Pomoc s rozhodnutím-aneb je důležitý automap ?

Vše co se týka MIDI (mimo keyboardů)
Zamčeno
tentacle
Příspěvky: 5
Registrován: 13 čer 2010 02:29

Pomoc s rozhodnutím-aneb je důležitý automap ?

Příspěvek od tentacle »

Ahoj, chtěl bych moc poprosit znalce o pomoc s rozhodnutím jaký MIDI kontroler. Pročítám už týden fóra, články, dívám se na videa a hlavu mám z těch všech informací už jak "pátrací balón". Sám nemám rád, když někdo příjde na fórum (ať už je o čemkoliv), nic se nesnaží předem zjistit, nastudovat a přečíst a chtěl by vše naservírovat ve třech větách. Ale nyní po týdnu už jsem fakt ve fázi, kdy potřebuji vaši radu a zkušenosti.

Takže k čemu to chci ? Jsem v tomhle začátečník. Nejsem klavírista (ikdyž od mala na piáno trochu brnkám), spíš mně učarovaly různé loop software a experimentování se zvuky a efekty, občas si do toho zahrát nějakou melodickou linku a zkusit z těch všech stop udělat skladbičku jen tak pro radost nebo max. se pochlubit kamarádům :) Všechno ale v software udělat nejde nebo jen velmi zdlouhavě a složitě, takže ty klávesy a pady jsou pak už fakt potřeba a rozhodl jsem se tedy pořídit nějaký master keyboard. Se zvukem a jeho zpracováním už mám jinak nějaké zkušenosti (dělal jsem dřív ve studiu v rádiu - blahé paměti na mixáku Tascam a v PC nějaká střihová karta tuším od AudioMedia a software Session :) Doma jsem si tehdy dělal i malý studio, takže mi zbyl mixák Soundtracks a nějaký mikrofon Shure...

Ze všech těch informací mi vzešly 3 kandidáti: 1) AKAI MPK61 (zatím můj favorit) 2) Novation Remote 61 SL MK2 (no váhám) 3) EDIROL PCR800 (třetí do party)

Akai je precizně udělaný a vypadá profi. Má arpeggiator, kvalitní fadery, velké pady a spousty možností, více bank atd. Je však prý dost náročný technicky a na nastavování - chybí automap, citlivost padů je horší a kláviatura má prý snad kratší klávesy ? Ale hodně se mi líbí.

Novation má funkci Automap, což prý hodně usnadňuje práci při přiřazování a obsazování kontrolerů a tlačítek a lze využívat šablony, prý má taky hodně dobrou klávesnici. Má však méně padů a nevím, zda má tolik funkcí a možností co AKAI ? Působí na mě také trochu plastově a laciněji.

Edirol je prý celkově zdařilý, vypadá kvalitně, má dynamické mapování a ojedinělý crossfader. Ale klávesnice je údajně také horší než u Novation.

Dovedete poradit, do čeho byste šly třeba vy a proč ? Který z těch tří je podle vás nejkvalitnější, má nejvíc funkcí a možností, je bez problémů kompatibilní s většinou DAW, dobře se s ním dělá atd. ???? Například Novation mi příjde asi uživatelsky nejvíc schůdný, modulárnější a do budoucna je i výhoda v budoucí podpoře (upgrade firmware a update přímo v jejich dodávaném software), možnost připojit se na internet a stahovat šablony a presety jiných uživatelů atd. Je to asi modernější přístup než u Akai. Nebo také existuje elegantní způsob, jak u AKAI snadno přiřazovat ? Asi jste možná měli možnost všechny vyzkoušet - takže váš názor na tyto master keyboardy ?

Předem díky moc za jakoukoliv radu a mějte se fajn.

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 14134
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Re: Pomoc s rozhodnutím-aneb je důležitý automap ?

Příspěvek od dendy »

no ono to velmi zavisi na to v akom DAW chces pracovat... ak robis v Cubase/Nuendo tak potom novationacky automap je pre teba klucova vec... totiz v Cubase/Nuende je priradovanie VST(i) parametrov externemu midi kontroleru velky "pain in ass" je to strasne komplikovane a nepohodlne ... automap ti to strasne ulahci - v principe to funguje tak ze si v takom configuratore nastavis pre ktore VST(i) chces automap pouzivat, on ich zduplikuje (normalne vytovri kopiu DLL-ka v adresari), ty si potom do priojektu namiesto povodneho natiahnes tu kopiu (v mene ma (automap) retazec) a nasledne mozes priamo kontrolovat jeho parametre cez controler, pripadne si cez learn napamovat tie co chces ...

zhodou okolnosti sa mi nedavno dostal do ruk novation nocturn a to automap funguje fakt skvelo, teda jedina nevyhoda je tne princip ze ta to nuti mat akoby kazde VST(i) dvojmo a musis mat v projekte loadnute tu "automap" verziu .. cim je problem ze ak nahodou automap odinstalujes tak projekt neotvoris lebo bude pozadovat neexistujuce intrumenty...

takze je to na zvazenie... ale hovorim.. pri pouziti v CUBASE je to velky pomocnik.. v inych softoch, ktore maju spravene mapovanie parametrov intuitivnejsie a jednoduchsie (reason, fruity, reaper) je na zvazenie ci automap potrebujes.. mozno tie novation kontrolery sa daju upravit tak ze funguju ako klasicky midi kontroler - cize vysielaju midi cc ktore potom mapujes - ale na to som zatial neprisiel..

kvalitou, aspon co mozem posudit podla toho nocturn-u, je to solidne a kompaktne prevedene (mam ten maly nocturn bez klaves)

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Pomoc s rozhodnutím-aneb je důležitý automap ?

