Roland VS-2000 a Yamaha PSR 550

Vše co se týka MIDI (mimo keyboardů)
Odpovědět
Agroton
Příspěvky: 2
Registrován: 12 říj 2009 11:27

Roland VS-2000 a Yamaha PSR 550

Příspěvek od Agroton »

Prosím o pomoc při tohoto problému. Potřebuju synchronizovat start u přístrojů Roland VS-2000 (HD nahrávadlo) a Yamaha PSR 500 (samohrajka).
Pokud zapojím jako hlavní Roland, vypnu u Yamahy Clock, propojím MIDI kabelem a zmáčknu PLAY na Rolandu, vše se synchroně spustí. Problém je v tom, že při použití hodin z Rolandu přestane Yamaha reagovat na změny tempa, které jsou spolu se skladbou nahrány na disketě, kterou právě Yamaha přehrává.
Pokud zapojím jako hlavní Yamahu, tempo se samozřejmě mění - nástroj pracuje v běžném režimu ale ať dělám co dělám, Roland se nespustí.
Předem děkkuji za radu.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22406
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Roland VS-2000 a Yamaha PSR 550

Příspěvek od Pytkin »

no .. v prvom rade .. vzdy je rozumnejsie mat ako master to zariadenie , ktore nahrava AUDIO .. totiz audio je to nosne , ktore potrebuje byt presne .. MIDI sa na audio chyti bez problemov .. audio sa na midi len tak jednoducho nechyti , lebo audio potrebuje vyrazne presnejsie hodiny (wordclock) ako midi ..

Ale v principe by mali fungovat obe .. preco sa na samohrajke nerobi zmena tempa ? no lebo by ju roland musel posielat .. musel by si tie zmeny tempa mat spravene v rolande (ak to ide) .. samohrajka sa nevie chytat na MTC (midi time code) .. ona sa chyta len na MIDI CLOCK , ktory reflektuje zmeny tempa .. ale musia byt v tom rolande zadane .. cize musis popozerat tam ..

Roland ako slave .. No musis popozerat v nastaveni rolandu .. pozriet jeho setup a pozriet , ci sa da nastavit na prijem MIDI CLOCK .. MTC yamaha vysielat nebude vediet ..

Agroton
Příspěvky: 2
Registrován: 12 říj 2009 11:27

Re: Roland VS-2000 a Yamaha PSR 550

Příspěvek od Agroton »

Děkuju za odpověď, jenže ...

Roland změny tempa umí, funkce TEMPO MAP, jenže práce v tomto režimu je zdlouhavá a neohrabaná. Když chci udělat např. rittardando na konci skladby, musím to nastavit v poměrně nepřehledné tabulce v Rolandu a pak poslouchat celou skladbu od začátku. Pokud jsem s tím nespokojený a to je často, tempo opět složitě změním a zase poslouchám celou skladbu. Když nastavím na samohrajce přehrávání od určitého taktu, chvíli trvá než se daný takt načte a Roland už dávno běží. Kromě toho se samohrajka spouští jen když Roland startuje od nuly, takže takhle to nejde.
Běžně si skladbu, většinou bicí, připravím v Cake wolku a tam to jde včetně změny tempa perfektně a pak to potřebuju nahrát na Roland. Ostatní party pak už nahrávají živí muzikanti. Tak proč oba přístroje synchronizovat? Když chci bicí změnit, nebo dohrát ještě něco v MIDI. To by pak nešlo.

Roland nastavím na SLAVE a přepnu MIDI CLOCK a nejde to. Jde mi hlavně o to, aby se samohrajka spustila synchroně s Rolandem a četla tempo z diskety.

Odpovědět