Nahravani el. kytary na notebooku bez audio vstupu

Mikrofony a předzesilovače
Murphy

Nahravani el. kytary na notebooku bez audio vstupu

Příspěvek od Murphy »

Již dlouhou dobu nahrávám elektrickou kytaru pomocí mikrofonu na zvukové kartě LINE6 Backtrack + Mic. Mikrofon zvukovky nastavím před kombo, nahraji potřebný materiál, zapojím pomocí USB do notebooku, importuju nahrané soubory do FL Studia a tam je potom upravím a využiji. Je s tím celkem hodně práce oproti "přímému" připojení kytary do notebooku. Problém je v tom, že můj notebook (Lenovo G580) nemá audio vstup (má jen jeden výstup).
Chtěl bych tedy požádat o radu, jak by se dalo mé nahrávání zjednodušit bez pořizování nového PC/notebooku. Za všechny rady děkuji :)

jusuf

Re: Nahravani el. kytary na notebooku bez audio vstupu

Příspěvek od jusuf »

Nemá náhodou tvoje Lenovo kombinovaný jack mic vstup / výstup ? Pozri manuál, ale zbežné vyhľadanie tomu nasvedčuje - do googlu :
Lenovo G580 audio connector

Aha - taký kablik
Obrázek

Každopádne - keď chceš čo i len trochu kvalitnú nahrávku (a navyše máš externú zvukovku) zabudol by som na "audio In" na notebooku...

delay

Příspěvek od delay »

Proč si nekoupíš alespoň nějaou nejlepvnější externí zvukovou kartu? Jsou 2000 problém?
Jinak, audio in tam určitě mít budeš, kvůli skype, takže prověř to co píše jusuf...

Murphy

Příspěvek od Murphy »

Jusufe, díky moc. Po takovém konektoru jsem se už díval, ale bylo mi řečeno, že neexistuje. To je možná do určité míry pravda, protože u nás jsem na něj nenarazil, ale v zahraničí ano. Notebook by měl mít kombinovaný vstup/výstup.
Jelikož já jsem v nahrávání ještě nezkušený, chtěl bych se zeptat, jaké možnosti jsou u kvalitnějšího nahrávání a přenesení zvuku do softwaru.
Delayovi taky děkuji, s koupí jiné zvukové karty není problém, ale chci se zeptat, jak by to změnilo můj postup? (přepojování backtracku pomocí USB do notebooku, import zvukových stop do softwaru).
Uvažoval jsem o koupi mikrofonu (SHURE SM57 atd.), popřípadě zvukovky, která by jeho signál brala, ale nevím, jak funguje přenos zvuku do softwaru.
Za vaše odpovědi ještě jednou moc děkuji :)

delay

Příspěvek od delay »

Murphy, v podstatě sis odpověděl. SM57 + externí zvuková karta vybavená mikrofonním předzesilovačem (3-pin XLR vstup) je vše co potřebuješ. Zvukovka ti zpracuje signál z mikrofonu, převede z analogu do digitálu, pošle po USB či FW kabelu (záleží na typu zvukovky jakou si vybreše, v 90% to bude USB) do NB a nějakého programu na záznam audia (Cubase nebo "jen" Audacity apod.). Zpátky do karty ti jde zvuk také po USB/FW, karta má vždy výstup na pár beden a sluchátka. Zvukovky se liší v počtu vstupů - mikrofnních či linkových, pro tebe může být kritriem výběru i to, zda-li karta bude mít i vysokoimpedanční vstup (HiZ), který umožní připojení kytary či baskytary pro potřeby DI nahrávání (např. v situaci, kdy bys byl s NB a kytarou na cestách a chtěl sis něco zaznamenat napřímo, bez nutnosti zvučit aparátem atd...), počet sluchátkových výstupů apod. Dále u levnějších karet bývá přibalen i základní nahrávací SW.

Myslím, že pokud nám ještě nějak sdělíš, co všechno bys vlastně rád dělal v rámci recordingu, tak ti budeme schopni navrhnout vhodnou zvukovou kartu a budeš HAPPY :)

PS: Rozdíl v kvalitě nahrávání na vestavěnou zvukovou kartu v NB v porovnání s externí je značný a v případě, že bys rád cokoli nahrával s vyšším úmyslem než jen zachytit nápad je tato investice velice rozumná!

Murphy

Příspěvek od Murphy »

Výborně! Můj hlavní problém byl v tom, že jsem nevěděl o spojení zvukovky přímo do softwaru. Děkuji za objasnění.
Mým hlavním účelem je zachycení zvuku el. kytary z aparátu (jak clean kanálu, tak více zkresleného) a zachycení akustické kytary přímo do softwaru. Utíkám se spíše k rocku/metalu. Nebylo by na škodu i nahrávání hlasu (pořídil bych si druhou mikrofonní hlavu). Pokud máte nějaký tip na zvukovku s kvalitním záznamem mikrofonního signálu, budu jen rád.
PS: Vaše tvorba (Lunar5) je vskutku obdivuhodná (skladba San's Up Intermezzo se mi opravdu líbí).

delay

Příspěvek od delay »

Zvuková karta nijak neomezuje výběr nahrávacího SW, čili v tomhle vlastně nemusíš hledat sebemenší problém. Jediné, co budeš muset učinit je správné nastavení ovladače a vstupů + výstupů v rámci nahrávacího SW (DAW - Digital Audio Workstation), což není vůbec nic složitého.
Z toho, co píšeš je zřejmé, že se budeš věnovat hlavně náběru živých nástrojů. Myslím, že by bylo fajn, kdybys zainvestoval alespoň do nějaké dovukanálové zvukové karty, která ti umožní nezávislé připojení a zpracování dvou mikrofonů či kombinaci mikrofonu a nástrojového vstupu. Nevím, co jsi přesně myslel tou mikrofonní hlavou???

