Chtěl bych tedy požádat o radu, jak by se dalo mé nahrávání zjednodušit bez pořizování nového PC/notebooku. Za všechny rady děkuji
Nahravani el. kytary na notebooku bez audio vstupu
Nahravani el. kytary na notebooku bez audio vstupu
Již dlouhou dobu nahrávám elektrickou kytaru pomocí mikrofonu na zvukové kartě LINE6 Backtrack + Mic. Mikrofon zvukovky nastavím před kombo, nahraji potřebný materiál, zapojím pomocí USB do notebooku, importuju nahrané soubory do FL Studia a tam je potom upravím a využiji. Je s tím celkem hodně práce oproti "přímému" připojení kytary do notebooku. Problém je v tom, že můj notebook (Lenovo G580) nemá audio vstup (má jen jeden výstup).
Chtěl bych tedy požádat o radu, jak by se dalo mé nahrávání zjednodušit bez pořizování nového PC/notebooku. Za všechny rady děkuji
Re: Nahravani el. kytary na notebooku bez audio vstupu
Nemá náhodou tvoje Lenovo kombinovaný jack mic vstup / výstup ? Pozri manuál, ale zbežné vyhľadanie tomu nasvedčuje - do googlu :
Lenovo G580 audio connector
Aha - taký kablik

Každopádne - keď chceš čo i len trochu kvalitnú nahrávku (a navyše máš externú zvukovku) zabudol by som na "audio In" na notebooku...
Lenovo G580 audio connector
Aha - taký kablik

Každopádne - keď chceš čo i len trochu kvalitnú nahrávku (a navyše máš externú zvukovku) zabudol by som na "audio In" na notebooku...
Proč si nekoupíš alespoň nějaou nejlepvnější externí zvukovou kartu? Jsou 2000 problém?
Jinak, audio in tam určitě mít budeš, kvůli skype, takže prověř to co píše jusuf...
Jinak, audio in tam určitě mít budeš, kvůli skype, takže prověř to co píše jusuf...
Jusufe, díky moc. Po takovém konektoru jsem se už díval, ale bylo mi řečeno, že neexistuje. To je možná do určité míry pravda, protože u nás jsem na něj nenarazil, ale v zahraničí ano. Notebook by měl mít kombinovaný vstup/výstup.
Jelikož já jsem v nahrávání ještě nezkušený, chtěl bych se zeptat, jaké možnosti jsou u kvalitnějšího nahrávání a přenesení zvuku do softwaru.
Delayovi taky děkuji, s koupí jiné zvukové karty není problém, ale chci se zeptat, jak by to změnilo můj postup? (přepojování backtracku pomocí USB do notebooku, import zvukových stop do softwaru).
Uvažoval jsem o koupi mikrofonu (SHURE SM57 atd.), popřípadě zvukovky, která by jeho signál brala, ale nevím, jak funguje přenos zvuku do softwaru.
Za vaše odpovědi ještě jednou moc děkuji
Jelikož já jsem v nahrávání ještě nezkušený, chtěl bych se zeptat, jaké možnosti jsou u kvalitnějšího nahrávání a přenesení zvuku do softwaru.
Delayovi taky děkuji, s koupí jiné zvukové karty není problém, ale chci se zeptat, jak by to změnilo můj postup? (přepojování backtracku pomocí USB do notebooku, import zvukových stop do softwaru).
Uvažoval jsem o koupi mikrofonu (SHURE SM57 atd.), popřípadě zvukovky, která by jeho signál brala, ale nevím, jak funguje přenos zvuku do softwaru.
Za vaše odpovědi ještě jednou moc děkuji
Murphy, v podstatě sis odpověděl. SM57 + externí zvuková karta vybavená mikrofonním předzesilovačem (3-pin XLR vstup) je vše co potřebuješ. Zvukovka ti zpracuje signál z mikrofonu, převede z analogu do digitálu, pošle po USB či FW kabelu (záleží na typu zvukovky jakou si vybreše, v 90% to bude USB) do NB a nějakého programu na záznam audia (Cubase nebo "jen" Audacity apod.). Zpátky do karty ti jde zvuk také po USB/FW, karta má vždy výstup na pár beden a sluchátka. Zvukovky se liší v počtu vstupů - mikrofnních či linkových, pro tebe může být kritriem výběru i to, zda-li karta bude mít i vysokoimpedanční vstup (HiZ), který umožní připojení kytary či baskytary pro potřeby DI nahrávání (např. v situaci, kdy bys byl s NB a kytarou na cestách a chtěl sis něco zaznamenat napřímo, bez nutnosti zvučit aparátem atd...), počet sluchátkových výstupů apod. Dále u levnějších karet bývá přibalen i základní nahrávací SW.
