Phantom do dynamického mic

Mikrofony a předzesilovače
Odpovědět
Uživatelský avatar
komasix
Příspěvky: 1073
Registrován: 25 říj 2007 22:52

Phantom do dynamického mic

Příspěvek od komasix » 05 led 2008 20:31

Co se skutečně stane když pustím fantom do dynamického mikrofonu?
Jde o to že mix má centrální fantom a já bych chtěl využívat mic preampy na všechny mikrofony ne jen na kondíky (to zn. všechno zapojit do xlr).
děkuji

matucha
Příspěvky: 5057
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 05 led 2008 20:50

normalni dynamicky mikraky to neposkodi... ale nektery paskovy to muze nicit. Napajeni, ktery neni kompatibilni s dynamickejma mikrakama je tonader alias t-power alias ab power... ale s tim se dneska setkas malokdy a urcite budes vedet, ze ho pouzivas, protoze na to budes mit separe zdroj nebo prevod z phantomu ;-)

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 05 led 2008 22:50

Myslim, ze te to nemusi trapit. Pokud mas v poradku symetricke XLR-XLR kabely tak se nestane nic ... jen doporucuju zapinat phantom az pote co mas zapojeny komplet vstupy a v opacnym poradi taky vypinat (vypnout +48 a pak teprve odpojovat).

Jinak doporucuju ke cteni zde:

http://audiocity.cz/clanek.php?id=150
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Uživatelský avatar
komasix
Příspěvky: 1073
Registrován: 25 říj 2007 22:52

Příspěvek od komasix » 06 led 2008 00:36

to safa: ...což platí pro kondíky asi obecně.

jinak díky moc fšem!

Uživatelský avatar
komasix
Příspěvky: 1073
Registrován: 25 říj 2007 22:52

Příspěvek od komasix » 06 led 2008 00:50

... ale ještě... kabely si budu dělat sám. Mám zapojit kabely pro dynamiky klasicky symetricky? Prostě použít stejnej kabel na kondík i na dynamickej?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 06 led 2008 00:53

komasix : samozrejme .. kable su rovnake ..

Uživatelský avatar
komasix
Příspěvky: 1073
Registrován: 25 říj 2007 22:52

Příspěvek od komasix » 06 led 2008 00:55

děkuji

loon
Příspěvky: 4
Registrován: 25 pro 2007 21:45

Příspěvek od loon » 07 led 2008 23:28

Jenom pro doplnění. Na XLR mezi piny 2 a 3 není žádné napětí, ale mezi pinem 1 a kterýmkoli z těchto pinů je 48V. Takže, je-li mikrofon připojen správně symetricky, je vše v pořádku. Ale zapojíme-li dynamický mikrofon byť jen na kratičký okamžik nesymetricky (nebo skrat mezi vodičem 1 a některým dalším), bude to s největší pravděpodobností jeho poslední chvilka. Takže raději POZOR.

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 07 led 2008 23:42

To, co pise Loon jsem take nekde cetl.

fantozzi2
Příspěvky: 53
Registrován: 25 lis 2007 18:07

Příspěvek od fantozzi2 » 08 led 2008 01:39

nám se jednou stalo, že jeden ožrala se opřel o pult, jak zavrávoral a zmáčknul tlačítko phantomu na jeden z dynamickych mikrofonu. ozvala se docela ukrutna rana a my měli pocit, že nám vyskočí všechny repráky vem a husák bude mít do dalšího kšeftu co dělat :-)

Mikrákům se teda nic nestalo, ale ten akustickej projev toho zmáčknutýho tlačítka byl na posrání :-)

Pult A&H GL serie, mikrak beta 58

parek
Příspěvky: 267
Registrován: 18 kvě 2003 01:24

Příspěvek od parek » 08 led 2008 02:12

fantozzi2: a to je ten duvod, proc VZDYCKY stopu prvne zamutuju, potom zapinam phantom, ranu to proste da i kdyz to zapinas pro kondik/d.i. box/cokoli, co phantom potrebuje :wink:
Čí to byl proboha nápad se timdle živit??

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 08 led 2008 09:38

1. ranu da aj ten najlepsi pult na svete, ktory nema s tlacitkom fantomu spriahnuty kratky mute vsetkych zbernic (tj vsetky lacne pulty). na vstupy privedies velke napatie a vsetky vazbove kondy sa zrazu nabiju
2. pokial je v mikrofone trafo, nemoze sa stat NIC, ani paskovemu
3. pokial je dynamika/paskac bez trafa spravne zapojeny a pripojeny symetrickym spravne zapojenym kablom, nemoze sa stat nic. bod 3 uz je treba overit ohmmetrom: ´medzi pinom 1 a pinmi 2,3 nesmie byt nulovy odpor, ak je, je menic jednym koncom prizemneny a fantom bud zmasakruje pasik, alebo vychyli membranu dynamiky a ta potom kresli a neberie basy

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 08 led 2008 11:02

Mix nepouzivam, ale ja postupuju vzdy tak, ze mikrofony pripojim k preampu, stahnu jeho hlasitost na minimum, pustim fantom, pockam, az se uklidni VU metry po te rane a pak teprve vyjedu z hlasitosti nahoru.
Po ukonceni prace s mikrofonem, stahnu hlasitost, vypnu fantom, pockam az se uklidni VU metry a pak treba zapojuju dalsi mikrofon.

Rovnez monitory poustim az po nastartovani operacniho systemu pocitace. I tam byvaji pekne rany.

Odpovědět