Základních zvukových karet pro tvorbu hudby je na trhu poměrně značné množství, přikláněl bych se asi k značkám Steinberg (Yamaha) či Focusrite, ale jsou i další tradiční výrobci jako M-Audio, Tascam... Nabízejí však většinou podobné funkce.
Volil bych Steinberg UR22, protože k tomu dostaneš i základní Cubase, CI1 je podobná, levnější, ale není přímo s Cubase.
Záleží taky, jestli chceš pořídit komplet vybavení hned - najednou (mikrofony) nebo postupně...

http://www.audiotek.cz/product-42321-steinberg-ci1
http://www.audiotek.cz/product-59684-steinberg-ur22
http://www.audiotek.cz/product-50784-fo ... arlett-2i2

Jinak díky za poslech a tady si většinou tykáme! :)

Murphy

Příspěvek od Murphy »

Díky :) S těmi mikrofony jsem měl namysli nástrojovou hlavu a hlavu pro zpěv, které budu podle potřeby měnit.
O software nemam nouzi, takže jestli k tomu dostanu software či ne je celkem jedno. Nejdříve si koupím zvukovku a potom podle potřeby dokoupím mikrofon/y.
Ještě jednou díky a přeji hodně štěstí ve tvé hudební kariéře :)

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Furt nechapu, co je mysleno tema hlavama :)

rastis

Příspěvek od rastis »

nastrojova hlava bude asi gitarovy zosik a spevova hlava by mala byt analogicky cosi cez co pojde spev z mikrofonu :)

Murphy - dobre sa pytas, len mas zmatky uz na uplnom zaciatku problematiky, v terminologii, atd... - si myslim.

ako bolo pisane - kup si mikrofon a kup si hocijaku zvukovku z vyssie spominanych. mikrofon pichnes do mikrofonneho vstupu tej zvukovky a ked budes chciet nahravat gitaru, tak ho otrcis pred reprak komba alebo boxu. ked budes chciet spievat, strcis si ho pre svoju hlavu :)

ak to budes chiet robit naraz, tak si kup dva mikrofony a taku kartu, ktora ma 2 nezavisle mikrofonne vstupy.

v pocitaci to nahras do na to urceneho softu (napriklad toho, co uz bude pribaleny ku karte). kazdy z nich nema problem nahravat separatne akykolvek z moznych vstupov zvukovky, tam tiez nie je problem.

dalej by som sa pytal az po pochopeni, aj praktickom zvladnuti tohto :)

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Kermitak píše:Furt nechapu, co je mysleno tema hlavama :)
Já bych spíš (při vší úctě k rastisovi) tipnul, že se zde teoretizuje o výměnných kapslích 8) Ale leštíme tu věšteckou kouli ;-)

P.

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Taky myslim, ale to je imho domena spis kapacitnich tuzek, nez dynamik a velkomembran, ktere by se na popisovane cinnosti (kombo, zpev) hodily vic...

rastis

Příspěvek od rastis »

pavlii píše:
Kermitak píše:Furt nechapu, co je mysleno tema hlavama :)
Já bych spíš (při vší úctě k rastisovi) tipnul, že se zde teoretizuje o výměnných kapslích 8) Ale leštíme tu věšteckou kouli ;-)

P.
pri vsetkej ucte k zakladatelovy temy, tak nemam pocit, ze sme v levely, kedy sa tu riesia vymenne kapsle mikrofonov - viz. kablove minijackove rozdvojky a formulacie typu "přenesení zvuku do softwaru" :wink:

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Jojo - dyk taky jenom spekulujeme, co se asi tazateli "schovává pod termínem hlava" 8)

P.

Murphy

Příspěvek od Murphy »

Chyba je určitě na mé straně, jelikož jsem v tomto tématu úplný začátečník a neznám odbornou terminologii. Nemyslím, že je nutné se mými nedostatky dále zaobírat a informace, které potřebuji, jsem se dozvěděl. Nějak se přece začít musí, ne? Tak mě napadlo: Proč se nezeptat lidí, jejichž životy jsou propleteny dlouholetými zkušenostmi?
Ani jsem nedoufal, že mi někdo na mé banální a neprofesionální dotazy odpoví, ale byl jsem mile překvapen, že se zde našlo i více ochotných osob, jenž byli ochotni zodpovědět otázky takového začínajícího amatéra, jako jsem já.
Závěrem se tedy omlouvám za všechna nedorozumění, která jsem způsobil, děkuji za cenné rady a všem přeji hodně štěstí při jejich počínání.

Odpovědět