Myslím, že pokud nám ještě nějak sdělíš, co všechno bys vlastně rád dělal v rámci recordingu, tak ti budeme schopni navrhnout vhodnou zvukovou kartu a budeš HAPPY
PS: Rozdíl v kvalitě nahrávání na vestavěnou zvukovou kartu v NB v porovnání s externí je značný a v případě, že bys rád cokoli nahrával s vyšším úmyslem než jen zachytit nápad je tato investice velice rozumná!
Myslím, že pokud nám ještě nějak sdělíš, co všechno bys vlastně rád dělal v rámci recordingu, tak ti budeme schopni navrhnout vhodnou zvukovou kartu a budeš HAPPY
PS: Rozdíl v kvalitě nahrávání na vestavěnou zvukovou kartu v NB v porovnání s externí je značný a v případě, že bys rád cokoli nahrával s vyšším úmyslem než jen zachytit nápad je tato investice velice rozumná!
Výborně! Můj hlavní problém byl v tom, že jsem nevěděl o spojení zvukovky přímo do softwaru. Děkuji za objasnění.
Mým hlavním účelem je zachycení zvuku el. kytary z aparátu (jak clean kanálu, tak více zkresleného) a zachycení akustické kytary přímo do softwaru. Utíkám se spíše k rocku/metalu. Nebylo by na škodu i nahrávání hlasu (pořídil bych si druhou mikrofonní hlavu). Pokud máte nějaký tip na zvukovku s kvalitním záznamem mikrofonního signálu, budu jen rád.
PS: Vaše tvorba (Lunar5) je vskutku obdivuhodná (skladba San's Up Intermezzo se mi opravdu líbí).
Mým hlavním účelem je zachycení zvuku el. kytary z aparátu (jak clean kanálu, tak více zkresleného) a zachycení akustické kytary přímo do softwaru. Utíkám se spíše k rocku/metalu. Nebylo by na škodu i nahrávání hlasu (pořídil bych si druhou mikrofonní hlavu). Pokud máte nějaký tip na zvukovku s kvalitním záznamem mikrofonního signálu, budu jen rád.
PS: Vaše tvorba (Lunar5) je vskutku obdivuhodná (skladba San's Up Intermezzo se mi opravdu líbí).
Zvuková karta nijak neomezuje výběr nahrávacího SW, čili v tomhle vlastně nemusíš hledat sebemenší problém. Jediné, co budeš muset učinit je správné nastavení ovladače a vstupů + výstupů v rámci nahrávacího SW (DAW - Digital Audio Workstation), což není vůbec nic složitého.
Z toho, co píšeš je zřejmé, že se budeš věnovat hlavně náběru živých nástrojů. Myslím, že by bylo fajn, kdybys zainvestoval alespoň do nějaké dovukanálové zvukové karty, která ti umožní nezávislé připojení a zpracování dvou mikrofonů či kombinaci mikrofonu a nástrojového vstupu. Nevím, co jsi přesně myslel tou mikrofonní hlavou???
Základních zvukových karet pro tvorbu hudby je na trhu poměrně značné množství, přikláněl bych se asi k značkám Steinberg (Yamaha) či Focusrite, ale jsou i další tradiční výrobci jako M-Audio, Tascam... Nabízejí však většinou podobné funkce.
Volil bych Steinberg UR22, protože k tomu dostaneš i základní Cubase, CI1 je podobná, levnější, ale není přímo s Cubase.
Záleží taky, jestli chceš pořídit komplet vybavení hned - najednou (mikrofony) nebo postupně...
http://www.audiotek.cz/product-42321-steinberg-ci1
http://www.audiotek.cz/product-59684-steinberg-ur22
http://www.audiotek.cz/product-50784-fo ... arlett-2i2
Jinak díky za poslech a tady si většinou tykáme!
Z toho, co píšeš je zřejmé, že se budeš věnovat hlavně náběru živých nástrojů. Myslím, že by bylo fajn, kdybys zainvestoval alespoň do nějaké dovukanálové zvukové karty, která ti umožní nezávislé připojení a zpracování dvou mikrofonů či kombinaci mikrofonu a nástrojového vstupu. Nevím, co jsi přesně myslel tou mikrofonní hlavou???
Základních zvukových karet pro tvorbu hudby je na trhu poměrně značné množství, přikláněl bych se asi k značkám Steinberg (Yamaha) či Focusrite, ale jsou i další tradiční výrobci jako M-Audio, Tascam... Nabízejí však většinou podobné funkce.
Volil bych Steinberg UR22, protože k tomu dostaneš i základní Cubase, CI1 je podobná, levnější, ale není přímo s Cubase.
Záleží taky, jestli chceš pořídit komplet vybavení hned - najednou (mikrofony) nebo postupně...
http://www.audiotek.cz/product-42321-steinberg-ci1
http://www.audiotek.cz/product-59684-steinberg-ur22
http://www.audiotek.cz/product-50784-fo ... arlett-2i2
Jinak díky za poslech a tady si většinou tykáme!
Díky
S těmi mikrofony jsem měl namysli nástrojovou hlavu a hlavu pro zpěv, které budu podle potřeby měnit.
