky!
Obrázek

dufam ze to nie je zavisle na tom ze na shielde je zem....

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Napajanie cez midi

Příspěvek od Pytkin » 26 srp 2013 23:00

Charonme: 5v je podla schemy .. Aj zem je kde ma byt.. Len ten 220 ohm odpor moze robit problem .. On neni stavany na velky prud..

charonme
Příspěvky: 1144
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: Napajanie cez midi

Příspěvek od charonme » 27 srp 2013 08:26

aj keby sa ukazalo ze je nejak zarucene ze kazdy nastroj uzemni ten shield (o com sa mi stale nepodarilo presvedcit), tak aj tak viem ze nie kazdy midi kabel ma prepojene shieldy, cize ak by sa to spoliehalo na uzemneny shield tak s takymito kablami by to nefungovalo

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Napajanie cez midi

Příspěvek od Pytkin » 27 srp 2013 09:08

Zem je na koliku 2 . Na out a thru .. Na in sa nezapaja .. Kabdl by mal mat piny 2 prepojene .. Niektory vyrobcovia su jebnuty a pripoja zem aj na inpute.. Potom to brumi... A pomoze prestrihnut shield v kabli..

charonme
Příspěvky: 1144
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: Napajanie cez midi

Příspěvek od charonme » 27 srp 2013 12:52

aha mas pravdu diky, pomylilo ma to ze na inpute je dvojka NC, ale podstatne je aby z outu isla na dvojke zapojena zem.

Odpovědět