Příspěvek od kexik »

vo fruity je automap absolutne na nic... staci ak ma kazdy prvok unikatne CC, kludne by mohlo byt aj fixne... inak suhlas s dendym, automap je dolezity pri cubase. vsetky ostatne softvery vedia midi learn

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 14134
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Re: Pomoc s rozhodnutím-aneb je důležitý automap ?

Příspěvek od dendy »

tak.

mna by este zaujimalo ci ide konkretne ten novation nocturn pouzit aj ako "obycajny" kontroler, cize aby normalne posielal midi CC, lebo po prvotnom nadseni z automap zistujem ze predsa len ho az tak nepotrebujem a radsej by som ho vyuzil "klasicky" ... ale zatial som neprisiel na to ako, lebo normalne nic (ziadne midi CC) do midi out neposiela ...

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: Pomoc s rozhodnutím-aneb je důležitý automap ?

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

mne novation nefungoval spolehlive, ale je to uz nejakej patek nazpet, mozna ten soft vyladili. ja to posilal po tejdnu zpet k prodejci. celkove me to nechytlo, papirove se to jevi sikovne, ale je s tim taky dost nastavovani, reseni pres alternativni verze .dll kazdyho pluginu etc... give me a break.

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 14134
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Re: Pomoc s rozhodnutím-aneb je důležitý automap ?

Příspěvek od dendy »

aha tak som prave zistil ze sa to da.. super :)

tentacle
Příspěvky: 5
Registrován: 13 čer 2010 02:29

Re: Pomoc s rozhodnutím-aneb je důležitý automap ?

Příspěvek od tentacle »

Zatím moc díky za názory. A váš názor, do kterého z těch 3 masterkeyboardů jít ? :)

Uživatelský avatar
ekral
Příspěvky: 253
Registrován: 31 srp 2005 18:56

Re: Pomoc s rozhodnutím-aneb je důležitý automap ?

Příspěvek od ekral »

Fakt záleží na tom, co používáš za SW, pro to co chceš dělat to vychází asi na Ableton Live. Potom neuděláš chybu s Akai APC40.Nebo popřemýšlej, jestli by se ti nehodil nějaký drum machine (beat machine, sampler) jako třeba Akai MPC-500, nebo něco od Korgu, Alesis, Yamahy atd. Však omrkni videa na netu, třeba tohle už kvuli tomu papouškovi:
Co se týká automapu, má to něco do sebe. Škoda, že Reaper nemá komplet HUI ( (Human User Interface) a musím na to používat nějaký plugin. Ale je to prostě možnost navíc, nemusíš to používat a máš vlastně obyčejný midi keyboard. Ale nikdy nevíš, kdy se ti to bude hodit. Taky to vypadá, že nejnovější verze je mnohem použitelnější. Škoda jen, že za plnou verzi automap PRO si musíš připlatit (asi 25USD). S plnou verzí můžeš přiřadit midi události i noty kláveskové zkratce a ovládat tak tvůj sw.

Co si myslím, že je důležité, tak endless rotary encoders (já to teď nedokážu přeložit) s vizualizací aktuální hodoty, tak jako má akai APC40 nebo Novation Nocturn. A fadery jsou podle mého názoru použitelné jen motorizované.

Poklop
Příspěvky: 1038
Registrován: 10 črc 2004 10:47

Re: Pomoc s rozhodnutím-aneb je důležitý automap ?

Příspěvek od Poklop »

Ještě bych zvážil Axiom 61 (M-audio). Tady na foru je o něm diskuse ...

tentacle
Příspěvky: 5
Registrován: 13 čer 2010 02:29

CME VX6 ???

Příspěvek od tentacle »

Tak jsem musel do výběru ještě zařadit CME VX6. Sice když slyším, že je něco "čínské", tak raději prchám, ale po přečtení několika hodnocení a recenzí jsem musel změnit názor. Prý celkem nadějná firma a tyhle klávesy jsou údajně provedeny moc dobře ???? Tak nevím, měl někdo tu zkušenost si některý model CME VX vyzkoušet ??? Jednak kvalitu klaviatury a jednak funkci midi kontroleru jako takového ???
Údajně je klaviatura prý výborná, motorizované fadery snad dokonce zatím nikdo jiný nenabízí, hliníkové chasi (ikdyž ta červená mě zprvu vyděsila :), zabudovaná zvukovka, možnosti rozšiřování přes zabudovaný slot, Pad Style, výukové mody, tlačítko U-CTRL pro rychlé a jednoduché namapování kontrolerů s DAW software, ribbon kontroler atd. atd.

Kdo má zkušenost a poradí ? Díkec.

tentacle
Příspěvky: 5
Registrován: 13 čer 2010 02:29

Re: Pomoc s rozhodnutím-aneb je důležitý automap ?

Příspěvek od tentacle »

Tak dík chlapi za všechny příspěvky a rady. Vyhrál to na konec AKAI MPK61 :wink: Tak snad to nebyl krok vedle ? K tomu jsem vzal externí zvukovku TASCAM US-144 MKII. Ta mi přišla už včera a zdá se vynikající (i se mi líbí vizuálně). Čístý zvuk, žádný šum, latence by měla být OK, ASIO drivery se hned v pohodě promítly do všechy softů co teď zkouším v demoverzích. No ještě se pro nějaký soft musím rozhodnout. AKAI MPK61 už je taky na cestě, ale PPL to nestihlo do pátku, takže škoda - mohl jsem testovat celý 4 dny, když na víkend navazujou ty 2 svátky :roll: No nevadí, aspoň se můžu ještě těšit :mrgreen:

No a vlákno se asi může uzamknout, ještě jednou dík za pomoc.

Zamčeno