O software nemam nouzi, takže jestli k tomu dostanu software či ne je celkem jedno. Nejdříve si koupím zvukovku a potom podle potřeby dokoupím mikrofon/y.
Ještě jednou díky a přeji hodně štěstí ve tvé hudební kariéře
O software nemam nouzi, takže jestli k tomu dostanu software či ne je celkem jedno. Nejdříve si koupím zvukovku a potom podle potřeby dokoupím mikrofon/y.
Ještě jednou díky a přeji hodně štěstí ve tvé hudební kariéře
Furt nechapu, co je mysleno tema hlavama :)
nastrojova hlava bude asi gitarovy zosik a spevova hlava by mala byt analogicky cosi cez co pojde spev z mikrofonu 
Murphy - dobre sa pytas, len mas zmatky uz na uplnom zaciatku problematiky, v terminologii, atd... - si myslim.
ako bolo pisane - kup si mikrofon a kup si hocijaku zvukovku z vyssie spominanych. mikrofon pichnes do mikrofonneho vstupu tej zvukovky a ked budes chciet nahravat gitaru, tak ho otrcis pred reprak komba alebo boxu. ked budes chciet spievat, strcis si ho pre svoju hlavu
ak to budes chiet robit naraz, tak si kup dva mikrofony a taku kartu, ktora ma 2 nezavisle mikrofonne vstupy.
v pocitaci to nahras do na to urceneho softu (napriklad toho, co uz bude pribaleny ku karte). kazdy z nich nema problem nahravat separatne akykolvek z moznych vstupov zvukovky, tam tiez nie je problem.
dalej by som sa pytal az po pochopeni, aj praktickom zvladnuti tohto
Murphy - dobre sa pytas, len mas zmatky uz na uplnom zaciatku problematiky, v terminologii, atd... - si myslim.
ako bolo pisane - kup si mikrofon a kup si hocijaku zvukovku z vyssie spominanych. mikrofon pichnes do mikrofonneho vstupu tej zvukovky a ked budes chciet nahravat gitaru, tak ho otrcis pred reprak komba alebo boxu. ked budes chciet spievat, strcis si ho pre svoju hlavu
ak to budes chiet robit naraz, tak si kup dva mikrofony a taku kartu, ktora ma 2 nezavisle mikrofonne vstupy.
v pocitaci to nahras do na to urceneho softu (napriklad toho, co uz bude pribaleny ku karte). kazdy z nich nema problem nahravat separatne akykolvek z moznych vstupov zvukovky, tam tiez nie je problem.
dalej by som sa pytal az po pochopeni, aj praktickom zvladnuti tohto
Já bych spíš (při vší úctě k rastisovi) tipnul, že se zde teoretizuje o výměnných kapslíchKermitak píše:Furt nechapu, co je mysleno tema hlavama
P.
Taky myslim, ale to je imho domena spis kapacitnich tuzek, nez dynamik a velkomembran, ktere by se na popisovane cinnosti (kombo, zpev) hodily vic...
pri vsetkej ucte k zakladatelovy temy, tak nemam pocit, ze sme v levely, kedy sa tu riesia vymenne kapsle mikrofonov - viz. kablove minijackove rozdvojky a formulacie typu "přenesení zvuku do softwaru"pavlii píše:Já bych spíš (při vší úctě k rastisovi) tipnul, že se zde teoretizuje o výměnných kapslíchKermitak píše:Furt nechapu, co je mysleno tema hlavamaAle leštíme tu věšteckou kouli
P.
Jojo - dyk taky jenom spekulujeme, co se asi tazateli "schovává pod termínem hlava" 
P.
P.
Chyba je určitě na mé straně, jelikož jsem v tomto tématu úplný začátečník a neznám odbornou terminologii. Nemyslím, že je nutné se mými nedostatky dále zaobírat a informace, které potřebuji, jsem se dozvěděl. Nějak se přece začít musí, ne? Tak mě napadlo: Proč se nezeptat lidí, jejichž životy jsou propleteny dlouholetými zkušenostmi?
Ani jsem nedoufal, že mi někdo na mé banální a neprofesionální dotazy odpoví, ale byl jsem mile překvapen, že se zde našlo i více ochotných osob, jenž byli ochotni zodpovědět otázky takového začínajícího amatéra, jako jsem já.
Závěrem se tedy omlouvám za všechna nedorozumění, která jsem způsobil, děkuji za cenné rady a všem přeji hodně štěstí při jejich počínání.
Ani jsem nedoufal, že mi někdo na mé banální a neprofesionální dotazy odpoví, ale byl jsem mile překvapen, že se zde našlo i více ochotných osob, jenž byli ochotni zodpovědět otázky takového začínajícího amatéra, jako jsem já.
Závěrem se tedy omlouvám za všechna nedorozumění, která jsem způsobil, děkuji za cenné rady a všem přeji hodně štěstí při jejich počínání.