Jaký mikrofon na příčnou flétnu?
Jaký mikrofon na příčnou flétnu?
Máte zkušenost se snímáním flétny? Zajímají mě vaše rady k výběru mikrofonů na koncerty i do domácího studia. Pro koncert bych rád našel malý mikrofon určený přímo k uchycení na tělo flétny, ale nenacházím. Dík za radu 

Nechci si upravovat univerzální nějaký "stipec" určený pro saxofon nebo trubku na flétnu. Na saxech a trumpetách je to v pohodě. U příčné flétny je to náročnějí. Její zvuk je slabší, problém je s dechem a nárazy vzduchu. Potom je zde v poměru k síle zvuku dost silný klapot mechaniky (klapek). Musí to být mic vyvinutý jen a pouze pro příčnou flétnu. Tak doufám, že se tu objeví někdo, kdo s tím má zkušenost. Já jsem si jednou ma koncertě vyzkoušel a půjčil takový mic od jednoho flétnisty, ale už na něj nemám kontakt. Druhá věc jsou mikrofony do home studia. Protože je to jen moje home, tak si mohu dovolit koupit jen takový studiový mikrofon, který splní požadavky jak na zpěv tak flétnu ideálně i akustiku kytaru. Díky za rady! Hofik

Trevor James, Shure sm57, beta57, sm58, Rode NT1000, M-audio firewire solo, DELTA 1010, Soundcraft Spirit FX8, PA BOX 502A, Digitech VX400, ....
stipec na flautu krajne neodporucam. niet totiz miesta kde by nebral sykot z hlavice. treba snimat zo strany, od konca hlavice a nic s podobnou montazou som nenasiel...
C-2 je to najlacnejsie co ide na flautu pouzit, mozem posluzit nejakymi radami pripadne, zadaj do searchu c-2, malo by to vyhodit nejake ukazky odo mna, nejaky thread kde su informacie o tuningu, atd.
na zivak stojan a sm57, funguje v pohode, musis si najst len "sweetpoint"
C-2 je to najlacnejsie co ide na flautu pouzit, mozem posluzit nejakymi radami pripadne, zadaj do searchu c-2, malo by to vyhodit nejake ukazky odo mna, nejaky thread kde su informacie o tuningu, atd.
na zivak stojan a sm57, funguje v pohode, musis si najst len "sweetpoint"
Viděl jsem dvakrát mikrofon na klipsnu pro příčnou flétnu pokaždé v trochu jiném provedení. Jeden z nich jsem měl možnost zkusit. Mikrofon byl vždy veden ohebnou trubičkou z boku. Bohužel je to 3 roky a tenkrát jsem nekoukal po nějakém označení. V nabídce Shure není, v Akg také ne, u Thomanna jsem nenašel nic podobného ani u prodejců v ČR. Mám dojem, že tenkrát mu to sehnaly z prodejny v Praze na Můstku. Vím že říkal (je to 3 roky), že ho přišel na 4,5tis. Byl s napaječem, tak to znamená kondenzátor.
Co se týká klasických mikrofonů, hrál jsem s flétnou a střídal i zpěv na SM57. U příčné flétny, kde jsou většinou spodní tóny slabější intenzity, než horní (zvlášť při koncertě v rachotu basy, bicích a elektr. kytary)mi vyhovoval, že vybíral dobře hloubky. Nevýhoda je, že není odolný proti PP a často vezme ten fukot z flétny. Už jsem uvažoval, že přes to natáhnu nějaký molitan. Něco takového v hodném rozměru na SM57 existuje?
Ale chtěl bych pro některé účely, např poskakování po pódiu a jiné šaškány 1 nenápadný mic na flétně. Také když musím hrát někde na ulici v převleku za krysaře a chci to dozvučit malým kombíčkem, nemohu mít před sebou stojan!
Co se týká klasických mikrofonů, hrál jsem s flétnou a střídal i zpěv na SM57. U příčné flétny, kde jsou většinou spodní tóny slabější intenzity, než horní (zvlášť při koncertě v rachotu basy, bicích a elektr. kytary)mi vyhovoval, že vybíral dobře hloubky. Nevýhoda je, že není odolný proti PP a často vezme ten fukot z flétny. Už jsem uvažoval, že přes to natáhnu nějaký molitan. Něco takového v hodném rozměru na SM57 existuje?
Ale chtěl bych pro některé účely, např poskakování po pódiu a jiné šaškány 1 nenápadný mic na flétně. Také když musím hrát někde na ulici v převleku za krysaře a chci to dozvučit malým kombíčkem, nemohu mít před sebou stojan!
Naposledy upravil(a) hofik dne 16 kvě 2007 14:08, celkem upraveno 1 x.
Tady někde na fóru se jedna flétnistka rozhodla řešit stejný problém náhlavní sadou. Střídá zpěv a hru na příčnou flétnu a zobcové flétny.
Zatím má náhl.sadu (Shure s dynam.mic.) objednanou a není mi tedy schopna sdělit zvoji zkušenost.
Řeším zcela stejný problém. U mikrofonu konstruovaného přímo k uchycení na flétnu není co řešit.
U náhlavní sady nedovedu odhadnout zda bude intenzita zvuku při střídání - zpěv x příčná flétna x zobcové flétny vyrovnaná.
Pokud myslíte, že by to bylo řešení, existuje i vhodná náhlavní sada pro tento účel, která by obsahovala mikrofon i odposlech do ucha?
Prosím o doporučení konkrétního modelu a ceny, případně link na výrobce. Děkuji, hofik

