Venti: Jasně, tuhle historku znám. Taky jsem si na začátku budování studia nerozvážně koupil poměrně drahé AKG C3000B (tenkrát to pro mě byla INVESTICE jako hrom), dokonce jsem měl stereo pár. Byly to moje první velkomembránové kondenzátory. Dlouho jsem na ně zkoušel točit skoro všechno, než jsem si konečně uvědomil, že je to jenom takový "nijaký" mikrofon, který sice nic nezkazí, ale taky ničím nepřekvapí. Nedávno jsem je konečně prodal a opravdu nechápu, proč za tohle AKG dávat peníze... Jediná jejich výhoda je ta značka, která má třeba v menším komerčním studiu svoje opodstatnění (AKG, Neumann a Shure zná skoro každý muzikant).
Jasně, dá se na ně v pohodě nahrát rap, zpěv, dechy, kytara i overheady. Vlastně skoro všechno a nějak to zkrátka znít bude, ale na každý tenhle účel mám dnes jinou, vhodnější alternativu. V případě vokálů a MK319 je ta alternativa navíc i podstatně levnější...
fova: Nemyslím, že by se na MK319 rap točil nějak špatně. Ta prezence se v mixu v pohodě dožene ekvalizérem a Oktava má výhodu ve vyhlazování sykavek, což většině raperů dost pomůže. Navíc nezní tence, takže i šestnáctiletý dýchavičný cápek přibere nějaký ten litr objemu plic
Jen můj názor, Saša