Sonar 7.0.1 Producer + MIDI

Vše co se týka MIDI (mimo keyboardů)
Odpovědět
Ivan.ps
Příspěvky: 142
Registrován: 08 lis 2010 23:11

Sonar 7.0.1 Producer + MIDI

Příspěvek od Ivan.ps » 15 říj 2012 00:51

Zdravím Vás. Ohľadne MIDI problematiky som sa začal zaoberať iba nedávno, mám pár problémov, s ktorými si neviem dať rady.

Mám Sonar 7.0.1 Producer + Roland RD700NX, ktorý funguje ako MIDI kontroler pripojený pomocou USB.

Chcel by som v Sonare vytvoriť MIDI súbor, ktorý by bol aj vyexportovaný aj ako MIDI a bol by prehrateľný vo väčšine dnešných keyboardov. teda predpokladám, že aby bol prehrateľný aj v iných keyboardoch, tak by mal byť vytvorený pomocou GM, prípadne GM2 zvukov.

Problém je, že v Sonare si nastavím ako MIDI vstup Roland RD700nx a ako audio výstup si nastavím moju zvukovú kartu. Ako MIDI výstup mám možnosť si nastaviť tiež Roland RD700nx (v tom prípade budem počuť MIDI na výstupe Rolandu, ale nebudem počuť počas nahrávania metronóm, ani prípadné ďalšie pomocné dočasné audio stopy - pretože cez pripojenie PC-Roland prechádzajú iba MIDI signály). A potom mám možnosť si nastaviť ako MIDI výstup "Microsoft GS wavetable synth". Pri použitý tohto GS synthu mi MIDI síce odchádza cez zvukovú kartu v PC, ale mám tam niekoľko ms latenciu a nepomáha ani natavenie asio drivera.

A ak sa pokúsim použiť nejaký iný synth, tak sa mi nedostáva MIDI signál na výstup. Neviem kde by mohol byť problém, ale MIDI výstup počujem cez zvukovú kartu iba pri použití "Microsoft GS wavetable synth", ale tu mám latenciu, takže je to prakticky nepoužiteľné. Mohol by prosím niekto poradiť nejaký nápad, ako ďalej? Ďakujem.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Sonar 7.0.1 Producer + MIDI

Příspěvek od Pytkin » 15 říj 2012 01:00

metronom si mozes nechat tikat aj do midi , cize do rolandu ..

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Sonar 7.0.1 Producer + MIDI

Příspěvek od pavlii » 15 říj 2012 08:21

Přesně tak. Další možnost je použít nějaký virtuální nástroj (VSTi), ale dostaneš se zase k problému latence.

Jinak veškeré audio bude samozřejmě slyšet - i při nastavení MIDI směrem na Roland - to spolu nijak nesouvisí ;-)

P.

Ivan.ps
Příspěvky: 142
Registrován: 08 lis 2010 23:11

Re: Sonar 7.0.1 Producer + MIDI

Příspěvek od Ivan.ps » 15 říj 2012 10:30

Ďakujem. Som v tomto začiatočník a už niekoľko dní sa snažím vyriešiť tieto (pre niekoho možno jednoduché) veci.

Ak dám Midi output na Roland, tak vlastne zvuký MIDI výstup mi ide cez audio výstup Rolandu (slúchadlový výstup). Tu latencia nieje žiadna (aspoň žiadnu nevnímam) ale zase sa mi tu vyskytlo niekoľko problémov.

GM banka v Sonare mi funguje bez problémov, ale 10 stopa, kde by mali byťbicie je úplne hluchá -na ostatných stopách hrá základný klavír, prípadne iný nástroj, ktorý vyberiem z GM banky. Ale bicia stopa mi nehrá. Ak pustím metronóm v Sonare tak síce kliká, ale tiaž má zvuk klavíru. A ak dám prehrať audio formát, tak audio stopa mi hrá cez zvukovku v PC, nie cez Roland, pretože cez preojenie ROlandu a PC prechádzajú iba MIDI signály.

Už naozaj neviem ako to nastaviť aby mi to fungovalo. Dá sa nejak nastaviť aby mi aj MIDI aj Audio stopy, aj metronóm hrali cez rovnaký výstup a bez latencie???

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Sonar 7.0.1 Producer + MIDI

Příspěvek od pavlii » 15 říj 2012 13:44

Externí mixáček, kam zapojíš výstup ze zvukovky a z Rolanda - a bedny (zesilovač) do něj. Jiná cesta v zásadě není.

Ohledně MIDI kanálu 10: co říká manuál k Rolandu? Máš dobře inicializaci na dané MIDI stopě, přepínáš nástroj opravdu do GM kompatibilního režimu?

Je potřeba se do toho trochu zahloubat, MIDI není jen o propojení kabelem, ale je to i relativně dost teorie k nastudování. Základ je znát a pochopit MIDI implementaci nástroje (=zde Roland).