Zatím má náhl.sadu (Shure s dynam.mic.) objednanou a není mi tedy schopna sdělit zvoji zkušenost.
Řeším zcela stejný problém. U mikrofonu konstruovaného přímo k uchycení na flétnu není co řešit.
U náhlavní sady nedovedu odhadnout zda bude intenzita zvuku při střídání - zpěv x příčná flétna x zobcové flétny vyrovnaná.
Pokud myslíte, že by to bylo řešení, existuje i vhodná náhlavní sada pro tento účel, která by obsahovala mikrofon i odposlech do ucha?
Prosím o doporučení konkrétního modelu a ceny, případně link na výrobce. Děkuji, hofik

Trevor James, Shure sm57, beta57, sm58, Rode NT1000, M-audio firewire solo, DELTA 1010, Soundcraft Spirit FX8, PA BOX 502A, Digitech VX400, ....
V naší kapele nehraju klasiku ani jazz. Hraju do pořádného rambajzu z bicích, basy a kytary. Tam nemohu mít mikrofon zas příliš vybuzený kvůli vazbě, tak nakonec jsem dost blízko na mikrofonu a střídám rychle hru se zpěvem. Samozřejmě, že podle intenzity skladby určuji také odstup větší, nebo menší.
Řeším 3 věci:
Home studiové nahrávání
Koncerty s hlučnou kapelou
Osamocené hraní v převleku někde v exterieru s jemným dozvučením se schovaným kombíčkem, tak aby aparáty pokud možno nerušily. To poslední je teď nejaktuálnější. Mám být jako hrající "kulisa" na dvou poutích.
Řeším 3 věci:
Home studiové nahrávání
Koncerty s hlučnou kapelou
Osamocené hraní v převleku někde v exterieru s jemným dozvučením se schovaným kombíčkem, tak aby aparáty pokud možno nerušily. To poslední je teď nejaktuálnější. Mám být jako hrající "kulisa" na dvou poutích.
aha... tak to nemas na vyber a zvuk musi stranou... to si mal povedat hned 
kazdopadne homestudio od toho oddel, to su uplne ine naroky na vybavu. flauta zasa neni nic extra mysteriozne, podarilo sa mi ju akceptovatelne nahrat doteraz vsetkym, po com som siahol. samozrejme NAOZAJ kvalitne nahrat solovu flautu je tazke, ale to uz musi byt aj nastroj aj hrac taky kaliber aby sa to oplatilo. to ja nie som a moja cinska flauta znacky lark tiez nie

kazdopadne homestudio od toho oddel, to su uplne ine naroky na vybavu. flauta zasa neni nic extra mysteriozne, podarilo sa mi ju akceptovatelne nahrat doteraz vsetkym, po com som siahol. samozrejme NAOZAJ kvalitne nahrat solovu flautu je tazke, ale to uz musi byt aj nastroj aj hrac taky kaliber aby sa to oplatilo. to ja nie som a moja cinska flauta znacky lark tiez nie

