Kvalitni preamp

Mikrofony a předzesilovače
Odpovědět
Festr

Kvalitni preamp

Příspěvek od Festr »

Ahoj, muže mi prosím někdo poradit kvalitní preamp? Mám rozpočet +- 1900€. Chtěl bych ho k univerzálnímu využití. Od nahrávání zpěvů, kytar, samplů tak i na finální dobarvení mixu. Uvítám rady na základě zkušeností.
Mockrát Děkuji

matucha

Re: Kvalitni preamp

Příspěvek od matucha »

No to je hodne siroky a individualni tema.

Chces spis nejaky lampovy veci (thermionic rooster?) nebo spis nejakej neve klon s EQ? Nebo neco cistyho?

Chces od toho mozna az moc. Kdyz necim nahrajes veci do pocitace, tak casto prohnani celyho mixu znovu tou samou krabickou neprinasi nic uzasnyho. Sam jsem to nekolikrat zkousel s ruznejma kouskama a nikdy to protahavani mixu nestalo za namahu. Kompresory a EQ, jo to obcas ma neco do sebe.

Takze bych si spis vybral neco co ti bude blizky na nahravani a pak se zacal divat po nejakym kompresoru, co sedi na hudbu co delas.

Taky mi prijde, ze dneska se dost pretocil svet a michani pluginama je vlastne soucasnej zvuk, takze kdyz nemas HW tak o nic moc neprichazis. A to kde vnimam, ze ma smysl mit nejakej HW je pri nahravani. Dobrej kompresor na vstupu (kdyz vis co delas) je moc prima uzitecna vec. Usetri to cas a muze pridat nejakou texturu nebo pomomoct vokalistum k vyrazu (primo nebo neprimo - tim jak se slysej).

Za 1900eur si rozhodne poridis neco peknyho, to je uz dobra cenova kategorie ;). Predpokladam, ze mas nejakej seznam kandidatu.

matucha

Příspěvek od matucha »

Co mas vlastne za mikraky? Prevodniky? Akustiku?

A stylove se pohybujes zhruba kde?

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

hlavne to zadanie je velmi rozsiahle .. V podstate by chcel nieco univerzalne asi , aby na tom mohol robit vsetko .. ale taka vec asi neexistuje .. resp. je to potom cisty preamp bez farby .. ale prave ta farba tomu casto pomoze a moze aj daco zachranit .. podla mna treba mat preampov viac .. urcite cisty a potom aj nejaky farebny :)

Festr

Příspěvek od Festr »

Hlavně bych ho chtěl využít na vokál, kick, snare a bass. Jak v klasické kytarové kapele tak i v elektronické hudbě, například rap.

Nevím jestli tranzistor nebo lampu. Jestli nějaký Neve, Heritage Audio, Manley nebo Universal Audio. Přemýšlím jestli rovnou nějaký channel strip, nebo jestli mi bude stačit čistě jen preamp.
Ale spíš bych se zaměřil na kvalitní preamp max s EQ.

Zvukové rozhraní mám RME fireface 802 a můj nejpoužívanější mikrofon je TLM 103. Mám i sadu mikrofonů Audix a Shure SM 57. Jako Daw používám Logic Pro X, přešel jsem na něj minulý rok z Protools ale to je asi jedno 😁

matucha

Příspěvek od matucha »

Ok, tak bych asi sel do nejakyho dobryho klonu Neva, dvojkanal. Poridis za to AMS Neve 1073? Predpokladam, ze vyssi rada od heritage dvojkanal se do tvyho rozpoctu taky vejde.

Na lampu jako hlavni preamp, zvlast kdyz chces kopak a snare, tak na to bych se spis vykaslal. To je uz vicemene specialita, co muze bejt dobra na nektery mixy nebo na vokal/basu. Jak kdy.

Mej na pameti, ze preamp dela mensi rozdil nez mikraky. Kdyz uz jses na nejaky urovni, tak to jsou spis takovy odstiny stejnyho, pokud se nebavime o nejakejch specialnich barvach.

Treba API by bylo fajn, obzvlast na bici do rocku. Ale ten neve trochu vic zkroti tu TLM103.

Asi bych se pak snazil si doplnit mikraky o nejakej min ostrej kousek. Treba ses ale z lidi kterejm TLM103 vyhovuje a proti gustu zadnej disputat ;).

mando

Příspěvek od mando »

ano nejaky Neve by bol k veci, ale tak ako pise matucha preamp robi mensi rozdiel ako mikraky takze za mna radsej 2000 za mikrak a 500 za preamp ako naopak, alebo doplnit k TLM este nejaky slusny lampac, dynamiku, vzdy je dolezite mat paletu mikrofonov na rozne situacie (spevakov, nastroje...)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Ja mam velmi rad CME tuzky .. lacne mikrofony a vyborny zvuk .. Pouzivam CM3 aj OM1 ..

http://www.velvetsound.net/cz/line-audio-67/

Festr

Příspěvek od Festr »

Taky sem se setkal s názorem. Že preamp by měl být kvalitnější jak mikrofon (dražší) aby vlastně přidával to (dobro). Jinak to prý nemá ani moc smysl. Já osobně bohužel nemám zkušenosti s hardwerovymi preampy.
A co se tyče těch mikrofonů, tak do budoucna mám určitě v plánu rozšířit sbírku. Ale bohužel vše nejde hned.

Ještě zasílám seznam možných kandidátů,
buď jeden z těhle:

Universal Audio Solo 610
Universal Audio 710 twin finity
Avalon V5
Neve 1073SPX mono EQ
Heritage Audio HA73EQx2 Elite

Nebo tyhle dva :

Universal Audio Solo 610
Heritage Audio HA-73 EQ Elite

mando

Příspěvek od mando »

to ci drahsi mikrofon alebo preamp si doporucujem porovnat a spravit nazor

k tym preampom, UA 610 ma vyraznu farbu a nie je tolko flexibilny, 710 v zasade nic moc, Avalon je super cisty preamp ale ciste preampy (nizsej triedy) mas aj vo Fireface, Neve je standart vo farbe ale aj flexibilny a radsej zober teda ten original 1073SPX a nebudes spekulovat ze mas len kopiu Neve

osobne by som kupil Golden Age preamp a jeden alebo viac mikrakov :)

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Ja bych byt tebou v tyhle fazi nekupoval nic a pockal, az budes vedet, co presne chces. To co posilas je takova nahodna smes vseho moznyho (barevny, cisty, 1 kanal, 2 kanaly, ...). Navic kazdej ma jinej vkus, co se libi jednomu, nemusi se libit druhymu...

Tim Nevem urcite nic nezkazis. Ale je to Neve, ma svoji barvu a castecne platis za znacku. To znamena, ze jsou i jiny preampy, ktery jsou bud primo klony, nebo se Nevem inspirovaly a jedou si po svym a nekomu se libej vic.

A pokud hledas barvu, zopakoval bych to co pisou ostatni - nejvetsi rozdil udela mikrofon, preamp ma vyrazne mensi vliv.

Festr

Příspěvek od Festr »

Asi teda ještě chvíli budu hledat. Ale zatím je mím favoritem ten NEVE. Má hodně dobrých recenzí. A i v různých porovnávacích videích na yt se mi líbil. Ale kdyby vás cokoliv napadlo tak pište. Díky

Odpovědět