Včera mi přišel z Německa ( www.digitalaudioservice.de ) nový preamp Great River ME-1NV. Názor na něj si udělám až po nějaké době používání, nicméně jsem včera strávil noc experimentováním s různými mikrofony a několik věcí mne překvapilo:
1. Zajímavá je možnost budit odděleně vstupní a výstupní trafo, dá se tím měnit zvuk od čistého k nakreslenému.
2. Je možné měnit vstupní a výstupní impedanci, což má zajímavý "ekvalizační" efekt zejména na vysokých frekvencích. Vyřazení odporu na výstupním trafu (nejsem elektrotechnik, takže doufám, že to píšu správně) má za následek přidání výšek. Změna vstupní impedance na dvou testovaných mikrofonech (MK319 a CMV563) způsobila víceméně jen nárůst distorze ve středech. Páskový mikrofon, kde by to mělo mít kladný vliv, bohužel nemám.
3. Na MK319 a můj pseudovokál se mi kupodivu víc líbil GoldMike, ale na CMV563 dává ME1NV mnohem medovější a plnější zvuk. Rozdíl je ihned slyšitelný. Nevím, čím je to způsobeno. Odhaduji to na kumulaci lamp. FET mikrofon do lampového preampu a naopak lampový mikrofon do solid state...
4. Great River má paradoxně "ruský" design, je ošklivý, ale postavený jako tank T34

Ukázka mého šíleného "zpěvu" je tady - http://www.gunjah.cz/studio/CMV_GR.wav Řetězec je CMV563-M7 do GR ME1NV do RME Multiface. Sice vám to asi houby řekne, kromě toho, že neumím zpívat, ale přece

Saša