Mikráky chci nakupovat takto:
sm58 sm57(ty už mám)
Použití: na podium s kapelou ------
mic na klips na flétně (sháním)
Použití: a) na poskakování a šaškárny na podiu s kapelou
b) na jemné a nenápadné dozvučení při sólovém hraní v převleku za krysaře na poutích (většinou hudlám nonstop v sedě obklopený myškama na příčku, zobcovky a další flétničky)
Studiový mic (sháním)
použití: na domácí nahrávání svých experimentů a kapely atd.
Nejrychleji potřebuji ten na klipsně, ale nemohu nikde najít přímo na flétnu!!!!
sm58 sm57(ty už mám)
Použití: na podium s kapelou ------
mic na klips na flétně (sháním)
Použití: a) na poskakování a šaškárny na podiu s kapelou
b) na jemné a nenápadné dozvučení při sólovém hraní v převleku za krysaře na poutích (většinou hudlám nonstop v sedě obklopený myškama na příčku, zobcovky a další flétničky)
Studiový mic (sháním)
použití: na domácí nahrávání svých experimentů a kapely atd.
Nejrychleji potřebuji ten na klipsně, ale nemohu nikde najít přímo na flétnu!!!!
-
Mikrofon na klipsně pro příčnou flétnu: AUDIX ADX 10FL
http://www.audiotek.cz/CZ/product.asp?I ... ory=660000
Snímání zobcové flétny jsme v kapele vyřešili levným klopovým mikrofonem Monacor - typ už nevím.
Myslím že by stejně dobře posloužil nějaký levný klopový DEXON (HM 3, HM 5).
http://eshop.dexon.cz/profesionalni_technika.htm
Mikrofon je na flétnu přidělán jednoduše - gumičkama a provázkem:
http://www.kachno.com/fotogalerie/pictu ... ategory/27
Moc povedená fotka to není, ale v galerii je fotek s flétnou víc.
http://www.kachno.com/fotogalerie/
To uchycení by bylo potřeba vyřešit lépe, aby se dal mikrofon jednoduše sunadavat.
Do studia to samozřejmně není, ale na pódium stačí.
Mám s tím osobní zkušenost - takhle ozvučenou flétnu používáme v klubech i na festivalech - nikdy nebyl žádný problém.
Rozhodně doporučuji si to vyzkoušet. Mikrofon stojí pár stovek a přitom může dobře posloužit - i když se to někomu může zdát šílené
http://www.audiotek.cz/CZ/product.asp?I ... ory=660000
Snímání zobcové flétny jsme v kapele vyřešili levným klopovým mikrofonem Monacor - typ už nevím.
Myslím že by stejně dobře posloužil nějaký levný klopový DEXON (HM 3, HM 5).
http://eshop.dexon.cz/profesionalni_technika.htm
Mikrofon je na flétnu přidělán jednoduše - gumičkama a provázkem:
http://www.kachno.com/fotogalerie/pictu ... ategory/27
Moc povedená fotka to není, ale v galerii je fotek s flétnou víc.
http://www.kachno.com/fotogalerie/
To uchycení by bylo potřeba vyřešit lépe, aby se dal mikrofon jednoduše sunadavat.
Do studia to samozřejmně není, ale na pódium stačí.
Mám s tím osobní zkušenost - takhle ozvučenou flétnu používáme v klubech i na festivalech - nikdy nebyl žádný problém.
Rozhodně doporučuji si to vyzkoušet. Mikrofon stojí pár stovek a přitom může dobře posloužit - i když se to někomu může zdát šílené