Jo a metronom bude klikat takovým zvukem, jaký bude na příslušném MIDI kanálu (kam ten klik posíláš) nastaven. Teoreticky (s ohledem na GM specifikaci) to bicími/perkusivními zvuky na jiném než 10. kanále hrát nebude.

P.

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 2651
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Sonar 7.0.1 Producer + MIDI

Příspěvek od MDudas » 15 říj 2012 17:21

Ivan.ps píše:Zdravím Vás. Ohľadne MIDI problematiky som sa začal zaoberať iba nedávno, mám pár problémov, s ktorými si neviem dať rady.
Trpezlivosť a čítať. Kým sa do toho človek dostane (bez nejakého školenia či známeho), trvá to mesiace.
Ivan.ps píše: Chcel by som v Sonare vytvoriť MIDI súbor, ktorý by bol aj vyexportovaný aj ako MIDI a bol by prehrateľný vo väčšine dnešných keyboardov. teda predpokladám, že aby bol prehrateľný aj v iných keyboardoch, tak by mal byť vytvorený pomocou GM, prípadne GM2 zvukov.
Trochu úvodu - - - banka GM je iba obyčajná tabuľka nástrojov a zopár dohodnutých čísiel kontrolerov a inštrukcií. Žiaden zázrak. Nič to nehovorí o charaktere zvuku, výraze, artikulácii atď. Čiže 1 MIDI skladba ti na 2 nástrojoch nikdy nebude znieť rovnako. :( Bude to prehrateľné všade a bude sa to podobať, ale môže to znieť slabo až divne...
Aby sa nástroje dohodli, zvykne sa na začiatku skladby vysielať inštrukcia "GM On" (tzv. SYSEX inštrukcia), ktorá "zapne" GM režim. Ale ani to nie je pravidlom, lebo niektoré nástroje sú od výroby myslené ako GM kompatibilné, iné treba prepnúť, a ešte iné GM štandard úplne ignorujú.
Ivan.ps píše: Problém je, že v Sonare si nastavím ako MIDI vstup Roland RD700nx a ako audio výstup si nastavím moju zvukovú kartu. Ako MIDI výstup mám možnosť si nastaviť tiež Roland RD700nx (v tom prípade budem počuť MIDI na výstupe Rolandu, ale nebudem počuť počas nahrávania metronóm, ani prípadné ďalšie pomocné dočasné audio stopy - pretože cez pripojenie PC-Roland prechádzajú iba MIDI signály). A potom mám možnosť si nastaviť ako MIDI výstup "Microsoft GS wavetable synth". Pri použitý tohto GS synthu mi MIDI síce odchádza cez zvukovú kartu v PC, ale mám tam niekoľko ms latenciu a nepomáha ani natavenie asio drivera.
Ako už bolo povedané - buď počúvaš, ako prehráva MIDI (teda noty a inštrukcie) Roland, alebo pošleš MIDI do zvukovky a potom počúvaš nejaký softwarový sytezátor. V tvojom prípade je to štandardný Microsoft GM/GS synth zabudovaný vo Windows.
V prvom prípade MIDI In aj MIDI Out idú do Rolandu. Sluchátka tiež. To, čo počuješ, je "zvuková interpretácia" Rolandu, čiže takto to počuješ Ty a iba cez RD700. V druhom prípade MIDI Out ide do internej zvukovky, sluchátka tiež. To, čo počuješ, je "zvuková interpretácia" Microsoft GM synthu - čo je dosť slabé a vačšinou opozdené....ale prehrateľné veľmi podobne až identicky vo všetkých Windows :wink:
Opozdenie zvuku toho Microsoft GS synth iba nastavovaním uspokojivo nevyriešiš. Hlavne ak si pri live hraní zvyknutý na "hardvér".
Metronón - už bolo spomenuté - každý normálny soft má možnosti ako nastaviť metronóm (zvuk.výstup, kanál, nástroj, hlasitosť, nota silná / slabá). Pre Teba by bolo dobré dať to na RD700, kanál 10. Ak Roland nevie automaticky, že kanál 10 sú bicie, použi ľubovolný kanál a nastav mu nejaké bicie. Ako tón môžeš vybrať paličky, a pod.
Ivan.ps píše: A ak sa pokúsim použiť nejaký iný synth, tak sa mi nedostáva MIDI signál na výstup. Neviem kde by mohol byť problém, ale MIDI výstup počujem cez zvukovú kartu iba pri použití "Microsoft GS wavetable synth", ale tu mám latenciu, takže je to prakticky nepoužiteľné. Mohol by prosím niekto poradiť nejaký nápad, ako ďalej? Ďakujem.
Aké iné synťáky tam ešte más ? Sú GM kompatibilné ? MIDI do nich pravdepodobne ide, problém bude inde...

Odpovědět